Samardžić: Legitimni postupci

Beograd, Kosovska Mitrovica, Priština, Leposavić -- Na administrativnom prelazu Jarinje zapaljen je policijski punkt, a prelaz Brnjak, kod Zubinog Potoka, raznet eksplozijom.

Izvor: B92, FoNet, Beta, Tanjug
Podeli

KFOR je pokušao blokadu prilaza Leposaviću. Protest je završen oko 13. časova. Administrativni prelaz Brnjak, kod Zubinog Potoka, miniran je i dignut u vazduh tokom protesta više hiljada Srba zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Prelazi Brnjak i Jarinje zatvoreni na 24 sata, odlučio UNMIK. Slobodan Samardžić je ocenio da je akcija Srba sa Kosova bila legitimna.

U mestu Jarinje, nadomak Raške, osim kontrolnog punkta, zapaljeno je i nekoliko vozila UNMIK-a i Kosovske policijske službe, a u Brnjaku, kod Zubinog Potoka, kontrolni punkt je miniran.

Kosovski Srbi kažu da su bili revoltirani informacijom da se na prelaze sa Srbijom kače albanske zastave i da dolaze kosovski carinici. Nezadovoljstvo su iskazali i prema novinarskim ekipama.

Prema svedočenju kolega koji su bili na terenu, više novinara je napadnuto, a demonstranti su polomili i četiri kamere.

Danas u nešto pre podneva zapaljeni su objekti na prelazima Jarinje i Brnjak. Granični prelaz između Srbije i Kosova, na kome su ranije stajali objekti carine UNMIK-a, KPS-a i banke KASA, izgoreli su u požaru.

Desetak automobila kosovske i policije UNMIK-a potpuno je uništeno.

Službenike ovih organizacija nisu napadali demonstranti, a nije bilo ni sukoba s Kforom.

Na meti i novinari

Na meti lokalnog stanovništva bili su i novinari koji se krenuli da zabeleže dešavanje na graničnom prelazu. Novinari su stigli do Leposavića, gde je bio blokiran put. Mnogi od okupljenih Srba vređali su pripadnike Kfora, a nakon toga su napali i novinare. Među napadnutim novinarima bio je i Zoran Orlandić, snimatelj nemačkog ARD-a, koga su demonstranti šutirali po glavi i telu.

Novinar beogradskih listova "Kurir" i "Glas javnosti" Zoran Šaponjić fizički je napadnut prilikom današnjeg protesta Srba na administrativnoj liniji Srbije sa Kosovom u mestu Jarinje, između Leposavića i Raške, dok se njegov kolega Miroljub Nićiforović, dopisnik "Večernjih novosti" iz Novog Pazara, spasao bežanjem.

Šaponjić je Tanjugu rekao da ga je, dok je pokušavao da fotografiše učesnike protesta, napao nepoznati čovek iz grupe i pesnicom ga prvo tri puta udario u glavu.

UNMIK i Kfor odlučili su danas da na 24 časa zatvore prelaze Jarinje i Brnjak na severu Kosova, saopštio je šef UNMIK-a Joahim Riker i osudio današnje napade Srba na carinske punktove na tim prelazima.

"Svako nasilje je potpuno neprihvatljivo i neće se tolerisati. Zatražio sam od komesara UNMIK policije i komandanata Kfora da uspostave red na tim graničnim prelazima", naveo je Riker i ukazao da su ti napadi u suprotnosti sa mandatom UNMIK-a.

Riker je dodao i da očekuje da "svi građani Kosova pokažu smirenost i poštuju UNMIK i Kfor koji će nastaviti da obezbeđuju mirno i sigurno okruženje na Kosovu".

"Kfor i UNMIK su odlučili da na 24 časa zatvore prelaze 1 (Jarinje) i 31 (Brnjak)", saopštio je Riker.

Portparol Kosovske policijske službe Veton Eljšani kaže da su na celoj teritoriji Kosova pojačane mere bezbednosti i da, osim na prelazima Jarinje i Brnjak, u Pokrajini nema incidenata.

"Danas, u 11.30 sati, napadnuti su administrativni prelazi Jarinje i Brnjak, napadnute su granične patrole. Povređenih nema, ali je imovina oštećena", rekao je Eljšani.

Prema njegovim rečima, na sever Kosova upućene su jake snage Kfora i policije UNMIK-a kako bi se situacija smirila. Eljšani je pozvao sve stanovnike Kosova da učine sve kako bi mir i bezbednost bili očuvani.

Samardžić: U skladu sa politikom Vlade

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je večeras da akcija Srba na dva kontrolna punkta na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak nije bila inicirana iz Beograda, ali da je ona u skladu sa politikom Vlade Srbije o preuzimanju carinske politike.

Samardžić je, za Poligraf TV B92, rekao da je uništvanje policijskih punktova direktna reakcija stanovništva severno od Ibra koje ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"Mislim da je to legitmno. Možda nije lepo, ali jeste legitimno", rekao je on.

Prema njegovim rečima, Srbija je, do sada, imala nadležnosti u oblasti obrazovanja, socijalne politike, kulture i zdravstva, ali planira da te nadležnosti širi i, između ostalog, preuzme carinsku politiku u severnom delu Kosova.

"Nismo se dogovorili oko ovakvog načina preuzimanja carinskih puntktova", rekao je on i naveo da se spontano okupilo oko 15.000 ljudi, ali da je najvažnije da niko nije povređen.

Samardžić je rekao i da je akcija dobra i zbog činjenice da UNMIK prenese deo nadležnosti oko carinskih poslova na misiju EU i objasnio da Srbija ne može da dopusti da misija EU preuzme carinske punktove.

Ristić: Nećemo plaćati harač

Lideri kosovskih Srba tvrde da je okupljanje bilo spontano i izazvano informacijima da se na prelazima kače albanske zastave.

Protesti Srba na carinskim punktovima Brnjak i Jarinje završeni su nešto posle 13 sati, rekao je danas predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić.

Ristić je kazao da je do protesta došlo nakon što su Srbi iz Zubinog Potoka čuli da su na prelaz sa Srbijom došli albanski carinici, što je izazvalo revolt lokalnog stanovništva.

"Mi ne možemo da dozvolimo da nam se nameću institucije nepostojeće države i da plaćamo harač nekakvom nezavisnom Kosovu. To je
nedopustivo", rekao je on.

Prema njegovim rečima, tokom demonstracija su spaljeni carinski punktovi, ali se demonstranti nisu sukobili sa Kforom.

"Kfor ima pravo da bude tu po Rezoluciji 1244, i mi nemamo ništa protiv toga. Ali, ako ponovo bude pokušaja nametanja nekakvih institucija lažne države, građani će sigurno ponovo reagovati", rekao je predsednik SO Zubin Potok.

Ristić je apelovao na UNMIK i Kfor da zaštite kosovske Srbe od samovolje i pritisaka prištinskih vlasti i očuvaju mir na Kosovu i Metohiji.

Sinoć tri eksplozije u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu

U severnom delu Kosovske Mitrovice i Zvečanu sinoć su se dogodile tri eksplozije, ali nije bilo povređenih, potvrdio je Besim Hoti.

Na zgradu "Trepče", u kojoj je smeštena kancelarija misije OEBS-a, u severenom delu Kosovske Mitrovice, sinoć oko 20.35 bačena je eksplozivna naprava, koja je pričinila manju materijalnu štetu na četiri vozila parkirana ispred zgrade, rekao je regionalni portparol Kosovske policijske službe Besim Hoti Tanjugu.

Drugi incident je zabeležen u 2.15 u Zvečanu, u Karađorđevoj ulici, gde su za sada nepoznati počinioci bacili zapaljivo sredstvo na dva službena vozila UN koja su tom prilikom zapaljena", rekao je Hoti.

On je dodao da se treći incident dogodio u naselju Bošnjačka mahala, u severnoj Kosovskoj Mitrovici, gde je eksplozivna naprava bačena u dvorište jedne kuće na kojoj je pričinjena materijalna šteta, kao i na jednoj garaži i jednom privatnom vozilu.

Vlasnik privatne kuće u čije dvorište je bačena eksplozivna naprava je Srbin, dok je vlasnik oštećene garaže i vozila Albanac, dodao je Hoti.

U vreme incidenta u srpskoj kući nije bilo nikoga, dok je albanska porodica bila u svojoj kući, ali povređenih nema, rekao je regionalni portparol KPS-a i dodao da policija radi na rasvetljavanju ta tri slučaja, ali da za sada nema informacija o mogućim počiniocima.

Dojava o bombi u školi u Lapljem Selu

Učenici i nastavno osoblje škole u Lapljem Selu, na Kosovu, jutros su evakuisani iz školske zgrade zbog dojave o podmetnutoj bombi.

Direktorka škole Marinka Mitrović kazala je novinarima da je jutros oko 8.45 stigao anoniman telefonski poziv da je u školsku zgradu podmetnuta bomba.

"Nepoznati ženski glas predstavio se kao Drita iz UNMIK-a i obavestila me da je u školskoj zgradi podmetnuta bomba i da je o tome obaveštena Kosovska policijska služba, koja je na putu prema školi", rekla je direktorka škole. Direktorka je navela da su odmah nakon dojave evakuisani svi iz škole.

"Posle izvesnog vremena, kada smo videli da nema policije, kao što je u anonimnom pozivu rečeno, obavestila sam predstavnike KPS-a i Kfora", dodala je Mitrovićeva.

Prema njenim rečima, predstavnici KPS-a i specijalne jedinice Kfora za demontiranje eksplozivnih naprava stigli su u školu nakon sat vremena i počeli istragu.

Škola je okružena žutom trakom, niko ne sme da joj priđe, a pripadnici Kfora vrše istragu uz pomoć pasa specijalno obučenih za traženje eksplozivnih naprava.

Put koji spaja sela Čaglavicu i Laplje Selo je zatvoren. U školskom objektu u tom mestu smeštene su Osnovna škola "Miladin Mitić", Ekonomska škola i Gimnazija koje su 1999. godine izmeštene iz Prištine. Škola ima više od 1.000 srpskih učenika.

Portparol KPS-a Veton Eljšani potvrdio je novinarima da je u 8.45 stigla anonimna prijava direktorki škole i da su u 9.10 upućene dve policijske jedinice i dve jedinice Kfora, od kojih jedna specijalna za demontiranje eksplozivnih naprava, i da je istraga u toku.

KPS: Nije bilo napada na Jelicu Arsić

Kosovska policijska služba potvrdila je danas da je u kući Jelice Arsić iz sela Gornji Livoč, u opštini Gnjilane, izvršena krađa i da je kradljivac, dok je bežao iz kuće, odgurnuo Jelicu Arsić, ali da ona nije napadnuta ni povređena.

Arsićeva upućena u Vranje

Srpkinja Jelica Arsić iz sela Gornji Livoč, u opštini Gnjilane, za koju meštani tvrde da je rano jutros napadnuta u svojoj kući, zadobila je potres mozga, kazao je doktor zdravstvenog centra Gnjilane Zoran Šarac. Šarac je rekao da je pregledao Arsićevu jer je povraćala više puta i bila dezorijentisana, zbog čega je upućena u zdravstveni centar Vranje. Kako je naveo, u Vranju će biti procenjeno da li je potrebno da je pošalju na Neurološku kliniku u Niš. On je rekao da starica nema vidljivih povreda po telu, ali da je od udaraca pala i udarila glavom o beton.

Portparol KPS-a Ismet Hašani rekao je agenciji Beta da je "jedna ženska osoba srpske nacionalnosti iz mešovitog sela Gornji Livoč, u opštini Gnjilane," sinoć informisala policiju da se dogodila krađa u kojoj je, prema rečima žrtve, ukradena manja količina alkohola i električnog kabla.

"Naše su jedinice odmah izašla na lice mesta i vode istragu. Žrtva krađe je izjavila da ju je kradljivac, dok je bežao, odgurnuo", rekao je Hašani. Policija je žrtvi ponudila lekarski tretman, što ona nije prihvatila.

"Nije tačno da je žrtva bila u šoku i na njoj nisu uočene vidljive povrede", rekao je Hašani.

U telefonskoj izjavi agenciji Beta, meštanin tog sela Zoran Maksimović je kazao da su trojica napadača upali u kuću Jelice Arsić oko tri sata ujutro i pretukli je.

“Južno od Ibra mirno”

Situacija u Goraždevcu i povratničkim selima u Metohiji je danas potpuno mirna, javlja KiM radio.

Okupljanja Srba u pećkom regionu nema, a u Goraždevcu je stanje uobičajeno.

Nema pojačanih patrola KFOR i KPS, kao ni UNMIK policije osim kontrolnih punktova, koji su postavljeni na ulazu i izlazu iz Goraždevca.

I u ostalim srpskim sredinama situacija je mirna.

U Gračanici je pijačni dan i protok ljudi odvija se normalno.

U Štrpcu vlada napetost među Srbima, ali okupljanja nema kao ni pojačanog prisustva međunarodnih vojnih i policijskih snaga.

Prema rečima bivšeg koordinatora za opštinu Orahovac Dejana Baljoševića, u ovom gradu danas nije bilo incidenata.

"Situacija je mirna, ali su ljudi napeti. U noći kada je proglašena nezavisnost Srbi su spavali u donjem delu grada jer se čula jaka pucnjava", rekao je Baljošević.

On je potvrdio da su na liniji razdvajanja između srpskog i albanskog dela raspoređene su snage KFOR i KPS.

“Srbi ne napuštaju KPS”

Kosovska policijska služba (KPS) nije danas mogla da potvrdi da su pripadnici srpske nacionalnosti na severu Kosova "skinuli uniforme".

"Ne mogu da potvrdim da je nakon danasnjih događaja na severu Kosova došlo do napuštanja službe od strane Srba pripadnika policije", rekao je agenciji Beta portparol KPS-a Veton Eljšani.

On je samo rekao da "pripadnici KPS-a svih nacionalnosti obavljaju svoju dužnost na celoj teritoriji Kosova".

"U Gračanici, Štrpcu i drugim sredinama u kojima žive Srbi, pripadnici KPS-a iz redova Srba su na dužnosti", rekao je Eljšani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 59 idi na stranu