1. Za sve vas komsije sto ovde lupetate kako je Princip bio terorista samo da znate da je njegov cin srusio dve velike imperije koje su postojale skoro 6 vekova na ovim prostorima. Ja pa i vecina Srba smo jako ponosni na to i bas iz tog razloga jer je to dokaz da neko mali koga svi potcenjuju itekako moze velikome da zagorca zivot i srusi ga. Licno mislim da je mozda sam Gavrilo ubio pogresne dve osobe iako je sam cin imao nameru da bude deo oslobodilacke borbe protiv dve trule i zlocinacke imperije. Naime glavni krivac je Oskar Pocorek i njegovi pajtasi generali i visi oficiri. Sam Franc Ferdinand iako krvolocan lovac na divljac bio je malo progresivniji i liberalniji od ucmale Becke elite i tezio je stvaranju za u ono vreme necemu sto mi danas zovemo EU. Onda na opste iznenadjenje i sam Bismarck je uvek imao lepo i uvazavajuće misljenje o Srbima i uvek je isticao zal za cinjenicom da "nikako da ih prevedemo na nasu stranu". Ali tu je bio taj nesretni Pocorek i njegova zelja da otvori prugu Berlin-Baghdad koja je morala da ide preko Beograda a njemu i njegovim gaulajterima smetali su kocoperni Srbi.Rat je poceo iz tih razloga a ne nesretnim atentatom jer cekala se samo iskrica pa da sve plane. Uostalom skoro je otkriveno pismo nesretnog Pocoreka ministru finansija Bilinskom koje je datirano godinu dana pre atentata (1913)kojim on najavljuje rat protiv Srbije. Eto crno na belo pa vi svi crknite od muke.
    (mali radojica, 22. mart 2017 19:34)

    # Link komentara

  2. Evropski lideri ni za 100g nisu naucili lekciju. Bure baruta nije ovde, vec kod njih, mi smo samo bili inicijalna kapisla. Tako da ako se opet zarati, to ce biti zato sto su oni imaju probleme a ne Balkan. Ako nemaju problema, onda ce u slucaju krize na Balkanu to biti samo lokalni sukob.
    Osnovni problem je sto na papiru su svi jednaki u EU a u praksi su neki vise jednaki od drugih. Neki se brze bogate a rade manje, neki jedu bolju Milku za manje para, neko voli migrante neko pravi ogradu i slicno.
    (drvobradi, 22. mart 2017 18:53)

    # Link komentara

  3. Svi ovi medjunarodni karteli nude nase Balkanske drzave Turcima za protiv usluge u ev. ratu i trguju nasim interesima kao da je njihova djedovina, ali nije jer mi imamo alternativni izbor da se kao autohtoni gradjani na ovim prostorima definisemo kao neutralna zona koja je otvorena za svu vrstu kapitala koji zeli da se oplodi ovdje. Necemo prihvatiti zelenasenje, vec partnerstvo na civilizovanim i preduzetnickim osnovama. Pre svega je bitno utvrditi mirnodopsku klimu medjusonim priznavanjem svih novonastalih drzava i ustavnu strukturu koja ce svim gradjanima garantovati sva ljudska prava. Dakle Srbija i Kosovo moraju da prevazidju razlike i pocnu jedno novo partnerstvo kao dve suverene drzave, a Makedonija mora da shvati da se od nacionalisma ne zivi? Mi jesmo napalm zona vec vijekovaima, ali to tako ne treba da ostane zauvjek jer ipak imamo jedan dobar i posten i pravedan izbor u kome ce se sve drzave Balkana decentralizovati u kantonalnom smislu i na taj nacin omoguciti i ravnopravniji ravnomjerniji razvoj u svim kantonima Balkanskih drzava.Zapdni,Ruski,Turski,Arapski i Kineski kapital treba da se nadmece na trzistu po zakonima trzista i mi imamo pravo da biramo s kim mozemo najbolje da zaradimo i skim mozemo da bolje zivimo.Mi smo srce Evrope sa fantasticnom klimom i kulturom i imamo kapaciteta da u kratkom vremenskom roku udvostrucimo stanovnistvo Balkana u migracijama koje dolaze ali se i medjusobno rehabilitujemo od nacionalisma u tom procesu koji ce trajati neko vrijem
    (Samir, 22. mart 2017 18:53)

    # Link komentara

  4. Moram da kazem da mi je veliko zadovoljstvo da ucestvujem u komentarima na B92 jer struktura komentator raznovrsna. U pitanju su velike politicke igre medjunarodnih finansijskih kartela koji dominiraju nad svijetskim kapitalom. Trenutna recesija na trzistu kapitala je izazvana Putinovom anti-globalistickom politikom koja Rusiju svrstava u usko grlo za slobodnu cirkulaciju kapitala i samim tim optuzuje za teske ekonomske uslove u svijetu. Istina je da je Putin reformisao Rusiju u Imperiju feudo-kapitalistickog tipa sa velikim manjkom demokratije, ali je takodje istina da Zapadni kapital takvo stanje ne moze da promjeni bez sveobuhvatnog pritiska na Rusiju. Rat svakako nece biti Atomski od samog pocetka jer bi takav epilog razorio cijelu planetu, ali postoji veliki rizik za izbijanje veceg konvencionalnog rata sirom svijeta. Opste je poznato da u takvim ratovima gine jako mnogo vojnika na svim stranama i da na zapadu nemaju regrutnu bazu za takav pohod i zato ce glavni kantar da bude na muslimanima kao najsiromasnijoj populaciji koja je ideoloski dovoljno raspolozena za kamikaza operacije i gine u nekim ideoloskim zabludama. I zapad i Rusi veoma dobro poznaju ove okolnosti i zato je i jednim i drugima potreban Islamski svijet koji instrumentalizuju za sopstvene interese. Sunite na strani zapada i shite na strani Rusije. E sad za Evropu je najvaznije kako ce se Turci orijentisati u tom sukobu tih Kapitalistickih i imperijalno kolonistickih Kartela.
    (Samir, 22. mart 2017 18:43)

    # Link komentara

  5. Ovo "vidite sta je Princip pokrenuo" je kljuc svega - odnosa zapada prema Balkanu vekovima, uzroka ratova, stagnacije i ekonomske zaostalosti. Ne "vidite sta je Austrougarska (ili bar Franc Jozef) pokrenula aneksijom Bosne 1908" ili "vidite sta su evropske sile na Berlinskom kongresu pokrenule dajuci Austrougarskoj pravo da okupira Bosnu", nego sta je Princip, ocito nicim izazvan, pokrenuo. (Ili dalekobilo sta su Austrija i Nemacka pokrenule zapocinjuci svetski rat.) Drugim recima, zapad ima pravo da raspolaze ovim prostorima kako zeli i kako misli da je najbolje za sebe, a ako neko odavde ustane protiv toga, taj je kriv i taj se ima kazniti. U taj lonac ide i odnos prema Balkanu i deo krivice za ratove devedesetih, pravno silovanje Srbije s Kosovom poslednjih 20 godina, sve do uznemirenosti zapada ovih dana sto Rusija vrslja po "njihovom dvoristu". Oni nas jednostavno vide kao svoje vlasnistvo. Istorija nas uci da im zato sledi zestoka samarcina jer dosadasnje ocigledno nisu bile dovoljne da ih opamete.
    (djuro, 22. mart 2017 18:39)

    # Link komentara

  6. Toxic

    A da se zapitas zasto je kralj Milan poslao vojsku na bugarsku granicu? Procitaj Sanstefanski ugovor (pravljenje velike Bugarske na ustrb Srbije (stavljanje juzne Srbije i pola Sumadije pod bugarsku kontrolu)..

    A za streljanje poslanika hrvatske seljacke stranke, da se zapitas samo kakve su Hrvati u austrougarskoj vojsci cinili zlocine nad civilnim stanovnistvom u zapadnoj Srbiji..
    (...., 22. mart 2017 18:38)

    # Link komentara

  7. Mislite - šta je Austrougarska pokrenula?
    (marija, 22. mart 2017 18:02)

    # Link komentara

  8. "Takodje, kralja Milana, koji je napao Bugare upravo je spasila Austrougarska koja je uticala na Rusiju da zaustavi Bugare"

    Upravo ta glupost kralja Milana izazvala je zločine Bugara u jugoistočnoj Srbiji počev otada pa sve do kraja WW2. Do tada sa Bugarima nije bilo gotovo nikakvih problema.

    A da nije bilo 27. marta 1941. ne bi bilo ni NDH, Jasenovca i svega ostalog. A pre toga da nije bilo ni atentata u Narodnoj skupštini kraljevine SHS kada su streljani poslanici Hrvatske seljačke stranke.

    Ma šta ima veze, Srbi su i onako pobedili.
    (Toxic, 22. mart 2017 17:23)

    # Link komentara

  9. Први светски рат покренула је Аустро-Угарска, нападом на Краљевину Србију.
     (Цоа, 22. mart 2017 16:06)

    # Link komentara

  10. Dva pitanja za Bilta i za ove koji se slazu sa njegovom izjavom. 1. Ko je pobedio u prvom svetskom ratu a ko je izgubio ? 2. Na kojoj je strani bila Srbija bila u prvom svetskom ratu (a i u drugom) ? Kod ovog drugog pitanja mozete Srbiju naprimer zameniti sa jednoj Austrijom ili Nemackom i jos nekoliko zemalja koje nam redovno objasnjavaju njihovu alternativnu verziju istorije. Zdravo, dovidjenja !
    (Thor, 22. mart 2017 16:03)

    # Link komentara

  11. Ako je Gavrilo izazvao rat zasto je Belgija prva zemlja koja je napadnuta?
     (propaganda, 22. mart 2017 15:56)

    # Link komentara

  12. Svaka mu je na mestu i dan danas je tako!
     (vojvodjanin, 22. mart 2017 15:51)

    # Link komentara

  13. Nas jedan od najvecih problema je sto ne procitamo bas sve kako je napisano iako je Vuk pokusao da nas tome nauci, pise "Nekada davno u Sarajevu je Gavrilo Princip pokrenuo svetski rat kada je ubio nadvojvodu Franca Ferdinanda." Pokrenuo je od triggered, sto ne znaci da je razlog svetskog rata bio upravo on. Mi smo ti koji svoju istoriju mistifikuju, stvarajuci politicke i nacionalne mitove, a na tom putu idemo pravo ka samounistenju. Lakse nam je da se podsmevamo drugima nego da se zagledamo u sebe i naucimo nesto iz nasih gresaka. Idu izbori pa ko zeli da nastavi put mitologije slobodno, prilika za to u Srbiji uvek ima.Ali mislim da je vreme da radimo malo i nesto drugo.
    (nensi, 22. mart 2017 15:40)

    # Link komentara

  14. jedan od mnogih, verovatno i najvazniji, uzrok tog rata je zavrsetak pruge koja je trebala nemcima da omoguci pristup nafti na sadasnoj iranskoj teritoriji sto englezi nikako nisu zeleli
    a budala ima svuda i lako im je napuniti glavu glupostima i gurnuti oruzije u ruku
    uzgred, sve ili bar ogromnu vecinu ratova vidim kao sukob bankara i opste populacije gde ova poslednja uvek izvuce deblji kraj...nacionalizam i sl su samo krpe kojima se razjaruje rulja
    (N/A, 22. mart 2017 15:35)

    # Link komentara

  15. Karl Bilt koliko ja shvatam još i razume situaciju na Balkanu ali simptomatično je kako svi počnu da pišu autorske takstove tek kada siđu sa funkcije....a dok imaju neki uticaj - ćute. Ja mislim da su sadašnji evropski lideri potuno nesposobni da išta urade što zato što ih baš briga, što zato što nisu dovoljno jak kalibar da procene šta se ovde dešava. A malo je potrebno da pa da se vidi da je albanski faktor u skoro svakoj krizi koja se dešava u poslednje vreme i da je Bosna potpuno zaboravljena - pa tamo umesto da se bave povećanjem životnog standarda i BDP-a, Bakir (koji je na vlasti ne zato što je sposoban već zato što je Alijin sin) - baca ljudima prašinu u oči jer rešenja za ekonomske probleme nema - i onda je najlakše da ponovo tuži Srbe za genocid....A Srbi, bogu hvala, nisu ludi da puste da ih Bakir koristi za pokrivanje svojih neuspeha...A Rusija im smeta iz čiste paranoje - umesto da se bave terorizmom - oni se bave Rusijom...Amerika je fantastično prenela pojam svog arhetipskog neprijatelja na slabovide i paranoične evropske političare....Svaka čast...A ako EU hoće mir ovde - onda neka napravi ustupak kao što je sa Rumunijom i Bugarskom i pusti region u EU. Ne možete verovati koliko sam motivisan da se borim za EU i propagiram njene vrednosti kad oni sami kažu da moja zemlja tamo neće ući pre 2035....tužno...i dok se vi sabirate - vreme prolazi i i ovo malo onih koji veruju u EU na ovim prostorima ćete izgubiti...a vi i dalje razmišljajte
    (Komentator, 22. mart 2017 15:22)

    # Link komentara

  16. Prvo, Gavrilo Princip nije bio nikakav terorista. Mlada Bosna je bila društvo idealista koji su bili za oslobodjenje svoje zemlje. I bili su jugoslovenski orijentisani.
    Drugo, svi koji pričaju o kršenjima medjunarodnih ugovora treba da znaju da su Srbija i Crna Gora nezavisnost dobili upravo potpisivanjem raznih medjunarodnih ugovora od kojih je jedan bio i to da Austrougarska ima pravo na aneksiju Bosne i Hercegovine.
    I treba biti pošten i reći da su u Bosni sve puteve, vodovode i škole izgradili upravo oni za vreme kratke vladavine. Kao i svaka druga sila u to vreme, svakako su gledali svoje interese i postupali sa pozicija sile prema manjim državama. Takodje, kralja Milana, koji je napao Bugare upravo je spasila Austrougarska koja je uticala na Rusiju da zaustavi Bugare (da, gospodo, Rusija je uvek bila veći saveznik Bugarskoj nego Srbiji). Bugari su tada imali moderno rusko naoružanje i ruske generale tako da bi brzo stigli do Beograda.
    Kao što vidite gospodo, ništa nije crno-belo kao što zamišljate. I nemojte da istoriju slušate po "usmenom predanju" raznih polupismenih političara i sumnjivih intelektualaca, već knjige u šake!
    (Negativni, 22. mart 2017 15:09)

    # Link komentara

  17. "od nestanka otomanskog carstva Balkan je izvor nestabilnosti" - auuu, pa i od de bil(t)a je mnogo. kad bi ste vi evroporobljivaci ostavili balkan na miru sve bi se za cas resilo.
    (Jovan, 22. mart 2017 15:02)

    # Link komentara

  18. Omatorilo se Bilte, nije bosna vise tako mlada.
    (Lenja bosna, 22. mart 2017 14:59)

    # Link komentara

  19. Bilt nije nista naucio iz istorije,ako posaljes vojsku gdje ih narod ne zeli imat ces drugog Gavrila i veliki rat.
    (Posmatrac, 22. mart 2017 14:58)

    # Link komentara

  20. Pa, Karle, jos nisi shvatio. Srbija u EU ulazi da je PROMENI, a ne da puzi. EU je, nakon svih ovih godina, izgleda postala jedan neefikasan birokratski aparat, koji ne zna ni šta bi sa samim sobom, a ne sa još članova. Pored toga, EU je malo jača američka gubernija bez svog spoljnopolitičkog identiteta. I onda još Karl kaže da je Princip izazvao rat u Evropi i time pokaže koliko EU dubokoumno razmišlja o sebi i svojoj istoriji. Jedan mladić od 18 godina?! Jedna Srbija od 4 miliona stanovnika, da izazovu rat, ako taj rat već nije bio spreman. Slično je i sada, ako EU nastavi da puzi pred USA i nastavi da tretira Rusiju kao svog neprijatelja.
    (Douglas Bader, 22. mart 2017 14:48)

    # Link komentara

  21. @(загор, 22. mart 2017 13:53)
    Što se tiče činjenica, Hrvatska kao Hrvatska nije ni postojala kao država u Austrougarskoj monarhiji. Drugo, Austrougarska je izgubila I Svetski rat i kao poražena je ostala bez nekih teritorija. Te teritorije je zauzela srpska vojska a na tim teritorijama su pored Srba živeli i drugi kao što su Slovenci, Hrvati, Mađari, muslimani,...Hrvati su bili poražena strana i u I i u II Svetskom ratu, pošto su ratovali na strani Nemaca.
    (Branko, 22. mart 2017 14:35)

    # Link komentara

  22. Hocemo li mi izaci iz 1 i 2 svetskog rata?..ljudi 2017. je godina..boze sacuvaj vise
     (Ema, 22. mart 2017 14:34)

    # Link komentara

  23. I ovde botine zarađuju hleb nasušni. Kad biste samo znali da Mlada Bosna nije bila srpska (srbska?) nego jugoslovenska politička i ideološka organizacija i da je Gavrilo bio izraziti mladojugosloven. U svojoj studiji "Književnost Mlade Bosne" Predrag Palavestra piše "Bosanska vila" je bio bosanskohercegovački list za književnost, kulturu i društvena pitanja, i jedan od najstarijih časopisa te vrste u Bosni i Hercegovini. Kao saradnike je okupljao mlade srpske, hrvatske i muslimanske pisce, odbacujući nacionalnu isključivost i propovjedajući srpskohrvatsko kulturno jedinstvo." Šta danas "mladosrbi" kažu na ovo?
    (Ne, nemoj mi reći da je sve samo "srbsko", 22. mart 2017 14:20)

    # Link komentara

  24. da g.princip vidi kako su prosli srbi posle njegovog atentata u ratovima verujem da bi pre sad sam sebi pucio u glavu nego na AU prestolonaslednika
     (bubuljica, 22. mart 2017 14:19)

    # Link komentara

  25. Austro-ugarska je na Berlinskom kongresu dobila BiH iz koje se povlačila turska vlast. Na istom kongresu Srbija je dobila pravo na proširenje svoje teritorije. Franz Ferdinand bio je prijestolonasljednik i jedini član A-U dvora naklonjen Slavenima u carevini. I to je i bio razlog njegovog posjeta Sarajevu, da izrazi podršku Slavenima. Ubijen je poput psa zajedno sa trudnom suprugom. Organizaciju likvidacije obavila je krajnje militantna organizacija povezana s vrhom Srpske vojske, zvana Crna ruka ili Ujedinjene ili smrt. Uslijedio je I. svj. rat iz kojeg je izašla Kraljevina Jugoslavija (SHS) sa srpskim vladarom i svim drugim atributima vlasti u rukama Beograda. 23 godine kasnije uslijedio je prvi rat u kojem su međusobno jedni druge ubijali Srbi i Hrvati. A sve je završeno porazom Trojnog pakta i Kraljevine Jugoslavije i uspostavom federalne Jugoslavije. Smrću J. Broza ponovno se javila hegemonistička želja Beograda da vlada jugoistokom Europe i podržani od militantnih krugova u Moskvi sredinom 80.-ih krenuli su u osvajanje potpune vlasti. Sve je završilo bijegom njihovih meta Slovenije i Hrvatske i krvavim ratom na četiri lokacije, okončanim intervencijom NATO-a "Allied force" (a ne Miliosrdni anđeo). Ne znam što točno C. Bildt nije točno rekao.
    (Susjed, 22. mart 2017 14:17)

    # Link komentara

  26. Je li? Bas zbog ubistva, aneksija nista a Karle Bilte?
     (Anja, 22. mart 2017 14:14)

    # Link komentara

  27. Prvi svjetski rat je počeo zahvaljući kardinalno lošom procjenom tadašnje srbijanske političke elite o trenutnom stanju u Bosni poslije Austrougarske aneksije,vjerovalo se u neki sveopšti narodni ustanak protiv vladavine Franje Josipa koji će početi poslije represalija austrougarskih vlasti poslije uspjelog antetata od svjesno izabrane anarhističke organizacije Mlade Bosne u režiji tadašnje srbijanske državne sigurnosti kojom je upravljao Apis... Do pobune u Bosni nije došlo niti neke međunarodne konferencije koja bi poništila aneksiju i mjesto toga došle su oštre depeše upućene Beogradu od stane Beča što je kasnijim razvojom događaja dovelo do opšteg rata..
    (Bo_Sana_C, 22. mart 2017 14:14)

    # Link komentara

  28. "Aktom aneksije, izvedenim bez prethodnog sporazuma sa velikim silama — koje su joj na Berlinskom kongresu dale mandat za okupaciju Bosne i Hercegovine — Austrougarska je izvršila očiglednu povredu međunarodnih ugovora i izazvala žive proteste u Evropi, utoliko više što je u isto vrijeme (i u sporazumu sa njom) Bugarska proglasila svoju nezavisnost."

    Eto lepo piše šta je čemu predhodilo.
    (Vladimir, 22. mart 2017 14:07)

    # Link komentara

  29. Zapravo slazem se sa g.Biltom, to sto su kojekakvi apisi i crne ruke radili nije za pohvalu, ali to nije izgovor da se Evropa ponasa nedemokratski.
    (Nesporazum, 22. mart 2017 14:07)

    # Link komentara

  30. "Čin Gavrila Principa bio je greška i teroristički akt, koji su Srbi skupo platili a nisu dobili ništa. Vodili su rat za ujedinjenje "svih južnih Slovena" a šta je ostalo od Jugoslavije?"

    Šta ovde nije tačno te udarate minuse? A da, ostala je od Jugoslavije Aba liga.
    (Sirak tužni, 22. mart 2017 14:06)

    # Link komentara

  31. Kad neko kao ne zna razliku izmedju uzroka i povoda....ili je stvarno ne zna ?
    (Ko sve prica, 22. mart 2017 14:00)

    # Link komentara

  32. Interesantno je da čak i ugledni zapadni istoričari Principa predstavljaju kao teroristu, Mladu Bosnu kao Hezbolah a Srbiju kao Iran. Za neupućene - Srbija je početkom dvadesetog veka bila demokratska, parlamentarna monarhija u kojoj su svi ljudi bili slobodni. Poređenja radi - Austrougarska i Rusija su bile apsolutne monarhije. Austrrijanci nisu poštovali manjine koje su zapravo bile većina u toj državi. Rusija je ropstvo zadržala do poznog devetnaestog veka. Nemačka je bila carevina sa autoritarnom vlašću. A Srbija je bila zemlja u čijem ustavu je stajalo sledeće - "Svaki rob koji kroči na tlo Srbije treba se smatrati slobodnim čovekom". Princip je na prvom mestu bio borac za slobodu, a tek onda rodoljub ili šta već
    (ded, 22. mart 2017 11:45)
    Nemojte da nas lozite glupostima i neistinama.Da je Srbija bila takva "demokratija" zasto je onda bila nesposobna da upravlja prvom Jugoslavijom, dozvoljava da joj sumnjivi tipovi i agenti ubijaju narodne poslanike usred Narodne Skupstine? 1914.Austro Ugarska nije bila nikakva apsolutisticka monarhija, od 1968 postoji "Kompromis" i od tada je postala "dualna" zemlja, sa dve ravnopravne polovice sa vladarem kao jedinom vrhovnom sponom i zajednickom armijom, finansijama i spoljnom politikom. Pogledajte ogromnu zgradu Parlamenta u Budimpesti pa ce te da se uverite da je i te kako postojalo demokratije u Monarhiji i to puno vise nego u Srbiji. Cak se i carska Rusija polako menja od 1905.Nemojte da glorifikujete nesta o cemu nemate pojma.
    (Dragan _BL, 22. mart 2017 14:00)

    # Link komentara

  33. Izjava je najblaze receno SRAMOTNA
    (Dušan Nikolić, 22. mart 2017 13:59)

    # Link komentara

  34. A ko je napravio ovakvo stanje na Balkanu? Pa ta ista Eu.
     (Cvele, 22. mart 2017 13:55)

    # Link komentara

  35. гаврило принцип херој. атентатори из марсеја зликовци. ствар перспективе. за екипу са друге стране саве и дунава је обрнуто. аустроугарска анексија босне по распаду отоманског царства је врло слична начину на који је краљевина србија припоила хрватску по распаду монархије. ми причамо како смо "ослободили" хрвате од аустроугарског ропства, али они то никада нису тако видели.
    иначе гаврило принцип и многи други чланови младе босне су обучавани у србији, а организација јесте била финансирана и инструирана из србије.
    принципа је за своје командосе који су се борили у 1. балканском рату обучавао (чувени) војислав танкосић, али га због слабе конституције на крају није примио.
    можемо да подржавамо ово или оно, али чињенице морамо да знамо.
     (загор, 22. mart 2017 13:53)

    # Link komentara

  36. Каква замена теза!
     (jefrey, 22. mart 2017 13:46)

    # Link komentara

  37. Stvarni ne razumem one sugradjane koji stalno podmecu i pljuju na EU. Pogledajte sta su oni postigli, nemaju roaminga vise, mozete slobodno da se krecete, da radite, vasa prava su vam obezbedena, 70 godina mira i stabilnosti, socijalna i druga prava zasticena, i nakon svega nabrojanog, EU ne valja? Cudna neka logika naseg zaostalog naroda. Uvek kasnimo za svima u svetu, nama je draza neka nepoznata Kina, nudimo se nekim apstraktnim azijskim unijama a da ni njezine clanice nemaju pojma sta ta ista treba da predstavlja. Totalni smo kosmar i rasulo jer ne umemo da izaberemo strateske ciljeve. Vidite lep nasu bracu Crnogorce, lepo u miru rade, otvaraju i zatvaraju poglavlja, bas onako kako su radili i Slovenci i Hrvati. A mi? Koja dreka koja ujudurma za protekla 5-6 poglavlja, pa pre smesni smo sami sebi a da o drugima ne govorim.
    (Dragan _BL, 22. mart 2017 13:43)

    # Link komentara

  38. Ja sam mislio da je ovaj covek pametniji. Bas se nalupetao...od opaske da je na Balkanu stalni haos od raspada Otomanske imperije , kao da je to razlog za haos i kao da je stalno tako bilo, pa preko konstatacije da moze da se opet desi neki zli Gavrilo i napravi jos jedan Svetski Rat...strasno...kad pogledam ko nam sve kroji kapu u poslednjih 30-tak godina, koliko ima neodmerenih, neobavestenih, nenacitanih, nekompetentnih ljudi na kljucnim mestima...pa to je UZAS!!!
    (Zoran Simic, 22. mart 2017 13:41)

    # Link komentara

  39. Pitanje za sve, da Princip nije izvrsio atentat da li bi Austro-Ugarska uputila ultimatum Srbiji i krenula u rat sa istom 1914.?
     (jasdf, 22. mart 2017 13:32)

    # Link komentara

  40. Тако је! Гаврило је у ствари крив што је Аустроугарска напала Србију и што је практично истовремено Немачка ударила на Белгију. Живела ЕУ логика!
    (Shone, 22. mart 2017 13:30)

    # Link komentara

  41. Strane sile se pletu ali ipak smo mi sami sebi najviše krivi.
    (Druid, 22. mart 2017 13:30)

    # Link komentara

  42. "Pre nego što je Princip izvršio atentat, Austrougarska je izvršila protivpravnu aneksiju BiH."

    Šuti bolan, aneksijom (pripajanjem) AU oterana je Turska, drugo je pitanje što su Srbi očekivali da se Bosna pripoji Kraljevini Srbiji, nije bilo realno, još na Berliunskom kongresu dogovoreno je da se Turska "otera" i da će Bosna pripasti Austrougarskoj. Čin Gavrila Principa bio je greška i teroristički nakt, koji su Srbi skupo platili a nisu dobili ništa. Vodili su rat za ujedinjenje "svih južnih Slovena" a šta je ostalo od Jugoslavije?
    (Valentin, 22. mart 2017 13:19)

    # Link komentara

  43. Pogledajte nemački film "Sarajevo" (Netflix) koji na potpuno drugačiji način prikazuje atentat koji je "kriv" za početak prvog svetskog rata. Pa onda diskusija na temu...ko je kriv za šta.
     (White fang, 22. mart 2017 13:09)

    # Link komentara

  44. Gavrilo pa Gavrilo. Čovjek hoće reći koliko malo treba da se zapali vatra a ne da ste vi izazvali veliki rat. Inače dobro bi bilo da pogledate austrijski film Sarajevo 2014. Velile sile su tada bile zakrvljene u Europi i trebala je samo iskra da plane vatra. Oskar Potjorek je dobio lovu za izgradnju pruge Berlin Bagdad a na trasi je bila Srbija. E to je bio glavni problem. Inače Franz Ferdinand se zalagao za veća prava slavenskih naroda u monarhiji. kao najbrojnije skupine naroda a i supruga Sofija je bila čehinja. Bilo kako bilo samo da nebude rata. Nemam ništa ni protiv koga a srbe smatram braćom.
     (Tadija zg, 22. mart 2017 12:57)

    # Link komentara

  45. od proslosti se ne zivi.
    Ukoliko postoji mogucnost da Balkan preko svoje bezgranicne unije bude deo EU, svakako da o tome treba razmisliti.
    To bi se moglo prihvatiti, al tako da se time ne narusavaju nacionalni interesi Srbije. To bi znacilo da Srbija ostane u sadas
    njim granicama, al da se Kosovo vodi kao oblast Srbije. Time bi se smirile tenzije u Bosni Makedoniji. Time bi EU donekle resila problem Grcke i izbeglicko pitanje(u slucaju prolaska izbeglica kroz Tursku).
     (dragan, 22. mart 2017 12:40)

    # Link komentara

  46. Da li je neko obavestio Bilta da je Austro Ugarska 7 meseci pre atentata planirala da napadne Srbiju i da je Principov potez bio samo odličan izgovor za ostvarenje nauma o ratu? Niko ne spominje da je u stvari aneksija Bosne od stran A-U bio stvarni povod za ceo taj rat. Da li ga je neko obavestio da je ceo rat dodatno potpirila preambiciozna Nemačka carevina? Bilt bi prvo trebalo malo da se obavesti o istorijskim činjenicama pa onda da lupeta.
     (MGM, 22. mart 2017 12:38)

    # Link komentara

  47. @(nensi, 22. mart 2017 12:10)

    Reč je o tragediji i otelotvorenju Frojdove teorije "narcizma malih razlika."
    (Aleksandar, 22. mart 2017 12:37)

    # Link komentara

  48. Zapaljiv region ....nije nego.Nije ww1 počeo zbog Principa ,odnosno onoga što je on uradio .Evropa je bila spremna za rat što je ubrzo postalo očigledno , Ferdinand je poslat u Sarajevo na streljanje a princip je bio izvršilac koji je prethodno indoktriniran odnosno radikalizovan.
    Ww1 je bio potreban Evropi prevashodno , Balkan je kao i obično na našu žalost samo kolateralna šteta . Priče kako je Evropa rajska bašta koju je razbucao svojim delom jedan Gavrilo Princip su priče za decu
    (Zlopamtilo, 22. mart 2017 12:35)

    # Link komentara

  49. Ostao je samo još jedan rat u 20. veku za koji nas nisu okrivili, a da smo mi učestvovali. Balkanski ratovi Bugari kukaju kako ih mi nepravedno napadamo. Prvi svetski okriviše Principa, a niko da se zapita a što je taj Princip ubio Ferdinanda nego se ponašaju kao da je ovaj mirisao ljubičice došao Princip i ubio ga. 90e da ne spominjem. Jedino za Drugi svetski rat i dalje većinski krive Hitlera, ali sad će da nađu neki dokaz kako je kralj Petar u stvari naterao Hitlera da napadne Poljsku. Dakle zaboravite zapad i istok i jedni i drugi gledaju samo sebe i kako da speru ljagu sa svog imena. Pozz
    (Ša te briga, 22. mart 2017 12:33)

    # Link komentara

  50. Kakav licemer!! EU vojska kod nas? Gavrilo Princip kriv za rat? Balkan nestabilan zbog propasti Osmanlijskog carstva? Pa stz ovaj misli, on nije normalan, da smo mi glupi da nd znsmo ko he kriv za sve ovo?
     (Mutimir, 22. mart 2017 12:33)

    # Link komentara

  51. kakvo impresivno neznanje iz istorije i zamena teza...ccccccccc
     (goxu, 22. mart 2017 12:33)

    # Link komentara

  52. Pa Princip i jeste pokrenuo Prvi svetski rat, u principu... Isto kao što je i onaj ko jednim udarcem pijuka sruši celu branu kriv što se brana srušila - ali onaj ko je tu branu tako naopako konstruisao je odgovoran što se brana srušila od jednog udarca.

    Da se ne lažemo, svi su iz svojih sitnošićardžijskih interesa hteli taj rat... E sad, to što su se svi zeznuli u proračunu pa niko zapravo nije izašao bolji iz njega, to je već problem stratega. Važno je silan narod izginuo, od najobičnijeg pritupog ubice se napravio heroj na jednoj i 'odgovoran za rat' zločinac na drugoj, i ćeraj dalje...
    (Aleksandar, 22. mart 2017 12:31)

    # Link komentara

  53. Jašta, jedan čovek pokrenu sve. A svi ostali su bili nespremni i baš su se trudili da izbegnu rat. Austrougarsi prvi među njima, mukice, objaviše rat Srbiji jer su morali. Imali su težak izbor: da se zadovolje streljanjem par atentatora ili pobiju pola države. I naravno, kao svaki miroljubivi narod koji ceni i poštuje sve ljude, izabraše da pobiju pola Srbije.
    (Austrougar, 22. mart 2017 12:30)

    # Link komentara

  54. Nije rat poceo zbog principa Austro-Ugarska je to samo koristila kao razlog da ratuju sa Srbijom nesto sto su dugo zeleli.
    U drugom balkanskom ratu oni su podrzavali Bugare i kad smo mi pobedili vec tu su nas mrzeli.
     (Aramis, 22. mart 2017 12:25)

    # Link komentara

  55. EU je ta koja ovde pravi probleme unosi nestabilnost! A ondak kao resavaju problem, koji sami stvore, na stetu svih nas koji zivimo ovde. I ocekuju zahvalnost za to.
    (mlk, 22. mart 2017 12:19)

    # Link komentara

  56. nije princip nista pokrenuo, austrija je pokrenula pre njega
     (duki, 22. mart 2017 12:16)

    # Link komentara

  57. Gavrilo Princip je terorista i ubica dvoje nedužnih ljudi. Po čemu je prestolonaslednik kriv za bilo šta ako je samo prestolonaslednik a ne i car koji donosi odluke? I još više, šta je njegova žena tek skrivila?
    To je bio teroristički akt koji je poslužio kao povod za rat, dakle potpuno kontraproduktivan efekat.
    Još jednom su prkos i inat Srbe skupo koštali.
    Princip nije heroj nego terorista i ne bi niti jedna ulica, opština i slično smele nositi njegovo ime.
    (Vojvodjan, 22. mart 2017 12:15)

    # Link komentara

  58. Prvi svetski rat je pokrenula Austrougarska, iako je Srbija ispunila dve uslove nametnute od Austrije....eto kako pojedinac moze da promeni tok istorije...
    (AK, 22. mart 2017 12:15)

    # Link komentara

  59. Interesantno je kako oni nas na Balkanu vide kao vise naroda razlicite kulture i vere i sta vec sve, i pretpostavljam da misle da je to razlog nase medjusobne netrpeljivosti. Ja bih se vise usmerila na pitanje zasto mi nastali jedni od drugih, menjajuci veru tokom vekova, stvarajuci nove narode i jezike pocesmo da mrzimo sami sebe...
    (nensi, 22. mart 2017 12:10)

    # Link komentara

  60. Nas zapadni prijatelj, jedan od mnogih. Gospodine premijeru, hocete se mozda oglasiti?
     (Vojvoda Momcilo, 22. mart 2017 12:10)

    # Link komentara

  61. Imao sam relativno pozitivno mišljenje o ovom čoveku godinama a sada me je u potpunosti razocarao, Evropa treba da pokaže perspektivu i prosperitet ovde a ne moć pobogu čoveče, muka nam je od vaše moći više
     (pero, 22. mart 2017 12:04)

    # Link komentara

  62. "Nakon što je Žan Klod Junker 2014. godine izabran za predsednika Evropske komisije"

    A ko ga je izabrao? Je 'l to bilo, onako, demokratski. Kao... demos?
    (DKK, 22. mart 2017 12:01)

    # Link komentara

  63. Jel ima nasih negde da lobiraju da nije Princip zapoceo nista, kuvalo se od atentata u Mareseju, pa preko kredita koji su nam dati, do porodicne svadje izmedju Kajzera i njegova babe, Princip je poslednji u lancu ...
     (N57, 22. mart 2017 12:00)

    # Link komentara

  64. Prosirenja EU na Balkanu nece biti, dok se sve te male drzavice (Makedonija, BiH, Kosovo, Srbija, Crna Gora i Albanija) medjusobno ne pomire i uzajamno se postuju te normalno saradjuju! Svi oni, koji blokiraju takav razvoj dogadjaja, rade u prvom redu protiv svog naroda!
    Pozdrav iz EU.
    (GlasBrisela, 22. mart 2017 11:12)

    Proci ce jos mnogo ljeta dok ljudi i politicari na ovim prostorima ne shvate ovu jednostavnu istinu, lepo receno.
    (Aster Blistok, 22. mart 2017 11:57)

    # Link komentara

  65. Besmislica je da JEDAN čovek može da pokrene svetski rat, a da pritom nije diktator na čelu velike države!
    (Istoričar, 22. mart 2017 11:55)

    # Link komentara

  66. Pre nego što je Princip izvršio atentat, Austrougarska je izvršila protivpravnu aneksiju BiH.
    Još pre toga se tajno zakuvavalo u svim kuhinjama sveta, ali aneksija BiH je prvi konkretan korak ka I svetskom ratu.
    Sve nakon toga su različite reakcije pojedinaca i država.
    Ovaj "gospodin" sve to namerno "zaboravlja", jer je još uvek najlakše optužiti Srbina za sve.
    Ali ko nam je kriv. Da imamo hrabrosti pala bi tužba nekom međunarodnom sudu za ovo što je izrekao.
    (Vladimir, 22. mart 2017 11:55)

    # Link komentara

  67. Kakav vrhunski licemer (jedan od mnogih). 

    Gavrilo Princip pokrenuo svetski rat? Gospodine Blit, vratite se u skolu, reda velicine sesti ili sedmi osnovne, zagrejte stolicu samo par sati, pa ce vam biti jasno sta su uzroci Prvog svetskog rata i ko ga je pokrenuo. 

    I to je "ulgedni diplomata" koji se vec cca 30 godina mirodjija u svakoj evropskoj corbi. Sramota.
    (marko, 22. mart 2017 11:05)

    U njihovim knjigama istorije za sesti i sedmi i stoji da su Srbi krivi i da ga je Gavrilo Princip pokrenuo atentatom.
     (Che, 22. mart 2017 11:53)

    # Link komentara

  68. Kako ozbiljan čovek može da bude toliko neobrazovan iz istorije. Atentat u Sarajevu je bio povod za rat. Uzrok je mnogo veći.
     (Keke, 22. mart 2017 11:52)

    # Link komentara

  69. E takvi kreiraju buducnost Evrope.....
    (Pera, 22. mart 2017 11:52)

    # Link komentara

  70. Evropa da pokaže svoju moć na Balkanu koji je deo Evrope? Čekajte, nešto mi to ne ide...
    (Saša, 22. mart 2017 11:50)

    # Link komentara

  71. Šta je to Princip pokrenuo? Mi kad smo bili deca (generacija '78.) učili smo da je Princip pokreno borbu protiv okupatora južnoslovenskih zemalja i ujedinjenje naroda koji dele poreklo, jezik, običaje? Jasno je meni zašto gospodi za Zapada smeta borba protiv njihove (neo)kolonijalističke hegemonije (kako u prošlosti tako i danas) ali je krajnje bezobrazno što se očekuje da klimamo glavom na njihove redefinicije Principa i ostalih velikana naše prošlosti.
    (Princip jugoslovenski heroj zauvek, 22. mart 2017 11:49)

    # Link komentara

  72. Problem kosova nije nista novo na ovim prostorima. Postoje ljudi koji zele mirna resenja, ali oni nemaju pristup vlasti.
    (evropski receno, 22. mart 2017 11:47)

    # Link komentara

  73. Interesantno je da čak i ugledni zapadni istoričari Principa predstavljaju kao teroristu, Mladu Bosnu kao Hezbolah a Srbiju kao Iran. Za neupućene - Srbija je početkom dvadesetog veka bila demokratska, parlamentarna monarhija u kojoj su svi ljudi bili slobodni. Poređenja radi - Austrougarska i Rusija su bile apsolutne monarhije. Austrrijanci nisu poštovali manjine koje su zapravo bile većina u toj državi. Rusija je ropstvo zadržala do poznog devetnaestog veka. Nemačka je bila carevina sa autoritarnom vlašću. A Srbija je bila zemlja u čijem ustavu je stajalo sledeće - "Svaki rob koji kroči na tlo Srbije treba se smatrati slobodnim čovekom". Princip je na prvom mestu bio borac za slobodu, a tek onda rodoljub ili šta već
    (ded, 22. mart 2017 11:45)

    # Link komentara

  74. Kako god bilo... Možda nije pokrenuo veliki rat, ali je svakako ucinio ogroman zločin, a Srbiji medvedju uslugu.
    Kako i oni treba da uce, a to i cine da je atentat, samo inicijalna kapisla za ww1, tako i mi da je ubistvo trudne zene, kukavicko a ne junacko delo!
    (Rema, 22. mart 2017 11:43)

    # Link komentara

  75. E da je nasa Monarhija prihvatila londonski ugovor tada , sigurno bi druga prica bila u narednim decenijama , pa i sve do danas ?!
     (Rio, 22. mart 2017 11:32)

    # Link komentara

  76. Ubica nenaoružanih.
    Ubica nerođenog deteta.

    Još nešto treba da se kaže?
    (Terorist, 22. mart 2017 11:29)

    # Link komentara

  77. Princip nije nista pokrenuo, nego je bio samo izgovor za ono sto je bilo uveliko isplanirano.
    (Dejan, 22. mart 2017 11:29)

    # Link komentara

  78. Prvi svjetski rat je poceo opcom mobilizacijom u Rusiji, koja je po tadasnjim međunarodnim uzusima (na kojem su principu inzistirali upravo Rusi u strahu od Njemacke) bila zabranjena prije objave rata.

    Njemci su trazili odluku o povlacenju opce mobilizacije (jer logicno nisu znali sta Rusija planira sa mobiliziranom vojskom, nije bilo nikakve ruske objave rata prema nikome), a onda kada Rusija to nije ucinila, jednostavno su bili prisiljeni objaviti rat i zapoceti mobilizaciju.

    Ne moze se reci da je prvi svjetski rat zapoceo ratom Austrije i Srbije. Trebalo je nekoliko mjeseci da se Njemacka i Rusija ukljuce u rat nakon gornjih događaja, a tek tada se rat moze zvati svjetskim.

    Sav ovaj sukob poslije Principovog atentata je bio lokalne naravi dok Rusija i Njemacka nisu zapocele sukob i nijedan historicar danas ne trazi neposredan povod Velikog rata u ratu između AU i Srbije, nego u nepovjerenju i opcoj mobilizaciji u Rusiji i Njemackoj koje su bile izazvane ratom AU i Srbije.
    (Historija, 22. mart 2017 11:29)

    # Link komentara

  79. Potpuno je u pravu.
     (Aleksandar Veliki, 22. mart 2017 11:27)

    # Link komentara

  80. Nije Princip ništa pokrenuo, vi ste hteli taj rat, kao i sledeći, kao što ćete hteti i naredni, čim propadne EU....
    (autosovinista koji od sovinista pravi auta za dz, 22. mart 2017 11:03)
    Mogao bi da se informišeš prije nego kucaš komentar, Karl Bilt je iz Švedske i oni nisu sudelovali niti u jednom svetskom ratu, bili su neutralni!
    (Sava Centar, 22. mart 2017 11:25)

    # Link komentara

  81. Da da, Princip je objavio rat Austrougarskoj, koja je potom objavila rat Srbiji.
    (Zeleni zmaj, 22. mart 2017 11:24)

    # Link komentara

  82. Jadna je Evropa ako samo jedan čovek može nešto da "pokrene".
    (c i t i z e n, 22. mart 2017 11:23)

    # Link komentara

  83. Za pocetak objavite ratni dosije Balkanskih politicara, cije krvave ruke stiskate vec decenijama. Imena ratnih profitera ciji novac cirkulise Unijom. Imena ratnih huskaca koji i danas jasu medijima. Zlocini i zelja za osvetom nikada ne zastarevaju.
    (Beligraad, 22. mart 2017 11:19)

    # Link komentara

  84. prosto je smijesno koliko se oni nas u stvari boje.
    zamjena teza, provokacija i katastrofalnih tvrdnji je u ovom tekstu toliko da, ako bih htjela citirati da bih obrazlozila, morala bih kopirati citav tekst. ispade da je balkan najmirniji kada je potlacen, bilo od turaka ili nekog drugog, da je golobradi student gavrilo krivac za pokusaj promjene svjetskog poretka i preraspodjele kolonija i svjetskog uticaja i moci, da je porast negativnog nacionalizma u drzavama koje nisu clanice eu, da treba okupirati balkan kako bi nam svima bilo bolje, jer sami sa sobom ne znamo, pa ce oni da nam objasne..... ovaj clanak je teska uvreda svima nama, a naduvana nadmoc i bahatost prikazana ovdje prevazilazi i parodije diktatora iz crtanih filmova.
     (zena-zmaj, 22. mart 2017 11:18)

    # Link komentara

  85. Naravno da Princip nije ništa pokrenuo niti je uzrokovao 1. svetski rat, to je bio samo "okidač", ali on je jedan najobičniji ubica i ne bi trebalo da ga slavimo ko heroja i imamo ulice koje nose njegovo ime!
    (Aca je uvek Aca!, 22. mart 2017 11:17)

    # Link komentara

  86. Znači prvo Balkanska unija (Albanija, Bosna, C.G., Kosovo, Makedonija, Srbija) a zatim svi zajedno u EU?
    Znači priznanje Kosova i cementiranje postojećih granica kao uslov za zajedničko ubrzanje priključenja u EU ali se ne govori u kojem vremenskom roku.
    (Garden, 22. mart 2017 11:17)

    # Link komentara

  87. Čekaj, pa EU se aktivno meša u sve događaje već 30 god. Aktivno je učestvovala u cepanju SFRJ, evropske zemlje su prve priznale Sloveniju i Hrvatsku za države, posle ih godinama kasnije primila za članice, od početka je prisutna u Bosni, bombardovala SRJ i stavila Kosovo pod svoj protektorat gde se još uvek nalazi...
    Vaše mešanje nas je dovelo dovde i sad se ne mešate dovoljno...
     (Branko BG, 22. mart 2017 11:15)

    # Link komentara

  88. Prvi Svetski Rat je pokrenula Austrougarska koja je napala suverenu drzavu Srbiju. Tada su se Hazburzi takodje igrali ,,lidersipa,, na Balakanu sa jednom jedinom zeljom, a to je pokoravanje neposlusnih Srba. Cudo da strucnjak nije spomenuo kako su pokusali da nas tada istrebe tada sve zbog te demokratske stabilnosti i mira u regionu. Verovatno je i za to Princip bio kriv!?!? Svi Srbi su nepodobni i negativni prema svemu dobrom, pa ih zato treba ukloniti za mir u regionima! Sa takvim visoko strucnim analiticarima su pravi Srbi znali kako i sta jos pre Franca u Sarajevu. Takav jedan novinar je pre navedenog rata za ovakve gluposti dobio oficirsku sljagu od Srpskog oficira.
    (Profesionalac, 22. mart 2017 11:14)

    # Link komentara

  89. Prosirenja EU na Balkanu nece biti, dok se sve te male drzavice (Makedonija, BiH, Kosovo, Srbija, Crna Gora i Albanija) medjusobno ne pomire i uzajamno se postuju te normalno saradjuju! Svi oni, koji blokiraju takav razvoj dogadjaja, rade u prvom redu protiv svog naroda!
    Pozdrav iz EU.
    (GlasBrisela, 22. mart 2017 11:12)

    # Link komentara

  90. Ma taj rat je bio neminovan, Gavrilo Princip je bio samo izgovor i povod, da nije on našli bi nešto drugo!
    (Meister Jakob, 22. mart 2017 11:11)

    # Link komentara

  91. Interesantno je kako zapad uvek promovise tezu da je Princip poceo prvi svetski rat a niko ne spomene cinjenicu da je jedna zapadna austrougarska okupirala Bosnu i tretirala sprski narod kao narod drugog reda i jedva cekala razlog da objavi rat Srbiji a taj razlog bi nasli i bez Principa. Mozda je doslo vreme gospodine Bilt da se vi zapadnjaci pogledate u ogledalo i da sami dodjete do cinjenice da ste vi samo jedan od razloga zapaljivog stanja na Balkanu a ne spasioci kako vi sebe licemerno vidite. Isti ste kao Rusi i Turci samo se lepse oblacite i cesljate...
    (Hulk, 22. mart 2017 11:08)

    # Link komentara

  92. Šta je Princip pokrenuo? Da je trunke samokritike, govorilo bi se da је mešanje stranih sila na Balkanu svaki put dovodilo do rata: Aneksija Bosne, okupacija 1941 i stvaranje NDH, aktivno učešće u raspadu SFRJ. A posle mi ispadnemo varvari...
    (Kavinsky, 22. mart 2017 11:08)

    # Link komentara

  93. E moj Karl, koliko ti znas istoriju ili koliko zelis da "kreiras" neku svoju ( vasu ) istoriju. Princip nije nista "pokrenuo" sto nije bilo pripremljeno u BECKIM KUHINJAMA, tj. planirano, pripremano i Gavrilova borba za slobodu, iskoriscena za jedan od najkrvavijih sukoba u svetu. Bilte, znas li koji je narod najvise postradao u tom ratu ? Znas li za kaznene ekspedicije sa zadatkom da nista sto je zivo ne sme da prezivi ? Nista srpsko !
     (Selektivno, 22. mart 2017 11:07)

    # Link komentara

  94. Znaci Srbi su krivi i za Prvi svetski rat? Alal vera gospodo. Obraz kao djon.
     (Bicu Slobodan, 22. mart 2017 11:07)

    # Link komentara

  95. Ponovite stotinu puta laz...
    (Djox, 22. mart 2017 11:06)

    # Link komentara

  96. Slabo si čitao istoriju.
     (dzigi, 22. mart 2017 11:06)

    # Link komentara

  97. Kakav vrhunski licemer (jedan od mnogih).

    Gavrilo Princip pokrenuo svetski rat? Gospodine Blit, vratite se u skolu, reda velicine sesti ili sedmi osnovne, zagrejte stolicu samo par sati, pa ce vam biti jasno sta su uzroci Prvog svetskog rata i ko ga je pokrenuo.

    I to je "ulgedni diplomata" koji se vec cca 30 godina mirodjija u svakoj evropskoj corbi. Sramota.
    (marko, 22. mart 2017 11:05)

    # Link komentara

  98. Nije Princip ništa pokrenuo, vi ste hteli taj rat, kao i sledeći, kao što ćete hteti i naredni, čim propadne EU....
    (autosovinista koji od sovinista pravi auta za dz, 22. mart 2017 11:03)

    # Link komentara

  99. K.Bilt se pravi nevest ili ne zna istoriju. Nije G. Princip izazvao Veliki rat ali najlakse je nagrditi Srbe po obicaju...
    (mlekadzija, 22. mart 2017 11:01)

    # Link komentara

  100. Kaze covek da se ratovi kao oni pre 27 godina nece ponoviti,i nece jer je Rusija sada jaka i nikad to ne bi dozvolila!
     (pero roma, 22. mart 2017 11:00)

    # Link komentara

  101. Gavrilo Princip NIJE pokrenuo Prvi svjetski rat. Nije Srbija kriva za izbijanje Velikog rata nego Austrougarska. Dosta vise sa tim zamjenama teza i prepravljanjem istorijskih cinjenica.
     (Srdjan, 22. mart 2017 10:59)

    # Link komentara

  102. Znaci nisu Nemci pokrenuli rat pritiskom na Bec?
    (PAOK, 22. mart 2017 10:57)

    # Link komentara

  103. Hahaha sigurno je on pokrenuo :)
    (Vasilije 72 spec.brig.pose.namene, 22. mart 2017 10:56)

    # Link komentara

  104. Jao majko koje spinovanje...ispasce da su Srbi pokrenuli rat , gospode bože. Nemci moraju da operu deo svoje istorije pa gde ćeš bolje nego preko mučenih Srba.
     (Takvo vreme došlo..., 22. mart 2017 10:56)

    # Link komentara

  105. Misliš Ferdinand?
    (Gojko, 22. mart 2017 10:52)

    # Link komentara