"Poštujemo principe Kontakt grupe"

Preševo -- Riza Halimi rekao je da "Albanci Preševske doline prihvataju principe Kontakt grupe i plan Martija Ahtisarija".

Izvor: FoNet
Podeli

"Status Kosova i nadgledana nezavisnost biće u aktuelnim granicama Kosova i Albanci, preko lokalne vlasti, poslanika i drugih mogućnosti pokušavaju da, u okviru institucija sistema, ostvaruju svoja prava. Ima dosta problema u tome, ali politička borba traje", rekao je jedini albanski poslanik u Skupštini Srbije i predsednik Partije demokratskog delovanja.

Halimi ocenjuje da će "i pored problema Kosovo, po Ahtisarijevom dokumentu, biti veoma pozitivna politička realnost, što će se odraziti i na Albnace u Preševskoj dolini" te "očekuje bolje dane i u ostvarivanju prava Albanaca iz ove tri opštine u južnoj Srbiji".

"Neće biti glasova za pripajanje"

Predsednik opštine Preševo i predsednik Demokratske partije Albanaca Ragmi Mustafa rekao je danas da su Albanci "u stanju da poštuju u potpunosti principe Kontakt grupe i stavove Saveta bezbednosti".

"Dok ne bude cepanja Kosova i pripajanja severnog dela Srbiji, ni u Preševskoj dolini, najverovatnije, neće biti takvih glasova da se ove opštine pripajaju Kosovu. Međutim, ako se to desi, u trenutku kada se to desi i politika Albanaca ovde će se promeniti", upozorio je on.

Mustafa veruje da će "sve biti u redu i da će Srbi na Kosovu prihvatiti nezavisnost Kosova i činjenično stanje".

On kaže da bi eventualno zatvaranje granica između Srbije i Kosova uticalo na slobodu kretanja Albanaca sa juga Srbije, jer su "mnoge rodbinske veze s jedne i druge strane, trgovinske veze takođe".

"Ja mislim da to ne bi potrajalo, jer ne bi išlo u korist Srbiji, već bi samu sebe izolovala i blokirala u trgovinskom smislu, jer se dosta proizvodnje danas plasira na Kosovo", kaže Mustafa.

"Zatvaranje granica - potez prošlosti"

Predsednik Demokratske unije doline Skender Destani rekao je da "politički lideri Albanaca, koji najavljuju pripajanje opština Preševo, Bujanovac i Medveđa Kosovu nisu politički zreli".

"Mi imamo obavezu, koju smo prihvatili Političkom deklaracijom 2006. godine, da prihvatamo principe Kontakt grupe, što znači da nema promene granica Kosova, a Albanci treba svoja prava da ostvaruju u institucijama u kojima žive. Ja stojim čvrsto iza toga", rekao je on.

Destani ocenjuje da bi eventualno zatvaranje granice između Srbije i Kosova bio "potez iz prošlosti, koji bi štetio i Srbima i Albancima".

On kaže da ekonomisti navode da Srbija ima promet sa Kosovom, koliko se zna, za dvesta miliona evra, ali je da je zapravo do dvaput veći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 59 idi na stranu