Predsednik: Nasilje šteti Srbiji

Beograd, Valjevo -- Predsednik Republike Srbije Boris Tadić izjavio je danas da u Srbiji ne sme da bude nasilja i ugrožavanja života ljudi.

Izvor: B92, FoNet, Beta, Tanjug
Podeli

"Samo mir i razumni potezi daju nam mogućnost da branimo argumentima naše Kosovo. Svako nasilje nam izbija argumente iz ruku i nanosi štetu isključivo nama samima“, rekao je predsednik Srbije. Predsednik Srbije je pozvao da se odmah prekine sa nasilnim protestima i uništavanjem imovine u gradovima Srbije.

Predsednik Tadić je naveo da svaki nepromišljeni gest ugrožava bezbednost i naših sunarodnika na Kosovu i apelovao na sve da se uzdrže od bilo kakvih nasilnih provokacija kako bi država mogla da radi svoj posao.

Predsednik Republike je rekao da nije dobro da se skupovi protiv jednostranog proglašenja Kosova organizuju u svrhu promocija bilo kojih stranaka.

"Skupove ne treba da organizuju stranke, jer Kosovo nije partijsko pitanje, već je iznad svega nacionalno i državno. Kosovo ne sme biti upotrebljavano u stranačke svrhe i promocije. Ono je pitanje našeg identiteta, suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše države, naše istorije i tradicije“, rekao je predsednik Tadić.

Predsednik je kazao i da iza organizacije skupa treba da stoje nacionalne institucije, a govornici nikako ne treba da budu stranački prvaci, već istaknute javne ličnosti.

"Posao Vlade Republike Srbije je da obezbedi javni red i mir i ne slažem se da Vlada Srbije sa političkim partijama organizuje mitinge na kojima bi govorili stranački prvaci“, rekao je predsednik Srbije.

Dulić: Nasilje ne pomaže Srbiji

Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić apelovao je danas da se prestane sa demoliranjem objekata i uništavanjem imovine.

Dulić je ocenio da nasilje na ulicama gradova ne pomaže zemlji da pošalje pravu sliku u svet.

"Posebno zabrinjava to što su se u pojedinim gradovima mogle čuti pretnje i govor mržnje prema pripadnicima nacionalnih zajednica koji ne snose odgovornost za situaciju na Kosovu i godinama unazad pokazuju solidarnost i lojalnost", ocenio je Dulić u izjavi za javnost.

On je ukazao da je više nego ikada potrebno jedinstvo i da se mirnim protestom u četvrtak pokaže na najbolji mogući način da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije.

Dulić je pozvao građane da, kako se u saopštenju dodaje, u teškom trenutku za zemlju pokažu visok stepen odgovornosti, racionalnosti i trezvenosti.

Tadić, Koštunica i Nikolić na protestu

Predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Vojislav Koštunica i zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić govoriće u četvrtak na mirnom protestu zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije.

Poziv studentima

Savez studenata Beograda pozvao je danas studente svih državnih i privatnih univerziteta i visokih škola u Srbiji da na miran i dostojanstven način pruže podršku svojim kolegama i sunarodnicima sa Kosova i Metohije i da se pridruže protestu koji će u organizaciji vlade i paralamentarnih stranaka biti održan 21. februara ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu.

Protest će početi u 17 sati ispred Doma Narodne skupštine, a odatle će okupljeni građani, s državnim vrhom i stranačkim liderima na čelu, krenuti u šetnju do hrama svetog Save, gde će u 19 sati biti održan moleban, rečeno je u Vladi Srbije.

Protest će biti održan pod sloganom "Kosovo je Srbija".

Održavanje tog protesta najavio je juče, na vanrednoj sednici parlamenta Srbije, premijer Koštunica.

Ministar za infrastrukturu Velimir Ilić pozvao je danas građane da dođu na veliki, "mirni narodni protest" u Beogradu.

"Svi moramo biti u četvrtak na protestu i moramo poslati poruku našem narodu na Kosovu da smo uz njih", rekao je Ilić.

On je ponovio stav da je Kosovo "neodvojivi deo naše teritorije" i da je Srbija uz svoj narod u pokrajini.

"Neka vidi svet pravu volju građana Srbije na tom protestu", kazao je Ilić.

Jovanović: Manipulacija za osudu

Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović usprotivio se danas kvalifikacijama da iza protestnog mitinga u četvrtak u centru Beograda povodom otcepljenja Kosova stoje sve parlamentarne stranke, ili Narodna skupština i nazvao to "obmanjivanjem javnosti".

Jovanović je u objasnio da su organizatori mitinga "oni koji su ga zakazali" i osudio način na koji takvi "žele da pobegnu od odgovornosti".

"Prirodno je što su DS, DSS i SRS organizatori tog mitinga, jer te tri stranke treba da preuzmu odgovornost za situaciju u koju su doveli zemlju ", smatra Jovanović.

Prema njegovom mišljenju, u ovom teškom trenutku za zemlju neprihvatljivo je da se Koštunica, Tadić i Nikolić "skrivaju iza građana po mitinzima", kao i da gnev, revolt i razočaranje koji oseća većina građana, "ne sme biti paravan za političare, a još manje alibi za očuvanje politike" koja je dovela to takve situacije.

Za njega je neprihvatljiva i namera organizatora da škole tog dana ne rade, jer je za svaku osudu "manipulacija mladima koji još nemaju ni biračko pravo".

"Važan poziv na prekid nasilja"

Ivo Visković ocenio je da je poziv Vojislava Koštunice građanima da prekinu sa protestima koji dovode do nasilja - odličan potez.

Profesor Fakulteta političkih nauka Ivo Visković je, gostujući u Poligrafu B92, rekao da to "izraz velike odgovornosti prema Srbiji i njenim interesima", kao i da bi, po njegovom mišljenju, bilo izuzetno korisno kada bi se tom pozivu priključili lideri stranaka, uključujući i opozicione lidere.

"Bes nije opravdanje"

Ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković poručila je mladima u Srbiji da bes ne opravdava uništavanje imovine koja treba da bude dostupna sadašnjim i budućim generacijama. Ona je rekla da joj je "strašno žao" što je, nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, došlo do nereda u kojima su izgrednici uglavnom bili mladi ljudi.

On je naveo da nasilje i nered na ulicama nikako ne doprinosi interesima Srbije.

Prema njegovim rečima, takvo ponašanje "podriva naše šanse i ugled koji smo mukotrpno gradili u poslednjih devet godina", kao i da takvo neodgovorno i nasilno ponašanje "možda odražava nečiju ljubav prema svojoj zemlji, ali na potpuno pogrešan način".

Događaje na beogradskim ulicama Visković je ocenio kao "nimalo naivne", kao i da oni bacaju "senku na sve ono što što se radi, na sve napore Vlade i države, na sve što protiče mirno i dostojanstveno".

"Slika o nama je otišla u svet na najgori mogući način", istakao je Visković.

On je rekao da su demonstracije neminovne, ali da je vrlo bitno kako se to radi. On smatra da je upad u zgradu ambasade Slovenije veliki diplomatski incident.

Apel Policijskog sindikata

Policijski sindikat Srbije danas je pozvao organizatore i učesnike protesta protiv jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, zakazanih za 21. februar, da "ne iskazuju mržnju prema pripadnicima policije, novinarima, institucijima i građanima države Srbije".

"Policijski sindikat Srbije razume nezadovoljstvo građana. Članstvo i rukovodstvo Sindikata deli zabrinutost za sudbinu naših sunarodnika na Kosovu i Metohiji. Ipak, smatramo da narušavanje javnog reda i mira može samo dodatno pogoršati bezbednosnu situaciju u Srbiji", kaže se u saopštenju.

"U ovom teškom trenutku za svakog građanina Srbije apsurdno je iskazivati nezadovoljstvo agresivnim ponašanjem prema pripadnicima policije, novinarima i građanima Srbije. Delimo sudbinu naroda i države, a veliki broj policajaca direktno je učestvovao u akcijama na Kosovu i Metohiji, zato mislimo da su napadi pojedinih grupa na pripadnike MUP potpuno besmisleni", izjavio je predsednik Sindikata Veljko Mijailović.

U saopštenju se, takođe, kaže da će "Policijski sindikat Srbije i ubuduće biti uz svoj narod i uz one kojima je najteže", a da je u planu da delegacija Policijskog sindikata Srbije uskoro poseti Gračanicu, Štrpce, Dobrotin i Goraždevac.

“RTS da radi profesionalno”

Programski odbor RTS-a saopštio je danas da očekuje da javni servis nastavi da profesionalno i odgovorno da prati krizu oko Kosova.

"Srbija ulazi u period dugotrajne borbe za ostvarivanje svojih prava na Kosovu i Metohiji u kojoj će biti neophodno da se sva sredstva obaveštavanja, a posebno medijski javni servis, angažuju na patriotski odgovoran način", navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik Programskog odbora RTS-a Milovan Mitrović.

Dalje se navodi da će se tako doprineti nastojanjima da se očuva teritorijalni integritet Srbije kao države i zaštite legalna i legitimna prava srpskog naroda u južnoj srpskoj pokrajini.

Saopštenje je izdato posle sednice Programskog odbora, koja je održana danas, i na kojoj je jednoglasno usvojena ta izjava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 106 idi na stranu