1. Хоће ли неко пре ових обавезних часова обавити потребне медицинске тестове на деци и гарантовати да неко дете нема скривену срчану ману? Хоће ли се радити на индивидуалним програмима прилагођеним могућностима ученика - јер не може свако да прескаче козлић, али зато свако може да исмева онога ко не може да га прескочи? Шта да се ради са оним милитаризованим наставницима који мисле да припремају ђаке за рат? Слажем се да је неопходно натерати децу да проводе мало више времена у спортским активностима, а мање седећи за рачунаром. Не слажем се са декретима којима се преко нећи мењају ствари а да се претходно не размисли о евентуалним последицама.
    (Зоки, 24. februar 2017 22:32)

    # Link komentara

  2. Ovim se apsolutno ne resava problem, jer se ne pogadja uzrok. Moze se uvesti bezbroj casova fizickog nedeljno, opet se nece nista postici. U realnosti vi kada vidite prosecan cas fizickog vaspitanja videcete pet njih koji rade, ostali sede u farmerkama pored i satro su na ,,postedi'', devojke su jos gore jer se svake nedelje vade na menstruaciju i slicno, kao da cetiri ciklusa mesecno imaju. O uslovima u skolama da ne pricamo, po sto djaka u jednu salu, potpuno besmislen cas bude. Time dovodimo u situaciju da talentovana deca nemaju gde da se pokazu i zavole neki sport, osim ako ne treniraju pored skole neki sport.
    (Sportski analiticar, 22. februar 2017 12:54)

    # Link komentara

  3. A ko će da predaje to zdravstveno vaspitanje? Nastavnik fizičkog?
    Nemojte ljudi, ko boga vas molim.
    Prosto je neverovatno da nešto toliko bitno i upotrebljivo u stvarnom životu kao što je zdravstveno vaspitanje, praktično ne postoji kao predmet, niti će postojati, dok se jedan vrhunac besmisla i beskorisnosti za ogromnu većinu učenika, kakav je matematika, intenzivno provlači kroz celu osnovnu i srednju školu.
    (razum, 22. februar 2017 01:05)

    # Link komentara

  4. Bolje ih učite nečem pametnom, pola države vam je ubeđeno da je Zemlja ploča ;)
    (đura, 21. februar 2017 19:31)

    # Link komentara

  5. @Srbija
    Isao si u srednju izgleda poodavno. Naravno da se svako dete ocenjuje individulno i prema svojim sposobnostima a najvise prema trudu i zalaganju na casu.
    (Vaske, 21. februar 2017 19:23)

    # Link komentara

  6. Имао сам колегу у средњој, кошаркашког центра који би једва на крају године прошао тројком из физичког. Разлог? Оцењиван је исто као и сва остала деца. Крос он задњи од мушкараца - 2
    Козлић - 3
    Полигон (једном у сваком полугодишту) - 3
    Да не набрајам даље.
    Џаба и 10 часова недељно ако је систем рада/оцењивања катастрофа.
    Или нека избаце оцене и успоставе задовољава/не задовољава начин оцењивања или нека прилагоде физичко васпитање сваком детету посебно што верујем изускује много више труда.

    Него какви су ово коментари? Тотално лудило је у овој Србији. ''Не волимо комунисте ал' ипак избаците религију из школа, децу зарад здравља слати на радне акције, родитељи и деца заштићени ко бели медведи....''
    И то на жалост осећам да већина ових коментара долази од младих људи а не од несоја који је довео тако изопачен начин мишљења у Србију.
    (Srbija, 21. februar 2017 18:58)

    # Link komentara

  7. @распали зомби
    што наставник не би био меродаван да деци каже да не треба да пију кока колу и једу пециво и слаткише за ужину? неће да им преписује дијету, али неке основне принципе здраве исхране свакако може и треба да их научи. није то нуклеарна физика, него ствар опште културе и здравствене хигијене.
    супер ко има базен и реквизите, али за квалитетан тренинг је довољан само под. све преко тога је бонус. гимнастика, атлетика, борилачки спортови (рвање, карате, џудо...). сасвим довољно. реквизити нису неопходни. тотално ти је лузерски менталитет.
    п.с. погледај филм "теди орао".
     (загор, 21. februar 2017 18:47)

    # Link komentara

  8. @(Milan, 21. februar 2017 17:09)
    kao sto klinci koji imaju problema sa matematikom, fizikom, hemijom (nazalost, prirodne nauke su najcesci kamen spoticanja, da ne ulazimo sad u razloge za to) moraju taj problem da rese takosto ce vise da to uce ili da se pomire sa losom ocenom, tako i klinci kojima fizicko predstavlja problem moraju da budu fizicki aktivniji ili da se pomire sa losijom ocenom iz fizickog.
    ili cemo da izbacimo i muzicko i likovno? ili racunamo prosek klincima samo iz 5 najboljih predmeta, zavisno od licnih sklonosti?

    ili, sto je i poenta, da naucimo klince da moraju da rade na necemu da bi to savladali.
    nece niko traziti klincu da zavrsi olimpijski triatlon za ispod 2 sata, nego da moze da preskoci kozlic. ako to ne moze, onda mu je najmanji problem niza ocena iz fizickog.
    (mrmlj, 21. februar 2017 18:35)

    # Link komentara

  9. Prvo, 30tak % skola u srbiji nemaju najosnovnije uslove za odrzavanje nastave fizickog vaspitanja (sada i zdrastvenog). Od ovih ostalih sto imaju kao neke uslove vecina nema standard (rekviziti, sala i pomocna sala, bazen, tusevi, svlacionice...)mozda oko 15%.Dakle dok sve skole nemaju podjednake uslove po standardu glupo je govoriti o nekom sistemskom resenju. Drugo, koliko je nastavnik merodavan da savetuje decu o ishrani? jel ce biti neko ispitivanja ili testova? Trece, aktivno vreme ucenika je negde oko 10 tak minuta po casu sto je malo cak i za 3 casa. Tako da podrzavam skolski sport i vannastavne aktivnosti. Cetvrto, unaprediti program, npr penjanje na vestackim stenama je strava stvar za celo drzanje. Peto, nacionalna baza sa osnovnim podacima o deci (procenat masnoce, drzanje, terenski testovi i td.). To je za pocetak od prilike...
     (RASPALI ZOMBI, 21. februar 2017 18:08)

    # Link komentara

  10. @sa 22 si tropa
    Ja sam bio vukovac u osnovnoj skoli i gimnaziji i onda zavrsio medicinu.
    Ne samo da me fizicko nije ometalo u tome (iako nisam bio bas sportski tip), vec sam bas voleo te casove. Pa jos basket posle skole i vikendom...
    Ako cemo realno, manju sam korist imao od po 5 casova matematike i fizike nedeljno nego od fizickog.
    Ne treba ici sada u krajnjost i tvrditi da ce zbog jednog dodatnog casa fizickog svi postati debili.
     (Dragoljub, 21. februar 2017 18:06)

    # Link komentara

  11. Mislim da bi nastavnici fizickog trebalo da predaju od prvog razreda fizicko. Da uciteljice nemaju veze sa tim. I ovako su neke jedva to odradile za matematiku, srpski i ostale predmete, posebno ove sto su morale do sela da dolaze, mukice. Sad se kajem sto nisam upisala uciteljski. Jedini problem je pevanje- nastavnica muzickog mi je rekla da pevam kao koza i da nikad, ali nikad vise ne pevam imacu 5 do kraja. Bar sam naucila koji sve instrumenti postoje i da sviram.

    I nisam za to da svako dete mora da radi sve sportove. Neko prosto nije za to da preskace kozlic- ja nisam. Ali sam bila spretna na gredi, strunjacim. Kod kuce (na selu) nema sta nisam preskakala, ograde, obore, penjala se po ambaru, nije me bio strah. Ali kozlic nikako.
    U odbojci sam odlicno servirala, i drugima dodavala, ali nikako da primim loptu kako treba ili da je smirim kada neko jace servira. Kosarka- skakala sam kao pomahnitali majmun sa 150cm, i krala lopte, i dalje od toga nisam mogla niti sam znala. Ta pravila u kosarci su mi bila aaa who cares :D
    Za mene je tekvondo bio :D Seoska ruka, nezna :D Seoske noge, nezne. :D

    Bitno je i nauciti decu od malih nogu pravilnom disanju, istezanju, i zato bi mozda trebalo nastavnici da rade sa decom od prvog razreda, jer tada bi se mogli i resiti razni deformiteti kod dece- od stopala do kicme. Tada je najbolje reagovati. Jer su nam sistemski pregledi bili i ostali smejurija. Ja sam ostala sa deformitetom nogu i vilice.. Koga je bilo briga?
    (Jana, 21. februar 2017 18:00)

    # Link komentara

  12. Voleo sam fizicko negde do 2 srednje, onda sam poceo da zabusavam i izbegavam kad god mogu, osim ako nije poslednji cas....

    Razlog: treba da sedim znojav i smrdim pola dana posle toga.... Naravno, tusevi su bili misaona imenica.....

    Secam se ponekad kad se zaigramo kako je cela ucionica smrdela na znoj
    (Davno bese, 21. februar 2017 17:55)

    # Link komentara

  13. Takođe, od velikog značaja je i druženje tokom samog sporta, stvaranje osećaja zajedničkog cilja, rada i timu i slično(kod fudbala, košarke i slično).
    (Kibo, 21. februar 2017 17:28)

    U praksi, naročito uz nikakvo aktivno angažovanje nastavnika fizičkog na razvijanju fizičkih sposobnosti učenika, to se svede na progon "nesposobnih i smotanih" učenika "zbog kojih uvek gubimo utakmice".

    Napravi se jedna ekipa u kojoj su oni koji su najverziraniji za dati sport, i druga ekipa "gubitnika" koji su svesni da su "otpad" pa se ni ne trude jer čemu? Situacija potpuno ekvivalentna situaciji u bilo kom školskom predmetu: oni koji su talentovani biće otkriveni i pohvaljeni, a oni koji bi imali šta kod sebe da isprave ili nauče biće pušteni niz vodu.

    Dok god fizičko nije ozbiljan predmet za nastavnike i uopšte dok god škola nije ozbiljna škola koja se trudi oko svakog deteta, dva ili tri časa bilo čega ne znače bog zna koliko za one kojima je najpotrebnija.
    (Šta ti je, to ti je, 21. februar 2017 17:54)

    # Link komentara

  14. Ja lično nisam voleo fizičko i eskivirao sam to kad god je bilo moguće, došao sam u školu da učim a ne da se znojim. Nemojte sad pomisliti da imam viška kg i sl. Baš naprotiv. Kući sam vežbao koliko toliko redovno jer me je to zapravo interesovalo. Danas sa 28 godina sam u boljoj formi od SVIH ljudi koji su sa mnom išli u školu. Da skratim, po meni fizičko kao predmet nije rešenje.
     (Boško Simić, 21. februar 2017 17:42)

    # Link komentara

  15. одличан потез......деца да се развијају
     (ИБАРСКА ЗУМЗАРА, 21. februar 2017 17:41)

    # Link komentara

  16. Učenici petog razreda osnovne škole ubuduće će imati dva časa fizičkog i zdravstvenog vaspitanja i čas i po sportskih aktivnosti...

    Ja niśta ne razumem o čemu se radi ovde! Dosad su deca imala 3 časa fizičkog a odsad će imati 2 časa fizičkog i 1,5 časa sporta i to u skladu sa mogućnostima škole. Znači imaće pola časa više nego dosad, ali ako škola nema mogućnosti možda će imati i manje nego dosad? O čemu se zapravo radi???
    (Grrrrunf, 21. februar 2017 17:40)

    # Link komentara

  17. Direktori škola izdaju sale za fizičko kojekakvim "klubovima" koji naplaćuju đacima treninge (i po nekoliko hiljada dinara u Beogradu), umesto da deca besplatno treniraju u okviru sportskih sekcija, a sve pod nekakvim izgovorom da se na taj način skupljaju sredstva za renoviranje škola. Istina je, zapravo, da se renoviranje vrši kad se dobiju sredstva iz budžeta ili novcem roditelja, a novac od izdavanja sala za fizičko odlazi u privatne džepove. I svi znamo za to, i o čemu se tu radi, i niko ništa ne preduzima. Deca nižih razreda fizičko imaju tako što se igraju zimi po dvorištu, kao da su na velikom odmoru.

    Zabranite izdavanje sala za fizičko privatnim klubovima. Vratite školske sportske sekcije. Vrati deci pravo na zdrav život i normalno detinjstvo.
    (Sergije, 21. februar 2017 17:39)

    # Link komentara

  18. Fizicko, osnovna i srednja skola...nije postojao niko ko je oslobodjen fizickog, bilo je debelih, bilo ih je sa astmom, sa srcanim smetnjama, bilo je onih koji su se brze zamarali,ali je svako mogao da preskoci kozlic,da odradi vezbu na vratilu, da se popne uz uze,da radi savijanja, da radi sklekove,zgibove, trbusnjake,da vodi loptu,baca medicinku,skace u dalj, trci, igra basket/fudbal/odbojku/rukomet...ako je postojalo da neko nesto nije mogao, postojala je uvek neka alternativna vezba.Ne znam kada su se u medjuvremenu izrodile ovoliko nesposobne generacije.A cini mi se da su najvise krivi roditelji zbog svoje bangave dece.
     (Che, 21. februar 2017 17:32)

    # Link komentara

  19. 132

    Nama ne trebaju glupa deca koja ce izrasti u glupe ali snazne ljude. Nama trebaju pametna deca koja ce izrasti u zdrave ljude. Pustite fizicko tamo gde mu je mesto. Sve dok skole ne naprave tus kabine za svakog djaka, ormarice itd. Najvise sam mrzeo onako znojav kao budala sa fizickog da idem na istoriju itd. Odvratno bre. Fizicko je bitno deci koja uglavnom ne urade nista u zivotu. Iz moje generacije je bas tako
    (Jasno 2, 21. februar 2017 16:57)

    Apsolutno ne.
    Fizičko je bitno pre svega zbog zdravlja, pogotovo u vreme gde je gojaznost kod dece sve češća pojava, kao i da bi razvili motoriku. koordinaciju i mišiće.
    Takođe, od velikog značaja je i druženje tokom samog sporta, stvaranje osećaja zajedničkog cilja, rada i timu i slično(kod fudbala, košarke i slično).
     (Kibo, 21. februar 2017 17:28)

    # Link komentara

  20. @ss ništa gluplje nisam u životu pročitao. 
    Fizička spremnost u tom dobu najmanje zavisi od deteta pri čemu ne mogu sva deca da budu na istom nivou fizičkih mogućnosti. Zbog toga ne može da se taj predmet tretira kao drugi put matematike, srpskog ili biologije gje je potrebno uložiti trud da bi se dobila petica a na fizičkom dete sa manje razvijenim osećajem za kretnju, motoriku i koordinaciju pokreta ne sme biti kažnjeno jer koliki god trud da uloži ono prosto ne može biti na istom nivou kao dete nadareno za sport i fizičku aktivnost. Eto zato predmet fizičko vaspitanje treba izbaciti sa spiska predmeta koji ulaze u prosek ocena.
    (zvezdarac, 21. februar 2017 16:25)


    Uf sta si sad napisao
    "fizicko da ne ulazi u prosek"
    Odakle ti prvo takva ideja?
    Drugo, ono sto se zahteva od deteta na fizickom, je prilagodjentom uzrastu i iskljucivo zavisi od deteta....
    Trece, kao sto je neko nadaren za matematiku,neko je nadaren za sport,i za oba nije dovoljan samo talenat vec i trud... Nisam mislio da se deca kaznjavaju,vec da se ocenjuju onako kako rade fizicko i kako ispunjavaju zadatke od datog predmeta... Nije sramota imati 4 iz fizickog
     (ss, 21. februar 2017 17:28)

    # Link komentara

  21. Ne rekoste kako ce se placati.. Jel se to racuna kao povecanje redovnog redovnog fonda? Sportske sekcije ulaze u redovan fond i ne bi trebalo da imaju veze s ovim. Sta tacno podrazumevaju ove aktivnosti: redovnu nastavu, vannastavne aktivnosti, sekciju?
     (lola, 21. februar 2017 17:23)

    # Link komentara

  22. Mislim da veliki deo krivice, pored sistema, ide na dusu ucitelja/ica (cast izuzecima) koji umesto planiranog casa fizickog vaspitanja drze casove matematike i srpskog jezika, cesto se pravdajuci nedostatkom prostora, guzvom u fiskulturnoj sali itd. Kada deci ne usadite u ranoj fazi detinjstva zdrav nacin zivota i ne ne izgradite svest o bavljenu sportom, naravno da u 7.razredu nece raditi cas da ne bi pokvarili sminku. Gvozdje se kuje dok je vruce.
     (kovac, 21. februar 2017 17:20)

    # Link komentara

  23. U nase vreme bilo je jos vise casova fizickog, a najvise smo voleli kada su bila dva spojena casa. Tada smo i odmor spojili sa casovima. Odmore smo i inace koristili za jurnjavu i slicne gluposti. U retkim slucajevima se desavalo da imamo prazan cas, obicno poslednji. Logicno, nismo zurili kuci, nego na poljance i trk za loptom.
    (Trovach, 21. februar 2017 16:20)

    ...lepa vremena,kad se samo setim...dok danas za sve to sto si napisao ima da se skine neka android aplikacija...100%...
     (kopaski, 21. februar 2017 17:12)

    # Link komentara

  24. Деца треба да имају гимнастику и џудо, као у Израелу. Ово наше физичко ничему не служи.
    (Околофутбола, 21. februar 2017 17:12)

    # Link komentara

  25. Svidela mi se misao jednog naseg gradonacelnika, koji rece da je bolje ulagati u sport i sportske terene za decu nego u njihovo lecenje. Podrzavam predlog!
     (nopolitica, 21. februar 2017 17:11)

    # Link komentara

  26. Fizicko mora da bude opisna ocena. Ne sme da se desi da neko ko je fizicki inferioran trpi na prijemnom
     (Milan, 21. februar 2017 17:09)

    # Link komentara

  27. @nenad
    Odlicna stvar za klince, treba im vise sportskih aktivnosti. Pogotovu sada kada dobar deo dana sede u kuci.

    E pa vidis Nenade, nije skola ta koja treba TVOJE dete da natera da izadje iz kuce nego TI kao roditelj. Skola nije zamena za roditeljstvo. Slazem se da deca trebaju da budu fizicki aktivnija ali ne pod pretnjom. Nastava fizickog kao i druga nastava treba da zainteresuje dete a ne da ga prisili. To je nasa greska, za sve je prisila, ucena, naredjenje...NE, greska. Kod nas se fizicko sastoji od nastavnika koji im da loptu a on u svojoj kancelariji igra pasijans. Kod mog klinca u srednjoj je odlicno, nastavnik zajeno sa decom radi zgibove, preskace koslica, igra basket...Znaci NASTAVNIK MORA AKTIVO DA UCESTVUJE U NASTAVI a ne da se DECI NAREDJUJE STA MORAJU DA RADE.
    (pepe, 21. februar 2017 17:06)

    # Link komentara

  28. A šta kad je neko bolestan i ne može da trči ili šutira loptu? Pravite o fizičkog nuklearnu fiziku.
     (Miloš, 21. februar 2017 17:05)

    # Link komentara

  29. "Reproduktivno zdravlje" - kakav je to izraz . . koga je to sramota da upotrebi adekvatan izraz 
    kao sto je seksualno vaspitanje i zdravlje. Reproduktivno ??? . . . pa odavno smo evolvirali i razlikujemo se od zivotinja.
    (Stojan, 21. februar 2017 16:23)

    To i jeste adektvatan izraz za svakog čiji vokabular nije sveden na nivo sedmogodišnjeg deteta.
     (brm, 21. februar 2017 17:01)

    # Link komentara

  30. Profesor sam fizičkom i nešto gluplje nisam čuo za dvanaest godina koliko radim. Tri časa fizičkog je jedino i normalno rešenj!!!
     (petar 015, 21. februar 2017 17:00)

    # Link komentara

  31. Odlicno!
    Sad im jos izbacite aparate za Koka-Kolu iz skolskih kuhinja.
    I to je neki pocetak.
     (20.Oktobar., 21. februar 2017 16:58)

    # Link komentara

  32. Nama ne trebaju glupa deca koja ce izrasti u glupe ali snazne ljude. Nama trebaju pametna deca koja ce izrasti u zdrave ljude. Pustite fizicko tamo gde mu je mesto. Sve dok skole ne naprave tus kabine za svakog djaka, ormarice itd. Najvise sam mrzeo onako znojav kao budala sa fizickog da idem na istoriju itd. Odvratno bre. Fizicko je bitno deci koja uglavnom ne urade nista u zivotu. Iz moje generacije je bas tako
    (Jasno 2, 21. februar 2017 16:57)

    # Link komentara

  33. Odlicna stvar za klince, treba im vise sportskih aktivnosti. Pogotovu sada kada dobar deo dana sede u kuci. Iako sam bio odlican djak svake godine i aktivno sebavio kosarkom, najvise sam voleo casove fizickog.
    (Nenad, 21. februar 2017 16:55)

    # Link komentara

  34. Fizicko bi trebalo da bude polozio/ nije polozio, ovako zbog ocene ima da se ispoklanjaju samo tako.
    Ko ne prodje fizicko taj ne moze da polozi razred taman imao sve petice.
    (jysk, 21. februar 2017 16:53)

    # Link komentara

  35. Baš tako bato,spajali smo i po dva časa
     (Davor, 21. februar 2017 16:49)

    # Link komentara

  36. Ja kad sam isao u skolu bilo je ja mislim triput nedeljno. I ne secam se da je neko uopste izbegavao fizicko, svi smo jedva cekali..
     (Scholes, 21. februar 2017 16:49)

    # Link komentara

  37. Da i da se malo učitelji preispitaju, jel smeju da umesto časa fizičkog predaju neki drugi predmet.
     (u zdravom telu zdrav duh, 21. februar 2017 16:38)

    # Link komentara

  38. Oke batice,ali neko ima i po 2 treninga dnevno...
     (djaj, 21. februar 2017 16:35)

    # Link komentara

  39. Secam se kao juce da je bilo svaki ali bukvalno svaki cast fizickog ide profesor od ucenika do ucenika da vidi da li moze taj dan da se bavi sportom 80% devojcica se vadilo na zenske probleme i onda 45min kuckalo na telefon i sminkalo.
    (joca, 21. februar 2017 16:28)

    # Link komentara

  40. @ss ništa gluplje nisam u životu pročitao.
    Fizička spremnost u tom dobu najmanje zavisi od deteta pri čemu ne mogu sva deca da budu na istom nivou fizičkih mogućnosti. Zbog toga ne može da se taj predmet tretira kao drugi put matematike, srpskog ili biologije gje je potrebno uložiti trud da bi se dobila petica a na fizičkom dete sa manje razvijenim osećajem za kretnju, motoriku i koordinaciju pokreta ne sme biti kažnjeno jer koliki god trud da uloži ono prosto ne može biti na istom nivou kao dete nadareno za sport i fizičku aktivnost. Eto zato predmet fizičko vaspitanje treba izbaciti sa spiska predmeta koji ulaze u prosek ocena.
     (zvezdarac, 21. februar 2017 16:25)

    # Link komentara

  41. "Reproduktivno zdravlje" - kakav je to izraz . . koga je to sramota da upotrebi adekvatan izraz
    kao sto je seksualno vaspitanje i zdravlje. Reproduktivno ??? . . . pa odavno smo evolvirali i razlikujemo se od zivotinja.
    (Stojan, 21. februar 2017 16:23)

    # Link komentara

  42. Zasto samo petog razreda? Uvedite profesore fizickog u mladjim razredima osnovnih skola, tada su deca najosetljivija za razne deformitete, uciteljice jednostavno nemaju dovoljno znanja o toj oblasti, pa ne bi se ljudi za dzabe skolovali 5 godina samo za ovaj predmet.
     (Milan1989g, 21. februar 2017 16:22)

    # Link komentara

  43. ово је једна од ситуација када није крив систем, него родитељи. многи родитељи хистеришу ако им се дете "повреди" или "прехлади" на часу физичког, а пошто су по новим законима деца и родитељи заштићени као беле мечке (не знам само од чега се штите, од образовања и дисциплине изгледа?), а наставници остављени на ветрометини на милост и немилост појединих дивљака (а таквих увек има), онда и наставници иду линијом мањег отпора и једноставно се физичко претвори у час на којем се пази да се неко случано "не повреди" и "не прехлади". то је реалност. тачно је да немамо сале, тушеве итд. али све би се то лако превазишло да има воље. али воље нема.
    (загор, 21. februar 2017 16:22)

    # Link komentara

  44. Učenici petog razreda osnovne škole ubuduće će imati dva časa fizičkog i zdravstvenog vaspitanja i čas i po sportskih aktivnosti.
    A sto ubuduce a ne ODMAH? Sta se ceka da propadne jos par generacija!!!
    (Srki, 21. februar 2017 16:21)

    # Link komentara

  45. Konacno nesto normalno i slozio bih se sa svim komentarima! Fizicka aktivnost je svima potrebna,narocito deci koje je pojela ova napredna tehnologija!
    (Pedja Guldovic, 21. februar 2017 16:20)

    # Link komentara

  46. U nase vreme bilo je jos vise casova fizickog, a najvise smo voleli kada su bila dva spojena casa. Tada smo i odmor spojili sa casovima. Odmore smo i inace koristili za jurnjavu i slicne gluposti. U retkim slucajevima se desavalo da imamo prazan cas, obicno poslednji. Logicno, nismo zurili kuci, nego na poljance i trk za loptom.
    (Trovach, 21. februar 2017 16:20)

    # Link komentara

  47. Tako je! Hajmo rukicama, hajmo nogicama, idemo pas u levo, pas u desno, svi smo u air patikama i vodimo zdrav zivot! Doktori, inzenjeri, tehnolozi, akademci lepih umetnosti, kvalitetni pravnici i ekonomisti....ma sve je to boranija! 'Ajmo zutu lopticu preko mreze da prebacujemo...Gem, set, mec!
    Belo roblje u sred Evrope!
     (Sa 22 si tropa, 21. februar 2017 16:17)

    # Link komentara

  48. Браво!
     (Србин, 21. februar 2017 16:08)

    # Link komentara

  49. 1% oslobodjenih od fizičkog je imalo prave razloge, ostalo mahom učenice kojima nije odgovarala aktivnost, da se ne pokvari šminka. Par godina kasnije dodje u glavu, pa plaćaju teretane, aerobike, trenere...
     (Depresivna veverica u usponu, 21. februar 2017 16:08)

    # Link komentara

  50. Malo je i to. Deca su sve gojaznija i smotanija. Po dva casa fizickog dnevno, pa onda neka sede kuci za kompjuterom.
     (miki, 21. februar 2017 16:06)

    # Link komentara

  51. Bitno je da će seksualno vaspitanje sticati u haustorima i sličnim tradicionalnim mestima, nemoj slučajno da se poduhvatite suštiske reforme koje podrazumeva racionalan i savremen pristup tzv. izbornim, suštinski obaveznim predmetima, imena im se ne spominjala.
    (Srboljub, 21. februar 2017 16:06)

    # Link komentara

  52. To je potpuno razumljivo, postali smo robovsko drustvo, a kao takvo ne trebaju nam naucnici, lekari, profesori i umetnici.
    Trebaju nam snazni i glupi da vuku za robovlasnike.

    E moja Srbijo, napredno u buducnost...
    (Kupujmo domace!, 21. februar 2017 16:05)

    # Link komentara

  53. Pa dobro. Može. Svest dece o bavljenju fizičkom aktivnosti je odavno u kanalu. A ta deca će sutra biti roditelji, direktori, doktori...
     (Ime, 21. februar 2017 16:05)

    # Link komentara

  54. Pametno
    (NekoKoJeDaleko, 21. februar 2017 16:05)

    # Link komentara

  55. Tako je bre! I nije po obavezom da svako ima 5 iz fizickog, svi predmeti su podjednaki pa je neko vise fizicki spreman dok neko vise cita knjige pa ce imati zasluzenu peticu iz srpskog... i da... izbacite veronauku jer je ovo sekularna zemlja sto znaci da je odvojena od SVIH religija
    (ss, 21. februar 2017 16:01)

    # Link komentara

  56. Da genijalno resenje, da dete koje je npr nepokretno, umesto da uziva u prirodi i gleda drugare kako se igraju, morace da sedi u ucionici i uci o veganskoj ishrani.
    (tugabrate, 21. februar 2017 16:01)

    # Link komentara

  57. A popravka statusa maternjeg jezika, kao i statusa stranih jezka?
    A da se ukine lepo veronauka i gradjansko vaspitanje, i da svi oni imaju po jedan cas koji ce imati tematska predavanja na kojima ce se obradjivati razne teme od religije do vaspitanja i ponasanja u skoli i kod kuce, kako spremiti rucak sebi, kako postati samostalan, kako uciti pravilno, kako organizovati svoje vreme, kako odrediti prioritete, kako steci radne navike?

    Lepo je ovo za fizicko, ali onda treba i druge predmete pogledati. I popraviti stvari i kod njih.
    (Jana, 21. februar 2017 15:53)

    # Link komentara

  58. Napokon nesto pametno!
    (Robin Hood, 21. februar 2017 15:51)

    # Link komentara