Janković: Srbija u NATO ne može bez referenduma

Beograd -- Predsednički kandidat Saša Janković kaže da konačna odluka o eventualnom članstvu Srbije u NATO-u ne može biti doneta bez provere volje naroda na referendumu.

Izvor: Beta
Pošaljite komentar
  1. Ne razumem zašto Janković uopšte priča o Natu i zašto se krije iza "naroda". On je do sad pokazivao da je čovek koji diktira određene standarde i ponašanje i time utiče pozitivno na javnost. Ne kažem da je NATO moranje, ali ne treba biti politički i ekonomski stručnjak pa shvatiti da smo fizički i geografski već okruženi Natom i da "braća Rusi" tu mogu samo da mute vodu, a da strateški ne mogu da priđu. Mi pripadamo sistemu bezbednosti Evrope, a to je trenutno NATO i političari treba da budu ozbiljni. Od Slobe na ovamo, kad ne znaju šta će, pozivaju se na referendume i "volju naroda" koju pre toga naulje i nabiflaju najprizemnijom propagandom.
    (pajero, 21. mart 2017 12:06)

    # Link komentara

  2. Samo da nije toliko antipatičan i hladan...
    (hipster, 21. mart 2017 11:53)

    # Link komentara

  3. Referendum je najviši oblik demokratije, odnosno oblik neposredne demokratije na kome građani (za one koji ne znaju: to su oni ljudi kojih se neposredno tiče nešto u državi na koje ta odluka ima stvarni uticaj, a ne oni kojima je lepo u svakom slučaju) donose odluku. Ja lično nisam pristalica nijednog vojnog udruživanja ma kako se ono zvalo, ali nikada ne bih nametao to drugome. E sad, na 2 referendumska pitanja kao što su Kosovo i NATO Preletačević (to je onaj kao neozbiljni) je pomenuo 2 puta referendum, a Janković za NATO i nisam siguran da li je za Kosovo (ako jeste izvinjavam se). A neki za pet godina pomenuše referendum samo sa izrazom najvećeg gnušanja. Pa ti Srbijo vidi za koga ćeš da glasaš.
    (Gde ja živim, 21. mart 2017 10:31)

    # Link komentara

  4. @NI
    Kaze covek, u NATO zemljama su stabilne granice, sigurnost i mir...Ne bese li Turska u NATO? Cveta cvece u toj demokratskoj drzavi, je l da? (Asad, 21. mart 2017 00:10)

    Turska je u krizi, ali ne zato sto je u NATO-u, vec zato sto njome vlada neko ko nije dorastao svom polozaju. A zbog toga sto je u NATO-u, njene granice ni jednog trenutka nisu ugrozene, jer citav NATO savez garantuje za njih. Uostalom, vidis da su Rusima oborili avion cim je usao kod njih, a Rusi nisu izvrsili invaziju, kao sto su prizeljkivali nasi tabloidi. Zasto? NATO!
    (NI, 21. mart 2017 09:39)

    # Link komentara

  5. @NI
    Da li ćemo u Nato ili ne je manje bitno.Ovo je jedna od najbitnijih izjava koju je jedan političar kod nas dao.Ovo je javno obećanje da neće pomisliti da je on država,da neće pokušati da za sebe prigrabi pravo da odlučuje u ime gradjana.Ovo je poruka da jedan političar zna gde mu je mesto.
    Ovo nije samo primer političarima kako treba da se ponašaju (od toga slaba vajda) već podstrek gradjanima da traže prava koja moraju da imaju.Ovo je zemlja njenih gradjana.
    Poverenje je lepa i korisna stvar.Ja verujem SJ i verovaću mu dok ne postane predsednik.Posle toga naš odnos glasač- kandidat koji je zasnovan na poverenju prelazi u odnos gradjanin- predsednik koji je regulisan Ustavom.Tu više poverenje ne igra veliku ulogu već kontrola i kritika vlasti.Glasanjem se ne završava naša uloga - kontrola i kritika vlasti mora da postoji i pravo gradjanina na mišljenje mora biti zaštićeno.
    Drago mi je što to Janković prihvata i poziva gradjane da shvate da su oni vlasnici svojih života i ove države.Ustav iznad svih.
    (Komša, 21. mart 2017 09:38)

    # Link komentara

  6. Jankoviću, nemoj da me/nas razočaraš!
    Ovo je tipična populistička izjava, kojom se podilazi onom delu glasača koji "ne podnose" NATO, zato jer im je to tako nafilovano u glavu...
    Pitanja iz oblasti državne bezbednosti, vojno-političkih saveza, organizovanja odbrane i zaštite... - NISU pitanja koja se rešavaju na referendumima.
    Oni, koji se biraju na najviše funkcije u zemlji, dobijaju podršku zato jer pred narod iznose SVOJE viđenje politike i pravca kojim će voditi državu...
    Takvi su i odgovorni za sprovođenje toga sa čime su izašli pred narod, i ne mogu se stalno pozivati na "narodnu volju", jer je to kukavički.
    Onaj ko je na kormilu države, mora "imati m***" za donošenje važnih odluka i povlačenje poteza koji neće uvek biti pozdravljeni ovacijama...
    (magarac sa velikim... repom, 21. mart 2017 08:54)

    # Link komentara

  7. moze.
    (ledenjak, 21. mart 2017 00:18)

    # Link komentara

  8. @NI
    Kaze covek, u NATO zemljama su stabilne granice, sigurnost i mir...Ne bese li Turska u NATO? Cveta cvece u toj demokratskoj drzavi, je l da?
    (Asad, 21. mart 2017 00:10)

    # Link komentara

  9. (NI, 20. mart 2017 23:55)

    Ti nikad nisi cuo za volju naroda? Sta ako ja necu u NATO, a t i si predsednik i kazes mi da moram. Sto moram?
    (kakvo je to razmisljanje?, 21. mart 2017 00:10)

    # Link komentara

  10. (NI, 20. mart 2017 23:55)

    Hajde pogledaj neki govor Jankovica, i poslusaj njegov stav o NATO ili Rusiji! Da si jednom slusao, ne bi to napisao. Covek je lepo naglasio da treba o tome da se izjasne strucnjaci za bezbednost, drzavne sluzbe, ministarstva, vojska, pa tek onda na osnovu tog zakljucka bi kao predsednik izasao u medije i objasnio ljudima sta je bolje, zasto je bolje i zamolio bi ih da glasaju na referendumu! Tako se to radi. Daj Boze da ovaj covek bude predsednik, da nauci politicare i narod sta je demokrasko drustvo, sta je politika, sta je zivot.
    (xim, 21. mart 2017 00:01)

    # Link komentara

  11. Sta je Jankovicu, pritisli Rusi? Pogledajte NATO zemlje one imaju bas ono sto Srbiji treba; stabilne granice, sigurnost, mir. Otkad je to indoktrinirana masa glasaca kvalifikovana da odlucuje o prikljucenju NATO savezu? Pa prosecan glasac u Srbiji je pacijent sa RTS-ovog Dnevnika, citalac Pressa, Kurira, Vecernjih novosti, Informera, i slicnih glasila u sluzbi Rusije i pojma nema kakve prednosti donosi clanstvo u NATO savezu (navedeno gore), pojma nema kako da napravi strucnu procenu prikljucenja NATO-u, i povrh svega glasa iz inata i prkosa. I takvima ces da stavis sudbinu Srbije u ruke? Takvima? Pa sta ce nam onda predsednik ako nema petlju da kaze - uveren sam da je ovo najbolje, za to stojim. Sve poplaseni misevi.
    (NI, 20. mart 2017 23:55)

    # Link komentara

  12. Najzad glas razuma.
    (BigZ, 20. mart 2017 23:47)

    # Link komentara