1. Kad se napravi pakt sa djavolom, sve je moguce,ali najlakse je poricati, ne bi oni,nije to tacno, ma kakvi mi smo cvecke nevidjene....
    (mrak, 27. jul 2017 13:42)

    # Link komentara

  2. Meni je sve to u najmanju ruku čudno i nelogično. Sada, posle gotovo 70 godina od svega, a o svemu su već pričali zatočenici, da se izvuče ovakava priča koju niko nikada nije pomenuo. Valjda bi bar neko nešto reakao o ovakvom vidu torture. Baš čudno i senzacionalistički.
    (Vlajko, 27. jul 2017 10:40)

    # Link komentara

  3. Pre neki dan sam obisao Goli otok. Strasno! Oseca se neka grozna tisina. Kada vidis one sveze rusevine objekata vratis se u ono vreme i zamislis kako su zatvorenici radili sve rucno, kamen po kamen. Za 40 godina tamo je proslo oko 30.000 zatvorenika. Prica se da je umrlo nekih 2.000 ljudi. Mozda bi za najvece lopuze danasnjice trebalo opet otvoriti neki "Goli otok" sa boljim uslovima za izdrzavanje kazne.
    (Jugosloven, 14. jul 2017 16:26)

    Goli otok je služio kao zatvor ili pre logor za ruske zarobljenike koje je tamo slala Austro-Ugraska još tokom Velikog rata, pre sto godina.
    Od tada pa sve do 1949. nije manje više služio ničemu. Onda su na njega slali političke protivnike Broza Ne zna se pouzdano čija je to bila ideja. Spominju se i Broz-Hrvat i Đilas-Crnogorac kao i tajanstveni Ivan Krajačić Stevo, takođe Hrvat, mada najverovatnije da su svi pomalo tako odlučili. Na to mesto su politički zatvorenici slani do 1956. kada je došlo do otopljavanja odnosa sa SSSR i kad je praktično prestala potreba. Posle toga služio je kao običan kazamat gde su tečku robiju robijali obični kriminalci, ubice i slično. 1988. je zatvoren i tada je počeo sam od sebe da se urušava...

    Inače, ovo što Mihajlović navodi je, po meni, neutemeljeno na nekim relevantnim dokazima da se zaista tamo i dešavalo.
    (Zoran, 16. jul 2017 15:44)

    # Link komentara

  4. Ovo je kao strasno saznanje u eri Gvantanama?
     (brut, 14. jul 2017 17:55)

    # Link komentara

  5. Da, apsolutno verujem da je Djilas bio represirani homoseksualac. U to nijednog trenutka nisam posumnjao.Verujem da je takvih bilo bar 30% do 40$ u vrhu KPJ/SKJ. Koliko li ih je bilo u vrhu Kraljevine Jugoslavije, ne smem ni da pomislim.(DEDA CVETKO, 14. jul 2017 16:45)

    Kraljevina Jugoslavija je bila demokratska,a ne totalitarna zemlja i nije bilo represivnog sistema.Jeate komunistička partija bila zabranjena,ali to je bio slučaj i u većini evropskih zemalja tog vremena.Đilas je bio jedan od komunista,koji su proveli neko vreme u zatvoru,pre rata.A po nekim svedočenjima pojedini komunistički čelnici su u zatvoru napravili sporazum sa pripadnicima ustaškog pokreta o zajedničkoj borbi protiv Kraljevine Jugoslavije.Pre rata oba pokreta sa pravom su smatrana terorističkim organizacijama.
     (blato, 14. jul 2017 17:33)

    # Link komentara

  6. Komunistička Jugoslavija nije postojala, zemlja je bila socijalistička a akademik Mihajlović zamajava javnost decenijama.(Zoran, 14. jul 2017 16:56)

    Oni(Tito,Ranković,Krcun,Đilas...) su sebe smatrali komunistima,tako da je i zemlja,kojom su upravljali bila komunistička.Naravno sistem nije bio identičan onom u SSSR-u,Kini,Albaniji,Kubi..,ali u pitanju su nijanse.Svako ima pravo na mišljenje,ali niko ne može da ospori da je akademik Mihailović retko hrabar čovek,disident,borac za slobodu i demokratiju.Lako je danas kritikovati komunizm,ali u vreme kada je akademik Mihailović radio,moglo se lako izgubiti glava.
     (depos, 14. jul 2017 17:19)

    # Link komentara

  7. Pre neki dan sam obisao Goli otok. Strasno! Oseca se neka grozna tisina. Kada vidis one sveze rusevine objekata vratis se u ono vreme i zamislis kako su zatvorenici radili sve rucno, kamen po kamen. Za 40 godina tamo je proslo oko 30.000 zatvorenika. Prica se da je umrlo nekih 2.000 ljudi. Mozda bi za najvece lopuze danasnjice trebalo opet otvoriti neki "Goli otok" sa boljim uslovima za izdrzavanje kazne.
    (Jugosloven, 14. jul 2017 16:26)
    Kakve crne 40 godina??? Znas li ti koliko je postojao Goli otok? Vjeruj, daleko manje od 40 godina. Pa se informisi prvo.
     (BG na pjenu od mora, 14. jul 2017 16:57)

    # Link komentara

  8. - "Potražio sam ga tamo gde sam verovao da sam ga ostavio. I odjednom - nije ga bilo!" - "Zato je, navodi, rešio da ga reprodukuje po sećanju."
     
    Ovo je još bolje od Pere Simića, koji je po sećanju objavljivao istine o Titu kojima je samo on lično imao pristup u, još uvek tajnim i neobjavljenim, KGB arhivama u Moskvi.
    (soso, 14. jul 2017 16:56)

    # Link komentara

  9. Komunistička Jugoslavija nije postojala, zemlja je bila socijalistička a akademik Mihajlović zamajava javnost decenijama.
     (Zoran, 14. jul 2017 16:56)

    # Link komentara

  10. I da... Za Djilasa pricati ovakve stvari, koji je prvi od njih potegao pricu o promjenama, o odgovornosti vlasti, koji je zamijenio pogodnosti sa celijom... Jos je covjek bio umjetnik u dusi, pisac... Zna se otprilke ko je sve zasluzan za goli otok, a najmanje Djilas. Rankovic, kojeg ovaj hvali nesto u tekstu...
    Ma ovo je nekako "obrnuta istorija".
     (BG na pjenu od mora, 14. jul 2017 16:55)

    # Link komentara

  11. Ovaj reko ovome kome je otac rekao. Vrhunsko istraživačko novinarstvo... A tek ovo:

    "nikada više nije prestao da se zanima za ličnost Milovana Đilasa. Pročitao je sve njegove knjige izašle na engleskom jeziku i, na osnovu susreta u Centralnom komitetu i nekih detalja u publikacijama, zaključio je da je ovaj sadist i mazohist sa potisnutom homoseksualnošću. Prikrivena homoseksualnost je, kaže, u psihijatriji poznata kao uzrok sadizma i mazohizma."

    Štivo dostojno jednog informera...
    (Kej Nišikori, 14. jul 2017 16:49)

    # Link komentara

  12. @Zasto smo mi jedina zemlja istocne Evrope u kojoj i dalje nisu otvoreni komunisticki arhivi?To uradise svi od Rusije do Albanije.Sta se krije i ciji se interesi stite tu?
    (kont, 14. jul 2017 16:00)

    Nije niti Hrvatska. To je zato jer su nam na vlasti isti ljudi koji su vodili sfrj i njihovi potomci.
    (ZgBoss, 14. jul 2017 16:48)

    # Link komentara

  13. "Prikrivena homoseksualnost je, kaže, u psihijatriji poznata kao uzrok sadizma i mazohizma"

    To je zapravo odavno naucno i cinjenicno potvrdjeno visestrukim naucnim studijama, iako se nova, revizionisticka psihijatrija trudi da tu cinjenicu sto vise i efikasnije zataska. Jos je Frojd u svojoj zbirci eseja "Seksualnost i Psihologija Ljubavi", napisanoj negde oko 1910. ali prvi put objavljenoj oko 1963. (poglavlje br. 9, ako me pamcenje ne vara) ustanovio da je represirana homoseksualnost (naglasak na: represirana) izvor paranoje, mazohizma i sadizma.

    Tu teoriju dalje je razradio legendarni Vilhelm Rajh (ciji inicijali VR se nalaze u nazivu zabranjenog filma Dusana Makavejeva: VR:Misterije Organizma), koji je tvrdio da sav totalitarizam izvire iz represirane seksualnosti, primarno: homoseksualnosti. Naglasavam: naglasak na "represirane", a ne na "homosekusalnosti".

    Posto se vladajucij kliki u Americi Rajhovo ucenje nije bas svidelo (sef FBI-a u to vreme je bio legendarno represirani homoseksualac, za cije pustolovine su vezane brojne anegdote), Vilhelm Rajh je postao jedini (meni poznat) americki politicki zatvorenik koji je umro u zatvoru. Toliko o toleranciji represirane homoseksualnosti.

    Da, apsolutno verujem da je Djilas bio represirani homoseksualac. U to nijednog trenutka nisam posumnjao. Verujem da je takvih bilo bar 30% do 40$ u vrhu KPJ/SKJ. Koliko li ih je bilo u vrhu Kraljevine Jugoslavije, ne smem ni da pomislim.
    (DEDA CVETKO, 14. jul 2017 16:45)

    # Link komentara

  14. Ma odlicna vam je bila ta Jugoslavija.
    (a evropa dozvoljavala mucenje 'infobirovaca', 14. jul 2017 16:34)

    # Link komentara

  15. ma ja, mozete sad izmisljati lazi I praviti pare, balkanska rulja ce u sve povjerovati
     (trte, 14. jul 2017 16:34)

    # Link komentara

  16. @kont Zato što i dalje verujemo u novu Jugoslaviju a istina bi tu ideju zauvek sahranila. Eto zato i dalje živimo u lažima, mitovima i fikciji.
    (Dzoker, 14. jul 2017 16:34)

    # Link komentara

  17. Meni se cini da tadasnja ekipa koja je dosla na vlast je i previse prastala, zato danas ih napadaju sa svih strana, prave se dokumentarci o Blajburgu dje place sin nevino stradalog i sl., nidje pomena nekog kasapa sto se igrao sa tijelima zena i djece... Sta hocu da kazem... U to vrijeme je po Evropi zivot bio veoma jeftin. Pa u Madjarskoj je 1956, znaci 11 godina nakon rata, na mirne setnje se zapucalo na masu i stradale stotine, djeca... Svudje je vlast se beskrupolozno razracunavala sa neistomisljenicima.
    A u Jugi... U Jugi oprostili skoro cijelom cetnickom pokretu, tek poneko stradao, imalo i prezivjelih ustasa, domobrana... Bilo je zlocina, stradali su i komunisti koji su bili politicki opasni. Milovan Djilas, medju 5 najbitnijih u zemlji, je robijao jer je htio demokratskiji sistem.
    Ali to nije razlog da danas izdajnici, gubitnici, saradnici fasista i nacista, odnosno njihovi potomci, su glasniji od onih za koje se na kraju moze reci da su bili najispravniji y tom gradjanskom ratu i ucinili najvise za ovu zemlju.
    Kao kada bi danas u Njemackoj potomci nacista pravili dokumentarce o zlocinima nad njima, eksperimentima...
     (BG na pjenu od mora, 14. jul 2017 16:33)

    # Link komentara

  18. Ma šta ima veze kada se moglo na kaficu u Trst, jel da?
    (Sarkazam, 14. jul 2017 16:27)

    # Link komentara

  19. Pre neki dan sam obisao Goli otok. Strasno! Oseca se neka grozna tisina. Kada vidis one sveze rusevine objekata vratis se u ono vreme i zamislis kako su zatvorenici radili sve rucno, kamen po kamen. Za 40 godina tamo je proslo oko 30.000 zatvorenika. Prica se da je umrlo nekih 2.000 ljudi. Mozda bi za najvece lopuze danasnjice trebalo opet otvoriti neki "Goli otok" sa boljim uslovima za izdrzavanje kazne.
     (Jugosloven, 14. jul 2017 16:26)

    # Link komentara

  20. Ovo je obicno poturanje poluinformacija a u korist samopromocije. Kontam da bi jedino polu pismeni poverovali u ovakve price.
    (Milovanovic, 14. jul 2017 16:15)

    # Link komentara

  21. pričajte nam još malo i o mučenjima drugih režima, demokratskih, desničarskih i inih drugih. ne vidim razliku uopšte, režim ko režim, muči svugde i svakoga
     (samo kažem, 14. jul 2017 16:15)

    # Link komentara

  22. Dede i ocevi prijatelja koji su bili na otoku ispricase potpuno drugaciju pricu.
    (321, 14. jul 2017 16:14)

    # Link komentara

  23. jeftini senzacionalizam.
     (neutralni felsh, 14. jul 2017 16:08)

    # Link komentara

  24. Ima još mračnija i nije tajna - zemlja se raspala i u krvavom ratu smo ubili na hiljade svojih žena i dece... Za te zilote i staljiniste, naciste i ostale razbijače juge je otok bio blaga kazna...
     (infidel, 14. jul 2017 16:08)

    # Link komentara

  25. Zasto smo mi jedina zemlja istocne Evrope u kojoj i dalje nisu otvoreni komunisticki arhivi?To uradise svi od Rusije do Albanije.Sta se krije i ciji se interesi stite tu?
     (kont, 14. jul 2017 16:00)

    # Link komentara