1. Malo pojašnjenje: Srbija je potpisala sa Makedonijom bilateralan dogovor o priznavanju njenog ustavnog imena Republika Makedonija, koje se koristi u regionalnim i bilateralnim odnosima, a u širim okvirima se koristi naziv Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija. U momentu kada se odlučivalo o prijemu Makedonije u UN, postojala je Savezna Republika Jugoslavija kao zajednička država Republike Srbije i Republike Crne Gore, pa je bilo neminovno uz onakav naziv da se koristi i reč ''Bivša'', a sada, obzirom da ne postoji ni jedna Jugoslavija, ono ''Bivša'' bi moglo da se izostavi.
    Mislim da nepoštovanje potpisanog dogovora, baš i nije popularan potez u diplomatiji.
    (bilateralan dogovor, 21. januar 2017 21:36)

    # Link komentara

  2. "Problem' je u tome sto je narodna skupstina republike Srbija, Makedoniju dipolomatski priznala kao republiku Makedoniju a ne BJRM Sve dok skupstina Srbije ne promeni tu odluku, Makedonija je zvanicno u Srbiji 'republika Makedonija i ona ima pravo da se zali, ma koliko se to nama ne svidja
    (kriva Drina se ispravlja od izvora, 20. januar 2017 15:51)

    Sve države nastale iz bivše Jugoslavije su pismeno priznale naziv Republika Makedonija. Svaki drugi naziv je nepoštivanje svoje države i svog potpisa. Državljanima Republike Makedonije pozdrav iz Zagreba.
    (zg232, 20. januar 2017 18:26)

    # Link komentara

  3. Upravo je Makedonija poukla priznanje Tajvana, s` tom razlikom da je Tajvan jedna ozbiljna, funkcionalna i samostalna drzava u odnosu na "republjik kosova" koji je samo jedan izdrzavani protektorat koji bi se raspao cim bi Amerikanci otisli.
    (albanski botovi, neprocenjivo, 20. januar 2017 15:29

    Da li je za tebe ljubav, poput mrznje, takodje reciprocna? I kako mozes da ne volis narod na jednom geografskom podrucju, a da volis to isto geografsko podrucje?

    Ovo te pitam ne kao Albanac, iako sam to.
     (Kad ce neko vise da upali svijetlo?, 20. januar 2017 18:13)

    # Link komentara

  4. Pa današnji Grci i nemaju puno veze s antičkim Grcima, to se je za vrijeme Rimskog carstva i kasnije Bizanta i Turaka sve toliko ispremiješalo i promijenilo da im je jedino ime ostalo isto!
    (Profesor Doktor, 20. januar 2017 17:50)

    # Link komentara

  5. Srbija je u svadji sa svim drzavama s kojima je bila u drzavnoj zajednici ex yu
    (Dali, 20. januar 2017 14:49)

    Skroz netačno. Upravo je "vice versa", budući da su upravo Srbi i Srbija najviše želeli da se Jugoslavija održi, za razliku od svih ostalih ex-YU republika. To ćete i dan-danas čuti od procentualno mnogo više Srba nego od državljana ostalih (manje ili više) "samostalnih" republika.

    Takođe verujem da MKD i SRB nemaju mnogo razloga da budu u lošim odnosima, iako više ne znam koliko i taj "običan narod" u MKD vidi Srbe kao iole poželjne komšije, kamoli prijatelje. Jednom sam prespavao u Dojranu, na putu iz Grčke. Bio je neki MKD praznik, i takva antisrpska retorika se mogla čuti u medijima da sam se zapitao da li sam u CRO 90-ih, ili u najmanju ruku FBIH. Niko ne propušta priliku da na Srbiji zaradi poene.. Opet, sećam se da je MKD bila jedna od najistaknutijih u pomoći SRB kad su bile poplave u Obrenovcu.
    Tako da.. u najgorem slučaju, idemo u GR preko Bugarske, a MKD u svakom slučaju želim sve najbolje, i da budu teritorijalno integralni najmanje kao mi.. :)
    (Dikh tu kava, 20. januar 2017 16:30)

    # Link komentara

  6. ima li suseda sa kojima nas bulumenta na vlasti nece posvadjati?
    (turista, 20. januar 2017 16:10)

    # Link komentara

  7. I sad ti objasni srpskim usijanim glavama da je Makedonija država mnogo svesnija svoje etničke nehomogenosti nego što je to bila Srbija pre 1999. Ako Makedonija ne bi priznavala nezavisnost Kosova, to bi dovelo do unutrašnjih sukobai cepanja države na slovenski i albanski deo - ono što se već desilo Srbiji.
    (Miki, 20. januar 2017 16:01)

    # Link komentara

  8. ""БЈРМ би могла прво да обрати пажњу на територијални статус држава по УН повељама, па тек онда да нешто пита.До тада БЈРМ нема право да ишта тражи.
    [Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Antibot, 20. januar 2017 15:14) ""
    ===…==

    "Problem' je u tome sto je narodna skupstina republike Srbija, Makedoniju dipolomatski priznala kao republiku Makedoniju a ne BJRM Sve dok skupstina Srbije ne promeni tu odluku, Makedonija je zvanicno u Srbiji 'republika Makedonija i ona ima pravo da se zali, ma koliko se to nama ne svidja
    (kriva Drina se ispravlja od izvora, 20. januar 2017 15:51)

    # Link komentara

  9. Pa možda ako bi ispričali još jednm priču o tome kako je Aleksandar Makedonski ustvari makedonac (FYR naravno, a ne onaj tamo grčki), izgradili još par nerealnih statua i palata u tom fazonu pored sve sirotinje, možda i neko poveruje u tu priču i da im ono što traže. Doduše lepo je znati da postoji još neki narod da na svetu koji je nesvesniji svoje nesvesti od nas.
    (Samo kažem..., 20. januar 2017 15:50)

    # Link komentara

  10. Razumem makedonce potpuno, odluku o priznavanju Kosova i glasanje u UNESCO su uradili pod pritiskom svojih Albanaca, kojih je preko 25%. Problem je međutim u tome što su oni Republiku Srbiju priznali u njenim granicama sa Kosovom, a posle to pogazili priznavanjem Kosova. Znači mi njih ne priznajemo pod imenom pod kojim smo ih priznali, a oni ne priznaju naš suverenitet nad teritorijom nad kojim su ga oni prethodno priznali. Ovo poslednje je očigledno teži prestup. Ponavljam, razuemem makedonce, ali njihovi problemi su njihova stvar, kao i naši naša. Kada svoje probleme pokušaju da prebace na nas, to ne može biti prihvaćeno kao znak prijateljstva..
    (Dušan, 20. januar 2017 15:40)

    # Link komentara

  11. Nismo mi problem. Veci je problem kada u Grckoj morate na vozilima da lepite i ono upozorenje na staklima kako ste nepriznati pod tim imenom itd. kao da vas neko obelezi kao Jevreje. Nasim vladama ima sto sta da se zameri, ali ovde je glupo kritikovati. Makedonija ili BJRM je prva priznala nezavisnost KiM-a (znamo mi i pod cijim pritiskom i spoljnim i unutrasnjim pa im kao narod nikada nismo ni zamerili), pa je sasvim logican reciprocitet nase drzave. Narod nikada nije bio problem jer se nikada nije ni pitao.
    (Bob Sen Kler, 20. januar 2017 15:37)

    # Link komentara

  12. Mi smo isti narod. Ali je politika malo drugacija od toga. Pametnom dovoljno.
    (Djenka, 20. januar 2017 15:34)

    # Link komentara

  13. @Nemanja

    nije istina da od ukrajine nemamo nikakve koristi, ona kao i Rusija ne priznaje Kosovo. Za razliku od MKD...
    Ruska i ukrajinska nacija nam jesu prijateljske. Sad sto oni imaju medjusobne velike probleme to nije vezano za nas
    (a sad malo ja, 20. januar 2017 15:31)

    # Link komentara

  14. Pozivate se na Grke oko nepriznavanja Kosova,pa jedini razlog zasto ga nisu priznali jeste problem oko sjevernog Kipra,inace bi ga priznali isto kao sto bi ga priznali i Spanija,Rumunija i Slovacka da nemaju potencijalne separatisticke teznje i regione u svojim zemljama.Sa druge strane male zemlje koje teze clanstvu u EU i NATO,kao Makedonija i CG bi vjerovatno bile vodjene istom logikom nepriznavanja ali da su unutar NATO i EU,ali kako su to zemlje koje teze clanstvu tim savezima one su jednostavno bile nemocne da se odupru ucjenama i pritiscima EU i USA,jer im je jednostavno napredak ka putu evroatlantskih integracija bio uslovljen priznavanjem Kosova.To je politika dvostrukih standarda velikih pred kojima mali jednostavno nemaju izbora sem da se povinuju ukoliko teze da budu dio kluba tih istih velikih.
    (Perun, 20. januar 2017 15:31)

    # Link komentara

  15. @e-krem

    Upravo je Makedonija poukla priznanje Tajvana, s` tom razlikom da je Tajvan jedna ozbiljna, funkcionalna i samostalna drzava u odnosu na "republjik kosova" koji je samo jedan izdrzavani protektorat koji bi se raspao cim bi Amerikanci otisli.
    (albanski botovi, neprocenjivo, 20. januar 2017 15:29)

    # Link komentara

  16. @e-krem
    Ko danas ima diplomatske veze sa, recimo, Austro-Ugarskom?
    Drugo, nije retka pojava da dve (postojeće) zemlje prekinu odnose na ovaj ili onaj način.
    A na kraju krajeva, pošto je KiM prvi slučaj da teritorija koja nije bila federalna jedinica (KiM je kao pokrajina imala velika ovlašćenja po ustavu SFRJ, ali ne i status federalne jedinice), a da je nakoh Helsinškog ugovora dobila priznanje nakon jednostrano proglašene nezavisnosti - zašto Makedonija ne bi po nečemu mogla da bude prva?
    (genius, 20. januar 2017 15:28)

    # Link komentara

  17. To je ono kad se precenis, ocekujes da te neko ispostuje a ti njega ne postujes. Makedonija je pokrajina u Grckoj, ako se ne varam, a jedini ispravan naziv republike koja ovde nesto zahteva je BJRM.
    (Neki_treci, 20. januar 2017 15:24)

    # Link komentara

  18. Увек ми је била ово незахвална одлука коју треба да донесемо. Лично много волим Македонце, имам пријатеље одатле, људи су много добри, пријатни, гостољубиви. Међутим, у овом тренутку је у питању политика, а како су они нама забили нож у леђа, то ми је много криво. А онда са друге стране, они имају пола милиона Албанаца у држави, који би им лом направили у земљи да нису признали Косово. Све у свему, колико год ја више волео Македонце од Грка, ја бих пре државу званично звао БЈРМ... Нажалост, разочаран сам (мада не толико као што су нам Црногорци приредили), али све најбоље Македонцима. Једном добри људи!
     (НИ, 20. januar 2017 15:23)

    # Link komentara

  19. Ja kao makedonac apsolutno podrzavam poteg srpske drzave, reciprotitet u odnosima je ispravna politika !

    Naravno makedonski i srpski narod je bratski narod i ljudi i dalje trebaju negovati taj odnos , jer narod nije kriv za postupke politicara .
    (Makedonec, 20. januar 2017 15:18)

    # Link komentara

  20. БЈРМ би могла прво да обрати пажњу на територијални статус држава по УН повељама, па тек онда да нешто пита.До тада БЈРМ нема право да ишта тражи.
     (Antibot, 20. januar 2017 15:14)

    # Link komentara

  21. ti meni ovo pa ja cu tebi ono.


    Balkanski mentalitet koji vodimo vekovima, zato i ne mozemo napred.
    (blic, 20. januar 2017 15:12)

    # Link komentara

  22. Srbija je u svadji sa svim drzavama s kojima je bila u drzavnoj zajednici ex yu
    (Dali, 20. januar 2017 14:49)

    Inace sve ostale ex Ju drzave ne rade nista kako ne treba, pune su postovanja prema Srbiji i nista nisu krive.
    (slonov_rep, 20. januar 2017 15:10)

    # Link komentara

  23. "MKD zahteva od Srbije: Koristite ispravan naziv za nas"
    SRB zahteva od Makedonije: Povucite priznanje KiM.
    (genius, 20. januar 2017 14:34)
    A kada je ko ikada povukao nekome priznanje?
    (e-krem, 20. januar 2017 15:10)

    # Link komentara

  24. Srbija je priznala Makedoniju pod njenim ustavnim i ispravnim imenom "Republika Makeonija" i pod tim imenom i treba da navodi ime Makedonije u svakoj zvanicnoj komunikaciji, sve ostalo je provokacija i zelja za svadjom... ako sta drugo i ocekivati od ovih potomaka Milosevica i Seselja.
    (AntiPutin, 20. januar 2017 14:32)

    A kada Makedonija glasa za prijem Kosova u UNESCO to nije provokacija? To je razvijanje dobrosusedskih odnosa sa Srbijom? Srbija treba da promeni to priznanje i da prati osatle drzave clanice EU sa nazivom BJRM.
    (slonov_rep, 20. januar 2017 15:09)

    # Link komentara

  25. @....još jedan dokaz da se aktuelna garnitura srpske vlasti ne želi držati potpisanih ugovora....ne ulazim u to šta je kome ispravno nego šta je potpisano....
    (grom, 20. januar 2017 14:19

    To valjda vazi reciprocno? Oni su prvi pogazili svoj potpis priznavanjem Kosova.
    (Viktor, 20. januar 2017 15:08)

    # Link komentara

  26. Srbija je priznala Makedoniju pod njenim ustavnim i ispravnim imenom "Republika Makeonija" i pod tim imenom i treba da navodi ime Makedonije u svakoj zvanicnoj komunikaciji, sve ostalo je provokacija i zelja za svadjom... ako sta drugo i ocekivati od ovih potomaka Milosevica i Seselja(AntiPutin, 20. januar 2017 14:32)Ako se ne varam Milošvić je priznao bivšu jugoslovensku republiku pod nazivom Rep. Makedonija,što je poremetilo odnose sa Atinom,koja je tada,a možda i sada,bila jedina prijateljska država u regionu.
     (VB, 20. januar 2017 15:01)

    # Link komentara

  27. Sad koristimo BJRM najzad smo se dozvali smo se pameti, rece neko... Poslusali smo Dacica, a gde je tu pamet?
    (nacionalizam je zlo, onako iz iskustva, 20. januar 2017 14:55)

    # Link komentara

  28. @AntiPutin
    Jeste, ALI svako priznanje moze da se povuce. Priznati nesto, u ovom slucaju ime drzave se ne radi iz nekih ideala vec zbog uzajamnog pomaganja na svetskoj politickoj sceni. Realno kakvu mi korist imamo od Makedonije u politickom smislu pa i svakom drugom? Isto koliko imamo i od recimo Ukrajine, drugim recima NIKAKVU korist. U sporu Grcka-MKD prirodno je da zauzmemo stranu na kojoj je Grcka, makar dok to rade vodece drzave.
    (Nemanja, 20. januar 2017 14:53)

    # Link komentara

  29. Srbija na provokaciju odgovara provokacijom.
    Na žalost, poslednjih 25 godina samo takve političke odnose ima.
    Ili možda takve političare bira.
    Ček, pa to je ista ekipa, "majku ti božiju",
    da citiram Tita.
    (Bu2nin, 20. januar 2017 14:52)

    # Link komentara

  30. Svaka drzava u svakom trenutku ima pravo da povuce odluku o priznavanju nezavisnosti neke druge drzave.
    (Pravoslavac, 20. januar 2017 14:51)

    # Link komentara

  31. Srbija je u svadji sa svim drzavama s kojima je bila u drzavnoj zajednici ex yu
    (Dali, 20. januar 2017 14:49)

    # Link komentara

  32. Evo može, menjamo...ako se slože Grci...Oni za razliku od vas nisu priznali Kosovo!
    (Storno, 20. januar 2017 14:47)

    # Link komentara

  33. Vi nama ne priznajete teritorijalni integritet, pa zašto bi mi vama priznavali međunarodno nepriznato ime?
     (trn u oku, 20. januar 2017 14:42)

    # Link komentara

  34. Podrška vladi Srbije što je vratila jedini tačan naziv a to je BJRM.
     (Nenad-EU, 20. januar 2017 14:38)

    # Link komentara

  35. BJRM. Pozdrav.
     (Igor, 20. januar 2017 14:37)

    # Link komentara

  36. "MKD zahteva od Srbije: Koristite ispravan naziv za nas"
    SRB zahteva od Makedonije: Povucite priznanje KiM.
    (genius, 20. januar 2017 14:34)

    # Link komentara

  37. Srbija je priznala Makedoniju pod njenim ustavnim i ispravnim imenom "Republika Makeonija" i pod tim imenom i treba da navodi ime Makedonije u svakoj zvanicnoj komunikaciji, sve ostalo je provokacija i zelja za svadjom... ako sta drugo i ocekivati od ovih potomaka Milosevica i Seselja.
    (AntiPutin, 20. januar 2017 14:32)

    # Link komentara

  38. FYROM nije u poziciji da zahteva bilo sta od Srbije....
    (mlekadzija, 20. januar 2017 14:32)

    # Link komentara

  39. Безобразлук на који треба одговорити повлачењем признања држве под именом РМ.
     (лиманац, 20. januar 2017 14:27)

    # Link komentara

  40. FYROM, nego šta.
     (Zna se gde je prava Makedonija, 20. januar 2017 14:27)

    # Link komentara

  41. a šta je ispravno u nazivu ''republika Makedonija''?
    (džigibau, 20. januar 2017 14:26)

    # Link komentara

  42. Ministarstvo izražava uverenje da "provokacija koja vređa osećanja građana Makedoniji nije odraz dobrosusedskih odnosa", dodajući da je "neprimereno i sramno da susedi koriste uvredljiva imena", navodi MIA.


    A nije sramno priznavanje Kosova, ma daj molim vas...
     (Bosilegrad, 20. januar 2017 14:21)

    # Link komentara

  43. ....još jedan dokaz da se aktuelna garnitura srpske vlasti ne želi držati potpisanih ugovora....ne ulazim u to šta je kome ispravno nego šta je potpisano....
    (grom, 20. januar 2017 14:19)

    # Link komentara

  44. Povucite priznanje Kosova,pa da razmislimo.
    (Dejan, 20. januar 2017 14:17)

    # Link komentara

  45. Koliko vidim mi i koristimo naziv koji koristi ceo svet,znaci sve je u FYROM redu!
    (Pokondirena tikvica, 20. januar 2017 14:13)

    # Link komentara

  46. A ako ne uklonimo priznacete Kosovo? a ne cekaj...
     (Backa, 20. januar 2017 14:12)

    # Link komentara

  47. mi smo cekali godinama da povucete priznanje Kosova, pa to niste ucinili, sad cemo i mi povuci priznanje Makedonije pod tim imenom.
    (seljadin, 20. januar 2017 14:08)

    # Link komentara

  48. Konacno da nasi politicaru urade nesto kako treba. Trebalo bi sto je pre moguce,ponistiti priznanje Makedonije pod nazivom Republika Makedonija,i priznati je pod BJRM, makedonci su sve uradili protiv nasih interesa,mislim da je vreme da odgovorimo na to. Sa tim potezom,nase prijateljstvo sa Grckom bi dobilo jos na znacaju,u ostalom,Grcka je pravi prijatelj Srbije,sto se pokazalo i u ratu devedesetih.
     (Gavro, 20. januar 2017 14:07)

    # Link komentara

  49. Ovaj naziv nije protiv običnog naroda u BJR Makedoniji već protiv političke elite BJR Makedonije koja je priznala Kosovo* i glasala u UNESCO-u da srpski manastiri na KiM budu Kosovski*. Već na prleće će zvaničnici BJR Makedonije imati šansu da bar budu uzdržani ili napuste glasanje u UNESCO-u. Ponavljam običan narod u BJR Makedoniji je prijateljski i bratski narod.
    (Usluga za uslugu, uvreda za uvredu!, 20. januar 2017 14:05)

    # Link komentara

  50. Taj potez usledio je nakon što je na priznanicama za putarinu u Srbiji upotrebljen naziv "Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija" i skraćenica BJRM (na engleskom FYROM), navodi makedonska agencija.

    Konacno smo se bar po nečemu dozvali pameti. Dok sebe ne cenis, niko te nece ceniti. Osnova svakog zdravog odnosa je reciprocitet i simetrija.
    (Anonimus, 20. januar 2017 14:04)

    # Link komentara

  51. Prvo to trazite od vasih prijatelja SAD, Albanije, Nemacke itd. Kad sve drzave clanice EU i NATO budu koristile to ime koje spominjete, i kada to bude zvanicni naziv u UN, tada ce i Srbija koristiti taj naziv.
    (realista, 20. januar 2017 14:01)

    # Link komentara

  52. Kao sto i vi podrzavate nas suverenitet priznavanjem Kosova
     (posmatrac, 20. januar 2017 13:59)

    # Link komentara

  53. Može, čim oni uklone nazive "Priština (KS)" i postave Priština (SRB) na autoputu...
    (Ko će pre, 20. januar 2017 13:59)

    # Link komentara