Pregovori u Minsku - korak ka miru?

Pregovori u Minsku između ruskih pobunjenika i vlasti u Kijevu daju nadu da bi uskoro moglo da se dođe do rešenja koje bio obustavilo rat u Ukrajini.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
  1. Ne posustajte, već napredujte dok se Kiev ne nađe u obruču i onda tražite pregovore i osnivanje međunarodnog suda za ratne zločine. Dok su se rušili gradovi Lugansk i Donjeck, ispaljivale nekonvencijalne Točke U, stradali civili, činili ratni zločini jurišnika Desnog sektora, zabranjivalo sve što se čini ruskim, pozivao Nato da vojno interveniše. Setite se izjava Jacenjuka, Turčinova... Onaj Oleg Ljaško je čak sa vilama mitingovao da treba juriti na istok, na sve što je rusko. Sada kada se ratna sreća okrenula i kada je nesposobna armija u rasulu, sada bi da pregovaraju.
    (Na Kiev, 1. septembar 2014 22:48)

    # Link komentara

  2. Rusija nije Srbija da se stavlja u problem,treba jednako tretirat zaracene strane,Srbija se stavila u problem Krajine i Republike Srpske bezpotrebno,a nije ratovla,jer joj to nebi dozvoli,Hrvatska i BiH bile su priznate drzave,Hrvatska bez Krajine,Krajina je imala jaci status od R Srpske,zapravo neovisan pod UN zastitom.
    (Suvereni demokrata, 01. septembar 2014 16:41)
    Dobar je status Krajina imala,(pa na kraju 20000 vojnika od 10 000 000 Srba izgubi protiv 200000 hrvatskih domobrana,a hrvati to jos slave kao pobjedu protiv SVIH SRBA??) tako je i prosla..pa neka meni moja RS,ne zahvalom Slobe,nego zahvalom obicnih Srba sa ove i one strane Drine i Iz CG..
     (Goran Bl, 1. septembar 2014 22:17)

    # Link komentara

  3. @(Saša Vislavski, 1. septembar 2014 14:49)
    Ja, sto da ne, a da malo Srbija da naprimer Dimitrovgrad Bugarima ili Istocnu Krajinu Rumunima, ili Vojvodinu, ili Sandzak, ili Presevo, pa da se malo oslobodi nacionalnih manjina da je ne boli glava, sto bi samo Ukraina davala svoje teritorije. Think about it.
    (Mujo, 1. septembar 2014 21:44)

    # Link komentara

  4. Ma nema mira dok je Vladimir na vlasti
    (bole, 1. septembar 2014 21:16)

    # Link komentara

  5. rukovodstvo Novorusije demantovalo ovu vest ... tako da ... dzaba ste krecili.
    (Goran, 1. septembar 2014 20:36)

    # Link komentara

  6. Svako zlo potiče iz neznanja, 1. septembar 2014 16:20)

    Nisu izneo tačne podatke o nacionalno hstrukturi nekoliko mesta u Ukrajini.
    Pop popisu iz 2011.godine u Dnipropetrovsku je 74% Ukrajinaca i 21% Rusa.U Harkikvu je 65%Ukrajinaca i 30%Rusa.Odesa 62% Ukrajinaca 20%Rusa.Zaporožje 72%Ukrajinaca a 19%Rusa.Donjeck i Lugansk su na gotovo pola pola.
    (Vlada, 1. septembar 2014 18:18)

    # Link komentara

  7. Rusi nekontrolišu uopšte toliko teritorije na istoku Ukrajine zato nebi bilo realno da im Ukrajina izlazi u susret prije da je ovo sve se svodi kako da se spasi obraz Putinu koji nije očekivao da će se ovo razviti u totalni rat kad je pokrenuo kampanju destabilizaciju Ukrajine!
    (Bošnjo, 1. septembar 2014 18:03)

    # Link komentara

  8. @ sasa vislavski

    hajde ovako,i moje poreklo je delom,sto ti kazes,ukrajinsko.Mene su ucili da je ukrajina geografski pojam,ukraj je Rusije, da su mi Rusija i Srbija sve sto imam. Da ponovim,u ukrajini je slozena situacija,ljudi se izjasnjavaju nacionalno kako bi lakse dosli do posla,imate bezbroj slucajeva gde,od dva rodhena brata,jedan prica da je Rus,drugi da je ukrajinac,od. 91 postoji tiha segregacija.

    Sto se tice resenja,bice kako Rusi budu hteli,a,to je slaba ukrajina,kontrolisana, na moju veliku zalost,jer smatram da devet oblasti treba da pripadnu Rusiji.Katolici i unijati neka idu gde god hoce.
     (nevski, 1. septembar 2014 17:59)

    # Link komentara

  9. U nekim komentarima se pogrešno interpretira nacionalna struktura Ukrajine. Daleko relevantniji podatak je onaj o konfesionalnoj pripadnosti stanovnika Ukrajine. 15, 16 miliona ima RPC Moskovska patrijaršija, što u najmanju ruku treba posmatrati kao broj 'Rusa' u Ukrajini. A 25 godina demokratije govori da je reč o podeli 50:50% između onih koji naginju Zapadu i Prorusa.
     (Piroćanac, 1. septembar 2014 17:21)

    # Link komentara

  10. Ukrajinci moraju biti svesni da je povratak na staro nemoguc. I mislim da je prosto neverovatno da moraju da pregovaraju oko priznanja jezika.
     (N2, 1. septembar 2014 17:21)

    # Link komentara

  11. Ukrajinci su ludi sto uopste ratuju za taj istok. Treba to da amputiraju. To je 5% njihove teritorije. Dajte to Rusima i fino se razgranicite sa njima i mirno u Evropu. Ne shvatam sta ce im taj istok kad se jednim potezom oslobadjaju Rusije. Treba to dati Rusima i poceti sa EU integracijama na miru. Rat je bespotreban.
    (Divide, 1. septembar 2014 17:13)

    # Link komentara

  12. Mi znamo da je posle raspada Jugoslavije nastala SRJugoslavija,zasto SRJ nije primila u savez RSKrajinu i RSrpsku,tu nitko nije mogao videt stvaranje Velike Srbije.
    (Suvereni demokrata, 1. septembar 2014 17:03)

    # Link komentara

  13. Ово је добра понуда ! Узми или остави? А банда у Кијеву ће оставити из два разлога: фашизам и избори! Е у томе лежи ствар, онда креће још већа офанзива и губитак осталих региона.
    (Ако ме објаве, објаве!!!, 1. septembar 2014 16:50)

    # Link komentara

  14. Rusija nije Srbija da se stavlja u problem,treba jednako tretirat zaracene strane,Srbija se stavila u problem Krajine i Republike Srpske bezpotrebno,a nije ratovla,jer joj to nebi dozvoli,Hrvatska i BiH bile su priznate drzave,Hrvatska bez Krajine,Krajina je imala jaci status od R Srpske,zapravo neovisan pod UN zastitom.
    (Suvereni demokrata, 1. septembar 2014 16:41)

    # Link komentara

  15. @(Svako zlo potiče iz neznanja, 1. septembar 2014 16:20)

    Po tebi glas seljaka i onih koji zive van gradova je nebitan.
    Cudnu neku demokratiju zagovaras, a to se zove demagogija!
    (Mare,NS, 1. septembar 2014 16:37)

    # Link komentara

  16. Kao prvo, mogli bi nas informisati o kakvoj kontakt grupi se radi? Na Ukrajinskoj strani nisam čuo da bi neko od relevantnih predstavnika počeo razgovore sa pobunjenicima.
    Kao drugo svako rešenje za Luganjsk i Donjeck ne rešava Rusko manjinsko nacionalno pitanje u Ukrajini jer daleko više Rusa je na primer u "mirnom" Dnjetrotetrovsku nego u Luganjsku koji je uz samu granicu Rusije. Broj Rusa u Harkovu je veći nego u Luganjsku.
    Ispada kao da je važnija teritorija nego narod (ruska manjina).
    Čisto radi reda odnos Ukrajinaca i Rusa po gradovima Ukrajine je sledeći:
    Grad %Ukrajinaca / %Rusa
    Dnjetropetrovsk 46% / 53%
    Donjeck 46% / 48%
    Harkov 62% / 33%
    Luhansk 51% / 47%
    Odesa 69% / 29%
    Mykolaiv 73% / 23%
    Zaporožje 70% / 25%
    Kijev 82% / 13%
    Žitomir 83% / 10%
    Užgorod 77% / 10%
    Lvov 88% / 9%
    Ivano-Frankovsk 92% / 6%
    Izvan gradova (na selu i gradićima istočne Ukrajine je odnos Ukrajinaca i Rusa 40:55)
    (Svako zlo potiče iz neznanja, 1. septembar 2014 16:20)

    # Link komentara

  17. Nesto se naglo povecava broj ovih "posebnih slucajeva".Koji li je idiot,smislio taj termin i prvi put ga primenio?Taj je bio,zreo za ludnicu i tada,a bogami,pogotovo sada,kada se vidi sta je izazvao!!!
    (Mare,NS, 1. septembar 2014 16:05)

    # Link komentara

  18. Ovo lici na status Kosova unutar Srbije, nesto sto nama izuzetno odgovara! Uzgled, stvarno razumni uslovi!
     (goran, 1. septembar 2014 15:54)

    # Link komentara

  19. Sve više liči na rat u BiH, u svim elementima. Uključujući i tzv. Medjunarodnu zajednicu. Ima samo jedna velika razlika: Rusija nije Srbija. Baš me interesuje kako će se završiti.
    (Rajko, 1. septembar 2014 15:42)

    # Link komentara

  20. Treba im dati tu autonomiju, ali to treba osmisliti na takav nacin da to ne bude ruski trojanski konj u Ukrajini, da Rusija preko tih teritorija podriva Ukrajinu, kao sto su onomad pokusali preko Janukovica. To treba biti neka kulturna i ekonomska autonomija, ako treba da imaju i svoje sudstvo i policiju, al na granici izmedju Ukrajine i Rusije mora stajati ukrajinski vojnik koji se pokorava volji Kijeva, a ne da sutra pretrci na stranu Rusije kao sto se to dogadjalo na pocetku ovog sukoba.
    (zasto da ne, 1. septembar 2014 15:42)

    # Link komentara

  21. Sasa Vislavski,
    Da, ali i ti etnicki Ukrajinci u Donjecku i Lugansku vise naginju ka Moskvi, no ka zapadu...
     (Vladimir, 1. septembar 2014 15:41)

    # Link komentara

  22. ukrajna je vojno kolabirala ,kako vam to nije jasnoo komentatori. rusi se sada trenutno srpdaju sa ukroarmijom tipa humanitarni koridori . treci talas mobilizacije je proteko ocajan odziv, a tehnike vise nema ,eu je jasno rekla da im nece dati ,a nece ni ameri. ukrajna je dozivela vojni debakl
    (boki, 1. septembar 2014 15:36)

    # Link komentara

  23. Мислим да су ови захтеви тако постављени да Украјинци морају да је одбију иначе би јавно признали пораз. Са друге стране војска Новорусије је у великој офанзиви и сваким даном је све јача а морал је све већи.
    Процес стварања нове државе је одавно почео и ништа га не може зауставити. Такође стижу информације о борбама на граници Придњестровља и Украјине. Ко зна шта ће све бити док се оружана дејства не прекину.
    У сваком случају Руси у Украјини су показали да су спремни да гину за своја права и да неће дозволити да им се намеће било шта.
    (гоги, 1. septembar 2014 15:34)

    # Link komentara

  24. Не капирам зшто представнке Доњецка и Луганска Путин не води на те разговоре?
    Подсјећа ме на то кад је Слоба умјесто нас грађана Републике Српске преговарао у Дејтону.

    Овиако Путин доказује да је Русија директно умјешана у грађански рат у Украјини.
    (Гојко, Република Српсак, 1. septembar 2014 15:21)

    # Link komentara

  25. Ukrajinci treba da se presaberu i dobro promisle šta rade.Kao neko ko je etnički Ukrajinac bolelo be me da Ukrajian izgubi i pedalj svoje teritorije,ali mislim da je za samu Ukrajinu bolje da se oslobodi balasta Krima,a možda i nekih delova Donjecka i Luganska.
    Rusija je preko Krima i pojedinih proruskih elemenata na istoku uspevala da utiče na političku situaciju u Kijevu.
    Ako bi Ukrajina ostala bez te ,omče oko vrata, misli mda bi joj bilo lakše.
    Na Krimu Ukrajinu kao svoju državu priznaje samo 300.000 Tatara i manjina od 10% Ukrajinaca.Ostalo su Rusi,koji su naseljeni posle WWII.Oni Ukrajinu ne osećaju svojom domovinom.To je fakat.
    U Donjecku i Lugansku je ipak drugačije.Ukrajinaca je tamo više i to i jeste istorijska Ukrajina.
    Mislim da Ukrajinci ipak treba da se zadovolje podelom ove dve oblasti,zadržavanjem azovskog priobalja.Oko Donjecka u Luganska treba otvoriti pregovore i videti šta sa tom teritorijom.
    Ukrajina bi se na taj način mnogo više približila Evropi,stanovnici zapada, severa, severoistoka i centralnih krajeva Ukrajine,naravno i Kijeva, mnogo viže naginju ka zapadu i neće više biti opasnosti da politička opcija podržana iz Moskve osvoji bilo kakav solidan rezultat.
    Ukrajinu boli gubitak Krima, boli i sve ovo što se događa u Donbasu, ali rezovi su potrebni.
    Ukrajina je evropska država!
    (Saša Vislavski, 1. septembar 2014 14:49)

    # Link komentara

  26. Ja mislim da je ovo poslednja ponuda pred ludilo!!! Ako se ne prepozna potreba da regioni koji su toliko stradali u ratu nemaju makar deklarativnu, ponavljam deklarativnu autonomiju, ode mast u propast.

    Kako bi se u suprotnom regulisao status te oblasti, i ko bi od pobunjenika smeo da se vrati u svoju kucu, stan i da ceka da ga privedu ?

    Ako se ne pocnu hitno razgovori po ovom pitanju, Rusija ce da uradi sve da izlomi Ukrajinu vojno.

    Nikome, pa ni Rusiji , to nije u interesu
    (Anglos, 1. septembar 2014 14:47)

    # Link komentara

  27. A sta cemo sa vecinskim ukrajinskim stanovnistvom u tom Donbasu? Jel i to Ukrajina treba da "pokloni" braci Rusima?
    Da su Rusi tamo u vecini pa ajde, nego su manjina. Nigde nemaju preko 50%. Nego ajde vi svi zajedno da lepo organizujte referendum po opstinama ko hoce u Rusiju a ko u Ukrajinu. To bi bilo najpostenije za sve. Jasno je da je Rusija vojno pet puta jaca od Ukrajine, ali ovo sto Putin radi je cisto vojno izivljavanje nad jednom suverenom susednom zemljom. Zasto mu to treba nije mi jasno. Umesto da ostane u dobrim odnosima sa Kijevom i ima strateskog partnera on je odlucio da sve to unisti zarad tri fabrike na istoku Ukrajine.
    (sumatrasss, 1. septembar 2014 14:43)

    # Link komentara

  28. problem sa ovom mapom je taj što pobunjenici ne kontrolišu zonu označenu ljubičastom, već drže gotovo upola manju teritoriju. a ako je namera bila da se označe obe oblasti, onda mapa, takođe, nije sasvim tačna. rat na istoku Ukrajine je rat oko parčeta teritorije na istoku Ukrajine, ne oko celog istoka, pa čak niti rat oko celog Donbasa, jer ukrajinska vojska drži oko 70 posto teritorije Donbasa.
    (tako da..., 1. septembar 2014 14:43)

    # Link komentara

  29. Citam i ne verujem koliko je normalan zahtev.
     (mister bin, 1. septembar 2014 14:41)

    # Link komentara

  30. Andrej,
    problem je što EU i NATO već lagano peru ruke od vlasti u Ukrajini. Već sada po komentarima se vidi da im se baš i ne žuri sa ulaskom Ukrajine u EU i NATO... Ukrajina je nažalost ostavljena na vetrometini da je šibaju vetrovi bez ikakve zaštite, a ko se tu tačno preračunao i za koga to verovatno nećemo nikada ni saznati...
    (Politika, 1. septembar 2014 14:39)

    # Link komentara

  31. Zasto ne proglase nezavisnost kao ovi na KiM, odmah ce ameri i "evropljani" da ih priznaju. Samo bi trebali da na centralnom trgu u Donjecku postave spomenik Baraku Obami i par zastavica SAD po okolnim zgradama.
     (Homo politicus, 1. septembar 2014 14:37)

    # Link komentara

  32. Deluju kao sasvim normalni zahtevi.
    Kako je krenulo na terenu, Kijev bi mogao uskoro da izgubi i vise od Donbasa. Ako ovo ne prihvate onda su poludeli definitivno.
    Trazi se znaci amnestija za uhapsene, priznanje ruskog kao zvanicnog jezika, poseban status za vojsku Donbasa, pravo imenovanja tuzilaca i sudija i sistem po kojem bi DNR i LNR mogli da saradjuju sa Rusijom, ako vec Kijev nece.
    Nadam se da ce se dogovoriti i da ce ovo krivoprolice prestati.
    (vladimir vladimirovic, 1. septembar 2014 14:19)

    # Link komentara

  33. A hapsenje odgovornih za spaljivanje ljudi u Odesi (desni sektor) ?
    A hitna obnova svega porusenog i reparacije za pobijene civile ?
    (ja, 1. septembar 2014 14:17)

    # Link komentara

  34. Koliko god bilo to bolno za Ukrajinu, najbolje resenje je da izgube istok zemlje, krenu u Evropske integracije i jednog dana budu punopravni clanovi EU i NATO pakta. Ovako ce stalno imati pokvarenu bombu koja moze da eksplodira svaki put kad to Moskva zeli. Ukrajini je mesto u Evropi a Rusiji u Aziji.
     (Andrej, 1. septembar 2014 14:08)

    # Link komentara