1. I to rece covek na najcistijem srpskohrvatskom/hrvatskosrpskom/srpskom/hrvatskom/bosnjacko-crnogorsko-juznoslovenskom jeziku.

    I, zamislite...i srpski, i hrvatski, i muslimanski nacionalisti i djukanovicevci savrseno ga dobro razumese i bez sudskog prevodioca.

    Cini se da taj hrvatski nacionalni projekat sistematskog izdvajanja "poglavnikovog" jezika iz tela maticnog jezika iz koga je nastao nesto sporo napreduje. Nece hrvatska raja u rasisticke lingvisticke konc-logore, pa to ti je!

    Sta je sledece: hrvatski kiseonik ce se razlikovati od srpskog?
    (DEDA CVETKO, 29. mart 2017 18:57)

    # Link komentara

  2. "Jugoslovenski nacionalizam"? To mu dođe nekako kao vreli led. Jugoslovenstva ne bi bilo bez potiskivanje raznobojnih nacionalizama. Šta će biti sledeća izmišljotina dotičnog gospodina? Ustaško čovekoljublje? Ah, da, zaboravih, pa to je već ranije smislio i izgovorio...
    (calan.dra, 29. mart 2017 18:08)

    # Link komentara

  3. Retko kad se ne slažem sa Dr Hasanbegovićem, najboljim hrvatskim ministrom i političarem svih vremena, ali ovo je taj redak slučaj: jezičko jedinstvo uz uvažavanje razlika može biti samo korisno, jer je lingvistička realnost takva da je jezik jedinstven. Naravno, ovoj oceni svakako doprinosi činjenica dasu većina potpisnika ljudi kompromitovani komunističkom prošlošću ili poznati jugo- i brozonostalgičari, što oduzima ovoj inicijativi na težini, a to je šteta.
    (EU Citizen, 29. mart 2017 16:17)

    # Link komentara

  4. Ja mislim da je motivacija potpisnika te čudne Deklaracije novac i poslovi vezani za novac koji se realiziraju preko kulture i preko nekih udruga. Zašto to mislim? Zato je nema drugog racionalnog objašnjenja. Deklaracija ne traži nikakve promjene jer zna da nikakve promjene ne može izboriti, ne zato što im to ne bi dopustila politika, već zato što su promjene nemoguće. Potpisnici su toga svjesni pa Deklaracijom nista i ne traže, samo konstatiraju da se stanovnici te 4 zemlje jezično dobro razumiju (a to znamo i bez deklracije). Sve ostalo ostaje isto. Deklaracija kaže da će svaki narod svoj jezik zvati svojim imenom, da definitivno postoje 4 varijante jezika, 4 pravopisa, 4 imena, 4 gramatike i da će sve tako i ostati. Naravno da će ostati. A čemu služi Deklaracija? Uglavnom ničem. Dobili su dnevnice za simpozije, pokušavaju izborit pravo da se "ne prevodi' a bi lakše prodavali svoje umotvorine u susjedstvu. Ima tu i doza jugonostalgije ali to nije glavni motiv.
    (Luka, 29. mart 2017 15:16)

    # Link komentara

  5. Вуковски?
     (. орг, 29. mart 2017 15:05)

    # Link komentara