1. od ovoga nece biti nista - samo mrtvo slovo na papiru - kao zabrana pusenja, a dimi se na sve strane !
    (MrsiMudoje, 24. avgust 2017 08:56)

    # Link komentara

  2. Slazem se sa svim komentarima. Ali,akcenat bih dao jednom, koji pominje celicane i rudnike. Evo, moja supruga se slaze, da mora da postoje muski i zenski poslovi, i nije samo ona, jos dve tri ženske osobe iz naseg okruzenja kazu isto.Ljudska ravnopravnost postoji, dalje nema, samo diskriminacija. Ali, slika, e to mora. Pa nece poslodavac za kurira primiti osobu sa jednom rukom,a treba motociklom da dostavlja postu, ili sa velikim oziljkom na licu, a bavi se izradom ili prodajom kozmetike. Dajte molim vas, slika je obavezna, mnogo govori o psihi osobe, cak ima i prakticnu upotrebu (za osoblje bliske zastite licnosti, npr. ne sme da se ima nikakav oziljak, tetovaza, da se nosi nakit i sl.)
    (Mike, 23. avgust 2017 20:42)

    # Link komentara

  3. Diskriminacija znanja, valjda najbolji treba da dobiju posao, nezavisno od pola.
     (Mapetovac, 23. avgust 2017 19:07)

    # Link komentara

  4. Da vidimo... Sa pravne strane, imamo situaciju tzv. pozitivne diskriminacije. Sam pojam je logički nemoguć. To je još jedna u nizu laži ekstremne levice, pored razlike u platama muškaraca i žena za isti posao, tzv. patrijarhalnosti, antinaučnih "identiteta" i drugih. Pored kršenja prava na rad onih ljudi koji zbog svojih zasluga i veština treba da dobiju posao, imamo kršenje prava poslodavaca da slobodno biraju radnike za svoje firme, uključujući i državu, odnosno rukovodioce državnih organa kada se država pojavljuje u ulozi poslodavca. Tu je naravno i sveprisutan, protivpravan i diskriminišući pristup problemu o podeli građana na "grupe", a koji zastupaju ekstremi. Ljudska prava se ne mogu deliti. Imamo ih zato što smo ljudska bića ne zato što smo deo neke društvene grupe, niti zbog bilo kojeg ličnog svojstva ili opredeljenja. Ne postoje prava žena, kao što ne postoje prava muškaraca - već samo ljudska prava. Pravo gleda ljude kao lica nezavisno od ličnih svojstava ili opredeljenja. Pravo ne diskriminiše. Samo ekstremi to rade.
    (Jr, 23. avgust 2017 19:02)

    # Link komentara

  5. da se razumemo, slazem se da je polozaj zena u srbiji nezavidan, ali zaista ne vidim gde su diskriminisane kad je u pitanju obrazovanje ili zaposljavanje.

    u skolama, na nastavnickim, uciteljskim i profesorskim pozicijama su uglavnom zene.
    u domovima zdravlja, koliko sam ja video do sada, na doktorskim pozicijama su uglavnom zene. o rodnoj ravnopravnosti na pozicijama medicinskih tehnicara dovoljno govori popularniji naziv za tu poziciju - medicinska sestra.
    u farmaciji takodje zene vecinu (na farmaceutskom fakultetu univerziteta u beogradu je odnos izmedju muskih i zenskih studenata obrnut onom na npr. etf-fu).
    pravni, ekonomski, filoloski... vecinu studenata cine devojke/zene.

    tacno je da u tehnickim naukama ima manje zena ali to je izazvano cinjenicom da znacajno manje devojaka upisuje tehnicke skole i fakultete. ako na gradjevinskom/masinskom/elektrotehnickom fakultetu decenijama unazad devojke cine 20% upisanih studenata, kako onda ocekivati da ih bude 40% na radnom mestu?

    polozaj zena treba popravljati promenom (i primenom) zakona koji se odnose na npr. nasilje u porodici, podizanjem svesti kod stanovnistva da su zene i muskarci ravnopravni (slozicemo se da je porazavajuce da to uopste mora da se naglasava) i sl.

    prica o diskriminaciji prilikom zaposljavanja je puna rupa i moze se lako svesti na apsurd, pominjanjem nepostojanja zena drvoseca i sl., i zatim odbaciti.
    (mrmlj, 23. avgust 2017 17:50)

    # Link komentara

  6. Ja imam firmu od 30ak, većinski muških radnika. Par puta godišnje otvaramo konkurs za posao i za 1 mesto imamo oko 50 prijavljenih osoba. Ako su 5 najbolja kandidata muškog pola, zašto bih ja bio kažnjen ukoliko ne zaposlim ženu?

    Inače zakon ima neke odlične ideje, ali i solidan broj loše zamišljenih.
    (Nikola, 23. avgust 2017 16:31)

    # Link komentara

  7. O napokon nešto pozitivno i od nje!
    Ako ovaj zakon prođe, svaka im čast. Samo, nadam se, biće nekog i da ga kontroliše i poštuje.
     (blahblah, 23. avgust 2017 16:15)

    # Link komentara

  8. Drugar mi je vaspitač, završio je pedagoški fakultet u Beogradu, master studije, i sad uskoro treba da doktorira. Ima problema da nadje posao jer nije žensko. Pa me zanima da li se zakon bavi i time?
     (ja, 23. avgust 2017 16:12)

    # Link komentara

  9. Mesaju se babe i zabe - ovde se ne radi o ravnopravnosti nego o favorizaciji zena minimalnim ucescem od 40% znaci da ce morati da prime zenu cak iako postoji muskarac koji je strucniji za rad na tom mestu. Apsolutno sam protiv svake diskriminacije ali u drzavnom sektoru nam trebaju najbolji strucnjaci za posao koji treba raditi bez obzira na pol (nek su i sve zene nemam nista protiv, a i radio sam u takvoj drzavnoj firmi), a ne zasluzni partijski poslusnici bilo kog pola. A u privatnom sektoru ne vidim kako mozete uticati, osim sto ce verovatno da im nametnu dodatne namete i takse ukoliko ne ispune procente kao sto je i sa zaposljavanjem osoba sa invaliditetom, drugim recima jos jedan namet na vilajet.
    (Jovan, 23. avgust 2017 16:09)

    # Link komentara

  10. " da će poslodavcu biti zabranjeno da prilikom razgovora za posao ženu pita da li je udata ili planira da se venča i rađa decu, kao i da traži fotografije za prijavu na konkurs ili određeni fizički izgled."

    Super. A kako ćete to da sprovodite? Ode žena na razgovor a poslodavac je ipak pita da li planira decu - kako ćete dokazati? Ili ćete verovati na reč da je pitao? A kako onda on da dokaže da nije?
     (John, 23. avgust 2017 16:04)

    # Link komentara

  11. @Bas me interesuje kako ce ostvariti rodnu ravnopravnost u rudnicima, celicanama ili vojsci?

    Pa njih tu ravnopravnost ne interesuje.
    Ovo je samo za drzavne poslove (fotelje).

    Ne zanima ih broj zena na gradilistima, rudnicima, celicanama .......
    (licemerje, 23. avgust 2017 16:00)

    # Link komentara

  12. Bas me interesuje kako ce ostvariti rodnu ravnopravnost u rudnicima, celicanama ili vojsci? Ili ce takvi poslovi biti izuzeti? Inace, neke od ideja, kao sto je zabrana zadiranja u privatan zivot i trazenja slika, su odlicne.
    (Korak po korak, 23. avgust 2017 15:51)

    # Link komentara