Srbija poništava nezavisnost

Beograd -- Koštunica, Tadić i Nikolić sastali su se večeras i dogovorili se da se sednica Skupštine održi što pre.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica, predsednik Republike Boris Tadić i zamenik predsednika SRS-a Tomislav Nikolić dogovorili su se večeras da se u najkraćem mogućem roku održi sednica Skupštine Srbije povodom jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Kako je potvrđeno u Vladi, na toj sednici treba da bude potvrđena odluka Vlade o poništavanju protivpravnih akata privremenih organa u Prištini o proglašavanju nezavisnosti Kosova.

Takođe je dogovoreno da u četvrtak u Beogradu Vlada i parlamentarne stranke organizuju protest povodom jednostranog proglašavanja nezavisnosti.

Detalji organizacije skupa biće naknadno saopšteni.

Tadić: Poništi protivpravno proglašenu nezavisnost

"Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije", stoji u izjavi predsednika Srbije. Tadić je naveo da Srbija ne treba da čini ishitrene poteze i da treba da pomogne svojim sunarodnicima u pokrajini. Premijer Koštunica optužio je predsednika SAD-a i "njegove evropske sledbenike" za stvaranje "lažne države Kosovo".

Srbija će, rekao je predsednik Tadić, nastaviti da čini sve što je neophodno da se obezbedi sigurnost našim sunarodnicima na Kosovu i da im se u svakom smislu olakša život. Tadić je zatražio od UNMIK-a i KFOR-a najviši stepen bezbednosti za Srbe u Pokrajini.

"U ovom teškom trenutku za državu i sve nas, želim da apelujem na sve gradjane Srbije, na naše sunarodnike na Kosovu i Metohiji, da nas u ovim danima pre svega rukovodi razum, a država Srbija će povlačiti odgovorne poteze i učiniće sve što je u njenoj moći da se poništi samovoljno i protivpravno proglašena nezavisnost Kosova", poručio je u obraćanju javnosti predsednik Srbije Boris Tadić.

Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova. Srbija je reagovala i reagovaće svim mirnim, diplomatskim i pravnim sredstvima da se ovaj akt privremenih kosovskih institucija poništi. Srbija od medjunarodnih institucija na Kosovu traži da se odmah poništi ovaj čin, koji je protivan osnovnim principima medjunarodnog prava, naglasio je Tadić.

"U ovom trenutku najvažniji su nam životi ljudi i njihova bezbednost. Kfor i UNMIK su obavezni da obezbede sigurnost za sve Srbe i druge nealbance na Kosovu, da čuvaju njihove domove i sve naše svetinje. Na njima je odgovornost za svaki život na Kosovu i Metohiji.
Zatražio sam od Kfora i Unmik-a najviši stepen bezbednosti za naše ljude. Ali dužni smo i mi da brinemo. To ćemo najbolje pokazati tako što nećemo povlačiti nepromišljene poteze kojima bi se mogle proizvoditi okolnosti u kojima bi bezbednost naših sunarodnika na Kosovu i Metohiji bila ugrožena", rekao je on.

"Još jednom pozivam sve državne funkcionere i lidere svih stranaka u Srbiji da u ovoj situaciji postupaju odgovorno. Tražim od svih političara da u svojim izjavama pozivaju svoje pristalice na mir, ozbiljnost i suzdržanost. Stranačke promocije odmah treba da se ostave po strani kako bi država u ovoj situaciji punoj izazova mogla da deluje odgovorno i jedinstveno", rekao je Tadić.

On je apelovao i na medije u Srbiji da u sledećim danima maksimalno odgovorno i bez senzacionalizma rade svoj posao.

"Ovu situaciju Srbija će prebroditi mirno, dostojansveno i civilizovano. Srbija nasilju neće pribegavati i to je jedini pristup koji nam može omogućiti da nastavimo svoju legitimnu borbu za očuvanje integriteta zemlje, a Srbija će u toj diplomatskoj borbi biti uporna, braneći i svoje interese i medjunarodno pravo, ma koliko to bilo potrebno i sve dok nelegitimni akt o nezavisnosti ne bude u potpunosti stavljen van snage", stoji u izjavi predsednika Srbije.

Koštunica: Lažna država, NATO interesi

Premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio je danas da jednostrano proglašenje "lažne države" Kosovo predstavlja završni čin politike koja je započeta agresijom NATO na Srbiju 1999. godine.

"Nikada se nije jasnije pokazala istina zašto je Srbija divljački razarana pod NATO bombama", rekao je Koštunica na konferenciji za novinare nakon što je kosovski parlament u Prištini proglasio nezavisnost Kosova i Metohije.

Prema njegovim rečima, iza "ove lažne države stoje vojni interesi NATO".

"Temelj lažne države čine bombe", ocenio je premijer.

Premijer je oštro kritikovao SAD, navodeći da je silu stavila iznad Povelje Ujedinjenih nacija i bezobzirno prekršila međunarodni poredak.

“Predsednik SAD, koji je odgovoran za ovo nasilje, i njegovi evropski sledbenici, biće crnim slovima upisani u istoriju Srbije, ali i u svaku istoriju međunarodnog prava i na njemu zasnovanog svetskog poretka”, rekao je Koštunica.

On je naveo da su SAD ponizile i naterale EU da pogazi principe na kojima počiva, kao i da je "Evropa pognula glavu", zbog čega će biti odgovorna za sve pogubne posledice koje nosi nezavisnost Kosova.

"SAD je primorala Evropu da se povinuje volji sile. Evropa je pognula glavu, ali Srbija odbija da se ponizi", rekao je Koštunica.

On je izjavio da su, jednostranim proglašenjem, pogaženi principi na kojoj počiva sama Evropska unija.

Koštunica je ponovio da će Vlada Srbije poništiti sve dokumente kojima se na tlu Srbije stvara "lažna država".

Premijer je najavio da će Vlada Srbije i parlamentarne stranke organizovati mirne proteste. On je pozvao na mir, "da bismo pokazali da smo iznad politike sile".

"Moramo svi zajedno da pokažemo da se protivimo stvaranju lažne države na Kosovu i Metohiji", zaključio je Koštunica.

Đelić: Nasilje bi odvojilo Kosovo od Srbije

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić pozvao je danas na dostojanstvo koje će obezbediti mirno odbacivanje svih odluka o jednostranoj nezavisnosti Kosova.

"Bilo koja forma nasilja definitivno bi odvojila Kosovo od Srbije", kazao je Đelić.

Potpredsednik Vlade Srbije je ponovio da je Vlada već odbacila odluku o proglašenju nezavisnosti Kosova i da će to u ponedeljak učiniti i Skupština Srbije.

Dulić pozvao građane na mir

Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić pozvao je građane da sačuvaju mir i ne reaguju na provokacije usled jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije.

"Apelujem na sve u Srbiji da zadrže građanski mir, da svojim reakcijama ne isprovociraju bilo kakav problem koji bi naši građani mogli da imaju na Kosovu i Metohiji", rekao je Dulić u obraćanju građanima.

On je apelovao i na sve političke subjekte i institucije u zemlji da "pokažu veliku solidarnost u ovom teškom trenutku i da ni na koji način ne doprinesu komplikovanju situacije".

Predsednik parlamenta je izrazio uverenje da će i građani i političari pokazati slogu i solidarnost i da će "pomoći onima kojima je u ovom trenutku pomoć najviše potrebna, a to je naš narod na Kosovu i svi oni građani koji priznaju Srbiju kao svoju državu".

Dulić je ocenio da je odluka privremenih organa Kosova o proglašenju nezavisnosti "čin koji je duboku suprotan našem i međunarodnom pravu".

On je najavio da će Skupština Srbije na sednici o Kosovu koja će biti održana sutra ili u utorak, "ponovo pokazati zajedništvo i konsenzus o ovom teškom pitanju".

"Sigurno ćemo doneti odluke koje će potvrditi naše nacionalno jedinstvo u stavu da branimo ono što je naše, naš suverenitet i teritorijalni integritet i učinimo sve što možemo da pomognemo našim građanima na Kosovu i Metohiji", poručio je Dulić.

Jeremić: Sastanak sa ambasadorima

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić apelovao je večeras na ambasadore i šefove diplomatskih misija akreditovane u Beogradu da vlade njihovih zemalja ne priznaju odluku o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova.

"Ne očekujem da EU prizna"

Ministar inostranih poslova ne očekuje da ce EU priznati Kosovo. "Ne očekujem da Evropska unija prizna Kosovo. Ko god da odluči da prizna Kosovo kao državu, ne može da računa da će imati iste donose sa Srbijom", rekao je Jeremić.

Jeremić je za Radio-televiziju Srbije izjavio da su "izuzetno velike šanse" da se Srbija izbori da Kosovo ne dobije članstvo u multilateralnim organizacijama. On je rekao da "dok je Srbija članica OEBS-a, Kosovo neće postati članica te organizacije kao ni Saveta Evrope", jer se u tim organizacijama odluke o članstvu donose konsenzusom.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, Jeremić je "izrazio očekivanje da će se međunarodne organizacije ponašati u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN-a, Završnog akta iz Helsinkija, kao i drugim međunarodnim dokumentima koji garantuju poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta suverenih država".

Jeremić je danas popodne pozvao na hitne konsultacije ambasadore i šefove diplomatskih misija koji su na službi u Beogradu i preneo im "zvaničan stav vlade Srbije o neprihvatanju jedostranog nelegalnog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije", navodi se u saopštenju.

Šef srpske diplomatije, kaže se, "svojim sagovornicima je ukazao na moguće posledice koje ovakav nelegalan akt može da izazove na planu bezbednosti, istakavši da jedostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije predstavlja kršenje međunarodnog prava".

Ministri i poslanici iz Srbije na Kosovu

Ministri Vlade Srbije obilaskom mesta na Kosovu i Metohiji, daju podršku Srbima i nealbancima.

Ministar za infrastrukturu Velimir Ilić izjavio je u Gračanici da Albanci mogu da "prave veštačke države kakve hoće, ali da srpska vlada to ne prihvata i ne priznaje".

Ilić je, prilikom polaganja kamena temeljca za izgradnju 70 kuća i 20 stanova u selu Badovac, nadomak Gračanice, kazao da je "jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova sramota za Evropsku uniju".

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i ministar prosvete Zoran Lončar su u Štrpcu razgovarali sa Srbima u tom delu pokrajine.

U Štrpcu je situacija mirna, a delegaciju obezbeđuje Kosovska policijska služba.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da je posetom Štrpcu, najvećoj srpskoj enklavi na Kosovu, želeo da iskaže solidarnost sa žiteljima te opštine i poruči da su svi elementi srpske administracije prisutni i dostupni na teritoriji pokrajine.

"Želeli smo da pokažemo solidarnost sa svim građanima naše južne pokrajine koji su lojalni Srbiji, da pokažemo da smo uz njih i da u ovom teškom momentu mogu da računaju na našu konkretnu podršku", izjavio je Đelić.

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić je u Kosovskoj Mitrovici pozvao Srbe i nealbance da ostanu da žive u pokrajini.

Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije, a već od sutra ministri i predstavnici Vlade Srbije biće u pokrajini svakodnevno, kako bi se obezbedio normalan život Srbima i ostalim nealbancima, rekao je Samardžić.

I ostali ministri obilazili su gradove u kojima žive Srbi.

Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Popović će sa poslanicima boraviti u Ranilugu, a državni sekretar tog ministarstva za infrastrukturu Branko Jocić Veliku Hoču.

Ministar trgovine i usluga Predrag Bubalo je u poseti povratničkom naselje Osojane, kod Istoka, dok je ministar vera Radomir Naumov u Goraždevcu.

U Novom Brdu boravi državna sekretarka MUP-a Srbije Mirjana Orašanin i pomoćnik ministra za Kosovo i Metohiju Miroljub Kljakić.

Kosovska policijska služba preuzela je brigu o bezbednosti članova Vlade Srbije koji će danas boraviti na Kosovu. Portparol KPS-a Veton Eljšani rekao je danas ranije da je policija upoznata da će na Kosovo doći nekoliko članova Vlade Srbije i drugih zvaničnika i da će pripadnici KPS-a brinuti o njihovoj bezbednosti.

SPC: Gaženje pravde

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve održao je vanrednu sednicu.

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije Radović pročitao je saopštenje Sinoda u kome se navodi da su Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije, i da je svako drugačije rešenje gaženje ljudske i božije pravde.

Sinod očekuje od Ujedinjenih nacija i Saveta bezbednosti da u duhu svoje Povelje i odluke 1244 pod hitno uzme u odbranu pogažena ljudska verska i manjinska prava Republiuke Srbije.

Sinod je saopštio i da će sutra u 17 sati u hramu Svetog Save biti održan moleban za spas srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Molebanu će prisustvovati svi episkopi Srpske pravoslavne crkve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 59 idi na stranu