Ambasada: Ukrajina spremna da sudi Kusturici

Beograd -- Ukrajina spremna da sudi srpskom reditelju Emiru Kusturici zbog "poziva na separatizam", usled čega mu preti petogodišnja zabrana ulaska na teritoriju te zemlje

Izvor: Tanjug, Večernje novosti
Pošaljite komentar
  1. Ja zivim u Rusiji I meni je mnogo mnogo dobro. (Dragan)

    Evo ja živim u Srbiji, imam privatnu firmu, uglavnom izvozimo, vozim džip, letujem na Maldivima i Tajlandu, skijam u Alpima, decu školujem u privatnim međunarodnim školama. I šta sad? Zar treba da natrljam nos i izbrusim sve one koji misle da se u Srbiji loše živi? A takvi koji to misle su debelo u pravu.
    (mn, 25. jul 2017 13:27)

    # Link komentara

  2. Krim je u sastavu i unutar medjunardno priznatih granica Ukrajine. Rusi su priipajanjem Krima (koliko god da je ralog "prirodan", opravdan, razumljiv etc..)prekrojili granice Ukrajine i prekrsili medjunarodno pravo. To niko normalan i niko ko je posten ne moze da opravda. Sramotna izjava Kusturice!
    (nenad, 25. jul 2017 12:21)

    # Link komentara

  3. Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (rani radovi, 25. jul 2017 10:27)

    Pa ne mogu tako stvari da se posmatraju. Ili priznajes pravo vecinskog stanovnistva na nekoj teritoriji da proglasi nezavisnost, ili ne. Ako su Rusi na Krimu mogli da se otcepe, onda isto pravo imaju i Albanci na Kosovu.

    Ako Kosovo nije imalo pravo to da uradi zbog nepovredivosti drzavne teritorije, onde nije imao pravo ni Krim.
    (Marko, 25. jul 2017 12:10)

    # Link komentara

  4. Ma ne treba da mu sude, vec samo da ga proteraju u Rusiju.Nema vece kazne, nego ziveti u Rusiji.
    (Goblin, 25. jul 2017 06:23)

    Ja zivim u Rusiji I meni je mnogo mnogo dobro. A ti koji u Rusiju provirio nisi, znas kako je ovde. Uzgred, ako mislis da je za srecu vazno imati mercedes I da su srecni oni u Nemackoj jer mogu da ga kupe, misli tako. Ja nemam razloga da te ubedjujem u suprotno.
    (Dragan, 25. jul 2017 11:53)

    # Link komentara

  5. E Kusta je car, rekao je ono što misli. Narod Krima je na referendumu rekao da su za Rusiju i Tačka. To što nije po američkom planu to je njihov problem. Na kraju do prvog svetskog rata cela Ukrajina i pola Poljske su bili Rusija i čemu frka? Nisu oni doselili Mongole ili Arape pa promenili granice. Komunisti su izmislili Ukrajinu, a posle drugog sv. rata Hruščov im je pripojio i Krim. Čemu rat?Kosovu su Lešak i Leposavić pripojeni radi konsolidacije proizvodnog procesa Kombinata Trepča. I nikom ništa. do dana današnjeg.
     (Pera, 25. jul 2017 11:47)

    # Link komentara

  6. Vidim ovde pojedini napadaju Kusturicu zbog politike pa nipodištavaju njegovu filmsku karijeru.Time u stvari ne mogu da prikriju svoju mržnju prema tome što najveći reditelj sa ovih prostora ima jasan politički stav i ne pravi kompromise.Kusturica nije političar niti zaposlen u nekoj državnoj službi niti prima platu od države pa ne mora da zastupa zvanične stavove države.A ne zavisi ni od nekih velikih producentskih kuća pa da mora da pazi šta priča.On ima slobodu da kaže šta hoće.Ogromna većina građana Srbije podržava Krim u Rusiji i verujem da slično razmišljanje i u ostalim evropski zemljama.Time je ispravljena istorijska nepravda,koju su napravili komunisti.Nije bilo rata,bombardovanja,etničkog čišćenja,ubijanja civila...Kosovo je nešto sasvim drugo,jer je 1999-e i 2008-e godine napravljena istorijska nepravda,a za to je korišćena sila.Jedina sličnost je što je u oba slučaja prekršeno međunarodno pravo UN-a o nepovredivosti granica.Mada i to je upitno jer po tužbi Srbije međunarodni sud nije proglasio otcepljenje Kosova suprotno međunarodnom pravu.Uvek se nađe neka začkoljica,koja odgovara moćnicima.Zato ne poredite Kosovo i Krim.Kosovo je silom oteto.
     (rani radovi, 25. jul 2017 10:27)

    # Link komentara

  7. Mora da budes mnogo glup ili zlonameran pa da pravis analogiju Krima i Kosova.
    (neko, 25. jul 2017 10:23)

    # Link komentara

  8. Božanska ruka naše Službe bezbednosti pomilovala je Kustu još 90-tih. Svoju slavu, osim svom raskošnom talentu, on duguje i tome, budući da su mu bila obezbedjena izdašna sredstva, pogotovo u ono teško ratno/embargo vreme.On im zato čini povremene usluge.
    Njegovi politički istupi stoga imaju naizgled formu ličnog istupa kulturne pop ikone, a u stvari su poruka Ukrajincima i Rusima koju preko Službi/Kusturice šalje naša država
    (mir-jam, 25. jul 2017 10:07)

    # Link komentara

  9. Кустурица је прекршио три украјинска закона, а најбитније је да је отворено позивао на сепратизма и акцију против легалне власти Украјине. Закон о заштити државе Украјине јасно наглашава које су казне. Кустурица већ дуже време бесрмано вређа Украјину и цео украјински народ. Неке његове изјаве су пуне шовинизма и нетрпељивости и чак се могу и теже окарактерисати.
    Нажалост,он је обичан пијун Москве и само штети интересима Србије. У медијима Украјине се истиче да јео н српски уметник и та чињеница јако штети Србији. Иначе, Украјина није признала Косово, за разлику од Русије не признаје косовски пасош и за разлику од Русије принципијелно подржава територијални интегритет Србије. Русија то не ради, јер да је принципијелна, не би држала под окупацијом делове независних држава Украјине и Грузије.
    А Кустурица је све мање уметник,а све више обичан политикант.Добро плаћен за посао који ради за службе у Кремљу.
    (Украјинац из Војводине, 25. jul 2017 10:00)

    # Link komentara

  10. Pravite paralelu a nema je. Kosovo su prodali Srbi...sto moranjem..a vecim delom za pare... i tako smo dosli do danasnje situacije. Svi mi znamo koliko je Albanaca iz Albanije naseljeno 80-tih i 90-tih da bi dobili tu potrebnu vecinu. I posle uz podrsku Amera i nasih glupih poteza... oni dodjose do nezavisnosti... i ko sad ima resenje za to...sad smo svi taoci te situacije... i ko god da je na vlasti u Srbiji uvek im se Kosovo servira kao prvo pitanje... i nema napred dok se to neresi.. pa to nam je valjda svima jasno. Nebranim Kustu...mozda to nije trebao na takav nacin reci... ali Krim nisu Rusi prodali... pa ga onda oteli od Ukrajine.. on je bio Ruski... tamo su Rusi vecina stanovnistva...odrzali su referendum... na Kosovu ga nije bilo.... pa valjda je normalo i po zapadnim standardima da deo naroda ima pravo da oduci sa kim ce da zivi... A sto se tice Ukrajine..i nepriznavanja Kosova... bajke... na samo jedan mig zapada a da vide resenje svog problema...priznali bi ga od prve... jer Drzave koje nisu clanice njihovog kluba...vrlo lako menjaju politiku..jer moraju... a i mi moramo jer jos nismo calanovi kluba povlastenih
     (dragan, 25. jul 2017 09:57)

    # Link komentara

  11. Čemu ovakve izjave kada su odnosi Ukrajne i Srbije odlični ..?!?

    Izvinjenje Ukrajini!
     (Darko, 25. jul 2017 09:52)

    # Link komentara

  12. Ne trebaju nam ovakve stvari. Srbija ne treba da se mesa u pitanje Krima jer je to pitanje koje razdvaja dva nama bliska slovenska naroda. S obzirom da Ukrajina ne priznaje nezavisnost Kosova, nas stav treba da ostane da se ne prizna nezavisnost Krima. Rusi razumeju tu nasu poziciju.

    S druge strane, na Krimu se videlo i vidi koliko je pogresan bio previse samouvereni stav zemalja koje su priznale Kosovo govoreci: Kosovo je specijalan slucaj koji se nece nigde ponoviti. E, pa ponovio se na Krimu i Krim je de facto nezavisan, volele to te zemlje ili ne. Pandorina kutija secesija je otvorena.
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Kontras, 25. jul 2017 01:24)


    Koga je briga? Kusturica iznosi svoj stav kao stav pojedinca,a ne kao stav Republike Srbije,samim tim ne vidim problem,zar u ostalnom nismo demokratska zemlja gde svako ima pravo na svoje mišljenje?
    (Legend, 25. jul 2017 09:07)

    # Link komentara

  13. @deki
    "G. Kusturica nije nikakav zvanicnik republike Srbije vec slobodan pojedinac koji ima pravo na svoj stav i svoje misljenje. Ima pravo i na javno istupanje i iznosenje tog stava"

    Kusturica nije bilo kakav pojedinac. Kusturica je korisnik budzetskog novca. Redovno se pojavljuje na manifestacijama na kojima se pojavljuju nasi visoki zvanicnici. Tako da njega finansira nasa drzava i svi mi. Zasto on tako govori po svetu i nas predstavlja, a mi ga svi placamo iz nasega dzepa - to je posebna tema.
    (felix, 25. jul 2017 08:45)

    # Link komentara

  14. @degi: svako ima pravo da bude budala za svoj račun, ali se ni u jedan deo Ukrajine ne sme putovati bez dozvole te zemlje. Pa ni na okupirani Krim. Katarina Velika je bila okupatorka i to će za sva vremena biti tako.
    (Zakon, 25. jul 2017 08:35)

    # Link komentara

  15. I treba. Lozi ih Kusta da Evropa ne valja a vozi se u Mercu. 😂
    (Trolejbus, 25. jul 2017 07:58)

    # Link komentara

  16. Ajd i mi da donesemo zakon kojim cemo kaznjavati one koji priznaju Kosovo... Pa da kaznimo Merkelovu i Trampa...
     (aco, 25. jul 2017 07:43)

    # Link komentara

  17. Šta se desilo tom čoveku? Od srpskog Amoldovara pretvori se u srBsku patriJotnu Anđelinu Džoli!
     (Nemanja, 25. jul 2017 07:41)

    # Link komentara

  18. Osim dva filma koja vrede, ovaj čovek samo bruka Srbiju i Srbe. I još koristi šovinizam da bi se obogatio. Ne čudim se Emiru, čudim se onima koji mu to dozvoljavaju.
    (Profiter, 25. jul 2017 07:33)

    # Link komentara

  19. Gospoda iz Ukrajine nemaju nikakvog osnova za ovu tiradu. G. Kusturica nije nikakav zvanicnik republike Srbije vec slobodan pojedinac koji ima pravo na svoj stav i svoje misljenje. Ima pravo i na javno istupanje i iznosenje tog stava. Ukrajinu eventualno moze da zabrinjava stav vlade republike Srbije ako je suprotan njihovom stavu po odredjenom pitanju ali stav Kusturice (bez obzira koliko on bio elita srpske kulturne scene) je njegov licni stav i on ga kao takvog i iznosi. Ukrajincima to moze da se svidja ili ne, a jedino sto mogu da ucine je da mu zabrane ulaz u Ukrajinu na odredjeno vreme (sto mislim da njega nece mnogo da pogodi).
    (degi, 25. jul 2017 07:23)

    # Link komentara

  20. Kusta propali umjetnik pokusava da politikom se bavi.. Ne da kosovo a djeli ukrainu.. To samo ograniceni likovi mogu gluposti valjati..
    (Sarajlija, 25. jul 2017 07:14)

    # Link komentara

  21. Nece on vise ni priviriti u Ukrajnu.Taj je jak samo na izjavama sa pristojne razdaljine.
     (BgHQ, 25. jul 2017 06:57)

    # Link komentara

  22. U pravu su. On i ovde više agituje za Ruse nego oni sami.....
     (kontrolor63, 25. jul 2017 06:45)

    # Link komentara

  23. Ma ne treba da mu sude, vec samo da ga proteraju u Rusiju.Nema vece kazne, nego ziveti u Rusiji.
    (Goblin, 25. jul 2017 06:23)

    # Link komentara

  24. Zasto palimo vatru gde ne treba?Ukrajinci su nam prijatelji,ne razumem cemu ovo.Isti problem imamo i mi,samo sa "drugom stranom",zaista nam ne treba ovo.U ime Srbije,Ukrajino,izvini.
    (Miki, 25. jul 2017 05:24)

    # Link komentara

  25. ..kao prvo, Gdin Kusturica nikada nije bio srpski reditelj, sto se tice samog sudjenja, ne cudi me, ponasanje i recnik mu je odlicna paralela sa nazivom izmisljenog muzickog pravca "novi primitivizam" ciji je zacetnik..
    P.S. Verovatno mu je rezervni plan da pobegne u njemu najdrazu Rusiju, pa da se odande "pravi pametan"..
    (C.Chaplin, 25. jul 2017 02:55)

    # Link komentara

  26. Postujem Kustu, ali bolje je da ne otudjujemo inace prijateljsku naciju.
    (Aleksandar, 25. jul 2017 02:23)

    # Link komentara

  27. Samo mi nije jasno kako Kosovo ima pravo na nezavisnost a Krim nema. (Mislim da znam odgovor tj mogu da nagađam samo). Interesuju me mišljenja ostalih koji ovo čitaju i ako budu u opšte mogli da pročitaju.
     (Mihailo, 25. jul 2017 02:06)

    # Link komentara

  28. Ako je ujedinjenje Krima sa Rusijom "prirodan, organski proces", zašto isto ne bi važilo i za Kosovo i što prvo ne pozve građane Kosova da
    razvijaju svoju regiju kao "deo velike Albanije"?
    (Logični separatizam?, 25. jul 2017 02:01)

    # Link komentara

  29. "Ukrajina je protiv priznavanja Kosova i Metohije..." Hvala braco Ukrajinci, ali mi smo sad ZA priznavanje Kosova, juce rekao Vucic. Tako da smo opet na kontra stranama...
     (Mile, 25. jul 2017 02:01)

    # Link komentara

  30. Slicno znaci treba da postupa i Srbija sa sudi svakome ko je ikada u govoru opravdavao separatizam Kosova i Metohije.
    (objektivno, 25. jul 2017 01:53)

    # Link komentara

  31. Bravo Nemanja.
     (oklagija, 25. jul 2017 01:43)

    # Link komentara

  32. Zasto to onda ne kaze i za Kosovo?
    Deo Srba i onih koji se tako predstavljaju bas vole dvostruke standarde.
     (kondor, 25. jul 2017 01:43)

    # Link komentara

  33. Ne trebaju nam ovakve stvari. Srbija ne treba da se mesa u pitanje Krima jer je to pitanje koje razdvaja dva nama bliska slovenska naroda. S obzirom da Ukrajina ne priznaje nezavisnost Kosova, nas stav treba da ostane da se ne prizna nezavisnost Krima. Rusi razumeju tu nasu poziciju.

    S druge strane, na Krimu se videlo i vidi koliko je pogresan bio previse samouvereni stav zemalja koje su priznale Kosovo govoreci: Kosovo je specijalan slucaj koji se nece nigde ponoviti. E, pa ponovio se na Krimu i Krim je de facto nezavisan, volele to te zemlje ili ne. Pandorina kutija secesija je otvorena.
     (Kontras, 25. jul 2017 01:24)

    # Link komentara

  34. Da budemo iskreno, sve sto je rekao je istina.
     (masinac, 25. jul 2017 00:49)

    # Link komentara

  35. A šta Kusturicu briga za njihovu tužbu, on će uskoro ići u Malorusiju!
    (Dragi, 25. jul 2017 00:43)

    # Link komentara

  36. A sta se mi mesamo u tudje probleme? I Rusk i Ukrainci su nam prijateljski narodi a 90tih su Ukrainci vise zalegli za nas nego Rusi. Sramota je.
    (Nenad, 25. jul 2017 00:35)

    # Link komentara