Pobeda opozicije u Pakistanu

Islamabad, Njujork -- Pakistanske opozicione partije pobedile su na parlamentarnim izborima, prenele su strane agencije prve nezvanične rezultate.

Izvor: Beta
Podeli

Na taj način ugrožena je osmogodišnja vladavina predsednika Perveza Mušarafa. Prema tim rezultatima, partija ubijene bivše pakistanske premijerke Benazir Buto, Pakistanska narodna partija, kao i stranka, takođe bivšeg premijera, Navaza Šarifa, osvojile su najviše poslaničkih mesta - 139 od ukupno 272 mesta.

Mušarafova vladajuća pakistanska Muslimanska liga osvojila je samo 33 mesta u parlamentu, preneli su pakistanski elektronski mediji.

Mušarafova partija priznaje poraz

Vladajuća partija pakistanskog predsednika Perveza Mušarafa priznala je danas poraz na parlamentarnim izborima, prenele su strane agencije.

"Prihvatamo presudu nacije", izjavio je Frans presu portparol Muslimanske lige Tarik Azim.

Njegova popularnost opala je tokom prošle godine zbog političkih manevara kojima je pokušavao da se održi na vlasti, uključujući i uvođenje višenedeljenog vanrednog stanja.

Pakistanci krive vladu i zbog rasta cena, nedostatka namirnica i čestih isključenja struje, kao i za nestabilnu bezbednosnu situaciju u zemlji.

U Pakistanu su juče održani parlamentarni izbori, ali je odziv birača bio mali, zbog, kako se pretpostavlja, straha od nasilja.

Datum održavanja izbora prethodno je odložen za šest nedelja posle samoubilačkog napada u Ravalpindiju, kada su poginuli bivša premijerka i liderka opozicije Benazir Buto i još 20 ljudi.

Ban Ki Mun pozdravio mirno protekle izbore

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozdravio je izbore u Pakistanu, koji su uglavnom prošli mirno, kao i obećanja glavnih političkih aktera da će poštovati demokratski proces, rekla je danas portparolka UN Mari Okabe.

"Generalni sekretar pozdravlja pakistanski narod zbog, u velikoj meri, miroljubivog držanja na jučerašnjim parlamentarnim izborima i ohrabren je obećanjima svih učesnika u političkom životu Pakistana da će poštovati demokratski proces", rekla je Okabe novinarima.

Glasači su juče u Pakistanu odbacili bivšu vladajuću partiju predsednika Perveza Mušarafa, produbljujući sumnje da li uopšte pro-američki orijentisan Mušaraf, koji je bio na vlasti od 1999, može da zadrži vlast.

Pakistanska narodna partija, ubijene bivše premijerke Benazir Buto, osvojila je najviše mesta u parlamentu, ali nema većinu i moraće da traži koalicione partnere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 144 idi na stranu