Neuhranjenost dece u Srbiji

Beograd -- Oko 26 odsto romske dece u Srbiji je neuhranjeno, dok je ukupna pothranjenost dece u Beogradu 10 odsto, rečeno je u Skupštini.

Izvor: Tanjug
Podeli

U Požarevcu je ukupna pothranjenost čak 30 odsto, izjavila je poslanica Demokratske stranke Jagoda Jorga. Ona je na sednici skupštinskog Odbora za smanjenje siromaštva navela da su ovi podaci dobijeni od UNICEF-a i dodala da posebno zabrinjava činjenica da posledice tih poremećaja nije moguće popraviti.

Pothranjenost prouzrokuje mentalno zaostajanje dece, smanjenje njihovog imuniteta i usporen rast i kada se tako nešto desi, nemoguće je popraviti posledice, naglasila je ona.

Poslanik i predsednik Unije Roma Srbije Rajko Đurić predstavio je na sednici svoj projekat pod nazivom "Smanjenje siromaštva u Srbiji" i naveo da u okviru međunarodnog projekta "Dekada Roma" postoje četiri osnovna stuba.

To su, naveo je on, obrazovanje, rešavanje stambenog pitanja, zdravstveno i socijalno zbrinjavanje i zapošljavanje Roma.

Đurić je dodao da samo 0,3 odsto romske populacije stekne visoko obrazovanje i završi fakultete i da, kada je reč o rešavanju stambenog pitanja, samo u Beogradu postoji 157 nehigijenskih naselja.

On je ukazao i da je smrtnost dece kod Roma tri do pet puta veća u odnosu na druge narode.

Na sednici su izneti i predlozi da Odbor pokrene inicijativu da se svakom detetu obezbedi pola litre mleka dnevno i sendvič, ali i da se jedna od narednih sednica tog skupštinskog tela održi na jugu Srbije kako bi poslanici videli kako se živi u najsiromašnijim opštinama Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 570 idi na stranu