1. Sovjetski Savez je oborio više od 30 američkih aviona posmatrača, pa ovi nisu ništa uradili
    (gj, 25. novembar 2015 14:16)
    Nisu,samo su im srusili Komunizam,i od 2 vojne sile svijeta stvorili 20tu.
    (miki, 27. novembar 2015 15:52)

    # Link komentara

  2. Putinu je potreban veci medjunarodni konflikt kako bi skrenuo paznju vlastitih gradjana od katastrofalne situacije ruske drzave i drustva.
    (vec vidjeno, 26. novembar 2015 15:32)

    # Link komentara

  3. Kakvi bre srpski strucnjaci za bezbednost? Sta oni znaju.
    (Jimmy, 25. novembar 2015 16:11)

    Ako misliš na ove što komentarišu, znaju sve, i to bolje od samih Rusa!
    (Lord Lucan, 26. novembar 2015 00:26)

    # Link komentara

  4. A bosnjaci se ponadali pre par meseci...
     (Mare, 25. novembar 2015 18:37)

    # Link komentara

  5. Kome bi Turska strahovito uzvratila? Rusima? Dokle vise ovakvi analiticari?
     (Neca, 25. novembar 2015 18:33)

    # Link komentara

  6. sve poznavaoci... rusija moze da napadne koga hoce iz nato pakta (osim amerike i engleske) ili van nato pakta i nece biti nicega. jednostavno ulog je previsok - treci svetski tj. nuklearni rat. to nece niko. ako rusi odluce da zgaze turke - zgazice ih i nista se nece desiti osim pojacanih sankcija, par rezolucija i pojacane retorike. turci ce biti pusteni niz vodu kad za to dodje vreme. americka i engleska dominacija svetom polako jenjava i pocinju da duvaju neki novi vetrovi. nisam sretan zbog toga, nisam rusofil, vise bi voleo da ostane kako jeste ali treba pogledati istini u oci. rusi su mnogo bahatiji od amera i njihova dominacija ce verovatno biti krvavija od americke.
    (tony, 25. novembar 2015 18:20)

    # Link komentara

  7. Не заборавимо да је Турска извршила инваију и заузела пола Кипра 1972. год. И никоме ништа.
    (dragan, 25. novembar 2015 16:53)

    # Link komentara

  8. Од свих коментара, најмање озбиљни су они које су дали 'професионални' аналитичари. Господин Драгишић, као 'аналитичар' присутан је више од двадесет година и увек понавља исту мантру:'Запад ће показати Русији где јој је место'. Занимљиво. Сећам се његових коментара да је Русија за увек изгубила Чеченију, потом да Русија ништа не може ван својих граница, па се деси Грузија. Након тога, да је Грузија слаба, да против озбиљнијих нема шта да тражи. Деси се Украјина, Па онда, Украјина је на граници..., па се деси Сирија, сад се десила Турска и опет иста мантра. Драги господине, какав Турски одговор? Па Русија из Јерменије, Сирије и са Крима има целу територију Турске као на длану, о каквом ви одговору причате? Не дај боже да се ово закомпликује, па Турска би се претворила у велику буктињу у року од три сата. Ко ће их спашавати? Европа? Ризиковати ударе на Париз, Минхен, Берлин, да би се одбранила Малатија и Дијарбакир? Смешно. Друго, Руси допремају С400 у Сирију. Турци су својим потезом учинили да сваки амерички авион који полети из Инџирлика буде аутоматски на нишану руског противваздушног оружија. Али баш сваки. Ако се сетимо какво Руси имају електронско ометање(Доналд Кук), пилотима неће бити ни мало пријатно да лете у мисије. Обама и Пентагон мора да су побеснели због оваквог развоја догађаја. Дара већа него мера. О наоружавању Курда не бих овај пут, мислим да ће се та мера подразумевати, исто као и обарање турских авиона близу сиријске границе под истим изговором као турски.
    (Штилцована катаболцна, 25. novembar 2015 16:38)

    # Link komentara

  9. Prvo sankcije a sada su poceli i da vam obaraju letelice. I sta ce biti?!? Nista! Ajde Rusi idite kuci i ne javljajte se jedno 50 godina, ucinite svetu uslugu.
    (aleks, 25. novembar 2015 16:31)

    # Link komentara

  10. Vi mislite da je Turska Ukarajina, a da su Turci Ukrajinci... ili Gruzija.. ili Moldavija?? Turska je to, hejjj... glave usijane...
     (Da te.... pitam?, 25. novembar 2015 16:25)

    # Link komentara

  11. @Dragan
    Ma bacice i atomsku bombu samo da rusofili u Srbiji budu zadovoljni.
     (Mita, 25. novembar 2015 16:21)

    # Link komentara

  12. Leglo IS je Turska.
    (Terminator, 25. novembar 2015 16:20)

    # Link komentara

  13. Biti ce gadno kako kod okrenes
    (Uporni komentator bez prava na objavu istih, 25. novembar 2015 16:16)

    # Link komentara

  14. Kakvi bre srpski strucnjaci za bezbednost? Sta oni znaju.
    (Jimmy, 25. novembar 2015 16:11)

    # Link komentara

  15. Smem da se kladim da "srpski strucnjaci za bezbednost" nemaju pojma.
    Slucajno ce par turskih aviona biti oboreno a mozda i mnogo vise od toga.Zivi bili pa videli.
    (Dragan, 25. novembar 2015 15:59)

    # Link komentara

  16. Turska bi da igra ruski rulet
     (V, 25. novembar 2015 15:57)

    # Link komentara

  17. Osim sto ce turisticki turci dosta izgubili, gomila turskih firmi radi u Rusiji, ako im ukinu radnu dozvolu turska je u velikom problemu, da ne pominjemo veliki izvoz turske u Rusiju.
     (redovni citalac, 25. novembar 2015 15:39)

    # Link komentara

  18. Krja Erdoganovih neoosmanistickih pretenzija u Siriji a bogami i na Balkanu. (na veliku zalost nekih ovde)
    (Milan, 25. novembar 2015 15:10)

    # Link komentara

  19. Турци ће да прођу ко Немци кад их напали партизани у филму партизанска ескадрила.
    (Дејан, 25. novembar 2015 14:57)

    # Link komentara

  20. Ima mnogo komentara pro Rusa,al isti zaboravlaju da su Rusi doziveli DEBAKL u Avganistanu 1989 god....
    (prizrenac, 25. novembar 2015 13:08)

    U tom debaklu je stradalo bar milion Afgana. Još jedna ovakva pobeda Afgana i neće više biti ni Avganistana ni Avganistanaca.
    (pivljanin, 25. novembar 2015 14:27)

    # Link komentara

  21. Gledamo početak kraja Turske.Dići će se Kurdi,Jezidi,Šiiti,...svako će tražiti dvoj deo dosadašnje Turske.Potres koji su islamisti,koji su na vlasti u Turskoj učinili,će se njima obiti o glavu.
    Jasno je da iza IDILa stoji Turska i da trenutna vrhuška na vlasti ima fin.korist od šverca pre svega nafte.Zato što su Rusi praktično uništili i zaustavili trgovinu naftom u zadnjih 3do4 dana,Turci su rešili da malo vrate Rusima.Ogromna greška!Jer Kurdi u regionu žele svoju državu,i šiiti,Jezidi,...
    Iran i Rusija će im to i omogućiti jer tako prave novu sliku regiona koji će bez Turske(sunita)biti mnogo stabilniji i bezbedniji.Pitanje je samo kome će posle propasti Turske,pripasti evropski deo.Grčkoj ili Rusiji?!
    (Miljan Bojović, 25. novembar 2015 14:25)

    # Link komentara

  22. Dovoljno je da svetu pokazu dokaze o tome da Turci direktno posluju sa teroristima i da utrostruce napade na Turkmene na severu Sirije sto ce i uraditi.Uz to ide proterivanje ambasodara,prekid vojne saradnje malo ekonomskih sankcija i na kraju ce se Turci cesati tamo gde ih ne svrbi.Da ne govorim o tome kako ce Rusi sada namerno u svakom trenutku ulaziti u vazdusni prostor Turske i provocirati,a na svaku pretnju ce odmah reagovati ispaljivanjem raketa.
     (Dejan, 25. novembar 2015 14:24)

    # Link komentara

  23. Rusija nije mogla ni Afganistan da sredi pa kako bi clanicu NATO-a. Podrzavam Putinovu razboritost. Ne treba nam novi rat. Treba pogasiti i postojece ratove a ne otvarati nove. Zasto da ginu mladi Rusi? Zbog jednog srusenog aviona?
    (ne ratu, 25. novembar 2015 14:19)

    # Link komentara

  24. Interesantno da svi pominju nekakve posledice po Tursku privredu a ja bih rekao da ce Ruska privreda jos da strada
    [Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Denis, 25. novembar 2015 12:56)

    Ti jos ne kapiras cemu sluze ratovi?
    Pa to zna svaki Amer ovde u Americi. Zali mi se Amer kako pre bila obnova neke zemlje koju Amerika satre, a sad slabo, pa nema posla.

    Sta mislis ko ce da obnavlja Siriju? Zapad sada nece sigurno.:))
    (Zoran, 25. novembar 2015 14:18)

    # Link komentara

  25. Sovjetski Savez je oborio više od 30 američkih aviona posmatrača, pa ovi nisu ništa uradili
    (gj, 25. novembar 2015 14:16)

    # Link komentara

  26. Da se razumemo, sve oko obaranja ovog aviona je prilično sumnjivo, formalno pravno, možda je Turska i imala pravo da obori taj avion (ako je bio u njihovom vazdušnom prostoru ona sigurno jeste, ali još uvek je sporno da li je avion zaista oboren nad teritorijom Turske ili je u tom momentu već napustio), ali postoji taj memorandum o sprečavanju incidenata gde je Turska takođe potpisnica i po njemu se ona obavezala da ne obara tako hladnokrvno avione samo zato što su na par sekundi okrnjili vazdušni prostor jer Bože moj na to ima pravo već da će prethodno dobro ispitati okolnosti, a te okolnosti su po svim izjavama takve da ništa nije ukazivalo da ovaj avion predstavlja pretnju po Tursku bezbednost. Tako da je ovaj incident u prilično sivonjavoj zoni. Rusija neće seći granu na kojoj sedi, neće obustavljati isporuku gasa i naftnih derivata svom drugom najvećem kupcu, neće čak ni uvoditi zvanične trgovinske sankcije Turskoj već će prećutno u svojoj zemlji bojkotovati Turske firme i proizvode. Daće preporuku da se ne putuje u Tursku, tražnja za njihovim proizvodima i tržišno učešće će se smanjiti, Turske građevinske firme će moći da konkurišu za poslove u Rusiji ali će poslove dobijati Kineske firme i sl. Vojno neće biti odmazde, malo će zveckati oružjem na Tursko-Sirijskoj granici da nateraju Turke da se primire i podviju rep sa svojim letovima preko Sirije u bombardovanju Kurda, da pokažu ko je jači, poravnaće teren i postrojenja kojim Turska trguje sa ID, i to je to.
    (Bane, 25. novembar 2015 14:15)

    # Link komentara

  27. Ima mnogo komentara pro Rusa,al isti zaboravlaju da su Rusi doziveli DEBAKL u Avganistanu 1989 god,proguglajte malo po Youtube,videcete rusku tehniku po raznim krsevima Avganistana,i onda su imali i rakete i avione,al spustenog repa su pobegli od sake Talibana.
    (prizrenac, 25. novembar 2015 13:08)

    A ti zaboravljas da su Ameri doziveli isto debakl u Avganistanu, pa debakl u Vijetnamu i sada ce doziveti debakl u Siriji. Znas zasto i Sirija? Pa Rusi ce da im potamane pulene.
    (Zoran, 25. novembar 2015 14:15)

    # Link komentara

  28. A zašto bi Rusija trebala uopšte da napadne Tursku? Zamislite obrnutu situaciju: Dva Turska aviona lete blizu granice Rusije. Budu upozoreni više puta da promene kurs. Jedan avion ukapira ozbiljnost situacijei okrene se. Drugi se ogluši i ruski lovac ga obori. Onda nakon toga Turska na granicu Rusije pošalje raketne sisteme.
    (Pogledajmo situaciju i iz drugog ugla, 25. novembar 2015 13:45)

    Koliko se puta desavalo da neki avion povredi vazdusni prostor neke zemlje? Mnogo puta. I nikad nije pucano, bar ne poslednih 30 godina. E zasto je sada pucano ostavljamo tebi da razmislis.
    (Zoran, 25. novembar 2015 14:12)

    # Link komentara

  29. Normalno da neće biti rata između Rusa i Turaka ali će zato svakako biti bombardovane turkmenske milicije. To je ipak najjeftinija, najčistija i najbolnija (a za Ruse najbezbolnija) odmazda. Ipak su oni a ne Turci pobili pilote. Sada imaju opravdanje i nastaviće kao što su i dosad radili. Erdogan i turska vlada, veliki zaštitnici Turkmena, će morati da gledaju kako Rusi i Sirijci nastavljaju da tamane njihove momke u Siriji. Ipak su oni divljački ubili pilote. Njih ima 5000-9000( najverovatnije 6-7.5 hiljada od ukupne populacije od oko 100000) i oni su rasporođeni nasuprot Sirijskoj armiji. Relativno su koncentrisani i kao takvi ranjivi da budu uništeni sirijskom artiljerijom (manje verovatno, kuburiće sa granatama posle artiljerijske pripreme) ili ruskim bombama(obične i termobarične bombe). Mada će pravi pokolj nastupiti tek kada krenu da menjanju položaje i šalju pojačanja. Jedina šansa im je da se rasprše i u manjim grupama krenu da beže u Tursku. Ako ne budu to učinili brojaće mrtve u stotinama dnevno( Turci su naveli da su im Rusi za tri dana bombardovanja ubili 970 boraca, x2 ranjeno, ako se Turkmeni grupišu i uđu u kopnene bitke biće ih mnogo više). Paralelno s tim tući će i naftna polja i švercere nafte, oružja, ljudi i terorista. Ako se desi da je neko od njih turski državaljanin, desilo se.
    Rusi i Turci će verovatno spustiti loptu, za nedelju-dve. Možda i Turci otvore neku zonu uz granicu za ruske avione, Rusi krenu da najavljuju letove Nato-u ili nešto slično.
    (Lester, 25. novembar 2015 14:11)

    # Link komentara

  30. Neki bi rekli PRPA.
     (Poeni.net, 25. novembar 2015 14:11)

    # Link komentara

  31. Smesni komentari i rusofila i rusofoba. To je u stvari isti mentalni sklop, samo obrnuto polarizovan.
    [Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (b., 25. novembar 2015 12: Pravi komentar,to sam i sam pomislio.Kao kad se deca svadjaju ciji tata je jaci hahaha.Rusi imaju bolje avione ,ameri imaju bolje,Rusi imaju vise pare,ma ne ameri imaju vise itd.Sve strucnjak do strucnjaka ,smesni ste ljudi.Oladite malo,idite u kafanu,trazite negde zensko drustvo,manite se visoke politike ...
    (bluesteel, 25. novembar 2015 14:11)

    # Link komentara

  32. A što se tiče NATO-a. Evo, pazi da neće Hrvat ili Norvežanin da brani Turčina u prvim redovima.
    (milan, 25. novembar 2015 14:08)

    # Link komentara

  33. "S300 su otisle u Siriji, na samu Tursku granicu. Sa ovim raketama i sa ove udaljenosti, Turska nema nikakve sanse da se odbrani. Cela Turska moze da postane pepeo za nekoliko sati. ..."
    (StormBGD, 25. novembar 2015 12:25).

    Ne brine me šta si napisao, već koliko si pluseva dobio, a to jasno govori o stanju uma većine ljudi koji komentarišu. Čuj ovo - Turska će da postane pepeo od jedne baterije S300 raketa. Prvo, Rusija nikada neće gađati Tursku (ni praćkom a kamoli raketama) jer nema računa da sa Turskom (i NATO-om) ulazi u ratni sukob, a drugo, S300 rakete služe za obaranje aviona a ne za prosipanje napalma po tlu.
    (Kako malo dete zamišlja rat, 25. novembar 2015 14:08)

    # Link komentara

  34. Za sve pronatovske gluposti i slične komentare. Nemate vi petlju da se ozbiljno sukobite ni sa Iranom i Severnom Korejom, koji su dobro naoružani, a kamoli sa Rusijom. Zapad je previše razmažen za bilo kakav sukob. Par iskandera bi prekinulo sve. Neće se sigurno rizikovati život pola Istanbula. Prestanite da trabunjate. Neće biti nikakvog otvorenog sukoba. Samo možda ekonomske posledice. Savremeni svet se svodi na to. Kažnjavanje sankcijama.
    (milan, 25. novembar 2015 14:07)

    # Link komentara

  35. @prizrenac
    "...proguglajte malo po Youtube,videcete rusku tehniku po raznim krsevima Avganistana,i onda su imali i rakete i avione,al spustenog repa su pobegli od sake Talibana."

    Da, da. Iza sebe ostavili Avganistansku vladu koja je direktno odgovarala Moskvi, izbacila mudzahedine iz zemlje i uspostavila mir u regionu.

    Nadam se da ce i od tvojih "Rusi da pobjegnu spustenog repa".

    Pogledaj ti malo slike na YouTube-u o Dagestanu, Ceceniji, Gruziji Donbasu i Krimu. To je svjezijeg datuma i bez komunisticke diktature. Jedini sto bjeze su bradati iz pecina i americke sluge.
    (srx, 25. novembar 2015 14:06)

    # Link komentara

  36. Zapad bi podržao Tursku ali tek kada Rusija postane ekonomski isrpljena i na kolenima. Ovako bilo kakav sukob dolazi prerano i niko ga na Zapadu ne želi. Ne još uvek!
    (oooo, 25. novembar 2015 14:02)

    # Link komentara

  37. Samo zbog te činjenice se nadam da Rusija neće srljati u nikakav rat, jer je podjela snaga kristalno jasna, a Rusija samo metilja da se malo dokaže. Nemojte me krivo shvatiti, u Sriji podržavam Ruse, a najodvratniji su mi Turska i SAD. ali ovo vaše rusofilstvo je komedija.
    (zgslavac, 25. novembar 2015 13:16)

    Podela snaga!?

    Znas li sta je "BRIKS" - Savez Brazila, Rusije, Indije, Kine i Juzne Afrike, cija brojnost iznosi preko 3 000 000 000 ljudi(pola planete) jasno opredeljene, vojno izuzetno jake i moguca protiv-mera NATO paktu, tako da ti je ta podela malo pogresna, no dobro...nadji, procitaj, edukuj se malo.
    (Dzamburu 'n Koma, 25. novembar 2015 13:58)

    # Link komentara

  38. Spoljna politika se ne vodi na društvenim mrežama i to može biti razoćaravajuće za mnoge na portalima. Priče o nekakvim žestokim udariam na Tursku, o bombardovanju turkmesnkih snaga do uništenja... to ne pije vodu.
    Turska je sila.I vojna i politička i ekonomska.
    Po vojnom budžetu Turska je deveta u svetu. Tik uz Rusiju, Nemačku, Kinu ili Britaniju. SAD je ubedljivo prva. I ta činjenica jača poziciju Turske. Uz sve razlike koje godinama unazad postoej izmežu Erdogana i Vašingtona, oni su veliki saveznici.
    SAD i Rusija stalno govorore da mogu da intervenišu i mimo međunarodnog prava, ako su njihovi interesei ugroženi. Sasvim sigurno da to može i Turska. Naravno, jer ima snagu. Ozbiljnu. BDP Turske ima najviši porast u svetu. Po glavi stanovnika su već na 19.000$. Pre 5 godina bili su na 11.000. A nacija im vitalna.41% stanovnika mlađe od 18 godina.
    I još nešto. Situacija u Siriji je vrlo komplikovana. Mnogo komplikovanija od puke priče o ISIS(daesh). Tamo je puno interesa. Prepliću se. Rusi su uz Asada, Amerkikaci uz Kurde, Turci uz Turkmene i sekularne Arape sunite, arapske države uz islamiste koji su protiv Asada i ISIS.
    Vrlo komplikovano.Turska je procenila sa učešće Rusije u sukobu jača Asada, a slabi njihove partnere. Normalno je da žele da reaguju.Incident sa avionom je incident. Dešava se, nažalost. Sada treba ostati hladne glave i rešavati problem, ali samo uzimajući u obzir interese svih.
    (Nikola, 25. novembar 2015 13:56)

    # Link komentara

  39. AVGANISTAN???
    (IDI BEGAJ, 25. novembar 2015 13:13)

    # Link komentara

    O cemu vi pisete sto spominjete Avganistan,konfiguracija terena tamo se potpuno razlikuje od Sirije,talibani su se krili po poecinama i gadjali ruske helikoptere,gde su ovde pecine i planine...tenkovski se ID moze razbiti za par dana!
    (sremac76, 25. novembar 2015 13:56)

    # Link komentara

  40. zgslavac: koliko treba razmisliti da shvatis da budzet nije merilo uspesnosti. Da je tako,onda bi se ratovi dobijali tako sto bi se vojska frljala novcanicama pa kome pre nestane. Kolika je plata americkog vojnika a koliko ruskog? KOliko baza ima USA po svetu i koliko okupacija pola planete (vojno politicka),kostaju? Sve se pretvara u pepeo sa nekoliko podmornica koje kostaju promil vojnog budezeta.
    (Petar, 25. novembar 2015 13:55)

    # Link komentara

  41. @S300 su otisle u Siriji, na samu Tursku granicu. Sa ovim raketama i sa ove udaljenosti, Turska nema nikakve sanse da se odbrani.

    A zašto bi Rusija trebala uopšte da napadne Tursku? Zamislite obrnutu situaciju: Dva Turska aviona lete blizu granice Rusije. Budu upozoreni više puta da promene kurs. Jedan avion ukapira ozbiljnost situacijei okrene se. Drugi se ogluši i ruski lovac ga obori. Onda nakon toga Turska na granicu Rusije pošalje raketne sisteme.
    (Pogledajmo situaciju i iz drugog ugla, 25. novembar 2015 13:45)

    # Link komentara

  42. Niko ne želi konflikt sa bilo kojom zemljom koja ima nuklearno naoružanje. Zato se i vrši pritisak na Severnu Koreju i Iran, kao potencijalne nuklearne zemlje. Niko sem Turske, koja nezna šta čini a Erdogan želi da bude novi Sulejman Veličanstveni ili Mehmed Osvajač!!!
    (ooo, 25. novembar 2015 13:45)

    # Link komentara

  43. "Turska bi snazno odgovorila Rusiji"...hahahah....pa analiticari, osvestite se...Rusija je ozbiljna pretnja za ceo Nato kamo li za jednu Tursku. Ocigledno obi nasi profesori nisu svesni koliko je Rusija mocna vojna sila pa laprdaju. Turska nije Srbija i nije slaba vojno , ali je za Rusiju smesna. Rusija je sila br.1 u svetu, ni jedan rat nije izgubila u istoriji pa vi vidite...
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (marks, 25. novembar 2015 12:25)

    A njihova najveća pobjeda bila je u prvom svjetskom ratu! Ajde ne lupaj. Isto bi prošli i u drugom ratu da se SAD nije umiješala. SAD ima vojni proračun veći od Rusije, Kine, V. Britanije i Francuske zajedno! A kad SAD-u priključiš V. Britaniju, Francusku, Njemačku, Tursku, Kanadu, i ostatak EU Rusija ispadne tek dosadni davež.

    Samo zbog te činjenice se nadam da Rusija neće srljati u nikakav rat, jer je podjela snaga kristalno jasna, a Rusija samo metilja da se malo dokaže. Nemojte me krivo shvatiti, u Sriji podržavam Ruse, a najodvratniji su mi Turska i SAD. ali ovo vaše rusofilstvo je komedija.
    (zgslavac, 25. novembar 2015 13:16)

    # Link komentara

  44. Ovo je početak Putinovog kraja. Turska je pročitala njegovu igru i blef i stavila tačku na agresiju prema susedima. Sada je Rusija zaključana u dva otvorena rata, dva zamrznuta sukoba i pred pobunom je naroda na Kavkazu i u Sibiru. Cena nafte će j sledeće godine ići nadole, Evropa nalazi nove načine da dodje do energenata, tako da Rusija ostaje izolovana i sve siromašnija, a sve zahvaljujući monstruoznoj politici Kremlja.
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mare, 25. novembar 2015 11:57)

    kakva je politika vasingtona i brisela?
    (pp, 25. novembar 2015 13:14)

    # Link komentara

  45. "Turska bi snazno odgovorila Rusiji"...hahahah....pa analiticari, osvestite se...Rusija je ozbiljna pretnja za ceo Nato kamo li za jednu Tursku. Ocigledno obi nasi profesori nisu svesni koliko je Rusija mocna vojna sila pa laprdaju. Turska nije Srbija i nije slaba vojno , ali je za Rusiju smesna. Rusija je sila br.1 u svetu, ni jedan rat nije izgubila u istoriji pa vi vidite...
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (marks, 25. novembar 2015 12:25) AVGANISTAN???
    (IDI BEGAJ, 25. novembar 2015 13:13)

    # Link komentara

  46. Naravno da neće biti odmazde jer svidelo se nama ili ne, Turska je moćna država sa jakom vojskom a ovo što su uradili je jedan više nego glup potez i snosiće posledice ma kakve bile!
     (Dejan, 25. novembar 2015 13:12)

    # Link komentara

  47. @sledeci ovde smo mnogo puta citali da su se avioni priblizili granicama, ali su letili u medjunarodnom vazdusnom prostoru za koje nema niko suvereno pravo da vlada, i ima pravo da leti ko hoce, ali problem je sto u tom prostoru dugo godina nije bilo Rusije, i sad to sjevernoj alijansi smeta, ni jednom nisu povrijedili vazdusni prostor ni jedne zemlje, cak je i ovo juce dosta sumnjivo, jer je avion oboren u Siriji, 4km od turske granice...
    (kolee, 25. novembar 2015 13:11)

    # Link komentara

  48. Turska je pročitala njegovu igru i blef i stavila tačku na agresiju prema susedima.
    (Mare, 25. novembar 2015 11:57)
    Kad se neko raspameti pa, napise ovakav komentar. Turska konstantno krsi suverenitet Jermenije, Iraka, Grcke i Sirije. Nedugo je bombardovala Kurde u Siriji u ubila 400 ljudi, to je taj dobri SUSED?
    Turci su se preracunali i Nato i Pentagon,ostaju po strani. Turska je na svoju ruku pokusala da razbije koaliciju SAD, Francuska, Rusija u unistavanju ID.Erdgon se vec izvlaci, kaze da nije znao da je avion ruskli, pocelo zavrtanje usiju, nikome se ne ratuje sa nuklearnom silom.
    (N1, 25. novembar 2015 13:10)

    # Link komentara

  49. Ima mnogo komentara pro Rusa,al isti zaboravlaju da su Rusi doziveli DEBAKL u Avganistanu 1989 god,proguglajte malo po Youtube,videcete rusku tehniku po raznim krsevima Avganistana,i onda su imali i rakete i avione,al spustenog repa su pobegli od sake Talibana.
    (prizrenac, 25. novembar 2015 13:08)

    # Link komentara

  50. Ма да, Путинов избор. Избор је направила Турска када им је оборила авион.
     (Стева, 25. novembar 2015 13:05)

    # Link komentara

  51. Драги моји, неће Путин прстом да мрдне макар му 100 авиона пало. Само се ми ложимо на тзв. „РУСКУ МОЋ" Све је код њих само префарбана рђа.
     (Дејан Маринковић, 25. novembar 2015 13:00)

    # Link komentara

  52. Interesantno da svi pominju nekakve posledice po Tursku privredu a ja bih rekao da ce Ruska privreda jos da strada
     (Denis, 25. novembar 2015 12:56)

    # Link komentara

  53. Bice po onoj staroj "Tresla se gora rodio se mis".
    Jeljcin je onomad kad su nas bombardovali i ubijali civile opasno zapretio ali Nato je bio i ostao prevelik zalogaj. Turci, svidelo se to vama ili ne imaju pravo da stite svoje nebo. Da li je to dobro pokazace vreme. Jedno je sigurno, nigde u Turskoj nema teroristickih akcija sto jasno pokazuje da Turci striktno vode racuna o sebi i miru u svojoj drzavi. Politika je k.... ne zaboravite.
    (Dule, 25. novembar 2015 12:55)

    # Link komentara

  54. Rusija ce morati da da deluje radikalnije htela to ili ne jer ce u protivnom svako da se osili i poceti da napada nesto sto ima veze sa Rusijom...
    (srpski kvazi strucnjaci, 25. novembar 2015 12:55)

    # Link komentara

  55. Smesni komentari i rusofila i rusofoba. To je u stvari isti mentalni sklop, samo obrnuto polarizovan.
     (b., 25. novembar 2015 12:53)

    # Link komentara

  56. @marks

    nije turska problem, nego Nato, a od NATOa Rusija je sigurno slabija.

    sama turska je vec jaka ko zemlja i ima posle amerike najvecu vojsku u NATOu
     (bivsi voditelj trgovina, 25. novembar 2015 12:48)

    # Link komentara

  57. Smirit ce se to za par dana. Ipak Rusija je izolovana od skoro celog sveta, ako rese da naškode Turskoj tako ce i sebi naneti gubitke. Nisu oni bas u poziciji da biraju. Zaključak je da Rusija na žalost tone u sve dublje probleme. Imam kolegu rusa ovde u Swe kaže da se jedino može živeti u Moskvi i da je ostali deo zemlje nerazvijen, male plate etc.
     (Prc-vojak, 25. novembar 2015 12:47)

    # Link komentara

  58. Dragišpić, bože mili ko je sve ovde neki analitičar.
    Rusija je razvučene na nekoliko frontova
    1. Gruzija da li se ovaj šali
    2. Ukrajna da vidim kolika će onda biti Ukrajna. Harkov je već i onako više proruski orejntisan. A gde je Odesa koja takođe velikim delom proruskiorjentisana.
    3. Sirija Rusija ima dole pešadiju (Asadova Armija, iran i Hezbolah) iz vazduha se komotno osećaju.

    Turska problemi sa Kurdima koji čine oko 30% ukupnog stanovništva +
    stali su svima na žulj od Egipta, Sirije, Iraka i Irana. Libija više nije država ali ima i tamo fantika koji ih baš ne vole. Svuda su se mešali i podržavali ekstreme.
    A da zaboraviso sam i Grčku.

    Ima Turska više zajedničkih nepriajtelja nego Dragišić ne zna da ih nabroji.

    Da li će Rusija odgvoriti vojno? Ajde da vidimo da li će preletati sad i šepuriti se na d Sirijom.
    (mali od palube, 25. novembar 2015 12:44)

    # Link komentara

  59. Nisam baš siguran da Rusi neće oboriti turskog lovca ako iole budu u situaciji. Npr. zađe u sirijski vazdušni prostor ili se približi ruskom avionu. Štaviše mislim da će gledati da to urade tj. da iskoriste šansu ako im se ukaže.
    (Дража, 25. novembar 2015 12:43)

    # Link komentara

  60. ko cita pazljivo nase redovne komentatore moze da zakljuci "odakle vetar duva"! Mi smo drzava gde se pazi sta se pise...i predvidja!
    Sve ste zakljucili pametno i racionalno ali ste zaboravili jednu vaznu stvar u medjunarodnim odnosima, bez koje veliki narodi ne bi bili veliki- ne moze se ciniti namerna steta nekoj velesili, ubijati njena vojska- na stranoj teritoriji- pomalo i ismevati....a proci nekaznjeno!!!
    nemam ni znanja ni politicko iskusto nasih vojnih analiticara ali se Onako,amaterski, tvrdim da ce biti vojne odmazde!!!
    (izadje na videlo, 25. novembar 2015 12:42)

    # Link komentara

  61. Rusija nema potrebe da radi ništa direktno, da se rizikuje veći, direktni rat - to bi bilo glupo. Treba da uradi nešto dobro: pošalje Kurdima neko svoje starije naoružanje, protivtenkovske stvarčice, protivavionske prenosive sisteme i slično. Time bi učinili dobro delo za nekoga ko pati, a to su Kurdi, a zlikovci bi bili kažnjeni na pravi način. Biji Kurdistan!
    (saladin, 25. novembar 2015 12:39)

    # Link komentara

  62. ja smatram da ovaj incident nikako neće ostati usamljen
    puno je oružja na jednom mestu,pa čak i da svi imaju dobre namere,problemi su neminovni
    jedina šansa za deeskalaciju i smanjenje napetosti bi bilo da Turska pod hitno napravi gest dobre volje i dozvoli Rusima korištenje svoje teritorije za dejstva ruskih bombardera,a da Rusi zauzvrat prestanu sa napadima na umerene pobunjenike odnosno pripadnike turske manjine u Siriji
     (rašo,,kanada, 25. novembar 2015 12:35)

    # Link komentara

  63. Ovo je bio najgluplji moguci potez turske..sad mogu za sva vremena da se oproste od bombardovanja kurda ..rusi tek sad iz sirije nece otici i samo ce dodavati snage i cekace makar doveka da turski avion samo milimetar udju u siriju da ga raznesu...do sad su imali samo imali buk rakete a sad odmah doveze S400 sa kojim pola turske je u dometu
    (dzoni, 25. novembar 2015 12:27)

    # Link komentara

  64. U poslednjih godinu dana ruski avioni su narusavali vazdusni prostor bar desetak zemalja. Jednom je neko morao da presece.
    (Paja, 25. novembar 2015 12:26)

    # Link komentara

  65. S300 su otisle u Siriji, na samu Tursku granicu. Sa ovim raketama i sa ove udaljenosti, Turska nema nikakve sanse da se odbrani. Cela Turska moze da postane pepeo za nekoliko sati. Ovo je Putin samo cekao. Ove rakete su i na Krimu, Juznoj Osetiji, sad u Siriji, na Baltickom moru.... Cela granica prema NATO poslusnicima iz Evrope i Azije je obezbedjena. Neverovatno je, kakav je on igrac. Zato je juce NATO kritikovao Turke i vanredno zasedao. Sve su uradili da destabilizuju granice Rusije, a ucinili su medvedju uslugu Putinu i sve im se vratilo tako sto su omogucili Rusima da imaju baze u Donjecku, Siriji, vrate Krim i pod izgovorom da ISIS siri pipke na Kavkaz, tamo zavode red. Covek je politcki fenomen i skidam mu kapu.
    (StormBGD, 25. novembar 2015 12:25)

    # Link komentara

  66. "Turska bi snazno odgovorila Rusiji"...hahahah....pa analiticari, osvestite se...Rusija je ozbiljna pretnja za ceo Nato kamo li za jednu Tursku. Ocigledno obi nasi profesori nisu svesni koliko je Rusija mocna vojna sila pa laprdaju. Turska nije Srbija i nije slaba vojno , ali je za Rusiju smesna. Rusija je sila br.1 u svetu, ni jedan rat nije izgubila u istoriji pa vi vidite...
     (marks, 25. novembar 2015 12:25)

    # Link komentara

  67. nece ti vise past na pamet da krsis turski suverenitet
     (Sandzak, 25. novembar 2015 12:20)

    # Link komentara

  68. Na zalost uradilo se nesto posle cega nema povratka. To je skoro kao da je neko "makar i slucajno" pritisnuo dugme za lansiranje rakete sa atomskom bojevom glavom.
    Sta ce druga strana uraditi ? Izgleda da se uvek ceka da Rusija smiri situaciju. Uvek je bilo tako. Zapad provocira i priblizava se Rusiji, a Rusija ne radi nista.
    Meni samo nije jasno kako svet nije osudio obaranje ruskog aviona. Pa zamislite da je neko od saveznika protiv ISISa oborio americki. Utrkivali bi se u osudama. Antiruska kampanja je ucinila svoje.
    (bedno, 25. novembar 2015 12:17)

    # Link komentara

  69. Putin Rusima brani letovanje u Turskoj, Egiptu i svim zemaljama EU te NATO. Ostaje im samo letovanje na toplim obalama Irana i Sirije...
    (slavko, 25. novembar 2015 12:16)

    # Link komentara

  70. Pa i bilo je vreme da im neko razbije nos, stalno krše vazdušni prostor, to su radili i u Švedskoj.
    (Sledeći, 25. novembar 2015 12:12)

    # Link komentara

  71. Naravno da ce biti posledica. Rusi vise nece smeti ni blizu da pridju turskom vazdusnom prostoru.
    (Vlada Rus, 25. novembar 2015 12:08)

    # Link komentara

  72. Neracunajte Nato jer se skoro vecina clanica slozilo da je to iskljucivo problem Turske. Zar ste stvarno mislili da ce Grcka, Kipar, Bugarska, Rumunija... ratovati za Tursku, zar stvarno mislite da ce SAD rizikivati zivote trista miliona Amerikanaca zbog npr tamo neke Estonije, Litvanije, Turske - oce ali malo sutra.
     (borchaSRS, 25. novembar 2015 12:08)

    # Link komentara

  73. Mnogi prenebregavaju cinjenicu da je putin "bivsi" KGB ovac. Kada prikupi sve procene povuci ce takav potez da ce se tTurska cesati gde je nesvrbi. Siguran sam da ce sada turski avioni leteti unutar svoje teritorije na 5 km od granice. Prvi koji pridje na 100 m sirijskoj granici poljubice patos i niko nece smeti da regaje ni NATO a ni Turci, jer upravo NATO nece dozvoliti da reaguje. Bice to na neki nacin kompenzacija kao kad sudija nesvira penal za domacina, a onda iskljuci dva gostujuca igraca.
     (glas razuma, 25. novembar 2015 12:06)

    # Link komentara

  74. Zanimljivo. Nato kaze: Mi smo vam oborili avion ali vas pozivamo da na to ne reagujete. Zaista jadno od USA.
     (Demos, 25. novembar 2015 12:06)

    # Link komentara

  75. Komentatori su prilično neobavešteni,ovde je krucijalni problem bio nafta koju kupuje turska od isis-a,i bombardovanje turaka u siriji,koji su na strani opozicije.
     (Goran, 25. novembar 2015 12:04)

    # Link komentara

  76. priznavanje Krima bi verovatno poboljsalo situaciju
     (dejan, 25. novembar 2015 12:03)

    # Link komentara

  77. Oboriće Rusi neki turski avion....leteće namerno ruski bombarderi preko vazdušnog prostora Turske ali sada uz pratnju lovaca i kad se dignu turski lovci ruski će ih uništiti.To će biti "incident" i na tome će se završiti.
     (Džedaj iz Marinkove bare, 25. novembar 2015 11:59)

    # Link komentara

  78. Ovo je početak Putinovog kraja. Turska je pročitala njegovu igru i blef i stavila tačku na agresiju prema susedima. Sada je Rusija zaključana u dva otvorena rata, dva zamrznuta sukoba i pred pobunom je naroda na Kavkazu i u Sibiru. Cena nafte će j sledeće godine ići nadole, Evropa nalazi nove načine da dodje do energenata, tako da Rusija ostaje izolovana i sve siromašnija, a sve zahvaljujući monstruoznoj politici Kremlja.
     (Mare, 25. novembar 2015 11:57)

    # Link komentara

  79. Rasplamsaj požar Putine da se domaći rusofili obraduju bar malo.
     (BeKo, 25. novembar 2015 11:56)

    # Link komentara

  80. Nece biti rata jer je svjetskim mocnicima to velika gnjavaza. Bez rata im je komotnije.
    (DeCe9, 25. novembar 2015 11:56)

    # Link komentara

  81. Svaki turski avion iznad Sirije biće pretnja za Ruse i biće neprijateljski cilj.
    (marija, 25. novembar 2015 11:55)

    # Link komentara

  82. Nije Turska kao Ukraina...secam se prosle godine kad su rusi srusili vise od 30 letelica ukrainske armije(vojne avione helikoptere itd) ono arogantno ulaze u vazdusni prostor ukraije i ruse avione bez nikakvih posledica....tada su se radovali i bili ponosni na to Rusi...e pa ne moze bas svugde tako.
     (Benny Hill, 25. novembar 2015 11:55)

    # Link komentara

  83. prvo će smiriti strasti, diplomatski rad će se usijati ali dugoročno će biti posledica. izbegavaće se ekonomska saradnja a i rusi će razmotriti naouružavanje kurda i udare po turkmenima. u svakom slučaju će vojni agažman rusije u siriji sada biti fokusiran na prekid, sada očigledne, ekonomske povezanosti kalifata i turske privrede. uništenje šverca naftom će biti prioritet.
    (orao pao, 25. novembar 2015 11:54)

    # Link komentara

  84. Za očekivati je da vojni avion koji povredi vazdušni prostor suverene države bude srušen, pogotovo ako je to bombarder. Ruski avioni često testiraju tu vrstu suverenost,i na žalost to taktiziranje je ovaj put plaćeno životima.
    (Bole, 25. novembar 2015 11:52)

    # Link komentara