Nimic: Novo ime za Makedoniju

Skoplje -- Posrednik UN u sporu o imenu makedonske države Metju Nimic ponudio nov predlog o rešavanju problema, ali detalji nisu objavljeni.

Izvor: Beta
Podeli

"Ni Nimic ni pregovarači dveju strana ambasadori Adamantios Vasilakis i Nikola Dimitrov nisu hteli novinarima da saopšte šta sadrži predlog", preneli su grčki mediji i agencije. O najnovijem predlogu treba da se izjasne vlade u Atini i Skoplju, posle čega bi trebalo da usledi još jedan sastanak. Termin tog sastanka nije saopšten, ali se nagađa da će biti održan za nekoliko dana ili nedelja

Makedonski mediji spekulišu da će Nimic dati predlog "Demokratska Republika Makedonija", ali to niko nije zvanično potvrdio. To ime bi se koristilo u bilateralnim odnosima sa Grčkom.

Stav makedonske strane je da će promeniti ime za bilateralne odnose s Grčkom, dok će u međunarodnim organizacijama i u odnosima sa ostalim zemjama koristi ustavno ime "Republika Makedonija".

Grčka se protivi tom stavu, a najavila je veto za ulazak Makedonije u NATO.

Makedonski premijer Nikola Gruevski izjavio je danas na konferenciji za novinare u Tirani da bi bila "velika šteta za Makedoniju, region i NATO", ako bi Grčka upotrebila veto.

"U ovom trenutku postoji samo jedan rizik, a to je pitanje koje je Grčka nametnula sa našim ustavnim imenom, pitanje na kojem intenzivno radimo", rekao je Gruevski tokom jednodnevne zvanične posete Tirani.

On je dodao da je još optimista i da veruje da će Grčka naći snage da prevaziđe problem i da se ne dovedu u pitanje interesi Alijanse.

Makedonija i Grčka vode dugogodišnji spor, jer Grčka ne priznaje ustavno ime svog severnog suseda zbog istoimenog severnog regiona na svojoj teritoriji.

Kamenovana grčka ambasada

Grupa demonsstranata kamenovala je večeras zgradu grčke ambasade u centru Skoplja, zbog spora oko imena Republike Makedonije.

Stotinak ljudi, uglavnom srednoškolaca i studenata, nakon mirnog skupa na Trgu otišlo je ispred grčke ambasade gde su bacali kamenje
na zgradu. U incidentu nije bilo povređenih, iako su se u to vreme u zgradi nalazili i grčka ambasadorka i osoblje ambasade.

Policija je u međuvremenu oterala izgrednike i postavila kordon ispred zgrade.

Portparol policije u Skoplju Ivo Kotevski potvrdio je Beti da je ambasada Grčke kamenovana, ali je istovremeno naglasio da "nema ozbiljnijeg narušavanja reda".

Protest je organizovala nevladina organizacija "Mladi znaju".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 43 idi na stranu