Vučić: Poseta Tirani nije bila laka

Tirana -- Stavovi Srbije i Albanije o Kosovu veoma se razlikuju, ali neću dozvoliti da ta velika razlika uništi mogućnosti za prevazilaženje podela iz prošlosti.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
  1. Ekonomski razvoj obe zemlje i regiona je mnogo bitnijia i važnija stvar od nečijih neostvarivih nacionalističkih snova i nadam se da to konačno shvataju. Premijer Albanije je pokazao realan stav kada je nedvosmisleno naglasio da ne podržava tu nerealnu i besmislenu ideju velike Albanije i spremnost na otvorenu saradnju sa Srbijom. Dobri međusobni odnosi, naročito u oblasti ekonomije, znače mogućnost razvoja obe zemlje. Vučić je prvi premijer Srbije koji je napravio prvi korak i prvi napor posle više od 70 godina bez dijaloga dve nacije. Puna podrška!
    (Panamski krojač, 30. maj 2015 10:47)

    # Link komentara

  2. Iz te posete treba izvući one segmente koji bi pomogli Srbiji u što bržem ulasku u EU,ostalo treba zanemariti.
    (đole, 30. maj 2015 01:29)

    # Link komentara

  3. Dva dana biti u Tirani pod budnim okom svetske javnosti nije ni malo lako, posebno znajuci koliko se Albanska i Srpska misljenja razilaze.
    (ALMODOVAROVA, 29. maj 2015 17:47)

    # Link komentara

  4. Nije bila laka, ali je bila i vise nego korisna po razne segmente i oblasti.
    (OLE LOLE, 29. maj 2015 17:45)

    # Link komentara

  5. Jasno je da Brisel i Evropska Unija tragaju za "alternativim modelima" u pristupu "kosovskom pitanju". Ishitreno priznanje tzv. "nezasnog Kosova" se pokazuje kao totalno neodrživo rešenje. Ova velika greška Evropske Unije u njenoj politici prema "zapadnom Balkanu" NIKADA neće biti priznata ali će, što je daleko važnije, u samoj praksi doći do korenitih i krupnih promena. Ideja o Kosovu kao "zoni pod protektoratom međunaradne zajednice", unutar koje će srpski i albanski interesi biti "različito distribuirani i diferencirani" jeste ideja koja, kako veruju u Briselu, treba da premosti nepomirljivi jaz između srba i albanaca. Ova "neformalna podela" Kosova ne može zadovoljiti ni jednu od strana u konfliktu ali može garantovati relativno trajniji mir. Relnost ZSO-a koja je, de facto, verifikovana od strane Saveta Bezbednosti UN-a predstavlja korak bliže ka toj "neformalnoj" podeli Kosova.
    (The Balance, 29. maj 2015 10:11)

    # Link komentara

  6. Zaokret u politici Evropske unije prema "kosovskom pitanju" je evidentan. Postaje je jasno da se trajno rešenje "kosovskog problema" može postći jedino na principima kompromisa, to jest, uz OBOSTRANO odricanja i ograničavanja. Do skora je u EU suvereno vladala predstava o tome da se Srbija MORA odreći svih svojih interesa na Kosovu da bi se došlo do "trajnog rešenja i regionalne stabilnosti". To više nije tako. Albanski faktor je nedvosmisleno prepoznat kao glavni izvor opasnosti po ukupnu stabilnost na ovim prostorima. Nedavni razvoj događaj je to i potvrdio. Zato EU intenzivno protežira drugačije modele pristupa "kosovskom pitanju" ali ih ne "obznanjuje" eksplicitno. Sama činjenica formiranja ZSO-a je dokaza ove promene i zaokreta u politici Evropske Unije. Premijer Vučić je u pravu. Albanci se moraju navići na činjenicu da "nezavisno Kosovo" nije održivo rešenje, čak ni za Brisele ili Berlin.
    (`Ranđel The Overlord, 29. maj 2015 09:55)

    # Link komentara

  7. Albanija bi trebala više da poštuje srbe i ostale manjine , bar onoliko koliko ih Srbija poštuje u Preševu Bujanovcu , i u ostalim gradovima .
    (Srbin, 29. maj 2015 09:55)

    # Link komentara

  8. Sama cinjenica da jeAleksandar Vucic prvi visoki zvanicnik u istoriji Srbije koji je posetio Albaniju ima svoju tezinu, to su potvrdili i svi svetski mediji.Koliko god da je bilo tesko vazno je da je doslo do nekih pomaka i da je usaglaseno da treba poboljsati odnose i ojacati ekonomsku saradju.Naredni sastanak ce svakako biti daleko laksi jer se doslo do nekih resenja.
    (ORAHOVACA, 29. maj 2015 09:52)

    # Link komentara

  9. Mislim da nam treba sto vise susreta svih premijera u regionu. Svaki mesec bi trebao neko da dolazi ili mi da idemo u posete. Razgovori, saradnja i medjusobno postovanje, pomocice nam da prevazidjemo vecinu nesuglasica.
    (Jovanka Zagorac, 29. maj 2015 09:29)

    # Link komentara

  10. Važno je da su razgovori započeti. Prvo na ekonomskom zatim ćemo i na političkom planu naći zajednički interes.
    (Magda, 29. maj 2015 09:28)

    # Link komentara

  11. To ti je posao i bas me briga kakva ti je bila.
     (Nemanja, 29. maj 2015 09:25)

    # Link komentara

  12. normalno da nije bilo lako otici u Tirani i reci sve ono sto je Vucic rekao da je lako po odavno bi neko vec otisao pre njega.
    (vica, 29. maj 2015 09:24)

    # Link komentara

  13. Istorija je bila svedok najvecih paradoksa,nebi bilo veliko iznenadjenje da pod uticajem velikh sila posatanemo najveci balkanski saveznici(jer nas muci broji zajednicki problemi...)mozda je sada ovo nezamislivo ali za desetak godina po meni vrlo moguce
    P.s sve je moguce kada se setimo nemacke i francuske,ili francuske i engleske nasi sukobi naspram njihovih vekonih ratova su male carke...
    (Dr.Jovanovic, 29. maj 2015 09:23)

    # Link komentara

  14. Vučić: Poseta Tirani nije bila laka

    Bre ima li bar jedna jedina stvar koju ovaj Vučić moze da uradi a da ne "narice" koliko mu je bilo tesko i koliko se "napatio" i "zrtvovao", samo kako bi gradjanima Srbije "obezbedio maksimalno srecnu buducnost" ?
    Bre pocela me vec "savest gristi" gledajuci i "slusajuci" koliko se taj jadnik "zrtvuje" zbog mene i ostalih gradjana Srbije, dodje mi prosto da mu kazem "nemoj vise molim te" !
    (Bucko razmišljam, 29. maj 2015 09:17)

    # Link komentara

  15. Sama cinjenica da je Vucic prvi premijer u istoriji koji posecuje Albaniju ima svoju tezinu.Koliko god da je bilo tesko vazno je da je doslo do nekih pomaka i da je usaglaseno da treba poboljsati odnose i ojacati ekonomsku saradju.
    (mikkica, 29. maj 2015 09:08)

    # Link komentara

  16. Znamo, sve što ti radiš je teško.
    (PV, 29. maj 2015 08:58)

    # Link komentara

  17. Merkelova organizovala sastanak dve marionete. I za nas i za Albaniju potpuno beskoristan sastanak na kojem nema sta da se kaze. Samo se trose drzavne pare na organizaciju takvih gluposti, a ovamo "smanjite plate", "otpustite visak"...
     (Nikad kao Bane..., 29. maj 2015 08:53)

    # Link komentara

  18. Održavanje korektnih odnosa sa državama iz okruženja jesu i biće ono čega će se ova vlast, Vlada i premijer držati, jer je to ono što se poštuje i neguje kroz spoljnu politiku Srbije, a to dokazuje i saradnja sa Albanijom.
    (Darinka, 29. maj 2015 08:49)

    # Link komentara

  19. Koja je ovo šarena laža za narod. Koji projekti? Kao da ne znamo da Albanija radi na "Velikoj", kao da to zapad ne podržava...Baš ćemo da se više volimo posle ove posete?Da vidim projekte, da se nešto radi, privreda, pa onda ne mora premijer da mi priča o saradnji dva naroda.
    (Deki, 29. maj 2015 08:43)

    # Link komentara

  20. Zaista mu treba odati priznanje,nadam se da ce uspeti zajednickim snagama da poprave odnos izmedju nasih drzava. To nije lak a ni kratak put,ali mislim da je krajnje vreme da ostavimo razlike po strani i gledamo zajednicke interese i prosperitet.
    (Darinka, 29. maj 2015 08:43)

    # Link komentara

  21. Korak ka nekim novim odnosima,polazna osnova za dalji razvoj.
    (Uroš, 29. maj 2015 08:32)

    # Link komentara

  22. poseta ni cemu ne vodi cista retorika i onako bez icega prazna prica sticanje nekih poena da se zadovolji zapad....jeste sada ce zapad da da pare za pruge puteve 5 miliardi eura . .bgd na vodi itd sve je to prazna prica .....ova zemlja je propala i bez Vucica ....jos pre 30 godina nikada nista nista nista samo abrovi abrenose politikanti i suplja prica tuga uzas katastrofa...pricaju o snizavanju cena rominga a u evropi je ukinut .itd
     (dragan, 29. maj 2015 08:26)

    # Link komentara

  23. Sve u redu ali novinaru koji je napravio ovu fotografiju, sve pohvale.
    (Sasa jovic, 29. maj 2015 08:19)

    # Link komentara

  24. Predrasude koje su postojale u prošlosti treba prevazići i nastaviti dalje, dobar odnos sa Albanijom je deo refomri koje vlada Srbije sporovodi u cilju boljeg života svih građana.
    (Mikica, 29. maj 2015 08:14)

    # Link komentara

  25. Ovakvi susreti treba oba naroda... svaka cast i Rami i Vucica.
     (Cika Ramadan, 29. maj 2015 07:52)

    # Link komentara

  26. Samo da Vas obavestim da Neptun vise ne posluje u Srbiji jer je kupovna moc tolika da nema posla vise ni za jednu retail firmu sto se tice tehnike. Dosta ljudi je ostalo bez posla, ali zelim da kazem da sto se tice odnosa prema radnicima ja nisam radio u boljoj firmi.
     (Update, 29. maj 2015 07:50)

    # Link komentara

  27. Ekonomski interes je oduvek bio interes koji je spajao i nespojive države, verujem da će biti slučaj i sa nama. Srbija je pokazala koliko joj je značajna poseta i sam dijalog u smislu otopljenja odnosa.
    (Shone, 29. maj 2015 07:33)

    # Link komentara

  28. Čitava Evropa bruji o tom priznavanja samo što mi to za sada ne čujemo ali u pet do dvanaest će nam uši brujati od toga i zato nije dobro da se pravimo sada gluvim i ignorišemo. EU lepo kaže da zemlje koje nisu regulisale svoje susedske odnose ne mogu postati članice a Srbija i Kosovo su sa tačke gledišta velikog broja članica EU su susedi. Ti si Vučiću znao da poseta neće biti laka i nemoraš sada po običaju još da uveličavaš tvoj dobar potez.
    (milan, 29. maj 2015 07:15)

    # Link komentara

  29. Uvek kada nam se Vucic obraca,ama bas sve je bilo tesko,i uzasno problematicno,a on kao po obicaju obavestava nas da je priveo kraju pobedonosne pregovore za Srbiju.Vise nije u pitanu Moskva,Brisel,Vasington,Berlin,vec i Tirana je u pitanju sada.Pa ako je sve to tesko,hajde raspisi izbore i dobijes ispomoc,a ne ovako Aco iscrpljujes se do neba covece.
    (niko ne vidi da smo pravna drzava i odlicna za zivot, 29. maj 2015 07:09)

    # Link komentara

  30. Naravno da se stavovi Srbije i Albanije o Kosovu razlukuju.
    Postavlja se pitanje čija je politika u prošlosti više doprinela tome.
    I još nešto za kraj: Kakvi bi ovog trenutka bili rezultati referenduma o statusu Kosova u Srbiji , čak i da na njemu ne učestvuju kosovski Albanci?
     (vasdorteo, 29. maj 2015 07:05)

    # Link komentara

  31. jadan covek. kako On tezak posao ima. dok svi mi iz svojih udobnih fotelja cekamo plodove Njegovog rada, nadljudskim naporima On, kao PRVI U ISTORIJI, odlazi u Tiranu i razgovara da nama bude bolje.
    A da je lako... bas nije lako. svaka cast Momce...
     (Gvozdeni, 29. maj 2015 06:45)

    # Link komentara

  32. Ova slika govori vise nego ceo tekst ispod nje.
     (Milos Jeremic, 29. maj 2015 06:38)

    # Link komentara

  33. Vucic je potpuno izgubio kompas. Kakva Albanija, sta ce Srbiji Albanija, sta ce nama autoput i pruga do Albanije??? Pa mi nemamo ni ljudske puteve po Srbiji, a treba da se po nalogu stranaca umrezavamo sa Albanijom i da se zbog toga zaduzujemo??
    (max, 29. maj 2015 06:26)

    # Link komentara

  34. Kao dva ucenika kada ih ucitelj izvede pred tablu da se pomire pred svima. Poslije postanu najbolji prijatelji.
     (TB, 29. maj 2015 06:25)

    # Link komentara

  35. "Gospodin Rama i ja ćemo zajedno potpisati zahteve i zadatke koji nam dolaze od EU" - premijer nam je sve objasnio kratko i jasno.
    (Mike, 29. maj 2015 05:18)

    # Link komentara

  36. Nije lako....ali mora se...svaka čast na doslednosti,taktičnosti,suzdržanosti!Da su devedesete već bi se preko nišana gledali,ali nišan ne vodi ničemu,osim gubitku ionako narusenog nataliteta.Svaka cast Vučiću na ovome
    (Zaciorski, 29. maj 2015 05:16)

    # Link komentara

  37. Ne mogu da se otmem utisku da g. Vučić svakim danom, svakom svojom sledećom izjavom, intelektualno sazreva kao čovek i postaje sve iskreniji kao političar, na dobrom je putu da zameni pok. Đinđića koga Srbija ne može nikako da prežali i čiji se nedostatak veoma oseća.
    (miha bukovac, 29. maj 2015 05:06)

    # Link komentara