1. U Londonskom ugovoru Srbija ne samo sto nije imala predstavnika vec nije bila ni pomenuta. Dosta vise sa tom lazi kako su nam Londonskim ugovorom nudjene kule i gradovi. Banata danas ne bi bilo u Srbiji da nije Pupin to izdejstvovao, jedini uslov je bio da Srbija dobije Banat u koliko udje u Zajednicu sa juznim slovenima. Nisu niti Kralj Aleksandar niti Nikola Pasic imali uticaja da prekrajaju granice na Balkanu.(kimi, 02. decembar 2016 18:06)S'obzirom da su Srbiji i Belgiji priznati dorinosi,koje su ove dve zemlje imale u Prvom svetskom ratu,ove dve zemlje su bile odmah iza tri velike sile Francuske,Britanije i SAD-a kada je bilo odlučivanje o novim evropskim granicama.O novim granicama se u Parizu i Londonu raspravljalo mnogo pre završetka rata.Čak i srpska vlada u egzilu se borila za svoje interese.U Londonu su na početku rata bili protiv rasturanja Austrougarske,a pred kraj rata su čak bili za to da se Srbiji dozvoli proširenje na Bosnu,Dalamaciju i Slavoniju.Možda da se vlada i kralj nisu toliko borili za neku državu Južnih Slovena sada ne bi imali prilike da učimo o ratovima 90-ih.
     (bristol, 2. decembar 2016 20:05)

    # Link komentara

  2. Razlozi za građanski rat i raspad Jugoslavije su vrlo prosti i prizemni. Bila „mala bara mnogo krokodila“. Pretedenti na „presto“ su posle odlaska „prestoloostavioca“ jedini način za podelu vlasti videli u podeli naroda po nacionalnoj i verskoj osnovi. Jedino se pričama o ugroženosti od druge nacije i vere narod mogao da mobiliše u tuču oko vlasti i „besplatnog ručka“.
    (Todor, 2. decembar 2016 18:21)

    # Link komentara

  3. (HISTORIA MAGISTRA VITAE EST, 2. decembar 2016 16:39)

    Kad vec volis stare izreke, onda se seti i Cercilovih reci o tome ko pise istoriju (pobednik). A JNA je bila gubitnik u svakom pogledu. Najpre je izgubila drzavu i njene tekovine kojima se zavetovala da ce ih cuvati, a potom i sebe i sve ratove koje je vodila. Pametnom dosta. I to nije nista novo. Svega 50 godina pre ratova devedesetih neki drugi pobednici su nas ucili kako je kralj Petar II odneo nekakve zlatne poluge i to avionom koji je jedva mogao i njega samog da nosi, kamoli poluge! Ali nista zato, svi smo ponavljali tu glupost kao nekakvu mantru. U udzbeniku istorije za osnovnu skolu pisalo je i kako je Isus Hristos bio "mitska licnost", kako je Kraljevina Jugoslavija bila polufeudalna drzava, kako je carska Rusija bila zemlja u kojoj su ljudi jeli korenje i u kojoj su boljsevici oslobodili kmetove (kmetstvo je inace tamo ukinuto 1860, a ne 1917 godine). ... i da vise ne nabrajam!
    (dokle vise?, 2. decembar 2016 18:14)

    # Link komentara

  4. E! (HISTORIA MAGISTRA VITAE EST, 02. decembar 2016 16:39)

    U Londonskom ugovoru Srbija ne samo sto nije imala predstavnika vec nije bila ni pomenuta.
    Dosta vise sa tom lazi kako su nam Londonskim ugovorom nudjene kule i gradovi.
    Banata danas ne bi bilo u Srbiji da nije Pupin to izdejstvovao, jedini uslov je bio da Srbija dobije Banat u koliko udje u Zajednicu sa juznim slovenima.
    Nisu niti Kralj Aleksandar niti Nikola Pasic imali uticaja da prekrajaju granice na Balkanu.
     (kimi, 2. decembar 2016 18:06)

    # Link komentara

  5. Dragi srbi ,
    pogledajte istini u oci ,nema tu nikakve filozofije,
    uz podrsku Rusije, Srbija je htela da se prosiri,
    a Bosna je podeljena na entitete samo zato sto je vecinski narod muslimanske vere , to svi znamo i to je jedina istina .
    (realno, 2. decembar 2016 17:35)

    # Link komentara

  6. da je Hr htjela rat, ne bi usla u njega s dva pistolja i vilama. Trebali smo se mirno razici i dalje bi se zvali braca. pozz
    (kristnovoselic, 02. decembar 2016 13:06)
    Mogli ste Srbima da priznate daleko manje pravo, da ostanu u svojoj drzavi i svojim domovima i mirno da odete, ali vi ste resili da pocnete protiv JNA i Srba rat koji "niste hteli". Pozz.
     (my way, 2. decembar 2016 17:31)

    # Link komentara

  7. Zanimljivo je da svi pominju da su Srbi predstavljeni kao zločinci, ali niko ne pominje da u Srbiji nije sprovedeno etničko čišćenje. Otkud to da "najveći zlikovci" nisu nikog proterali iz svoje zemlje? Sa druge strane, ima više od pola milion Srba proteranih iz Bosne, Hrvatske i Kosova.
    (slavija, 2. decembar 2016 17:20)

    # Link komentara

  8. Da li se odavde shvatiti da je apsurdna glupost upadati u zamku o kojoj ce svet kasnije pricati, ma budale neklo tamo vremena i to samo neku deceniju kasnije?
    Ma sta uradite ce biti po principu: Dzabe ste krecili.
    Svet nema volju da se opterecuje nekim plemenski obracunima, porodicnim svadjama itd. Jer sve traume sa podrucja SFRJ su upravo kao sto vidite zapakovane i uvijene u takav celofan!
    Za ideale, ginu budale.
     (Swedenonline, 2. decembar 2016 17:14)

    # Link komentara

  9. HISTORIA MAGISTRA VITAE EST, 2. decembar 2016 16:39)

    ,Prijarelju, ovo za Cele Kulu,
    istina je sasvim drugacija ,raspitaj se malo.
    (Zivim tu pa znam., 2. decembar 2016 17:07)

    # Link komentara

  10. ...ratovi na Balkanu učenicima prikazani kao deo secesionističkih događanja u istočnoj i jugoistočnoj Evropi nakon 1990.”...“ratna delovanja u Hrvatskoj opravdana postojanjem značajne srpske manjine, ali da su uz regularnu vojsku (JNA)”...“Hrvatska je pak brzo stvorila vojsku...Kad su hrvatska snage došle do teritorija koje su nastanjivali Srbi, počinili su i etničko čišćenje, proteravši Srbe”...
    Treba razumeti da, imajuci u vidu uloge svojih zemalja, moraju da sminkaju, relativizuju, izjednacavaju...fale tu stvari poput nazivanja zengi neoustaskom teroristickom paravojskom formiranom na dan NDH, spominjanjem ustaske euforije, zlocina nad Srbima, cinjenice da je Hrvatska i danas puna ulica i trgova Mile Budaka, nacionalnog ideologa NDH i kreatora cuvenog matematickog resenja za Srbe, da joj je kao clanici EU Paveliceva kuna valuta... na kraju, cinjenice KO JE POCEO RAT I UBIJANJE iz tih secesionistickih teznji iako je mogao mirno da se odvoji da je daleko manje pravo, da ostane u svojoj drzavi i u svojim domovima bio spreman priznati drugome, ali i ovo sto uce je svakome sa 2 grama mozga dovoljno da shvati sustinu. Najgori su oni kod nas koji istinu nazivaju nacionalizmom gazeci po njoj, po pravdi, zrtvama, pa jos to predstavljaju kao nesto moralno uzviseno, no njihov problem.
     (my way, 2. decembar 2016 16:57)

    # Link komentara

  11. Neka zavire naši novinari u udžbenike koji se uče u Hrvatskoj ili BiH i neka objave članak na tu temu. Svi će biti šokirani količinom propagande i mržnje koja se usadjuje od najranijih dana učenicima.
    (miki, 2. decembar 2016 10:58)

    U našim isto. Istorija je potpuna propaganda. Zato volim prirodne nauke, jer nema diskutabilne politike. Škole su idealno mesto za pranje mozga jednog naroda.

    Zamislite kada bi se kod nas učilo o Tigrovima, Belim orlovima, Šešeljevcima, Knindžama, Žutim osama... i drugim paravojnim formacijama/bandama.
    Nego se to lepo izostavi, kao i Vukovar, Srebrenica...
    A priča se samo o Bratuncu, Oluji...

    Dete iz Srbije zna samo za Bratunac i Oluju.
    Dete iz Hrvatske za Vukovar, Srebrenicu i paravojne bande.

    Dva ista naivna mlada mozga, uče dve istorije, rađaju dve mržnje.
    (Another brick in the wall, 2. decembar 2016 16:52)

    # Link komentara

  12. Nista od ovaga se ne bi desavalo da su srpski kralj Aleksandar Karadjordjevic i Nikola Pasic prihvatili Londonski ugovor iz 1915 godine, a ne onako ludo i naivno stvarali nekakvu vestacku tvorevinu i drzavu mutanta sa navodnom "bracom" hrvatima, Slovencima i ostalim Balkancima, a da stvari budu jos gore ista greska ponovljena je jos par puta, neko ce reci da je ISTORIJA nevazne i nebitna, jeste, ali samo za BUDALE koje iz toga ne mogu da izvucu pouke, ISTINA je samo jedna i to je ta ISTORIJA koja nas uci zivotu, nepoznavanje istorije daje dovoljno prostora za razlicite vrste zloupotreba, lazi, obmana zbog cega se najpre vrsi njena revizija posle cega slede novi zlocini i da se ne lazemo nisu sukobi na ovim prostorima poceli devedesetih, poceli su mnogo ranije, prisetite se samo Jasenovca, Sajmista, unistenih srpskih sela i gradova iz prvog svetskog rata koje su poharala buduca "braca" iz austro-ugarskih redova, pa jos pre toga odsecanja glava, nabijanja na kolac, Cele-kule i ostalih zlocina koje su nad Srbima pocinili Turci uz pomoc Muslimana i Albanaca u svojim redovima, ISTORIJA nisu poslednjih 20-30 godina, ISTORIJA je SVE!
    (HISTORIA MAGISTRA VITAE EST, 2. decembar 2016 16:39)

    # Link komentara

  13. A sva trojica zločinca su otegnuli papke i ostavili nas da se snalazimo. Glavni akteri su se povukli sa scene. Da je JNA htjela mogla je pohapsiti cijelo tadašnje Predsjedništvo, proglasiti vojni udar i dati prijelazni rok od pet godina za tranziciju. Mogli su! Za mene su oni najveći krivci.
     (megatronman, 2. decembar 2016 16:36)

    # Link komentara

  14. A ucenici, k'o ucenici: puca im rebro za to sto pise
    (Sarkazam, 2. decembar 2016 16:09)

    # Link komentara

  15. Ne laje kera sela radi... Jedino sto se iz ovakvih udzbenika moze saznati jeste - kakvih se bauka boje drzavni vaspitaci u ovoj ili onoj evropskoj zemlji.
    (nisam ja, ja je, 2. decembar 2016 16:04)

    # Link komentara

  16. NORMALNO??!?.
    IDEOLOSKA Zloupreba TRAGEDIJE (EU) Levice protiv desnice.

    Uce o "Nacionalizmu", a ne uce o ILEGALNOM Izvozu oruzija (ZAPADA)secesionistima, protivno znanju Federalnih vlastoi Drzave u koju izvoze.

    Koja je POCELA (EZ ileganim izvozom Oruzija) Gradjanski Rat u bivsoj SFRJ.
    (Petar S., 2. decembar 2016 15:29)

    # Link komentara

  17. Mislim da sve kompletno treba da nas bude sramota. Kako ce Italijanska ili Finska ili boga pitaj cija deca dozivljavati bivse Jugoslovenske Republike ako ovako uce o nama. Ali mi smo krivi, ne njihovo školstvo, mi jer smo dosli do toga da toliko jaka i lepa država kao sto nam je bila Jugoslavija i njen narod bude ovako predstavljena. Strašno je ono sto se desilo devedesetih ali to smo mi preponosni Sloveni, psi pušteni s povodca od kad nam je Tito umro. Tek kada jedna strana prizna svoje zločine može govorit o tudjim. I jedino tako se ponovo moze govorit o bratstvu i jedinstvu koje nam je danas potrebno. Znam da ce mnogi sad pljuvati po ovom komentaru ali tako je. Pogledajte se u ogledalo i recite danas nam je bolje nego u Jugoslaviji. Ne to ne mozete uraditi bar ja ne mogu. Svi smo imali posao svi smo mogli da idemo gde god ocemo jer se svugde postovao jugoslovenski pasos, svi smo bili sretni. Danas nasa deca mrze svoje susede, Hrvati Srbe, Srbi Hrvate itd... O čemu pričamo ljudi!! Nacionalizam nas je uništilo!
     (Antifašista45, 2. decembar 2016 15:28)

    # Link komentara

  18. Ante Zadar
    Kakva zamena teza... ta Evropa je nemo gledala kako se vri etnicko ciscenje Hrvatske, cine zlocini u Oluji i Bljesku, na Kosovu i Metohiji (pojedinacne slucaje, nista manje vazne, ne spominjem), kako se oslobadjaju hrvatski, muslimanski, albanski "heroji"....
    (mlekadzija, 2. decembar 2016 15:25)

    # Link komentara

  19. I sjećam se da, kad je počeo rat u HR da su ljudi kako bi se obranili, uzimali muzejske primjerke oružja iz drugog svjetskog rata i osposobljavali ga za odbranu. Zašto? Jer je HR sve oružje TO bilo oduzeto. Kako se onda može tvrditi da su SLO i HR htjele rat bez ikakvog oružja? Radi se o čistoj manipulaciji! Prava je istina da je Milosevic doslovce izbacio SLO i HR iz federacije! O tome u Srbiji svi šute, pitam se zašto?
    (Dragan_BL, 02. decembar 2016 14:53)

    Ja sam cuo malo drugu pricu. Hrvati su jos pre pocetka rata preko Madjarske kupili na hiljade kalasnjikova, ako ne verujes meni poslusaj Stipu Mesica koji je to potvrdio u vise navrata javno. Nesto tipa "pa naravno da smo kupili kalasnjikove, necemo valjda za nezavisnost da se borimo penkalama". U svakom slucaju supalj ti je komentar.
     (Bojan, 2. decembar 2016 15:09)

    # Link komentara

  20. Izbjegavati navesti konkretne događaje, brojke i činjenice, uzroke i posljedice a pričati "markove konake" je isto što i svjesno laganje. Tako se sigurno ne proizvode misleći ljudi. Cilj sistema i nije proizvodnja mislećih već proizvodnja poslušnih. Cilj je oduvijek isti samo su se metode mijenjale.
    (velika rokada, 2. decembar 2016 15:02)

    # Link komentara

  21. @ derekavac

    Savrsen komentar, apsolutna istina.
    Dodao bih jos da mislim da nacin na koji deca uce istoju na ovim prostorima je nacin da ostane zauvek zaledjen sukob. Sukob koji se moze odlediti po potrebi i stvarati neku novu istoriju u buducnosti.
    (Dejan, 2. decembar 2016 15:01)

    # Link komentara

  22. Џејмс 007Bond, 02. decembar 2016 11:19)
    Mi iz krajine necemo automomiju. Sta ce nam pa da opet pocne. To je samo izmisljotina da se rukovodioci/politicari obogate na racun institucije. Normalan zivt u hrvatskoj i sa hrvatima je sasvim dovoljan za srecu
    (Achitwn, 2. decembar 2016 14:58)

    # Link komentara

  23. Sjecam se dana kada su svi predsjednici republika imali sastanke 1990 i 1991 o mirnom razlazu. Pričalo se o asimetričnoj federaciji, o konfederaciju samo je Milosevic bio jedini koji je bio protiv. Pitam se zašto je to uradio i bacio Srbiju 100 godina u nazad? I sjećam se da, kad je počeo rat u HR da su ljudi kako bi se obranili, uzimali muzejske primjerke oružja iz drugog svjetskog rata i osposobljavali ga za odbranu. Zašto? Jer je HR sve oružje TO bilo oduzeto. Kako se onda može tvrditi da su SLO i HR htjele rat bez ikakvog oružja? Radi se o čistoj manipulaciji! Prava je istina da je Milosevic doslovce izbacio SLO i HR iz federacije! O tome u Srbiji svi šute, pitam se zašto?
    (Dragan_BL, 2. decembar 2016 14:53)

    # Link komentara

  24. (drekavac, 02. decembar 2016 13:28) Odlicna analiza, slazem se s vama 100%. To sto sam Hrvat, vas mozda zacudjuje, ali dobro...
    (Danko B., 2. decembar 2016 14:37)

    # Link komentara

  25. Nema puno veze ko je šta po nacionalnosti već da je na tom prostoru narod svakako primitivan pa se lako zakuvao rat.
     (Ronac, 2. decembar 2016 14:34)

    # Link komentara

  26. @ "Šta uče o svjetskim ratovima?
    Šta uče o komunističkim režimima?
    Šta uče o Rusiji, Kini, Kambodži?
    Šta uče o Vijetnamu, Iraqu, Siriji, arapskom proljeću?"
    (gej je okej, 2. decembar 2016 14:01)

    Ovo je eklatantan primer RELATIVIZACIJE onogacega SVI treba da se stidimo - ratova 90-tih na ex-Yu prostorima.
    (A sta oni nama rade, 2. decembar 2016 14:20)

    # Link komentara

  27. Nismo bas krivi za sve ali smo se namestili ko 'kec na deset' jer smo imali Slobodana i Miru, i tu nam je sudbina zapecacena. To je tako,vreme je proslo i treba gledati da se za ubuduce ponasamo racionalno i pametno. Npr.sada treba uci sto pre uNato pa u Eu, inace nece ni Srbije biti za 10,15 g. Sta posle vredi sta cemo da citamo iz istorije? Istoriju pisu pobednici,uvek je bilo i bice,jer porazeni gubi sve, pa i pravo na istinu!
     (C i n i k, 2. decembar 2016 14:15)

    # Link komentara

  28. Meister Jakob@

    1. NJemacka jeste rusena, ali ni blizu "do temelja". To su lazi Saveznika. Istrazujte.
    2. Nijemci i Francuzi saradjuju jer im to nalazu interesi (a NJemacka i zbog ratne proslosti - kako bi se predstavila u boljem svjetlu), a daleko od toga da su najbolji prijatelji.
    3. Vasi "nekompromitirani i friski" politicari nisu ni malo bolji od Onih, u susjednoj vam drzavi. Moglo bi se satima o tome.
    4. Po vama, Zuroff nije ni trebalo da radi to sto radi, a ja kazem da jos uvijek ima mnogo posla.
    5. Vasa je sreca sto niste sirotonja, ali me cudi sto se upustate u "sirotinjske price"?!
     (olja, 2. decembar 2016 14:08)

    # Link komentara

  29. Šta uče o svjetskim ratovima?
    Šta uče o komunističkim režimima?
    Šta uče o Rusiji, Kini, Kambodži?
    Šta uče o Vijetnamu, Iraqu, Siriji, arapskom proljeću?
    (gej je okej, 2. decembar 2016 14:01)

    # Link komentara

  30. @Meister Jakob

    Kapiras da si upravo ti jedan od onih koje kao kritikujes u tom tvom komentaru? Upravo ovakvi kao ti zive u proslosti i pokusavaju da nametnu drugima svoju "istinu". A sto se tice hrvatskih politicara, osim sto su mladji po godinama, mozak im je i te kako i u 90-tima ali i u 40-tima proslog veka, tako da niste vi ni u kakvoj prednosti u kakvoj bi trebali biti s`obzirom da su za clanstvo u EU navodno potrebni odredjeni civilizacijski standardi i zrelost.
    (a da si nabavis ogledalo umesto samsunga, moze i stariji model ogledala, 2. decembar 2016 13:45)

    # Link komentara

  31. uče laži!
     (sale, 2. decembar 2016 13:29)

    # Link komentara

  32. Negde davno procitah misao, ako se dobro secam, sarajevskog profesora politickih nauka (Musliman, koliko se secam, ako je uopste bitno) i potpuno se slazem sa njegovom konstatacijom da mali narodi zapravo i nemaju svoju istoriju, vec se radi o istoriji uticaja velikih sila na terotorijama tih malih naroda. Mi mozemo da zaljuljamo brod i dodamo i oduzmemo koju nulu od broja zrtava, ali u sustini uvek je onako kako veliki hoce. Zato je jako glupo busati se u grudi velikim "pobedama", jer su vise odraz tudje nego sopstvene snage. Istorija je ovde postala odraz kolektivne narcisoidnosti. Cini se da su Hrvati najmudriji, jer uspeju da prepoznaju pravi trenutak za ostvarenje svojih ciljeva uz minimalne zrtve. Tu se veoma razlikuju od Srba i Muslimana.
     (drekavac, 2. decembar 2016 13:28)

    # Link komentara

  33. Pametni uče na tuđim greškama, oni manje pametni na svojim, a glupi ih stalno ponavljaju
    (Kokoš, 2. decembar 2016 13:22)

    # Link komentara

  34. Rat je zlo i svako ko ga podržava je primitivan.
     (sale, 2. decembar 2016 13:20)

    # Link komentara

  35. Ма, vise me nije briga sta oni misle. Bolje bi bilo da malo pogledaju sebe u ogledalo. Dekadentni Zapad!!!
     (Mister No, 2. decembar 2016 13:20)

    # Link komentara

  36. da je Hr htjela rat, ne bi usla u njega s dva pistolja i vilama. Trebali smo se mirno razici i dalje bi se zvali braca. pozz
     (kristnovoselic, 2. decembar 2016 13:06)

    # Link komentara

  37. Clanak nisam procitala, ali sam videla naslov, morala sam da ostavim komentar. Zaista me bas briga sta uce o nama!
     (maja, 2. decembar 2016 13:06)

    # Link komentara

  38. Uče uglavnom, da su Srbi zlikovci!
    (Smuleco, 2. decembar 2016 12:57)

    # Link komentara

  39. Raspad Juge je pokrenula Rusija/SSSR. Nisu hteli da "puste" da Juga ode u EU i NATO, sto je bilo vise nego ocigledno. Pogledajte istoriju sirenja NATO zemalja pa ce vam biti jasno gde bi bila granica (da je Juga usla u NATO) NATO pakta prema SSSR-u, pocetkom 90-tih. A kad je vec krenula "zurka", ispoljile su se svacije niske strasti.
    (Toza, 2. decembar 2016 12:56)

    # Link komentara

  40. Ajme već mi je pun k**ac ovih ratnih tema.
    Njemačka je '56. ušla u NATO iako su im Ameri, Englezi i Rusi do temelja porušili čitavu zemlju, 60ih su već počeli dolaziti k nama na more, a vidi ih danas, Nijemci i Francuzi najbolji prijatelji.
    A mi stalno nešto prekopavamo o tom nesretnom ratu koji je završio prije 20 godina, svim kojima se mislilo suditi suđeno je, kojui su krivi osuđeni su.
    Jedino što mislim po čemu Hrvatska prednjači pred Srbijom, mi smo sklonili sve mutne i kompromitirane likove iz 90ih, svi glavni političari su nam nekompromitirani i friški, iz ovog milenija, dok u Srbiji 2/3 parlamenta drže opskurni likovi iz 90ih, najglavniji ratni huškači, svi su tu, samo Njega nema!
    Kao ona karikatura Zuroff šta se predstavlja kao "lovac na nacist", ma koje naciste, znaš li ti čovječe kad je bio 2. svjetski rat?!
    Kako ono rekao Rambo Amadeus, ovakve teme su za sirotinju, oni koji imaju para razgovaraju o finim stvarima, evo npr. ja sam si neki dan kupio novi Samsung S7 Edge, ludilo telefon!
    (Meister Jakob, 2. decembar 2016 12:56)

    # Link komentara

  41. Niste valjda mislili da će neko u svetu sa distance od 20 godina da veruje u naša lozenja. Svako proterivanje civila je zločin. Svako ko muči i ubija vezane ljude, decu i žene je besan pas. A mi možemo da se lozimo koliko hoćemo da su naši dobri kad to rade jer su naši, a njihovi su zlo jer su njihovi. Sve po staroj, kad mi pozovemo turke na večeru pa ih pobijemo to je ratno lukavstvo, a kad oni nas pozovu na večeru pa nas pobiju to je ratni zločin.
    Ljudi se dele na dobre i loše, ne na Srbe, Hrvate, Indijance, Partizanovce i Zvezdase.
     (Srcko, 2. decembar 2016 12:50)

    # Link komentara

  42. Da vidite samo kako nas "kite" u Norveškoj. Ovo u EU je, iskreno za mene, pozitivno iznenađenje.
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Zero Flyer, 2. decembar 2016 11:32)

    Ne veruj svemu sto cujes na TV-u, svi nasi politicari vole da prebacuju krivicu na EU, MMF, kako bi se narod okrenuo protiv njih, a ne protiv ovih za koje mi glasamo.
    (diktator, 2. decembar 2016 12:45)

    # Link komentara

  43. Istoriju pisu pobednici za naivne a uce je budale
    (Super, 2. decembar 2016 12:40)

    # Link komentara

  44. (Ante, Zadar, 2. decembar 2016 11:52)

    Aha, nemacka i francuska uce "povrsno", kazes? Verovatno i jeste tako, moram da se slozim s tim! A da li smo mi bolji? I koliko? Evo, koliko znaju hrvatski i srpski ucenici o statusu Kaljiningrada? Koliko znaju o Gruziji, Ceceniji, Jermeniji? Koliko ucenika zna da navede tacnu godinu kako je doslo do stvaranja Republike Irske (uskrsnji ustanak 1916)? Koliko ucenika zna da je Island bio pod norveskom vlascu do 1814, a nakon toga pod danskom i da je postao nezavisna drzava tek 1944? Hajdemo malo juznije - ko je bio Antonio de Oliveira Salazar, kada je bio na vlasti i koja je bila njegova uloga u istoriji? Zasto je u Grckoj vojska preuzela vlast 1967 i kada je prestala vojna diktatura?

    Sta hocu da kazem? Lako je smejati se drugima, ali kao sto ne mozete da ocekujete da nasa deca znaju sve iz npr. svedske istorije, ne mozete isto tako da ocekujete ni da ce Svedjani da znaju nesto mnogo vise o Albaniji, Rumuniji ili Srbiji, zar ne?
    (oni i mi, 2. decembar 2016 12:30)

    # Link komentara

  45. @Ante, Zadar
    "... Mi u Hrvatskoj jako dobro znamo što je bilo i kako je bilo te je zaista bolje živjeti u neznanju nego istinu doživiti na svojoj koži..."

    Ante, složiću se sa tobom da je tako bilo. Ali isto tako ne zaboravi, ako hoces i konkretno za Zadar (tzv. Kristalna noć), da je pre svih tih dejstava,u većini hrvatskih gradova, mnogim Srbima uručen otkaz u preduzećima, minirane im kuće i radnje, a mnogi su i odvođeni iz kuća i ubijani. Samo zato što su Srbi. Dok god vidimo samo tuđe zločine, neće biti razumevanja između nas.
    (Mr No, 2. decembar 2016 12:25)

    # Link komentara

  46. @Ante, Zadar
    Nije Evropa šutjela nego vas je podržavala da se otcepite, a to ne bi bilo moguće da su podržavali mir. Zamislite da niste ratovali nego da se Jugoslavija na mirni način raspala, da li zaista mislite da bi imali ovakvu Hrvatsku danas, bez Srba? Da li mislite da bi bilo moguće pregovorima doći do toga da se Srbi mirno isele ili da ostanu u Hrvatskoj kao konstitutivan narod? Nijednoj političkoj opciji u Hrvatskoj nije odgovaralo ovo kao rešenje i zato vam je rat bio potreban.
    (Dragan, 2. decembar 2016 12:21)

    # Link komentara

  47. Previse se osvrcemo na druge a ne gledamo u sopstveno dvoriste,koliko je Srba spremno da prizna da su Srbi na zalost prednjacili u zlocinima u BiH,ni jedna strana nije nevina i svi su cinili zlocine,ali na zalost Srbi su prednjacili,takodje da ne govorim o varvarstvu i broju srusenih dzamija (i drugi su rusili),ali opet dolazimo da toga da su Srbi prednjacili.Kada se vozite kroz RS mozete samo da vidite nove dzamije koje su nikle na zgaristima porusenih,da ne govorim o rusenju nekih starih od neprocjenjive vrijednosti kao Aladza u Foci,Ferhadija u BL.Na zalost sve to je bila poslijedica toga sto su politicari pobidili ono najgore i najnizem i najneobrazovanijem sloju koji je prednjacio u takvim zlodjelima i varvarstvima.
    (Perun, 2. decembar 2016 12:13)

    # Link komentara

  48. Susjede *
    Ako ne znas zasto se raspala Jugoslavija pogledaj Ukrajinu .Radi se o geostrateskim pitanjima,pa ako se kolac ne moze dobiti citav onda ga raskomadati a posle podeliti i mrvice .
     (cobo, 2. decembar 2016 12:10)

    # Link komentara

  49. Drugi Svetski rat nikada i nije bio zavrsen,samo su se snage pregrupisale i malo drugacije obojile stvarnost. Mislite o tome...
     (Vladimir, 2. decembar 2016 12:03)

    # Link komentara

  50. Neka zavire naši novinari u udžbenike koji se uče u Hrvatskoj ili BiH i neka objave članak na tu temu. Svi će biti šokirani količinom propagande i mržnje koja se usadjuje od najranijih dana učenicima.
    (miki, 02. decembar 2016 10:58)

    Upravo tako,to je prosto neverovatno koja se mrznja usađuje.A kako sejete,tako ćete i da žanjete.
    Dvojica moj drugova hrvata sa broda,jednog izuzetno cenim,čiji je otac bio u ratu i proklinje ga zbog toga jer mu je otac sada psihicki bolestan,a majka...majka bi mu se ubila da sazna da ima srpsko poreklo.A devojačko prezime... :D A taj momak,moj odličan drug kaže : e sad ja moram ić staroj i reci joj da su mi Srbi najvise pomogli i da su mi bili kao braca.
    Drugi momak je jednom prilikom dok smo sedeli na palubi uvece posle posla i pili pivo da se malo osvezimo i opustimo posle posla rekao : E da mi je neko pričao da ću sedeti ovako sa 2 Srbina i 2 Crnogorca i da pijem pivo sa njima i zezam se,ja bih mu rekao da je to kosmar.Sva petorica smo se nasmejali u istom trenutku i nazdravili.Inace je momak koji je vatreni BBB,a i nažalost...vrlo često,a naročito tokom Oluje i etnickog ciscenja postavlja video klipove u znak sećanja na junastvo i oslobadjanje Hrvatske.To ume malo da zaboli.Ljudi su nevini ginuli sa svih strana,i svi su krivi za rat.
    (Marko, 2. decembar 2016 12:03)

    # Link komentara

  51. u gimnaziji nista
     (dmn, 2. decembar 2016 12:00)

    # Link komentara

  52. Sasvim je razumljivo da strane drzave to razmatraju povrsno bez "suvisnih" detalja...Kao sto i mi ovlas obradjujemo dogadjaje u tim i slicnim drzavama. Neki spominju hrvatske udzbenike...Pa bivsi ministra Jovanovic vam ih je sluzbeno poslao na uvid ! Ni izbliza nisu huskacki kao sto su to srpski koji potpuno negiraju povijesne cinjenice utvrdjene i u nizu presuda oba medjunarodna Suda. U srpskim udzbenicima, kao i u medijima, kao "istine" i dalje egzistitiraju ratno-propagandni stereotipi koji su stvarani kao opravdanje za djelovanje JNA i paravojski. Siguran sam da stvarnog napretka nece biti dok se ne oformi medjunarodna komisija koja ce suceliti hrvatske,srpske ,kosovske i bosnjacke povjesnicare sa cinjenicama i njihovoj pravilnoj interpretaciji u prostoru i vremenu...od 1928 pa nadalje...mozda cak od 1912...Kad se svi otresu mitomanije i ratne propagande moze se ocekivati pomirenje i napredak. Kao Skandinavci 1905...ili Njemci i Francuzi 1950...pozdrav dobronamjernima.
    (Bijeli, 2. decembar 2016 11:58)

    # Link komentara

  53. Ma čekajte malo - mislim da učenici u EU znaju malo ili nimalo o svemu. Ja sam bio u Engleskoj koncem devedesetih, a oni su još mislili da je Hrvatska u Jugoslaviji. O čemu onda dalje da pričamo?!

    Nego, mene zanima jedna druga stvar.

    Mi u Hrvatskoj jako dobro znamo što je bilo i kako je bilo te je zaista bolje živjeti u neznanju nego istinu doživiti na svojoj koži.

    Ta Europa je nijemo gladala kada je Vukovar pretvaran u prah i pepeo, ta ista Europa je šutjela kada su gorili Dubrovnik, Šibenik, Biograd, Zadar (da sada iste te gradove proglašava perjanicama turizma Stare dame). Ta ista Europa je doslovno stavila glavu na panj hiljadama jadnih Bošnjaka u Srebrenici i drugim stratištima u Bosni....

    .... itd. itd.

    I sada, oni meni pričaju o tome što se meni desilo ispred nosa, a niti riječi o tome zašto to nisu spriječili, a imali su svu silu i tehniku. Mali je bio broj političara (Kol, Tačerica, Genšer, Papa Ivan Pavle II) koji su stali na stranu istine i mira.... Očito, nedovoljno glasno!
    (Ante, Zadar, 2. decembar 2016 11:52)

    # Link komentara

  54. Realno, piše se površno i vrlo često nebitno. A ono bitno bi trebalo biti sljedeće: Prvo, Jugoslavija se raspala uslijed trendova koji su zadesili tadašnji svijet, prije svega pad istočnog bloka. Drugo, da je ta Jugoslavija bila tako dobra država kao što se često danas prikazuje - nikada se ne bi raspala. Nije se raspala zbog 'nacionalista', oni su samo ubrzali proces. Jugoslavija se raspala jer je bila trula, ekonmski bačena na koljena, zaostala, dužna, neradničkog mentaliteta, 'ne mogu oni mene toliko malo platit koliko ja mogu malo radit'. Na kraju krajeva Jugolsavija je kršila osnovna ljudska i građanska prava.

    Buđonje, direktoričići i establišment onog vremena živio je super, oni danas žale najviše, a sirotnjia je bila i onda i danas sirotinja. Slovenija i Hrvatska bile su daleko najbogatije republike, ali su morale najviše izdvajati za druge (nerazvijene). Usotalom pogledajte niz danas. Sve je isto, Slovenija i Hrvatska najbogatije, pa niže nadolje sve siromašnije....
    (Susjed, 2. decembar 2016 11:48)

    # Link komentara

  55. “Ne idemo u detalje. Eventualno ako je u razredu učenik iz Hrvatske ili BiH, ispričaće svoju priču." reče Fric Šafer. Rođen 20 nakon rata, najverovatnije u Nemačkoj, taj učenik je video taj rat isto koliko i gospodin Šafer. U stvari, i manje od njega. Mada, dobro je da i učeniku iz Srbije ili neke druge ex-republike daju da ispriča svoju priču.

    Ne znam koliko će godina morati da prođe da građani Hrvatske prestanu da žive u kontekstu tog rata (dokle god je ekonomska situacija teška - sigurno). Verovatno je i ovaj članak trebalo za domaće tržište da ilustruje kako EU komšije ne žive u istoj euforiji. Stalno pokušavam da uporedim ovu konstelaciju sa post-WW2 situacijom u Evropi - da li su šezdesetih i sedamdesetih godina evropske nacije još uvek jahale taj ratni testosteron ili su davno ostavile to iza sebe (iako je bio mnogo gori i grozniji od ovog) i krenule da rade nešto pametnije. Da, odgovor se sam pruža.
    (Tale, 2. decembar 2016 11:34)

    # Link komentara

  56. Da vidite samo kako nas "kite" u Norveškoj. Ovo u EU je, iskreno za mene, pozitivno iznenađenje.
     (Zero Flyer, 2. decembar 2016 11:32)

    # Link komentara

  57. Ljudi verujte da mi nemamo bitku, ni rat ni nista sa kojim se toliko ponosimo kao što se hrvati ponose tim ratom 90ih! Ni ustanak protiv turaka u 19. veku, ni Balkanski ratovi, ni Veliki rat. Koliko današnja deca u HR više cene Gotovinu, Bebetka, Jastreba nego mi Kralja Petra, Cara Dušana, Živojina Mišića! Kolika su oni tuga ljudi moji!
     (MilosTOP, 2. decembar 2016 11:29)

    # Link komentara

  58. sve sto se dogodilo u jugoslaviji je jedna kompleksna prica sa tuznim krajem gde svi(realno gubitnici)uporno uperuju prstom na drugoga izuzimajuci svoj deo krivice.
    Rat nije poceo oruzijem, agresijom ili gradjanskim ratom vec je rat poceo mnogo ranije....niko od naroda bivse YU nije realan i nece da spomene da se prvo dogodio politicki a onda i oruzani puc protiv Jugoslavije! Da je samo jedan narod istinski zelo Jugoslaviju(bez zelje da dominira jedno pleme nad drugim i obratno) ista se ne bi raspala i danas ne bi imali 5kolonase na valsti koji gase domace firme a otvaraju strane a narod bacaju u belo roblje istim tim strancima ...SMRT FASIZMU!!!
     (eki, 2. decembar 2016 11:28)

    # Link komentara

  59. Dajte da se prevede taj nemački udžbenik iz istorije i uvrsti u ovdašnja ex YU gradiva...manje zlo od ovih trenutnih koje imamo...
    (Realno, 2. decembar 2016 11:20)

    # Link komentara

  60. Хвала БОГУ, па смо се распали и свако има своју ограничену територију.И Хвала Богу на постојању Србије, Републике Српске и Црне Горе.

    И још само да Хрвати врате струју и воду у оних 84 села у Крајини, да се Крајишници почну полако враћати (ко хоће),и да једног дана дана и они добију аутономију КОЈУ ЗАСЛУЖУЈУ у Крајини,и то због геноцида током другог светског, и сад због укидања конститутивноости, протеривања и садашњег свакодневног малтретирања. И готово!

    И никад више никаква заједница са бившом нам YU браћом.

    И памтете увек раздобље од 1941 до 1945, и од 1991 до 1995!
    (Џејмс 007Bond, 2. decembar 2016 11:19)

    # Link komentara

  61. Korektnije i objektivnije no sto sam ocekivao.
    (Alias Pera, 2. decembar 2016 11:16)

    # Link komentara

  62. Neka zavire naši novinari u udžbenike koji se uče u Hrvatskoj ili BiH i neka objave članak na tu temu. Svi će biti šokirani količinom propagande i mržnje koja se usadjuje od najranijih dana učenicima.
    (miki, 2. decembar 2016 10:58)

    # Link komentara