"Nikako rat sa Rusijom"

NATO u eri Donalda Trampa, pozicija Evrope i odnosi sa Rusijom. DW je o tome razgovarao sa Džekom Metlokom, bivšim ambasadorom SAD u SSSR, i Joahimom Biterlihom, bivšim nemačkim ambasadorom u NATO.

Dojče vele
Pošaljite komentar
  1. Potpuno se slažem sa ovim viđenjem odnosa Evrope t.j. NATO.a,USA sa jedne strane i Rusije.Sve je tačno napisano. Zaoštravanja su zbog resursa druge strane koja su izazivale svetske ratove.Zaista bi Evropa mnogo profitirala ako bi barem malo pokazala dobre namere prema Rusiji i gle čuda pa Rusija je na evropskom kontinentu.Tu dobru stranu Evropa da olabavi prema Ukraini i Gruziji jer ruku na srce ona je mnogo doprinela da se tamo stvori žarište, uostalom baš kao i na balkanu.Živite u miru i dozvolite to isto drugima tu pored vas.
    (e, 12. mart 2017 13:39)

    # Link komentara

  2. Obsolete moze da znaci i "zastareo" u smislu da ga treba "podmladiti" ;)
    (Donald Duck, 7. mart 2017 21:02)

    # Link komentara

  3. Obsolete znaci prevazidjen.
    (prevodilac, 14. februar 2017 12:20)

    # Link komentara

  4. Ako započne rat sa Rusijom, na putu smo bez povratka, svi, na gomili.
    (Smuleco, 13. februar 2017 13:18)

    # Link komentara

  5. "Savez je formiran da bi sprečio ulazak komunističkog SSSR-a u Zapadnu Evropu. Današnja Rusija nije sposobna da se konfrontira i da dominira ostatkom Evrope." To nije jedini razlog, pa čak ne ni onaj glavni zašto je NATO formiran. Njegova glavna i prva uloga je bila integracija zapadne evrope i vezivanje Nemačke uz SAD. Jak NATO jača vezanost Nemačke za SAD. Takodje i stvaranje okvira u kome bi nemačka mogla de se demokratizuje bez stvaranja nove realpolitike jer bi opet progutala evropu. Integracioni proces je završen onog trenutka kada su se dve Nemačke ujedinile i od tog trenutka počinje veštačka integracija preko EU sa užurbanim i nepotpunim rešenjima i Nemačka dobija okvir za stvaranje realpolitike i počinje da dominira. Stoga može se reći da je NATO uspeo u sekundarnom zadatku ali ne u primarnom. Razlog pa recimo Klinton sa svojim intervencionizmom i idejom izvoza demokratije kao bezbednosnog proizvoda za SAD preko NATO. Upotreebivši ga van strategije za koju je stvoren onemogućio ga je da funkcioniše kao integracioni faktor i osudio ga na puku agresiju koja nije održiva.
    (da upotpunim sliku, 13. februar 2017 11:43)

    # Link komentara

  6. O tome odlučuju postupci Rusije. Ako putin nastavi da napada susedne zemlje, biće rata.
    (Propast Givija, 13. februar 2017 10:58)

    # Link komentara

  7. Najzad jedan pametan i korektan pristup problematici. Najzad su se oglasili ljudi koji imaju malo soli u glavi.
    (Mufljuz, 13. februar 2017 10:49)

    # Link komentara

  8. Sve neki bivsi!
     (raxi, 13. februar 2017 10:45)

    # Link komentara

  9. Opet neki bivsi, ali je dobro da se cuje glas razuma.
     (Milan1989g, 13. februar 2017 09:58)

    # Link komentara