Srbija ima kapacitet da uđe u EU

B92: Gospođo Delević, kada komesar Oli Ren kaže “dobijanje statusa kandidata 2009.”- šta to praktično znači?

Milica Delević: Mogućnost dobijanja statusa kandidata, nešto što je izveštaj nagovestio i potvrdio da je Srbija učinila dosta na evropskom putu i da ima administrativnih kapaciteta, ali da treba da ovu sledeću godinu koristi tako da ova stabilna proevropska vlada zaista ubrza donošenje evropskih zakona i obezbedi njihovu primenu.

Jelena Bulajić
Podeli

B92: Šta znači preporuka da je potreban opipljiv napredak u ekonomskim reformama i reformama pravosuđa. Šta tu treba učiniti?

Milica Delević: Kod nas su i prethodna godina i ona pre nje bile izborne godine, u kojima se čulo mnogo dobrih želja, ali nije bilo konkretnog rada na usvajanju zakona. Ovaj izveštaj je u foto finišu malo popravljen usvajanjem osam važnih zakona za viznu liberalizaciju i korupciju. Ali, kada se kaže “opipljiv napredak”, znači brži rad na usvajanju zakona, od kojih su mnogi ili u skupštinskoj proceduri ili čekaju da ih vlada usvoji.

B92: Kako teče proces stavljanja Srbije na belu šengen listu?

Milica Delević: Potrebno je još učiniti neke korake, koji su to konkretno, ističe mapa puta koja nam je uručena krajem aprila, početkom maja. Vlada je dostavila izveštaj o spremnosti da se ti uslovi ispune i sad očekujemo, da kroz jedan dijalog i veliki rad kod kuće, ubedimo komisiju da smo spremni da se na beloj šengenskoj listi nađemo.

B92: Da li evropski put Srbije može da zakomplikuje trenutna situacija u vezi sa razmeštanjem misije Euleks na Kosovu?

Milica Delević: Sam izveštaj kaže da je za Srbiju rekonfiguracija civilne misije prihvatljiva samo uz saglanost Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Šef delegacije Evropske komisije je juče o ovom govorio na način koji podvlači da dodatnih uslova za evropske integracije Srbije nema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.