Đorđević: Profesionalni vojnici koji ostanu bez ugovora postaće čuvari

Ministar odbrane Zoran Đorđević rekao je da MO ulaže ogromne napore na očuvanju standarda zaposlenih, koliko je moguće u uslovima ekonomskog oporavka zemlje.

Magazin "Odbrana"
Podeli
Tanjug
Tanjug

On je to rekao u intervjuu za magazin “Odbrana“, čije delove prenosi B92.net, uz napomenu da je od početka novembra imao više susreta sa sindikatima koji deluju u sistemu odbrane. Između ostalog, govorio je i o budžetu koji je za sledeću godinu namenjen Ministarstvu odbrane.

“Smatram da samo zajednički možemo da uspemo u nastojanju da se materijalni položaj i uslovi rada u vojsci poboljšavaju, ali prema realnim mogućnostima države i društva. I kako kaže naš premijer, koliko zaradimo, toliko možemo i da potrošimo. I ovom prilikom moram da ponovim da će već početkom sledeće godine svim zaposlenima biti povećana plata za pet odsto i neće biti otpuštanja zaposlenih, a novi pravilnik o platama primenjivaće se od 1. januara 2018. godine“, rekao je Đorđević.

Istakao je i da su Pravilnikom o izmenama i dopunama Pravilnika o platama profesionalnih pripadnika Vojske Srbije onemogućene zloupotrebe zadržavanja koeficijenata položajne plate bez uslova u pogledu službene ocene i vremena provedenog na toj dužnosti.

Upitan kako zadržati profesionalne vojnike po ugovoru koji sve češće odlaze iz Vojske rekao je da je jedan od demotivišućih faktora činjenica da kada navrše 42, odnosno 48 godina života, ili ne zadovolje zdravstvene kriterijume, nemaju mogućnost da produže ugovor.

“To negativno utiče na motivaciju mladih ljudi, potencijalnih kandidata za profesionalne vojnike i usložnjava problem popune Vojske. To ćemo prevazići zapošljavanjem u svojstvu čuvara u sastavu novoformirane Vojne ustanove za fizičko-tehničko obezbeđenje vojnih objekata. U toku je procedura za formiranje takve vojnodohodovne ustanove, čiji bi probni period za ocenu funkcionisanja bio od aprila do decembra naredne godine, u čija će popuna biti isključivo iz redova profesionalnih pripadnika vojske. Takođe planiramo da ta ustanova izađe na tržište rada i u ravnopravnoj konkurenciji učestvuje na tenderima za obezbeđenje fizičko-tehničke zaštite drugih državnih organa“, kaže Đorđević.

Tema vraćanja redovnog služenja vojnog roka je od nedavno veoma aktuelna u javnosti.

“Formirana je interresorna radna grupa radi izrade strategijskih dokumenata – Strategije nacionalne bezbednosti Republike Srbije, Strategije odbrane Republike Srbije, Bele knjiga odbrane Republike Srbije i Dugoročni plan razvoja Republike Srbije – koji treba da analiziraju izazove i pretnje sa kojima se suočava Republika Srbija u narednih deset godina, pa će na osnovu njihove analize biti predloženo eventualno vraćanje obaveznog vojnog roka, koje će u tom slučaju biti prosleđeno vladi, a onda i Skupštini na usvajanje. Ako Skupština donese takvu odluku, Ministarstvo i Vojska su u mogućnosti da u najkraćem roku obezbede uslove za njeno sprovođenje“, kaže Đorđević.

Prema njegovim rečima, jedan od prioriteta sistema odbrane je opremanje RV i PVO.

“Nabavili smo dva višenamenska transportna helikoptera Mi-17 V-5, a u planu je nabavka još šest do deset višenamenskih helikoptera. Ruska Federacija nam je donirala šest aviona MiG 29, koji će, u narednom periodu, sa našim avionima tog tipa u naoružanju RV i PVO, činiti osnovu naše lovačke avijacije, sposobne da izvrši misije zaštite vazdušnog prostora. Do kraja 2016. godine u upotrebu ćemo uvesti školske avione „lasta”. Takođe planiramo modernizaciju aviona „orao” i G-4. Remont helikoptera „gazela” nastojimo da rešimo s inostranim partnerom“, naveo je Đorđević.

Istakao je i da sopstveni razvoj sredstava i domaća industrija predstavljaju značajan segment opremanja Vojske i da se tome posvećuje posebna pažnja.

“Sledeće godine u naoružanje će biti uveden lanser raketa samohodni višecevni modularni „Morava”, čije je završno ispitivanje upravo započelo u Tehničkom opitnom centru. Reč je o složenom, potpuno automatizovanom borbenom sistemu, koji može lansirati sve vrste raketa koje se nalaze u naoružanju naše vojske. Do kraja 2017. godine uvešćemo i haubičku municiju 122 mm povećanog dometa. Očekuje se i verifikaciono ispitivanje samohodne top-haubice 155 mm NORA B52 M15, proizvođača „Jugoimport SDPR”, kako bi se i taj artiljerijski sistem našao u operativnoj upotrebi u prvoj polovini naredne godine. Njegovim uvođenjem Vojska Srbije će biti opremljena i novom artiljerijskom municijom, dometa 40 kilometara, kao i savremenim optoelektronskim uređajima“, dodao je Đorđević.

Ministar odbrane je naveo da je Ministarstvo odbrane svesno da se vojni budžeti ne samo u Evropi, već i u našem regionu povećavaju.

“To je oslikavanje novih žarišta koja postoje u svetu, koja nikada nisu bila bliže Evropi, a koja potencijalno predstavljaju pretnju za našu zemlju, ali i za Evropu i Evropsku uniju, čiji ćemo sastavni deo svakako jednog dana biti. Mi želimo da budemo deo zajedničke Evropske odbrambene politike, želimo da se ponašamo kao da smo članica EU, da budemo odgovorni i spremni da na sve te, eventualne, izazove odgovorimo“, zaključio je Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 105 idi na stranu