Bivši zamenik šefa CIA za Balkan: Vreme za podelu Kosova

Vučićeva vlada prvo bi trebalo da obavesti EU i Prištinu da obustavlja učešće u briselskom procesu, pošto posle tri godine i neprekidnog opiranja kosovskih Albanaca i dalje nije postignut značajan napredak, piše bivši visoki zvaničnik CIA Stiven Majer za "Nedeljnik".

Stiven Majer, Nedeljnik
Pošaljite komentar
  1. Ja sam nacionalista ali brojevi nam ne idu u prilog.Ako bi se celo Kosovo vratilo Srbiji za 50 godina bi zbog razlike u prirodnom prirastaju Srbi bili manjina u drzavi a Albanci bi demokratski imali svoju vladu i predsednika.Tuzno ali istinito!
    (vlada, 31. januar 2017 13:01)

    # Link komentara

  2. Nislija, evo da ti daju tri kuce sa okucnicom i 10 ha zemlje, da li bi isao na Kosovo.
    (Saca, 23. januar 2017 17:23)

    # Link komentara

  3. Jedino resenje koje ce na duge staze doneti mir na Balkanu je podela Albanije.
    (Cinik, 20. januar 2017 12:09)

    # Link komentara

  4. Što ga nisi "delio" dok nisi bio bivši?
    (zlopamtilo, 19. januar 2017 14:56)

    # Link komentara

  5. A sta da na primer, ne radimo nista od gore pomenutog, vec uzmemo Kosovo nazad na onaj nacin kako su to albanci radili godinama?
    Uloziti u kupovinu zemlje, stanova, kuca. Finansirati preseljenje srpskog naroda u sve delove kosova, subvencionisati i pomagati te porodice sto vise moguce. I time otezati sitaciju albancima vecim brojem srpskog stanovnistva na kosovu. Pa dok se srpska deca mnoze, vreme bude na nasoj strani.
    Ako srbi hoce nazad na kosovo bez rata, neka plate i neka trpe malo, pa svaku nepravdu nad srpskim stanovnistvom na kosovu uz pomoc medija i politckim pritiskom prikazati svetu. Kako albanci ne umeju da vode svoju drzavu i da upravljaju multietnickom sredinom.
    Ionako trenutna politika nece promeniti nista narednih 20 - 30 godina. Uz ovaj predlog ce bar za 30 godina biti mnogo vise srba na kosovu.
    (Nislija, 19. januar 2017 13:06)

    # Link komentara

  6. @Nesko Nedic

    U tome i jeste problem što se stalno nešto čeka. Srbija je umjesto čekanja vrijeme trebala potrošiti na oporavak posrnule privrede u ovom dijelu koji je pod kontrolom vlade Srbije i istovremeno pomagati Srbe na Kosovu suzbijajući lopovluk kako u Srbiji tako i sredinama na Kosovu. U tom slučaju ne bi bila u sadašnjoj situaciji da moljaka za svaku sitnicu EU i SAD.

    Jedini način da Srbija vrati integralno Kosovo je da se demografska slika promijeni u korist kosovskih Srba. Možda bi nekada i bilo moguće kada bi Albanci ostavili Srbe na miru. Takođe ne kažem da bi Srbi trebali prihvatiti nezavisno Kosovo ali bi mogli koristiti i oprobani albanski recept. Zašto izmišljati toplu vodu kada se možeš identično ponašati. Ne mislim na pobune jer brojnost nije na strani Srba ali zacrtati sebi cilj da u narednih 100-150 godina promijeniš položaj u svoju korist. Integrisati se u kosovsko društvo u onoj mjeri u kojoj su i Albanci bili integrisani u bivšoj Jugoslaviji (od vremena kraljevine SHS do SFRJ). Prihvatiti određene stavke kosovskog društva za početak a istovremeno raditi da takvo stanje preokrenete nekada. Sada bukom neće Srbi ništa postići jer ih nema dovoljno. Takođe malo manje međusobnog animoziteta i više zajedničkih stavova oko istog cilja da se Kosovo vrati u Srbiju a ne Srbija vrati Kosovo (jer je to ipak teže izvodivo).

    @Ne zaboravi

    Albanci odavno nisu većina u Medveđi a izgleda ni u Bujanovcu.
    (bez_cenzure, 16. januar 2017 09:10)

    # Link komentara

  7. Dal' ovaj planira podelu Kosova po uzoru na podelu SFRJ. Poznato je koliko je i na koji način CIA učestvovala u otcepljenju bivših republika SFRJ i Kosova i na koji način. Srbi će im zbog toga "neizmerno i uvek biti zahvalni", ali se nadam da će Tramp tu (terorističku) organizaciju kao i ISIL, koji je njihov proizvod, uspeti da zaustavi u svojim namerama da destabilizuju Evropu i Rusiju.
    (Samouki analitičar sa osećajem za pravdu, 15. januar 2017 06:04)

    # Link komentara

  8. "Vučićeva vlada s takvom je odlučnošću rešila da oltaru Evropske unije kao žrtvu prinese Kosovo, da je zvanični Beograd odmah Srbiju bacio u defanzivu."
    (istina, 12. januar 2017 16:01)

    # Link komentara

  9. Kad je Djindjic predlozio podelu Kosova, sto je najbolje i jedino resenje, Ameri i Rusi su ga "sklonili". Ni jednima ni drugima nije odgovarao mir na Balkanu.
    Sad nam "ekspert" iz CIA prodaje pamet!?
    (sasa jokic, 12. januar 2017 15:48)

    # Link komentara

  10. ne, NIJE floskula: izgubljeno je samo ono cega se ODREKNES.
    (leila, 12. januar 2017 15:22)

    # Link komentara

  11. A da on nas malo ne navlaci...CIA je to.
    (DrIfter, 12. januar 2017 15:15)

    # Link komentara

  12. Smejali ste se Djindjiću što je ovo predlagao 15 (!!!) godina ranije!
    (ja, 12. januar 2017 15:14)

    # Link komentara

  13. Kao srbin sa Kosova i Metohije,želim da kažem sledeće:
    Postoje raznorazna očekivanja.Medjutim,najvažnije jeste ono šta mi mislimo.Tu mislim pre svega na celokupni srpski narod.
    Naš istaknuti akademik (Mateja Bećković) rekao je:
    "Srbin je onaj koga se Kosovo tiče".
    Te shodno tome smatram da,svakoga od nas treba zainteresovati eventualni gubitak Kosova i Metohije,kao postojbine,temelja,klice,nastanka svega onoga što se danas zove Srbija-srbin.
    Mišljenja sam da,nikada i ni za šta nije kasno,pa ni verovanja u prirodno stanje stvari kada je Kosovo u pitanju.Politika,vlast,sile,sve je to relativna kategorija u odnosu na veru Božiju.Ne gubite veru i nadu u Božiju volju,a ona je i nastanak.Sve ostalo je ljudska potreba,u kakvima caruje niko drugi no Djavo.
    Na kraju-krajeva,niko od naših jadnih predaka,koji su gazili tlo kosovsko,nije zaslužio ovakvo ruganje.Uvek se zapitajte:
    "Ima li koga ko je vredan moje žrtve".
    Naravno da ima !!!
    Vekovi su za nama.
    Istina nas pokreće.
    Neka tako i ostane.
    (Vlado Vujovic, 12. januar 2017 15:10)

    # Link komentara

  14. Ovaj bi da nam uvali rat opet. Neka hvala.
    (P-76ers, 12. januar 2017 15:06)

    # Link komentara

  15. Dosta vise pobogu! "Za to vreme mnogi Srbi su skupo prodavali imanja i selili se u Srbiju."
    Naravno da su prodavali kad im je preceno na razne nacine a cenu su odredjivali Albanci da bi pred svetom izgledalo da je to fer, isto onako kao sto u Americi crnci kupuju prvu kucu u ulici u kojoj zive belci. Naravno, sledeca kuca ide za mnogo nizu cenu. Sta je trebalo Srbi da rade - da cekaju da im se neko dete "oklizne na bananu"? DRZAVA je zmurila na sve to i Srbi su BEZALI otuda po svaku cenu. Naravno, bilo je i drugih slicnih stvari ali ovo bas bode oci, kao Srbi se obogatili! A posto bi ti koji si ovo napisao otisao iz svog sela, grada, rodnog kraja?
    (Langus, 12. januar 2017 15:04)

    # Link komentara

  16. Podržavam ideju, ali samo ako Srbija dobije obeštećenje za "ustupljenu" teritoriju KiM na podrčju Albanije po principu dajem 1km2 - dobijam 1km2. Eto prilike da Skadar ponovo bude grad u satavu Srbije, kao i da Srbija nakon 200 godina ponovo izađe na Jadransko more. Treba imati viziju i hrabrosti za konačno rešenje, koje neće ni jedu stranu favorizovati. Samo pravedna rešenja su održiva, a sve ostalo je gubljenje vremena.
    (Slobodan, 12. januar 2017 15:04)

    # Link komentara

  17. Podela KiM, CG, BiH i BJRM. I da završimo sa podelama. Za sada. U sledećem krugu da se podele i Hrv i Srb.
    (Hilon Hilonides, 12. januar 2017 14:59)

    # Link komentara

  18. Čim vidim ovo "bivši" ne moram dalje ni čitati jer služi za zamajavanje domaće javnosti a taj isti " bivši" dok je bio "aktuelni" je imao sasvim drugačiju priču kao i svi ostali " bivši"
    (Zlopamtilo, 12. januar 2017 14:57)

    # Link komentara

  19. Mozda je ovaj predlog o podeli je dobar, ali ne zaboravimo da se time otvara ,,pandorina kutija,, u kojoj su podela Bosne, Makedonije i Presevske doline, mozda i deo CG. Za ovu opciju mislim da nije spreman ni zapad nit Rusija, jer to trazi ogromna finacijska srdstva za ostvarivanje ovog plana, a te sile nisu spremen da pruze.
    (dejvid, 12. januar 2017 14:57)

    # Link komentara

  20. Albanci za opciju podele Kosova nece nikada pristati sve dok deo tih pregovora ne ukljucuje i spajanje Juznih opstina Presevo, Bujanovac i Medvedju Republici Kosova, obzirom da u te opstine vecinu stanovnistva cine albanci!!!
    (Ne zaboravi!!!, 12. januar 2017 13:42) # Link komentara
    Preporučujem (+1)Ne preporučujem (-2)

    Ma, ubaci tu i Glazgov, Marselj i Padovu. Nek se nadje.
    Medjutim, ipak ste vi drzava u formiranju. Svetski tokovi su veoma brzi, promene se desavaju svakodnevno. Tacno je da Tramp nece da vrati Srbiji Kosovo, ali je vise nego dovoljno da ne nastavi sa pritiskanjem drugih zemalja da priznaju nezavisnost Kosova. A to realno moze da se desi. To znaci da cete ostati u nekom vakuumu bar narednih 5-6 godina, bez drzave, bez priznanja, bez imena, bez napretka, bez znacajnih investicija ... Biti realan to je danas velika stvar. A vi ste do sada uvek bili realniji i konkretniji od Srba. Vreme je da se stavi tacka na ovu pricu. To neko "sutra" moze i vas skupo da kosta kao sto je nas kostalo 1999. godine. Pamet u glavu!!!
    (Srrrrrrrrrdjan, 12. januar 2017 14:52)

    # Link komentara

  21. Ne delimo nesto sto je nase! I bice opet nase jednog dana (taj dan nije daleko)!
    (Pedja dorcol, 12. januar 2017 14:44)

    # Link komentara

  22. I da,Kosovo je izgubljeno davno pre bombardovanja.Taj gubitak je proces koji je trajao decenijama.Albanski natalitet,doseljavanje iz siromasnije Albanije su polako menjali demografsku sliku.Za to vreme mnogi Srbi su skupo prodavali imanja i selili se u Srbiju.To je dugotrajan proces,i ne vidim nacin da se nesto slicno desi u suprotnom smeru.
    Posto Albanci nece da zive u Srbiji,jedino resenje je sila.A silu nemamo.I da imamo,nista opet ne bi uradili.Kao i devedesetih..
    (vlasta, 12. januar 2017 14:21)

    # Link komentara

  23. Kao stanovnik Kosovske Mitrovice, ovo mi deluje kao najbolje rešenje, iz prostog razloga zato što srbi u Mitrovici i severno od ibra nisu srbi,a zato postoje više razloga:

    1.Srpski pasoš koji nije srpski i za svaku zemlju nam je potrebna viza, koju isto tako kada vide koordinaciona uprava odbijaju da izadaju.

    2.Srpska posta kojoj je zabranjeno primanje i slanje pošiljaka iznad 2000 din. (sramota)

    3.Preveliki broj automobila iz razloga što su strana vozila/neregistrovana "legalna" I ima ih više nego registrovanih vozila.

    4.90% stanovnika u isto vreme ima srpsku i kosovsku ličnu kartu iz razloga što nijedna banka ili slična institucija ne priznaje srpsku.

    Ne razumem vas koji kažete da je Kosovo srpsko a niste svesni da na celoj teritoriji kosova nema ni 8% srpskog stanovništva.Voleo bih da vas lično provozam od Mitrovice do Prištine da sami vidite i kažete da li je Kosovo i dalje srpsko.

    Ukoliko se ovako nastavi malo po malo sve na severu Kosova biće u vlasništvu albanaca, a mi ćemo biti strani državljani u republici Kosovo.Tako da je ta podela jedino racionalno rešenje. Pozdrav iz Kos.Mitrovice
    (kmkm, 12. januar 2017 14:13)

    # Link komentara

  24. Kako mi volimo da se lazemo,i da zivimo u bajkama.Kosovo zauvek,ustav,sveta srpska zemlja,rezolucija..Sve su to samo floskule,koje nemaju realnu tezinu.Realno je da je Srba sve manje i da ce nas za sto godina biti dva-tri miliona.I sta onda?I uza Srbija ce biti prazna.I sad nam je gustina naseljenosti mala.Sve manje se dece radja,a sve vise ide u inostranstvo.Mislite da ce njihovi unuci biti Srbi?
    Ta podela je bila nekad opcija,sad je skoro nemoguca.Trebamo mi gledati da spasemo ovo sto je ostalo od Srbije.Vecima nas istoriju zna na osnovu jednog filma o kosovskom mitu.Manimo se mita,vratimo se
    zivotu..
    (vlasta, 12. januar 2017 14:12)

    # Link komentara

  25. Ono kad mi nije jasno kako ljudi mogu da zatvore oci pred etnickim ciscenjem koje se vrsi sve ove godine dok je Kosovo bilo okupirano. UNMIK nista tu nije pomogao, umesto da je postupala po rezoluciji 1244, oni su dozvolili Albancima potpunu vlast. I pre 99' doseljavali su se kako su stigli, pojedini Srbi su prodavali zemlju za ogromne pare, a Albanci ih naseljavali protivno zakonu. Tako da je sve ovo iskljucivo UNMIK-ova krivica, ali ocigledno je da je sve to bio i cilj. Da se u toku ovih dvadesetak godina, prevrtljivih, izmeni etnicka karta Kosova i Metohije, a da niko ne bude kriv za to. Polako se stavljalo do znanja Srbima da nisu pozeljni tamo. Ja samo mogu da zahvalim Bogu da tih godina nisam bio pod represijom, najverovatnije zato sto i nemam veliku porodicu. Ko zna sta bi bilo da sam imao decu u to vreme, ziv nisi kad ti prete.
    (Nikola, 12. januar 2017 13:59)

    # Link komentara

  26. @MilosRecimo da se to desi i da nam pripadne taj deo sadasnje Albanije. Sta ces sa Albancima koji zive tamo? Pa mi ne znamo ni sta bi sa Albancima koji zive na Kosovu, u slucaju da povratimo suverenitet tamo, kamoli sa nekim drugima. To je ozbiljan, ozbiljan problem. Ne zamerite na ideji, ali na neki bolestan nacin odvajanje Kosova nam je mozda ucinilo i uslugu, sacuvalo je ostatak Srbije od Albanaca na kratko vreme, koliko toliko.
    (Bojan, 12. januar 2017 12:14)
    Kakve su to gluposti i kakav rasizam. A sta ce onda Britancima Skoti ili Spancima Katalonci? Ajde malo ukljucite mozak kad pricate gluposti.
    (N, 12. januar 2017 13:45)

    # Link komentara

  27. Albanci za opciju podele Kosova nece nikada pristati sve dok deo tih pregovora ne ukljucuje i spajanje Juznih opstina Presevo, Bujanovac i Medvedju Republici Kosova, obzirom da u te opstine vecinu stanovnistva cine albanci!!!
    (Ne zaboravi!!!, 12. januar 2017 13:42)

    # Link komentara

  28. Vučiću bi bilo bolje da je njega uzeo za savetnika, a ne što se
    domunđavao sa Blerom.
    (Paki, 12. januar 2017 13:37)

    # Link komentara

  29. Nije ti to sve sto je ovaj gospodin napisao kongod hoce moze procitati celi clanak gde se izricito kaze da je vreme da se usopstave velika srbija pripajanjem rs i severa kosova,velika hrvatska pripajanjem teritora bih i velika albanija pripajanjem kosova,presevske doline,podrucja crne gore sa albanskim stanovnistvom i skoro pola makedonije,u tome nema poruka sta bi sa bih i makedonijom jedino savetuje crnoj gori da se pripaja srbiji ili ide samostalno
    zasto se objavljuju polovicne informacije i kome sluze ne znam ali svidjalo se nekom ili ne ako se vec odluci da se nesto objavi onda objavi celi clanak a ne scracenu jednostranu verziju pa da svi znamo sta se kuva
    (velika trojka progutala male, 12. januar 2017 13:33)

    # Link komentara

  30. Zapanjujuci je, a meni licno se jednostavno gadi, ovaj radikalizam vecine komentatora bez ikakkvog pokrica u snazi Srbije, njenoj medjunarodnoj poziciji, interesima velikih sila i drugim relevantnim parametrima. I posto sve govori da je integralni povratak KiM nemoguc, prelazi se na cisto praznoverje: jednom ce se karte okrenuti u nasu korist, bliski dolazak nekog mitskog ekstra Trampa (ovaj je tek njegov prethodnik) i slicne morbidne fantazije. Dotle da se koprcamo u mulju svoje nemoci i "cekamo".
    (Nesko Nedic, 12. januar 2017 13:24)

    # Link komentara

  31. He he. Juriš...!
    (Mandrak, 12. januar 2017 13:21)

    # Link komentara

  32. A rekao je BIVSI ZAMENIK sefa cie.
    Bas mi je on sad kao bivsi zamenik jaka mustra.
    (Jo, 12. januar 2017 13:20)

    # Link komentara

  33. Kad neko, ko nema nikakvih dodirnih tacaka sa Srbijom, bolje zna i konstruktivnije predloge imao od samih Srba i diletanata koji sede u vladi Srbije. Prosto me sramota sto sam Srbin.
    (Djolence, 12. januar 2017 13:20)

    # Link komentara

  34. Vecina proevropskih gradjana Srbije podrzava otcepljenje od Kosova. SNS,DS,LDP,SPO,NS,SPS,SDS,DJB,LSV..,sve stranke koje imaju neki uticaj u politickom zivotu, znazno podrzavaju otcepljenje Srbije od Kosova. Znaci, i fanovi Lee Kis i fanovi Kesica.

    Srbija mora da prihvati realnost da je Kosovo nezavisna država i da, kao takva, može čak i da proglasi i ujedinjenje sa Srbijom. Ako Srbija nastavi sa tvrdoglavim odbijanjem da je Kosovo nezavisno, Kosovo to može i prestati da bude.
    (ispran mozak, 12. januar 2017 13:18)

    # Link komentara

  35. Odbijali smo i bolje predloge, samo ne znam zasto?
    (vreme je za pregovore, 12. januar 2017 13:15)

    # Link komentara

  36. tako su i sadamu huseinu rekli da je vreme da uzme kuvajt i da ne sme da popusti nikako...
    (sale, 12. januar 2017 13:06)

    # Link komentara

  37. Nazalost, jos pre 20+ godina je vecina nasih akademika predlagalo da se Kosovo podeli na 2 dela, za slucaj nekog 'buduceg rata' koji je ubrzo 1999. i dosao - 1. deo sa vecinskim Srpskim stanovnistvom, najvecim svetinjama SPC, termoelektranama i rudnicima uglja (oko 40% teritorije) i 2. deo koji naseljavaju albanci 99%... Rugova je po savetu albanaca cak i pristao, samo da rata ne bude...
    To je jedino izvodljivo i iz sadasnje perspektive, da se sacuva koliko-toliko ovaca i da vukovi budu koliko-toliko siti...
    Inace, trajni sukob u bilo kom obliku samo steti - ko ce, na primer, jos da ulaze u drzavu koja moze sutra da bude u ratu i pod sankcijama?!
    I ako se neko seca 1980-90tih, kada su Srpski politicari, koji su bili vecinom i rukovodioci po KiM, nosili kes u dzakovima i delili Albancima samo da bi ovi bili mirni?! Hocete da Srbija upadne u isti problem kao Makedonija?! 1+milion ujedinjenih albanaca predstavljalo bi preveliku politicku snagu i preveliko finansijsko opterecenje za Srbiju...
    (slavke, 12. januar 2017 13:01)

    # Link komentara

  38. valda ovo je pisao neki takonazvani ekspert iz srbije sa osmoletkom
    (sss, 12. januar 2017 12:56)

    # Link komentara

  39. Sigurno je za ovu "Analizu " dobio debeli honorar. Sto ovo nije pisao dok je bio na duznossti?
    (US $, 12. januar 2017 12:52)

    # Link komentara

  40. Nije im uspela fora sa zajednicom opština pa sada traže izlaz. Nema ga, nije moguće, Kosovo nije država, pa ma ko je priznao. Državu ne čini priznanje i utopistički stavovi se otope. Moraće sami da obuzdavaju Albance, to je zapadno testo i mešenje, ješće ga po svom receptu, Srbija da ga poravlja neće, kako ste kuvali, tako sada jedete, tako će i da povratite.
    (ilija, 12. januar 2017 12:48)

    # Link komentara

  41. "neprekidnog opiranja kosovskih Albanaca"... a Srbi treba nekog da obaveste?
    (Zoran Jovanic, 12. januar 2017 12:41)

    # Link komentara

  42. Podelicemo Kosovo... bice 60% albansko, a 100% nase. Verujem da bi svaki prosecno obrazovani Albanac prihvatio ovaj predlog!
    (mosha, 12. januar 2017 12:34)

    # Link komentara

  43. Kakva slučajnost da u vreme iščekivanja jednog od najvećih izbegličkih talasa ka zapadnoj Evropi ikada, Amerikanci huškaju Srbe na odlučniji stav o podeli Kosova? Pa zar SAD nisu već priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova? Ovo u prvi mah izgleda kao prijateljski savet ali suštinski je mnogo gore od onoga kako izgleda. Svima je jasno da bi ovakvi potezi vodili do novog oružanog razračunavanja ko zna kolikih razmera. Istorija je pokazala da Srbija u SAD i Velikoj Britaniji nikada nije imala istinske saveznike. Setimo se samo martovskih demonstracija pred aprilsko bombardovanje Beograda. Britanci su otvoreno uvukli Jugoslaviju u rat jer im je bio potreban "živi zid". Danas, samo stvaranjem rata na glavnoj izbegličkoj ruti, može se zaustaviti još veći priliv izbeglica. Srbija, Makedonija i Kosovo su deo glavne rute. Nemojmo da dozvolimo da nas i ovaj put koriste kao "topovsko meso"! Samo pregovori, mirno i diplomatski pa neka traje i svu večnost ako treba.
    (Hladne glave..., 12. januar 2017 12:32)

    # Link komentara

  44. Косово* је наше и тачка !!
    (Владица, 12. januar 2017 12:28)

    # Link komentara

  45. jedan nas diplotama je na tv Prva kod Vojtehovski pre par meseci javno govorio o ovakvoj ponudi Zapada 1998. samo po njoj je odnos bio 60-40% u nasu korist. sada nam ovaj predlaze 10,15.%, legalizuje etnicko cišćenje.

    moji su iz Metohije poreklom, hvala lepo. bolje i ovako da ostane, makar ih tada ne bi priznali a doci ce nasih pet minuta.
    (Dusan, 12. januar 2017 12:25)

    # Link komentara

  46. Kako ovi "bivsi" govore istinu ali samo kad su bivsi :(
    (Trampo, 12. januar 2017 12:24)

    # Link komentara

  47. Još jedan bivši.
    (Ojha, 12. januar 2017 12:20)

    # Link komentara

  48. @Milos
    Recimo da se to desi i da nam pripadne taj deo sadasnje Albanije. Sta ces sa Albancima koji zive tamo? Pa mi ne znamo ni sta bi sa Albancima koji zive na Kosovu, u slucaju da povratimo suverenitet tamo, kamoli sa nekim drugima. To je ozbiljan, ozbiljan problem. Ne zamerite na ideji, ali na neki bolestan nacin odvajanje Kosova nam je mozda ucinilo i uslugu, sacuvalo je ostatak Srbije od Albanaca na kratko vreme, koliko toliko.
    (Bojan, 12. januar 2017 12:14)

    # Link komentara

  49. 1.podela znaci priznanje kosova,2.juzno od ibra zivi trenutno vise srba nego severno od ibra.3.a sto se tice albanaca,oni nikad nebi potpisali ovu podelu...
    (bozidar, 12. januar 2017 12:13)

    # Link komentara

  50. Stiven Majer je bivsi CIA analiticar i sadasnji obicni placenik i lobista.
    Toliko je prijateljski raspolozen prema srbima koliko i dobije para :))
    Ovu analizu kao da je Milorad Dodig napisao :))
    Nego sta kaze "real CIA" ?
    (cia snajka,cia, 12. januar 2017 12:09)

    # Link komentara

  51. Kako ovaj obaveštajac na finjaka loži kako bismo započeo ratni sukob. A mi treba da se upecamo pa da teramo inat EU i da idemo da delimo KiM migovima, VBR-ovima i gladnom i bosom vojskom...
    (Neko iz mase, 12. januar 2017 12:09)

    # Link komentara

  52. Stop podelama.Zamrznuti sve do boljih vremena i ukunuti svako trosenje novca sem direktno Kosovskim srbima. Mozda Tramp ne moze da vrati Kosovo, ali moze da okrene glavu na drugu stranu kada bude trebalo. Sta ocekujete, da bi ovaj CIA boy rekao tako nesto, pa investirali su tolike pare u baze dole da naprave od Kosova malu ameriku u Evropi, yes sad ce da ga predaju...vreme mora da prodje, da izumru ove generacije koje su ga otele,i mi sa njima, pa tek nasa deca onda mogu da ga vrate, kada njihovi pomru od posledica bombardovanja, jedno vreme bice Kosovo prazno,posle toga,i jos malo vremena, ce biti nase. Tad je vazno da ga se nismo SAD odrekli...Tiha voda breg roni
    (bg, 12. januar 2017 12:07)

    # Link komentara

  53. Ustav i zakoni imaju svoju svrhu i poprilicno su jasni, ne pravite se pametni ni vi spolja, ni vi iznutra. Premijer, predsednik...su nazivi radnih mesta na koja narod, kao poslodavac, zaposljava ime.prezime sa ugovorom na odredjeno vreme, da u ime i u interesu naroda obavlja poverene mu poslove. Za nepostovanje procedura rada i kodeksa ponasanja sledi otkaz, a za nanosenje stete moze biti i sudski gonjen od strane poslodavca. Pamet u glavu.
    (Blok, 12. januar 2017 12:07)

    # Link komentara

  54. Kosmet treba zvanično proglasiti okupiranom teritorijom, što i jeste.
    Umesto toga, režim je najavio promenu Ustava sledeće godine i brisanje KiM.
    Ovaj prazan tekst je početak propagande u tom smeru.
    (Gospodar Zarin, 12. januar 2017 12:06)

    # Link komentara

  55. Stop podeli. Jer sledeca podela ce biti u Nisu. Kad se jednom odreknete teritorije tu nikad kraja nema. Mi trebamo insistirati na podeli Albanije da se Skadar i okolina pripoji nama jer je to istorijski srpska teritorija i treba nama da pripadne.(Milos, 12. januar 2017 11:31)

    "Sjajne" ideje! Da li imas sedam godina ili si prespavao period 1999-2017?
    (dusan, 12. januar 2017 12:06)

    # Link komentara

  56. Strpljen-spasen...
    Samo polako!
    (salle, 12. januar 2017 12:02)

    # Link komentara

  57. Imam jednostavnije resenje:

    Treba priznati nezavisnost.

    Da se ne zavaravamo, Srbija hoce Kosovo samo kao koloniju - a ne kao stvarni deo zemlje.

    Plus, sto Kosovo kao deo Srbije bi bio kraj Srbije.

    Budimo iskreni, niko ovde ne zeli Kosovo. Zele samo teritoriju, ali ne i gradjane koji tamo zive. Videli smo 1999 koje resenje se u Beogradu favorizuje da se resi to "pitanje". A zna se kako se to zove.
    (Tomica, 12. januar 2017 12:00)

    # Link komentara

  58. Realno i jedino izvodljivo resenje.Na zalost Kosovo je definitivno izgubljeno 99' i sve nakon toga su prljave diplomatske i razne druge igre.Sad trebamo biti mudri i izvuci bar severni deo i sacuvati nase ljude i resurse.Verujem da je to svim razumnim i racionalnim ljudima na obe strane jasno.Pitanje je samo da li ih ima dovoljno da preovladaju nad spekulantima i muljatorima kojima odgovara ovaj stastu qvo ?
    (Dule Pop, 12. januar 2017 11:58)

    # Link komentara

  59. Oni se svi sete sta treba ali kada su BIVSI !?!?
    (Djuka, 12. januar 2017 11:57)

    # Link komentara

  60. Neka hvala, sacekacemo jos malo normalizaciju snaga u svetu i poptuni povratak vladavine prava. Pa i potpunu primenu rezolucije 1244 po kojoj je nasoj vojsci omogucen povratak na Kosmet i jos stosta!

    Inace rezolucija 1244 je i dalje na snazi!

    Amerika sve brze gubi uticajne sfere po svetu, krenulo je sve od Sirije gde se i dalje koprcaju a vidimo sada je i Azija problem, od Filipina, preko Vijetnama pa do Kine koja ih je prakticno izbacila iz stroja. Tako da nama vreme samo ide u prilog. Pre 18 godina ovo nije bilo zamislivo ali eto.
    (Lazar, 12. januar 2017 11:56)

    # Link komentara

  61. Ako dobro citam tekst, Srbija je popustljiva i svako malo daje neke stvari, dok Albanci ne popustaju ni milimetra. Usput, stranci citavo vreme naglasavaju kako Srbija mora naci nacin da pokrene dijalog. I onda se neki pitaju zasto stranci vise postuju Albance...
    (Brajkan, 12. januar 2017 11:55)

    # Link komentara

  62. Ovaj pristup je zapravo jedini mogući put kojim bi trebalo ići. Mi smo imali tužnog Tadića koji je osam godina kao papagaj ponavljao da nema podele Kosova, a pošto je postao predsednik ne zato što je sposoban, već što je "lep" - ništa konkretno se od njega nije moglo ni očekivati, ali je za tih osam godina nečinjenja - srpska pozicija toliko urušena da smo došli u poziciju da kao što reče ovaj čovek - molimo za milost. Moj drugar Miša Đurković, reče jednom kako velike poteze u ovoj zemlji mora da čini nacionalista (misleći na Vučića) kako Tadić to nije mogao (a ja tvrdim da nije ni znao), a ja se pitam što smo ga onda trpeli osam užasno dugih godina? Dakle, jedino pravo rešenje je po meni podela Kosova po etničkoj liniji (u smislu sever Srbima a centar i jug Albancima) uz ex teritorijalnost za srpsku crkvu - i tačno je što Vučić pre shvati da mu je to jedini put - time će pre početi da ovom narodu vraća dostojanstvo. Sada je po meni idealan geo-politički trenutak za to - kako zbog promene vlasti u Americi, tako zbog izbegličke krize ali i značajno moćnije pozicije Rusije nego ranije...Ako Vučić sada propusti ovaj momenat za ovaj novi kurs - nikada ga više neće imati i ostaće upamćen samo kao još jedan od propalih političara koji nije uspeo da reši problem Kosova, ali je uspeo da izgradi Beograd na vodi (ne želeći pri tom da kazni krivce za Savamalu)....A ako neko ima kapacitet za to - to sigurno nije Šutanovac i Čeda Čada, več on...dakle Vućiću srećno ako si mudar!
    (komentator, 12. januar 2017 11:53)

    # Link komentara

  63. čovek nam lepo rekao šta treba da uradimo.
    (ledenjak, 12. januar 2017 11:50)

    # Link komentara

  64. Good morning. Nema druge.
    (Vladan, 12. januar 2017 11:50)

    # Link komentara

  65. Svaka čast. Pravi Amerikanac na pravom mestu u pravo vreme.
    (Nenad, 12. januar 2017 11:48)

    # Link komentara

  66. 1244
    (gepard, 12. januar 2017 11:36)

    # Link komentara

  67. Stop podeli. Jer sledeca podela ce biti u Nisu. Kad se jednom odreknete teritorije tu nikad kraja nema. Mi trebamo insistirati na podeli Albanije da se Skadar i okolina pripoji nama jer je to istorijski srpska teritorija i treba nama da pripadne.
    (Milos, 12. januar 2017 11:31)

    # Link komentara