1. Imao sam ovakav slučaj i dobro sam upoznat sa svim detaljima. Savet za sve: Radari koje koristi naša policija predviđeni su za direktno merenje, a ne kroz staklo. Nisam hteo da platim kaznu i kod sudije sam tražio da mi pokažu fotografiju iz radara. Na fotografiji su se jasno videle kapljice kiše na šoferšajbni policijskog vozila iz koga je mereno. Uz malo ubeđivanja sa sudijom (bez advokata) uspeo sam da ne platim kaznu jer sam ubedio sudiju da uređaj nije korišćen na pravilan način, a samim tim da je merenje bilo netačno.
    Još jedan savet: Ako vas zaustave zbog prekoračenja brzine OBAVRZNO potpišite i uzmite zapisnik. Mom prijatelju je na zapisniku pisao serijski broj radara 12, a na tužbi koju je dobio 15. I ova tužba je uspešno odbačena zbog te greške.
    (Booster, 20. oktobar 2017 09:13)

    # Link komentara

  2. U Sjedinjenim Drzavama nikom normalnom ne pada na pamet da izdaje kazne za voznju koja je manja od 10 milja/sat preko dozvoljene a u velikom broju zakonodavstava (drzava) tolerise se i voznja i do 20 milja (32 km/s) preko dozvoljene. Na magistralnom putu Njujork-Filadelfija ("New Jersey Turnpike") redovne su brzine i do 90 milja na sat na vrhuncu saobracajnog opterecenja, cak i na deonicama na kojima (tehnicki govoreci) nije dozvoljeno vise od 55 m/s. Slucajevi da cajac naplati kaznu za kilometar (cirka pola milje) preko dozvoljene apsolutno su nepoznati, tako nesto svaki nadlezni sud oborio bi dok si rek'o "piksla". Ovo srednjevekovno cepidlacenje za jedan kilometar ne samo da je smesno, nego je i ponizavajuce, urusava veru u pravdu i vladavinu reda i zakona, a otvara vrata svim mogucim i nemogucim zloupotrebama, narocito tamo gde je murija po pravilima sluzbe primorana da ispuni dnevne kvote ojadjenih gradjana.

    Nego, blago meni, da Vrhovni Vodja izda fatvu svojoj muriji da se ne igra glavom i da ne pise kazne tamo gde su prekrsaji simbolicni i beznacajni i nikog ne ugrozavaju. Osim, naravno, ako ne zeli da jednog dana putnicka kola na autoputevima Srbije zamene bageri koji se krecu u smeru glavnog grada.
    (DEDA CVETKO, 20. oktobar 2017 09:01)

    # Link komentara

  3. Buduci da si ti u svojstvu optuzenog na drzavi je da dokaze da si vozio toliko koliko pise. To znaci da ce, ukoliko trazis, morati da ti daju podatke o bazdarenju instrumenta, potrvde da su policajci (ukoliko te uhvatila patrola) prosli obuku za rukovanje uredjajem i cak, ako trazis, da ti obezbede source kod uredjaja i tehnicke podatke od proizvodjaca kako bi se uverio da se racunanje brzine radi pravilno. Naravno uvek mozes da trazis i da ti bazdare tvoj brzinomer posto mislim da je isti tacan uglavnom na pola brojcanika a da iznad i ispod ima toleranciju.

    S druge strane, sta im znaci to 3km/h do 100 km/h'? Da li to znaci da ima mogucnost greske od 100% ako je brzina 3km/h? Na 50 km/h, sto je i najcesce problematicno ogranicenje, to bi znacilo da je tolerancija 6 km/h sto je nekih 12%
    (vampirbg, 20. oktobar 2017 08:55)

    # Link komentara

  4. Opet teror nad vozačima? U normalnim zemljama postoji tolerancija 3-5 km/h, a ako je zakon nije predvideo, sudske odluke i presedani se pobrinu o tome da se uvede. Ali, naravno, u Srbiji nema nezavisnog sudstva, već. samo poslušnika, a cilj je isključivo maltretiranje i dranje.
    (EU Citizen, 20. oktobar 2017 08:52)

    # Link komentara

  5. Kakva drzava, takav i zakon...
    (Ivan, 20. oktobar 2017 08:37)

    # Link komentara

  6. Vise verujem tempomatu u mom atomobilu nego nasoj policiji
    (Zvonimir, 20. oktobar 2017 08:34)

    # Link komentara

  7. Totalni debilizam.... Ni jedan auto na svetu ne moze tacno pokazati brzinu kretanja na kilometar satu. Senzori koji mere brzinu ujedno sluze i za abs i ostale sisteme nalaze se na glavcinama tocka... Ili kod starih automobila na menjacu. E ako vam je dubina sare na gumi 8mm ili 5mm ne moze samim tim okretanjem tocka cete preci vise ili manje metare odnosno kilometara a u oba slucaja na satu ce pisati 50km na cas... Tako da u svakoj drzavi postoji tolerancija zbog toga i zbog odstupanja radara
    (Miroslav, 20. oktobar 2017 08:30)

    # Link komentara

  8. Postoji jedna prednost za vozace. Svi radari, laserski meraci itd. mogu da izmere samo radijalnu komponentu brzine, odnosno koliko se menja rastojanje od vozila do radara u jedinici vremena. Radijalna brzina je uvek manja od realne a jedini slucaj da se poklope je da policajac stoji na sredini kolovoza. Sto je dalji od kolovoza to je greska veca i izmerena brzina manja. Realno ovaj gospodin koji je vozio 51km/h to je radijalna brzina, ako je policajac bio 3,5-4m od ose kolovoza realna brzina je bila 55-60km/h.
    (Debeljko, 20. oktobar 2017 06:45)

    # Link komentara

  9. Čitajući neke komentare mene je, kao čoveka, iskreno sramota! Gospodinu iz priloga treba odati priznanje za hrabrost i upornost da istera na čistac kontroverznu uredbu koja se tiče svih nas.
    Imam osećaj kao da su neki zavidni što su platili kaznu, a nisu imali petlju da se uhvate u koštac sa sistemom...
    Još jednom, respekt za glavnog junaka iz priloga...
    (B kategorija, 20. oktobar 2017 02:25)

    # Link komentara

  10. Uopste ne razumem ovu polemiku ovde. 51 km/h je vise od propisanih 50 km/h i gotova prica. Dobra bre vise sa tim balkanskim glupostima. Jedino sto je pogresno sto zakonodavac ne uzima u obzir mogucu gresku koja iznosi do 3 km/h. U Nemackoj na primer se tih 3 km/h automatski oduzima od izmerene vrednosti.
    Drugo nije moguce da brzinomer pokazuje nizu brzinu od realne, nego moze samo visu, to je takodje zakonski regulisano.
    Kada cete vec jednom da shvatite, ili postoji red i sistem, ili blato. Nesto izmedju nije moguce, jer onda svako moze da interpretira stvari kako hoce.
    (red, 20. oktobar 2017 01:59)

    # Link komentara

  11. Dajte...sta se palite za 1-10km preko ogranicenja!! Plati i vozi dalje:)
    Ja Sam u "dragoj mi" Srbiji platio kaznu za brzu voznju u Rikverc!!! I to Golfom (diezel).
    Znam da Sam jedini u Srbiji, mozda i u Evropi a Boga mi nije nemoguce i jedini u svetu.
    Dok daju racun- ne ide u privatan mu dzep ;)
    (Dragan, 20. oktobar 2017 01:35)

    # Link komentara

  12. Postoji resenje koje se koristi u evropi.
    Postoji 10% tolerancije zbog nepreciznosti radara i brzinomera u vozilu.

    To je primenjivalo i kod nas dok nije napredni nam ministar dr Stefanovic poceo da menja nesto sto se primenjivalo godinama.
    (ns posmatrac, 20. oktobar 2017 00:59)

    # Link komentara

  13. Zbog čega moramo ,mi vozači da budemo uvek žrtve,jer po celoj EU je normalno, da se ta tolerancija od 3 do 5 %,uvek odbija u korist vozača.
    Čak, kada dobijete kaznu ,od fiksnih radarskih uređaja,piše :odbijena vam je zakonski dozvoljena tolerancija,u vašu korist.
    Ali kod nas ,policija pravi zakone o saobraćaju,što nije uopšte normalno,jer ona bi trebala ,samo da ih sprovodi, pa zbog toga,imamo tako glupe zakone o saobraćaju, sa o km tolerancije,to može samo policija da osmisli.
    (Kenzo, 20. oktobar 2017 00:07)

    # Link komentara

  14. Hajde bre ne lupajte gluposti i ne pravite se blesavi! Zna se kako proizvodjaci automobila bazdare brzinometre! Zbog razlicitih velicina tockova i guma kao i nepreciznosti brzinometra oni ga bazdare nesto vise. Naravno u korist vozaca.
    Tako da, rodjace, ako su te "upucali" na 51 na tvom brzinometru je bilo 53-55.
    I to dobro svi znaju, ali avaj, svi su drugi krivi!
    (Berliner, 19. oktobar 2017 23:42)

    # Link komentara

  15. po pravilniku tacnost mernih uredjaja je 2 ili 3 km/h tako da svaka kazna za prekoracenje u okviru tolerancije uredjaja pada na sudu.
    (citalac, 19. oktobar 2017 23:33)

    # Link komentara

  16. Kubura, 19. oktobar 2017 18:13) 
    Јесте ли размишљали драги Кубура да прилагодите инфраструктуру новим законима?Да вам можда није пало на памет да саобраћајна полиција треба да помаже у проблемима у саобраћају,а не да делује као казнена експедиција.Посетите Пастерову улицу у Београду,где свакога дана стотине тешко болесних људу по 40 минута стоје у колони,а саобраћајне полиције нигде на видику.
    (смена страже, 19. oktobar 2017 23:24)

    # Link komentara

  17. @rale Ako imaju uređaj koji meri tako precizno, mogu da ti naplate. Naša policija nema tako precizne uređaje, pa kod nas ne mogu.
    (T, 19. oktobar 2017 23:17)

    # Link komentara

  18. @Acika

    Odstupanje u vozilu postoji i to nije nikakva tajna mozes da pogledas gde hoces ti i svi koji su ti dali pluseve. Vecina proizvodjaca pravi 3-5% odstupanja sto bi se reklo "u korist vozaca" odnosno pokazuje da ides malo vise nego sto ides realno. Odstupanje od 10% pa jos u minusu ne postoji ni u ludilu, sem ako nije neki lokalni majstor "stelovao cajger", ili ako nema neku havariju.
    (V, 19. oktobar 2017 22:51)

    # Link komentara

  19. @srba
    Loša ti matematika, kao što su i sam napisao, 40 fr. plaćaš za +6km a ne za +1,to je više od 10% tolerancije, a švajcarci.
    Druže, kad skinu 5 na 50 to je 10%.
    Kilometar sat pokazuje u proseku oko 5% više što je sasvim tolerantno za ove naše, a švajcarce spominješ
    (Petar Marko, 19. oktobar 2017 22:33)

    # Link komentara

  20. Mome kumu prolaskom kroz selo Arilje kod Cacka patrola saobracajne policije naplatila kaznu zbog prekoracenja 3 km/h.Dugo sam sliku kazne cuvao u telefonu cudeci se i pokazivajuci svima koje poznajem.To je vise nego bahato uz to da su i policajci bili bahati dok su pisali kaznu samo zbog pitanja i cudjenja zasto je uopste pisu...Treba da ih bude sramota !
    (Nikola032, 19. oktobar 2017 22:26)

    # Link komentara

  21. U Njemačkoj, u NRW, tolerancija je 3 km/h ,a ne 5 ili 10. Platih 2 kazne u zadnjih mesec dana.
    (Radari NRW, 19. oktobar 2017 22:04)

    # Link komentara

  22. A jeste li možda razmišljali gospodo "vozači" da se malo pridržavate ograničenja i ostalih saobraćajnih propisa?
    (Kubura, 19. oktobar 2017 18:13)

    Jeste li primetili da saobracajna policija sprovodi zakon i detaljne kontrole jedino u periodu kada se raspisu neki izbori pa treba da se napuni budzet. Pred vanredne parlamentarne izbore je takodje bio donet novi zakon o saobracaju, pisali su kazne za prekoracenje od 1km/h i cim su prosli izbori, radari i kontrole nestadose kao i da ih nije bilo.

    Kada bi se u Srbiji zakon sprovodio sistematski a ne kampanjski, onda bi i mogao da se uvede red, ovako je samo skupljanje para za trenutne potrebe u drzavi
    (Realno, 19. oktobar 2017 22:02)

    # Link komentara

  23. 50km/h, ja vozim 40-45. Ako ogranice na 20/h ugradicu reduktor pa u sporu brzinu, sta da se radi.
    (SASA, 19. oktobar 2017 21:59)

    # Link komentara

  24. Ja sam u “Civilizovanoj zemlji sa milionskim brojem vozila” popio kaznu jer sam vozio 81 na putu gde je ograničenje 80.
    (rale, 19. oktobar 2017 21:58)

    # Link komentara

  25. Svaki proizvodjac automobila, upravo zbog ovih problema, ugradjuje uredjaje za merenje brzine, koji pokazuju da se krecete brze, nego sto jeste. Tako da to nije bas toliki problem
    (miki, 19. oktobar 2017 21:54)

    # Link komentara

  26. @malz
    Upravo tako, traziti na uvid dokument o odrzavanju i bazdarenosti uredjaja. Naravno, ovde pricamo o onom, kadija te tuzi, kadija te sudi, ali ako je kazna vec ozbiljna...
    (Sims, 19. oktobar 2017 21:46)

    # Link komentara

  27. Zakonodavac je takvog odstupanja svestan, ali ih nije predvideo zakonom, pa ćete kaznu platiti ako vozite i 51 i 70 na sat.

    Pa, naravno da nije! Cilj svega i nije bezbednost saobraćaja, već napuniti kasu. Već viđeno...
    Samo mlate praznu slamu saopštenjima, a mi ćutimo i trpimo!
    I vozimo oranicama...
    (allegretto, 19. oktobar 2017 21:37)

    # Link komentara

  28. Moja prica ide ovako.Prekoracio sam brzinu u gradu za 21 km/h.Znaci za 1 km više od 20km,a to znaci oduzimanje dozvole na najmanje mesec dana,6 bodova itd.Trazio sam da sudija uzme u obzir da aparat gresi +- 3km.Nije to uvažio.Ok,pogresio sam i trpim posledice.Međutim,nešto drugo je, mnogo važnije.U pitanju je sam radar,"tronoška".Naime u tehničkoj dokumentaciji za taj radar stoji da je njegova greška merenja +-3km +-0,001×vaša brzina.Neko će se zapitati,a šta je tu čudno?Pa čudno je da u zakonu piše da radar sme da greśi na merenju brzine do 100km najviše +- 3km,dok ovaj radar na primer,ako vozite 90 km/h može da prikaže da vozite 93,9km/!Ali važno je uzeti novac,zar ne.
    (fishermankv, 19. oktobar 2017 21:26)

    # Link komentara

  29. U civilizovanim zemljama sa milionskim vozilima prekoracenje brzine do 10 kilometara se ne placa jer su instrumenti nedovoljno tacni. Zato bi i u Srbiji moglo da se to ubelezi u zakon o saobracaju.
    (Joca Dopisnik Belosvetski, 19. oktobar 2017 21:20)

    # Link komentara

  30. Ova situacija sa slike je čest slučaj. "Radar" je opto laserski uređaj. Uređaj nije baždaren da se koristi preko staklene prepreke. U ovom slučaju je to vetrobran automobila. Sasvim je moguće da uređaj neprecizno meri brzinu u ovakvim slučajevima. Posebno što je prepreka pod određenim uglom. Da ima pravde svaki ovakav slučaj bi bio odbijen na sudu. Nije isto da li je vetrobran Punta, Pežoa ili Škode. Koliko je rukovaoc odaljio urđaj od vetrobrana...
    (Mika, 19. oktobar 2017 21:18)

    # Link komentara

  31. nisu predvideli zakonom toleranciju.!?! Pa nepreciznost radara je poznata od kada radari postoje. Eto kakvi sampioni posu zakone..
    (ky3ma, 19. oktobar 2017 21:02)

    # Link komentara

  32. Pa vi vozite 45/40, sta je problem?
    (Igor, 19. oktobar 2017 21:01)

    # Link komentara

  33. Svima zelim da ukazem na jednu bitnu stvar a preko koje i ja predjem, ali kad sam van naseljenog mesta. Tu onda vozim, da me samo iskustvo, znanje i vile cuvaju. I tako 30 godina. Dakle, stvar je u ovome: a ti nemoj voziti blizu 50,vec vozi 47,48.dakle,da ne bi bio na granici, jer ta granica od 50 ili 51 je tako blizu, da i sam mozes da pretpostavis, da je "opasno". Vozi, brate, sporije. Ako je 130,ti vozi 125 ili manje, ako je 70 a ti vozi 60. E u tom je stvar. Putevi su ionako losi, auta nam, vecinom, nisu dobro odrzavana, ali i da jesu, ne zavisi toliko od tebe, koliko od drugih, jer (ovo bih stavio kao obavezu, da se drzi u autu kao stiker, na vidnome mestu, unutar vozila, i svako ko to ne bi imao, bio bi iskljucen iz saobracaja) "cim sednes u vozilo, napola si mrtav"!
    (Mike, 19. oktobar 2017 20:58)

    # Link komentara

  34. @Banderaš

    Ako u Švajcarskoj imaju savršene merne uređaje neka onda imaju i "nultu toleranciju"...
    I u Srbiji takođe. A Juriću svaka čast!!!
    (Sijalica na banderi, 19. oktobar 2017 20:54)

    # Link komentara

  35. Nije tačno da ćete platiti kaznu ako vozite 51km/h. Samo treba znati kako to oboriti. Ključ lezi u tome da tvrdite da ste vozili 49km/h i da tražite zvanicni dokument koji precizira koliko je odstupanje mernog instrumenta. U ovom slučaju radara. Obavezno traziti i licencu za obsluzivanje radara. Da vidimo da li je stručno lice obučeno za rad sa radarom. I to bi bilo to. :)
    (Nikola Brkic, 19. oktobar 2017 20:45)

    # Link komentara

  36. Primer u Švajcarskoj, 5 km je tolerancija. ako si vozio 55 tih 5 ti oduzimaju automatski i dolaziš na 50. Ako.si vozio 56 skidaju ti 5 i ostaje 51. Znači za jedan plaćaš kaznu koja je 40 fr u kantonu Bern. Recimo u drugima je i 20 fr u zavisnosti od kantona do kantona. I nema diskusije a imaju infra crvene radare a da nepričam o laserskim. Tako da.kod nas u SRB netreba da se bune za taj 1 km
    (srba jugoslavić, 19. oktobar 2017 20:43)

    # Link komentara

  37. Nekada se tolerisalo 10%. Upravo zbog nepreciznosti brzinomera u autu a i samog radara. Takodje ne postoji znak zabrane na 45 ili 48kmh. Sigurnosna margin je u znaku. Inace bi trebalo staviti ogranicenje 40kmh... Danas nema razuma kad treba uzeti pare. Cim sednes za volan kriv si, naci ce ti nesto.
    (Veki Pekic, 19. oktobar 2017 20:40)

    # Link komentara

  38. Ljudi, tolerancije po standardnim EU atestima je 5kmh, a ne 10% ili 5%. Znaci kolko god da si vozio, 5kmh ti se "oprasta". Ima i preciznijih sprava i rigoroznjih atestova. U celoj Evropi, samo u CH i u nekim nordijskim zemljama placaju te sprave i te skupe ateste. Zavaravaju vas u SRB, ne kazuju va celu pricu. Ko sa merenjem prosecne brzine. Takvog merenja kao kod vas nema nigde u svetu verujem. A u EU sigurno ne.
    (Slovenac, 19. oktobar 2017 20:34)

    # Link komentara

  39. Ovo je uvodjenje reda na SrBski nacin,,,u Nemckoj je tolerancija 10 posto...ako je 50 do 55 nece vas ni zaustavlajti ni kaznjavati...na 70 je 77...na sto je opet plus 7 107 i tako oi na 130 je tolerancija 137...tako je i u vecini EU zemalaj gde sam bio i gde sam kaznu platio...heheheh
    (Gastarbeiter, 19. oktobar 2017 20:33)

    # Link komentara

  40. svaki od aparata ima svoje uputstvo za koriscenje i naravno da ima i tehnicki karton na kome pisu i fabricki podaci o toleranciji, daljini merenja, itd, itd...
    (srbenda, 19. oktobar 2017 20:30)

    # Link komentara

  41. A jeste li možda razmišljali gospodo "vozači" da se malo pridržavate ograničenja i ostalih saobraćajnih propisa?
    (Kubura, 19. oktobar 2017 18:13)
    Čim poslednji službeni auto bude poštovao sve propise i ja ću.
    (Vozač, a ne ,,vozač", 19. oktobar 2017 20:26)

    # Link komentara

  42. Ljudi nije problem taj jedan kilome
    tar, problem je u punjenju budžeta kako naj lakše napuniti budžet nego baš na taj način.
    (Dača, 19. oktobar 2017 20:22)

    # Link komentara

  43. U Velikoj Britaniji je tolerancija 10% i za stacionarne i za mobilne kamere bas iz razloga jer ni jedan radar ne moze da izmeri tacnu brzinu a i ni jedan cajger ne moze da prikaze stvarnu brzinu.
    (onaj ozgo, 19. oktobar 2017 20:21)

    # Link komentara

  44. Zao mi je sto narod nema istu toleranciju prema drzavi, njenim obavezama, njenim putevima. Da imamo nemacki mentalitet, zestoko bi naplatili svako ostecenje vozila nastalo rupom, ili svako ostecenje el.aparata, nastalom cestim restrikcijama.
    (Gospodin gradjanin 5.reda, 19. oktobar 2017 20:20)

    # Link komentara

  45. sudska praksa u svetu je da ako si vozio 51 ide kazna, nema rasprave ...
    (erak, 19. oktobar 2017 20:13)

    # Link komentara

  46. Resenje je 10% tolerancija
    (Jovica Svajcarska, 19. oktobar 2017 20:09)

    # Link komentara

  47. Ako vas uhvate sa 51 svejedno placate, da li kaznu, mito policajcu, ili administrativnu taksu ako vam usvoje zalbu nije toliko ni vazno...
    (bane, 19. oktobar 2017 20:08)

    # Link komentara

  48. (C i n i k, 19. oktobar 2017 18:15)
    A ti si kvalifikovan kao onaj asistent Saobracajnog faksulteta u Nišu. Nigde u svetu se ne meri prosečna brzina???Neću da nabrajamn, vidim da si pismen i da imas internet pa nađi sam. Nema razlike između 120 i 140 km/h???? A da ne treba slučajno više vremena da se zaustaviš ako vozis 140 nego kad vozis 120???
    Ljudi, molim vas, ne lupajte gluposti. Kao da ova odredba o prekoracenju brzine nije bila dovoljno glupa. Sreca sto su to brzo skapirali.
    (digao ruke, 19. oktobar 2017 20:04)

    # Link komentara

  49. @kubura

    Da li si ikada seo u kola? Osim ako merac nije digitalni, kako zamisljas da se vidi razlika izmedju 50 i 51 km/h?
    (dex, 19. oktobar 2017 19:57)

    # Link komentara

  50. ja skoro platio 61 na ogranicenju 60 .....kao cude se kako bas taj jedan.....nemam komentar majke mi
    (dexiboy, 19. oktobar 2017 19:51)

    # Link komentara

  51. Ovaj zakom (kazna ista od 51 do 80) je napravljen baš zbog tih sitnih prekoračenja.Ljudi najčešće prave baš takva.
    Pravedno bi bilo da kazna bude 5000 din za prekoračenje do 10 km/h a da se oni koji prekoračuju brzinu za 11 -30 km/h kazne više (10-12000).
    Jednostavno je nemoguće da voziš 15 km/h brže a da je to slučajno.
    Odraće normalne vozače koji se u suštini trude da poštiju pravila a omogućiće neiživljenima da za cenu od 10000 (5000) divljaju.
    Prvih je više,budžet puniji.
    Bezbednost? Koga briga.
    (Komša, 19. oktobar 2017 19:44)

    # Link komentara

  52. Prvo uskladiti signalizaciju da odgovara realnim uslovima puta. A ne ostane znak 40 od gradilista pre 2 godine, a onda se sprovodi to ogranicenje.

    Ne moze da u zakonu bude propisano da u gradu važi ograničenje 50, osim ako nije drugačnije propisano, a oni nigde drugačije ne propišu. Pogledajte malo u okolnim zemljama, svi veći bulevari imaju 70, samo je 50 u neposrednoj blizini raskrsnice i ograničenje prestaje da važi odmah posle iste.

    Na kraju u većini zemalja, u okruženju, tolerancija je 20 km/h, na auto putu svuda oko nas je 130, što će reći i sa 149, nećete imati problem, što ne služi da jurcate, nego da normalno završite preticanje bez da usporavate saobraćaj i ugrožavate druge, naravno tamo gde uslovi dozvoljavaju.

    Bitnije je da gledate put nego brzinomer. O rupama na putevima, nepostojećoj signalizaciji i svemu ostalom što značajno ugrožava bezbednos drugom prilikom.
    (E jeste, 19. oktobar 2017 19:43)

    # Link komentara

  53. @Kubura

    I sudije i policija i ti bi trebao, a bogami i svi bi trebali znati da ppostoji odstupanje pri merenju. Sto je sasvim normalna stvar. U zavisnosti od uredjaja, to se krece od ±3-5%. Takodje, zavisi od mnogo faktora pri merenju, bazdarenje, uglovi...itd. I ako je neko vozio tacno 50 na sat, a izmereno +1.5 (3%) to je vrlo lako oborivo na sudu. Jer je tu Pravilnik o merilima brzine vozila u saobracaju.
    Mora da postoji tolerancija i ne sme se ikako drugacije postavljati, samo zbog uredjaja. Ne postoji precizan uredjaj ni pod razno, jer se vozila krecu. A ujedno, ne postoji bilo koji uredjaj neke komercijalne ili poslovne vrste koji su precizni. Svi imaju mernu nesigurnost. Pa cak i uredjaji od stotine hiljada evra. Jeste da su to decimale u pitanju, ali na svakom ti postoji ta merna nesigurnost.
    Postavicu ti jedan primer. Npr, policija stoji negde zaglavljena i meri brzinu. Ti vozis skroz levom trakom tacno 49 km/h, kreces u skroz desnu traku pri toj brzini i automatski zbog ugla meri da ides brze.
    A onda dolazimo i do drugih stvari. Brzinomer na automobilu nikada nije tacan i sve zavisi od napumpanosti guma, precnika guma i generalno mnogo drugih faktora. E i to trebaju da racunaju. Uglavnom su svi brzinometri na kolima bazdareni na "fabricki" precnik guma. A i tu ima malog odstupanja.

    Ovo sto Okanovic i ostali genijalci umisljaju, bolje bi bilo da malo nauce nesto o bilo kom aparatu, a i da procitaju taj pravilnik.

    Tako da malo smanje k******..
    (NoName, 19. oktobar 2017 19:39)

    # Link komentara

  54. Ovom gospodinu preporučujem da vozi u Švajcarskoj 51km/h i da ovako mitinguje šta može i šta ne može.
    (Banderaš, 19. oktobar 2017 19:31)

    # Link komentara

  55. Ni u jednoj zemlji na svetu se Zakonom o bezbednosti saobraćaja, ili kako se već tamo zove, ne preciziraju tolerancije u odnosu na tačnost instrumenta. To je propisano drugim zakonima, jer postoje uređaji čija je greška +/-3 km, kao i oni sa drugim vrednostima greške, npr. +/- 10 km.
    Ne možete u Zakon staviti odredbu da se toleriše 3 km, a meriti uređajem koji greši 10 km.
    Jedini siguran dokaz da ste napravili prekšaj prekoračenja brzine je da, ukoliko je dozvoljeno 50, uređaj sa greškom +/-3km/h izmeri 54, a onaj sa greškom +/-10km/h izmeri 61. Sve što je izmereno ispod toga pada na sudu, ne po zakonu o bezbednosti saobraćaja, nego po drugim propisima, jer ne postoji siguran dokaz da ste prekoračili dozvoljenu brzinu.
    (Mile, 19. oktobar 2017 18:48)

    # Link komentara

  56. Nije tacno da zakonom nije predvidjeno.

    [link]

    Prilog 1, tabela 1
    Ja sam vec dve prijave na granici tacnosti oborio sa ovim.

    Pozdrav
    (Marius, 19. oktobar 2017 18:26)

    # Link komentara

  57. Na manje brzine tolerancija mora biti 10 % inace je sve nezakonito
    (Ispraviti zakon, 19. oktobar 2017 18:17)

    # Link komentara

  58. Taj Okanovicev "Komitet" je NVO i on se covek namlatio para iz budzeta Srbije ni za sta. Taj covek je sve samo nije kvalifikovan za saobracaj i tu problematiku.On je trazio da se uvede mefenje prosecne brzine koja inace nigde ne postoji na svetu. Za to je trazio i sobio pare iz budzeta Srbije,covek je radio nekakav "projekat"?! On i njegova NVO su najveci neprijatelji zdravog razuma,budzeta Srbije i vozaca u Srbiji. Neka odgovori na prosto pitanje, kakve su posledice nezgode ako vozis 120 i ako vozis 140 na sat na autoputu? Odgovor je da nema razlika,posledice su uglavnom fatalne.Pa cemu onda merenje provedenog vremena na autoputu? I sledece, kad je Okanovic cuo da je neko imao udes na autoputu zbog "neprilagodjene brzine"? Druga je stvar umor, nepaznja neka i sl, ali brzina kao uzrok nezgode na autoputu, ne postoji ni u teoriji!
    (C i n i k, 19. oktobar 2017 18:15)

    # Link komentara

  59. uvek je bilo odstupanje +/-5kmh, stvarno je smešno 51 ?!?!!?
    Kontam da policajci samo sprovode zakon .
    znači kao i uvek pogrešna adresa .
    (Bib, 19. oktobar 2017 18:14)

    # Link komentara

  60. A jeste li možda razmišljali gospodo "vozači" da se malo pridržavate ograničenja i ostalih saobraćajnih propisa?
    (Kubura, 19. oktobar 2017 18:13)

    # Link komentara

  61. Zar po zakonu sva merno- regulaciona oprema ne podleze redovnim polugodisnjim / godisnjim servisima i bazdarenjima te se za ispravnost iste dobija odgovarajuca potvrda u vidu markice sa datumom bazdarenja i sa imenom tela koje je isto uradio?Znaci traziti da se pogleda markica i to je to.
    (malz, 19. oktobar 2017 18:12)

    # Link komentara

  62. Vozicemo po propisima i problem je resen. el tako?
    (djordje m, 19. oktobar 2017 18:11)

    # Link komentara

  63. A šta ćemo sa odstupanjem brzinometra u vozilu, koje je česro veće od 10%? Najbolje da svi ugradimo vojne GPS uređaje, i američke i ruske, za svaki slučaj...
    (Acika, 19. oktobar 2017 18:09)

    # Link komentara

  64. Veci je problem sto moram u tablu da gledam vise nego na put.
    (evoba, 19. oktobar 2017 18:07)

    # Link komentara

  65. Pa ne mogu da ne priznaju toleranciju. Svaki uredjaj se etalonira. ako je etaloniran i ima plus minus 3 km na sat...ne moze sud da kazni ako unstrument izmeri 53 na sat
    (maskica, 19. oktobar 2017 17:59)

    # Link komentara

  66. Do +10km se uvek toleriše. Nisam dosad čuo da je neko zaustavljen zato što je prekoračio brzinu od 1km na čas..
    (Marinko, 19. oktobar 2017 17:56)

    # Link komentara

  67. A sta cemo mi koji smo platili kazne? Stiglo mi je da sam presao ogranicenje za 1km/h,uredno sa sve slikama. Otisao sam da platim,i ko ce to meni sad da nadoknadi?
    (Mića, 19. oktobar 2017 17:50)

    # Link komentara

  68. Bolje je onda voziti 70 km/h,nego 51 km/h.U Srbiji se uvek vise isplati biti pokvaren.
    (Mita, 19. oktobar 2017 17:49)

    # Link komentara

  69. U nekada pametnoj državi postojala je tolerancija od 10% na izmerenu brzinu za manje kilometraže upravo zbog odstupanja kod uredjaja za merenje. A sad kod uredjaja koji odstupa +- 3km toleranciju ne priznaju. Mozda je zakon krut ali policajci se prave blesavi.
    (Moze i ovako, 19. oktobar 2017 17:46)

    # Link komentara