O reakcijama na inicijativu SPS-a

Beograd -- B92 je istraživao reakcije na inicijativu SPS-a da se zabrani rad stranaka i NVO koje prihvataju nezavisnost Kosova.

Izvor: B92
Podeli

Inicijativu predsednika Socijalističke partije Srbije, Ivice Dačića, o zabrani rada stranaka i nevladinih organizacijama, koje bi priznale nezavisno Kosovo, za sada su osudili G17 plus, DS i LDP.

Ministar za upravu i lokalnu samoupravu, Milan Marković, smatra da ova inicijativa nema nikakvog pravnog osnova, dok analitičari smatraju da ovakve inicijative, zbog situacije u kojoj se nalazimo, mogu poslužiti za obračun sa političkim neistomišljenicima.

Ideju o zabrani lider SPS-a Ivica Dačić plasirao je u javnost u ponedeljak u Skupštini Srbije.

Ko bi preipsitivao ko je manje ili više lojalan Srbiji i ko bi mogao biti na stubu srama, a zatim i zabranjen – Dačić nije rekao.

U Liberalno-demokratskoj partiji smatraju da je ova inicijativa uperena, prevashodno, protiv njihove stranke, s obzirom na to da su ih i SPS i SRS, više puta do sada, proglašavali izdajnicima.

Ovo je nastavak politike iz prošlih vremena koju sada sprovodi premijer Koštunica, smatraju u LDP-u.

"Ova inicijativa služi da bi se svaka kritika vlasti proglasila izdajom Kosova i da ste za nezavisno Kosovo. To nas neće uplašiti mi ćemo i dalje nastaviti da sprovodimo našu politiku", rekao je Ivan Andrić, poslanik LDP-a u Skupštini Srbije.

Dačić se zalaže i za to da i nevladine organizacije koje priznaju nezavisnot Kosova budu zabranjene.

Minstar za upravu i lokalnu samoupravu, Milan Marković, čije je Ministarstvo, između ostalog, predložilo Zakon o nevladinim organizacijama, kaže da je Dačićeva inicijativa pravno neutemeljena.

I minsitarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković, iz stranke G17 plus, protivi se Dačićevoj inicijativi.

O Dačićevoj inicijativi do sada se nisu oglasili DSS i SRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 106 idi na stranu