"Ukidanje granice na Drini ratni cilj Srba..."

Hag -- Veštak optužbe Kristijan Nilsen izjavio je, na suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, da je SDB Srbije imala iste ratne ciljeve kao Srbi u HR i BiH.

Izvor: Beta
Pošaljite komentar
  1. Za ove što tvrde da ne postoji granica na Drini savjetujem da drugi put kad krenu do Bosne nek ne ponesu nikakav važeći dokumenat pasoš ili ličnu kartu pa da vide kako će ih dočekati granični policajac i sa srpske a i sa bosanske strane ako uspiju doći do njega
    (Bo_Sana_C, 15. novembar 2017 08:03)

    # Link komentara

  2. Pa naravno. Ali kako je to zlocin kad se radilo, ili je trebalo da se radi, o istoj, zajednickoj drzavi cije smo granice svi imali obavezu da cuvamo od spoljnih neprijatelja. Dobro, Milosevic jeste bio agresivan, ali boze moj, ne moze uvek sve da bude idealno. Proslo bi i to, je'l bas moralo da se gine? Ovaj malo vikao i pretio a ovi odma' odose kod austrijanaca, talijana i svaba, starih zajednickih neprijatelja... I toliko im je kao bilo stalo do Jugoslavije, da im je sad 'ladno najveca uvreda biti Jugosloven... steta, mogli smo biti cool zemlja, i nekakav dobar primer drugima u ova glupa vremena.
     (steta, 15. novembar 2017 00:55)

    # Link komentara

  3. @Zlatko
    Ne spominješ iz kakve su situacije proizašle AVNOJSKE republike. Npr. da nije bilo NOBa, šta pretpostavljaš da bi se desilo. Da li bi Jugoslavija opstala kao država, srpski narod zapadno od Drine bi bio u celovitosti zbrisan. Šta bi dobili od teritorije oni kako ti kažeš koji su žrtve mitologije komunista, a koji su dokazano sarađivali sa okupatorom, jer da nisu Britanci im nikad leđa ne bi okrenuli. KPJ je imala sve veću podršku kod običnog stanovništva i zato je uspela da nametne svoju politiku. Suština je u konstitutivnosti, jer ionako te zemlje zapadno od Drine se nikad nisu zvale Srbija. Ja lično nisam za cepanje BiH, ali o tome odlučuju građani R Srpske. U SFRJ granice nisu postojale i onda dolazi trenutak kada neko mimo volje jednog konstitutivnog naroda postavlja granice. Ne može se ni referendum održati ako se svi konstitutivni narodi ne slože. Ali to Hag ne gleda, on gleda jednostrano i na štetu srpskog naroda.
    (Marko, 15. novembar 2017 00:44)

    # Link komentara

  4. Za ove što govore da granice nije bilo ili da je nema... Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata u aprilu 1992., a članica UN-a je od 22. maja 1992. godine.
    (Alan Ford, 15. novembar 2017 00:19)

    # Link komentara

  5. "ukidanje granica na Drini " A kako Srbija moze da se zalaze za ukidanje granica kojih nema. Neko se pre toga verovatno morao zaloziti za uspostavljanje granica ???
    (Komunisticke AVNOJEVSKE, 14. novembar 2017 23:55)

    # Link komentara

  6. (Knjiga o Milutinu, 14. novembar 2017 19:59)
    Na onaj način kako su stvoreni entiteti, na taj način(možda i brutalniji) može doći do raspada te "nehomogene" zemlje. Pobednika biti neće, a gubitnici će biti svi
    (gusle moje junačke, 14. novembar 2017 23:48)

    # Link komentara

  7. Kao "univerzalno opravdanje" za takvo delovanje, srpska tajna služba usvojila je, po Nilsenu, "zaštitu Srba od strašne sudbine, ako ostanu zaglavljeni u nezavisnoj Hrvatskoj i BiH", odnosno sprečavanje da Srbi postanu "progonjena manjina". 

    Na pitanje tužiteljke Grejs Harbur (Grace Harbour) kako je sprovođenje tih ciljeva uticalo na nesrbe, Nilsen je sugerisao da su "događaji pokazali" da su oni bili proterani, kao u bosanskim opština u kojim su, uoči rata, bili većina. 


    Sve je receno...posebno hrvati iz posavine gdje su bili vecina
    (Boki, 14. novembar 2017 23:47)

    # Link komentara

  8. "Do aprila 1991, SDB Srbije formirala je u Golubiću kod Knina prvi logor za obuku "elitne policije"
    Evo odgovara zašto je u ljetu 1991 došlo do blokada vojarni JNA,
    kao što vidite ta "naša JNA" je naoružala i podržavala te logore mjesecima prije a i ubrzo otvoreno stala rame uz rame sa belim orlovima,tigrovima i ostalim...a i za koga se raznio "heroj" Tepić...
    (gringo, 14. novembar 2017 23:29)

    # Link komentara

  9. Standardno obrtanje teza koje slušamo već skoro 30 godina...

    Nisu se Srbi borili za ukidanje granice na Drini, već su se borili protiv njenog uspostavljanja tamo gde je nije ni bilo.
    Jednako tako, nisu se Srbi otcepljivali od Hrvatske i Bosne, već su se delovi Hrvatske i Bosne otcepljivali od Jugoslavije.
    (Bojan, 14. novembar 2017 23:13)

    # Link komentara

  10. @/referendum + većina = demokratija/ i ni danas vam ništa nije jasno.
    (xxl, 14. novembar 2017 22:01)

    Ne bih rekao da u višenacionalnoj državi prosta većina može donijeti tako tešku odluku, tim prije što je cijeli jedan narod preglasan. Osim toga, taj referendum je raspisan nezakonito i neustavno jer nije 2/3 poslanika u Skupštini tadašnje BiH bilo za, nekoliko ih je nedostajalo za 2/3 (a što je bio zakonski uslov za raspisivanje referenduma, sve i kada bismo isključili nacionalnu komponentu). A i ovaj svjedok "spinuje" jer se Srbi nisu borili za brisanje granice na Drini, nego protiv promjene postojećeg stanja, tj nisu željeli da neko postavi granicu tamo gdje do tada nije bila.
     (Banjalučanin, 14. novembar 2017 22:21)

    # Link komentara

  11. Granica na Drini ne postoji od 1917.
     (dejan, 14. novembar 2017 22:08)

    # Link komentara

  12. Ko je tu onda izazvao rat, oni što bez saglasnosti svih konstitutivnih naroda proglašavaju nezavisnost nad teritorijom kojoj je josip nacrtao granicu, ili oni koji ne dozvoljavaju da njihova deca budu deo te novokomponovane tvorevine po ukusu zapada i žele da žive zajedno sa većinom svog naroda?
    (Zlatko, 14. novembar 2017 20:31)

    ovi drugi.

    znam da ti nije jasno zašto ali moraćeš da mi veruješ na reč. 20 godina vam objašnjavam /referendum + većina = demokratija/ i ni danas vam ništa nije jasno.
    (xxl, 14. novembar 2017 22:01)

    # Link komentara

  13. A? nema komentara?
     (ime, 14. novembar 2017 21:52)

    # Link komentara

  14. Ti ciljevi su i danas u glavama, ali ništa od toga..
    (hv, 14. novembar 2017 21:47)

    # Link komentara

  15. Da zanimljivo. Na stranu to sto su Srbi u BiH bili konstitutivni narod, ali su prihvatili i Kutiljerov plan pre nego sto je rat poceo, i koji je garantovao celovitost BiH. Kasnije su prihvatili i Oven-Stoltembergov plan koji su Bosnjaci takodje odbili.
    (Duki, 14. novembar 2017 20:53)

    # Link komentara

  16. Ludilo. Zar je bilo granica?
     (zocko, 14. novembar 2017 20:38)

    # Link komentara

  17. A jel to zločin samo po sebi što neko nije želeo granicu na Drini? Pa ko je izmislio granicu na Drini, totalitarna partija bez podrške bilo kog naroda, jednostavno odlukom svoje Hr vrhuške koja je krojila Yu po svojoj meri, to je legitimno? Avnojske granice su sveto pismo pa se ne može vršiti revizija kao ni njihove mitologije koju deca uče u udžbenicima iz istorije? Znači da oni koji su protivustavno rušili i cepali Yu su ustvari čuvari avnojskih granica i time žrtve, dok smo mi agresori jer ne poštujemo avnojske granice i pristajemo na cepanje Yu ali po nekim drugim? Ko je tu onda izazvao rat, oni što bez saglasnosti svih konstitutivnih naroda proglašavaju nezavisnost nad teritorijom kojoj je josip nacrtao granicu, ili oni koji ne dozvoljavaju da njihova deca budu deo te novokomponovane tvorevine po ukusu zapada i žele da žive zajedno sa većinom svog naroda?
    (Zlatko, 14. novembar 2017 20:31)

    # Link komentara

  18. Polako, polako i sve postaje jasnije.
    (Mamer N'goj, 14. novembar 2017 20:23)

    # Link komentara

  19. Ovo je kao nesto novo?
    (Tomy, 14. novembar 2017 20:21)

    # Link komentara

  20. I Srbima i Hrvatima treba da bude cilj jačanje granice prema BiH i onemogućavanje njenih građana da se mešaju u unutrašnja pitanja ove dve države.
     (Komifo, 14. novembar 2017 20:20)

    # Link komentara

  21. Teško da će oni biti osuđeni značajnijom kaznom jer su sarađivali sa CIA na štetu Srba. Oni su odgovorni za Srebrenicu. Voleo bih da osude tu bagru neljudsku. Voleo bih i da osude nekoga za "premestanje" tričavih pola miliona Srba iz Hrvatske,oduzimanje stankva, stanarskih prava, itd...
     (mik, 14. novembar 2017 20:16)

    # Link komentara

  22. Srbi su proterivani iz federacije a muslimani iz RS onda na kraju je dosao strani faktor i naredio da te dve strane moraju biti u zajednickoj drzavi. Samo ime Republika Srpska dovoljno govori o tome u kojoj zemlji zele biti. Ovi iz federacije bi rado proterali Srbe iz RS u Srbiju a da im teritorija ostane. Nikada to nece biti homogena drzava. Pre ili kasnije ta lazna drzava ce se raspasti.
    (Knjiga o Milutinu, 14. novembar 2017 19:59)

    # Link komentara

  23. Da li je ovaj "stručnjak" ikada bio na Drini, pitam se.
     (stiven k., 14. novembar 2017 19:43)

    # Link komentara