1. Oni koji misle da mnogi neznaju ili ne priznaju greske koje je Amerika ucinila na prostorima bivse Jugoslavije,varaju se. Sve zapadne sile su i te kako svesne te greske ali to ce se nazalost zvanicno priznati tek onda kad nestanu sa politicke scene oni koji su te greske pocinili.
    Oni koji su slepo leteli za amerikom u njihovim vojnim avanturama, vec danas udaraju glavom u zid jer su te greske vec poceli da grdno skupo placaju,terorizam,nestabilnost, organizovani kriminal,neodrzivost ekonomije novostvorenih zemalja,porast strasti otcepljivanja drugih teritorija od svojih drzava matica,nacionalizam i jacanje ruskog i kineskog prisustva na tim teritorijama ali sve ce se to jednog dana vratiti na isti stari kolesk.
    (miroslav, 22. maj 2017 23:05)

    # Link komentara

  2. Ovaj podcenjuje Rusiju. Po njemu ispada da se Rusija 'okuražila' da uzme Krim i druge delove Ukrajine tek kad je videla da može Kosovo. Smešno. Pa Rusija je udarila veto Kosovu u UN, a da joj je Kosovo trebalo kao alibi onda bi ga podržala. Kosovo Rusiji nije potrebno za Krim. Rusija vodi politiku akcije a ne politiku reakcije, Rusija je svetska velesila a ne balkanski patuljak. Ne vređajte Rusiju.
    (rusofil, 22. maj 2017 19:30)

    # Link komentara

  3. Netacno. Mi volimo da verujemo da se sve oko nas vrti ali Amerika i Rusija su imale odlicne odnose do Ukrajine.
    (Nikola, 22. maj 2017 16:45)

    # Link komentara

  4. Krim Donbas i Donjeck su posledica Kosova kao presedana koji se prvi desio.
    (@placeni lobista, 22. maj 2017 15:32)

    # Link komentara

  5. Naricite, psujete, kukajte i tesite se - istina ce samo jos vise boleti, sve dok je ne prihvatimo zajedno sa celokupnom odgovornoscu
    (NS, 22. maj 2017 10:32)

    Опростиће нам Ђура што нас је тукао, ако га лепо замолимо, и ако се суочимо са својом одговорношћу.
    Та флоскула служи да би јачи имао оправдање за то што те туче. Небитно да ли смо или нисмо чинили ратне злочине, "суочавање са одговорношћу" не постоји. Историју увек пишу само победници...ми за сад губимо..
    (Aleksa, 22. maj 2017 14:34)

    # Link komentara

  6. I šta sad mi imamo od toga što je još jedan analitičar sa Zapada rekao da je to bio užasan presedan???
    (Brano, 22. maj 2017 13:45)

    # Link komentara

  7. istoria pocinje kazes 1991?! E sve si rekao time koliko ti znas o istoriji i uzrocno-posledicnom sledu dogadjaja. Ako vec ljudi ne znaju cinjenica onda makar mogu da upotrebe elementarnu logiku pre nego nesto napisu. Sadasnjost a i buducnost balkana opterecena je i uslvoljena upravo netacnim i malicioznim interpretacijama cinjenica iz proslosti ili bolje receno parcijalnom i kratkorocnom posmatranju iste. Kako kod nas tako i u svetu, Najbolji primer upravo ovo o cemu govori ovaj tekst.
    (@NS, 22. maj 2017 11:29)

    # Link komentara

  8. Prvi put da procitam jedan realan tekst, od strane jednog Americkog novinara.Ali, sada je sve to kasno porediti.sa onim sto su doprinijeli ovakvoj danas situaciji na balkanu.Tuga.
    (Dragan, 22. maj 2017 11:28)

    # Link komentara

  9. SAD ima preko 300 miliona stanovnika. Naravno da ce se uvek naci neki lik koji ce (bilo zbog novcanih ili nekih drugih razloga) da izjavljuje kako je intervencija na Kosovu bila pogresna.

    Ja sam siguran da u Rusiji ima vise onih koji podrzavaju nezavisnost Kosova ali je problematicno da se njihov glas cuje jer je demokratija u Rusiji, u poredjenju sa onom u SAD, jos daleko, daleko od onoga sto bi trebalo da bude.
    (Pateticno, 22. maj 2017 11:23)

    # Link komentara

  10. Presedan za presedan,Krim za Kosovo samo da još Rusija ubedi nas a Amerika Ukrainu i to je to.
    Nerešeno 1:1
    (BeKo, 22. maj 2017 10:57)

    # Link komentara

  11. Još kada bi ovaj tekst uživo mogli videti gledaoci CNN-a a njihovi novinari ocenili da je to sve tačno onda ili bi vašingtonska adminisracija korigovala i osudila ove svoje kriminalce koji su proizveli zlo i neprijateljstva na balkanu ili bi smenili rukovodstvo CNN.a.
    (e, 22. maj 2017 10:37)

    # Link komentara

  12. Užasno je i strahovito šta su uradili našem narodu intervencijom u ratovima 90-ih. Ogromna tragedija i nepravda, to najbolje znamo mi koji smo prošli kroz sve to...
    (ko-ometator, 22. maj 2017 09:52)

    Dokle god mi budemo gledali na sopstvene greske kao tudju krivicu osudjeni smo da te greske ponavljamo i da ne napredujemo. "Mi smo prosli", "velika nepravda"... Istorija ne pocinje krajem rata u Bosni ili bombardovanjem Kosova, pocinje onda kad smo mi bombardovali Vukovar i potpaljivali Krajisnike da postavljaju balvane. MI koji smo kroz to zaista prosli nismo zaboravili!
    To sto povremeno neki Amerikanac napise tekst koji nama odgovara nema veze sa 'istinom' koju je svet 'otkrio'. Vise je splet licnih okolnosti i politicke alternativne scene. Cinjenica je da CEO SVET zna da smo se mi poneli uzasno 90-tih i nikom ne pada na pamet da za to sto se dogodilo optuzuje Slovence, Hrvate, Bosance ili Kosovare.
    Naricite, psujete, kukajte i tesite se - istina ce samo jos vise boleti, sve dok je ne prihvatimo zajedno sa celokupnom odgovornoscu
    (NS, 22. maj 2017 10:32)

    # Link komentara

  13. Pa sta? Pojeo vuk magarca.....
    (Goran FL, 22. maj 2017 10:32)

    # Link komentara

  14. Kada će nama da bude jasno da mi od ovakvih i sličnih tekstova nemamo ništa. Odnosi između Rusije i SAD nisu niti će ikada biti loši, naprotiv. Oni se veoma temeljno dogovaraju o svakom svom potezu i lepo prodaju naoružanje ,,zaraćenim'' stranama tj. Principi isti kao i kod farmaceutske mafije i SZO izmisle bolest a onda je ,,kao'' leče.
    (Aca, 22. maj 2017 10:11)

    # Link komentara

  15. Ako je Kosovo presedan što je onda Krim, Donbasi, Donjeck? Kakve veze Kosovo ima sa Rusijom? Rusija je dobila sankcije zbog Krima i Ukrajine i to je zatrovalo odnose a ne Kosovo.
    (plaćeni lobista, 22. maj 2017 10:09)

    # Link komentara

  16. pa ako je tako, pa koga se boje da revidiraju svoj stav i promene situaciju na terenu, jel ih strah da Srbija nece pristati da joj se Kosovo vrati, mozda se boje Rusije, normalno da to Rusiji ne bi odgovaralo, ona je i dopustila taj presedan da za sve sto ona posle bude odradjivala ima opravdanje
    (presedan, 22. maj 2017 10:07)

    # Link komentara

  17. Ретко реалан текст. Треба га прочитати од почетка до краја.

    Ми Срби, не смемо духовно да будемо сломљени, не смемо никада у нама самима да се одрекнемо Косова и Метохије не само из историјско-културних разлога већ и из економских, природних (богато разним природним ресурсима), територијалних и моралних.
    Уколико се тако поставимо, стрпљиво требамо радити и чекати повољан тренутак за ослобођење јужне српске покрајине.

    Геополитичке промене у свету су видљиве. Сфере утицаја и моћи нису више само на Западу. Све то нам даје наду за реинтеграцију Косова и Метохије у састав Србије.

    Поставља се питање шта са толиким бројем Албанаца и са њиховим политичким учешћем (у власти)? Србија не сме да буде друга Македонија већ треба на туђим (и својим) грешкама да учи.

    Потребна је једна свеобухватна анализа која не може стати у један коментар. Хвала на читању.
    (Богдан, 22. maj 2017 10:05)

    # Link komentara

  18. Rusija je dovoljno jaka da najuri sve one koji podrzavaju terorizam u Siriji i na Kosovu, samo je pitanje ima li hrabrosti Putin, do sada je pokazao veliki kukavicluk, na Kosovu, Libiji, Siriji, Iraku, kukavicluk pravog aparatcka.
    (seljadin, 22. maj 2017 10:04)

    # Link komentara

  19. "Misija na Kosovu predvođena SAD nije bila mudra i u svakom smislu kontraproduktivna", zaključuje Karpenter."

    Sa našeg (srpskog) aspekta ne da nije bila mudra, nego je bila katastrofalna, a o kontraproduktivnosti da i ne govorim. Jedino, što ja ovu akciju ne doživljavam kao američku, već kao zločin grupe neoliberalnih jastrebova, verovatno korumpiranih od strane zainteresovanih elemenata (takozvano lobiranje u praksi) , koji su imali mogućnost da pri realizaciji svojih projekata zloupotrebe autoritet State Department-a odnosno američke ratne mašine, što su i učinili.
    (skyfall, 22. maj 2017 10:03)

    # Link komentara

  20. Od gaženja principa i standarda ništa dobro nikada nije izašlo. I ovde se ništa ne kaže o tome, niti o principu nepovredivosti granica koji je funkcionisao čak i kada je SSSR mogla da zgazi do istočne Nemačke, ali za evandjeliste demokratije to nije važilo niti bilo važno. Ali jeste nastalo nekoliko bitnih inovacija, ratovanje na daljinu uz ogroman broj daljinskih senzora (takva ideja je postojala još od rata u vijetnamu ali tek je agresijom na SRJ realizovana, jer su čipovi postali dovoljno moćni), kontinualna upotreba medija za legitimizaciju agresije, potvrdjen princip razvoja bandi u protovojske proto država bez upotrebe kopnenih trupa osim kao pretnje (Rusija je otišla još dalje, njeni pobunjenici nisu bili ni naoružavani ni obučavani kao teroristička OVK, ali su dejstvo protiv njih bi legitimizovalo realizaciju vojne pretnje). Oni se ponose kotrolisanim sukobom ali nisu bili kadri da shvate da je princip princip, da SRJ jeste bila država, da je Srbija potpuna država, ne treba joj ni EU niti NATO niti joj manjka istorija da to ne bi mogla da bude, to jest ima razvijen i kontinualan identitet, Evropska je država i ne neka afrička kafa republika kojoj su kolonijalne sile VB i Francuska pomerale granice kako im se ćefne. Ikratko, što se tiče poretka i prava nije Srbija izgubila ništa što i sami sebi nisu izvadili, a skupo je da ti zakon leži i zavisi od topuza i po uredjenje zemlje i po ekonomiju.
    (može to i bolje, 22. maj 2017 10:00)

    # Link komentara

  21. Racionalan tekst,ali šteta što se u svetu neće čuti.
    (samo jedan klub, 22. maj 2017 09:59)

    # Link komentara

  22. Užasno je i strahovito šta su uradili našem narodu intervencijom u ratovima 90-ih. Ogromna tragedija i nepravda, to najbolje znamo mi koji smo prošli kroz sve to. Koliko god oni hteli da nas prikažu kao zlikovce to je uzaludno jer polako svi shvataju da su Srbi najveće žrtve (kao i u svim ostalim ratovima) kako po pitanju ratnih dejstava tako i laži kojima su se sluzili da bi opravdali svoja nedela nad nama. Ne znam samo kako ti ljudi spavaju nocu i cemu se nadaju jer istina je samo jedna i njihva nedela ce doci na naplatu kad tad. A nedela koja su pocnili su ogromna i stravicna. To sto su krenuli pomalo da "priznavaju" svoje greske zrtvama ne znaci nista jer su izgubili sve od svog vekovnog ognjista do zivota nevinih ljudi koji su stradali braneći svoju zemlju ili zbog zverskih zlocina nad civilima od strane krvolocnih pripadnika separatistickih teroristickih organizacija samoprozvanih drzava bivse Jugoslavije. A sto je jos najtuznije i danas neki od nas su prihvatili lazi zapadnih medija da smo mi zlocinci i jedini krivci i svako malo neki drzavnik ili javna licnost izvinjava se hrvatima i muslimanima samo ne znam u cije ime jer oni nisu prolivali krv niti su ista izgubili, a nasim zrtvama se i dan danas otima i ono malo sto je ostalo od vekovne postojbine. Tragedija je jos veca jer se time i oni uz neprijatelja podsmevaju i ponizavaju zrtve.
    (ko-ometator, 22. maj 2017 09:52)

    # Link komentara

  23. Da, to bi bilo pravo u metu. Amerikanci bi htjeli da svi drugi igraju po pravilima, koja se na njih ne odnose, i koja su upravo oni zgazili i poslali u istoriju.
    (una, 22. maj 2017 09:52)

    # Link komentara

  24. odlican tekst americkog novinara i veoma dobro analizirana pogresna strategija americke vlade tokom zadnjih 25 godina na balkanu .... strategija kojom su oni mozda i uspeli da razjedine evropu i podele je u vishe delova (sto je najverovatnije bio cilj ratova u ex yu ) ... ali su svojim riskantnim potezom napravili domino efekat u odnosima sa rusijom i priblizavanje same rusije evroskim zemljama
    (nenad, 22. maj 2017 09:48)

    # Link komentara

  25. Najzad objektivan komentar sa Zapada,ali malo je kasno...
    (riki, 22. maj 2017 09:47)

    # Link komentara

  26. Svaka cast za tekst
    (chox, 22. maj 2017 09:36)

    # Link komentara

  27. odnosi rusije i sad su oduvek zatrovani.stvar je u tome sto su zatrovani odnosi srbije sa zapadom.sto samo po sebi pokazuje ko je od toga profitirao i ,,zakuvao,,citavu stvar.
    (Tasic, 22. maj 2017 09:32)

    # Link komentara