Medijska scena Srbije u novembru 2014.

Monitoring medijske scene u Srbiji se nastavlja - na sajtu ANEM-a je objavljen je 58. monitoring izveštaj (za novembar 2014).

Podeli

ANEM-ova MONITORING PUBLIKACIJA XI

Sadržaj Publikacije:

  • Uvod
  • Cеnzurа i аutоcеnzurа u srpskim medijima autor: Slobodan Kremenjak, advokat
  • Zašto i kakva Strategija razvoja medijske usluge radija i audio-vizuelnih medijskih usluga nam je potrebna– autor: Miloš Stojković, advokatska kancelarija „Živković&Samardžić" iz Beograda
  • Transparentnost vlasništva u medijima – neophodno, da li i dovoljno?– autor: Davor Glavaš, medijski ekspert
  • Proces digitalizacije u Republici Srbiji – autorke: prof. dr Irini Reljin i Milena Jocić Tanasković, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija
  • Evropski sud za ljudska prava, Informatori o praksi Suda – kratak prikaz dve presude tog suda koje se odnose na primenu člana 10 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i to na povredu slobode izražavanja.

Monitoring Publikacija XI dostupna je na sajtu ANEM-a ovde.

I b. POZIV NA JAVNU PREZENTACIJU PUBLIKACIJE!

Publikacija će biti prezentovana na okruglom stolu u organizaciji ANEM-a, u ponedeljak, 26. januara 2015, u Medija centru, Beograd, Terazije 3, II sprat, od 13.00h do 16.00h!

Pozivamo Vas da nam se pridružite!

Publikaciju će predstaviti autori tekstova. Nakon toga je predviđena diskusija o temama koje su obrađene u Publikaciji, kao i o aktuelnim medijskim pitanjima.

II MONITORING IZVEŠTAJ br. 58 O MEDIJSKOJ SCENI SRBIJE U NOVEMBRU 2014:

  • Sloboda izražavanja pretnje i pritisci na novinare i medije – šta sve ukazuje na to da je novouvedena APR-ova procedura (bеlеženje kо је svе pristupao аrhivi dokumenata i ko је kоје firmе u arhivi prеglеdао) nedozvoljena, a po novinare i opasna; sudski postupci – zbog čega je postupak za naknadu štete po tužbi novinara Vladimira Ješića protiv ministra bez portfelja Velimira Ilića pokazatelj toga da Srbija ne zadovoljava jedan od indikatora Saveta Evrope za medije u demokratiji; zašto je ohrabrujuća presuda Višeg suda u Nišu, koji je ukinuo prvostepenu prеsudu kojom su bivši dirеktоr Grаdskе tоplаnе Мilutin Ilić i njеgоvi sаrаdnici Dоbrivојe Stаnimirоvić i Мiјa Јаnkоvić oslobođeni оptužbi dа su prеtili urеdniku „Јužnih vеsti” Prеdrаgu Blаgојеviću i ugrоzili mu sigurnоst;
  • Implementacija postojećih zakona Zakon o elektronskim medijima – analiza mera koje je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) izreklo emiterima u ovom periodu, a u vezi sa zaštitom maloletnika u programskim sadržajima: mera upozorenja nacionalnoj TV Pink (zbog nedostatka zaštite identiteta i integriteta maloletnika, kao i zbog pogrešnog označavanja i vremena emitovanja tog programa); mera upozorenja regionalnom emiteru RTV Enigma, zbog nepoštovanja programskog elaborata; opomene nacionalnim televizijama Happy i Prva, zbog programskih sadržaja koji nisu podobni za maloletnike a emituju se u zaštićenom terminu; opomena TV Happy zbog nedozvoljenog načina reklamiranja elektronskih cigareta;
  • Usvajanje novih zakonaautori konstatuju da u ovom periodu nije bilo aktivnosti u pogledu donošenja zakona relevantnih za medije;
  • Rad nadležnih organa obrađen je rad Poverenika za informacije od javnog značaja, Odbora za kulturu i informisanje Narodne skupštine, Ministarstva kulture i informisanja i SOKOJ-a, a posebno izdvajamo analizu sednice i zaključaka Odbora za kulturu i informisanje o slobodi medija, kao i analizu sva tri pravilnika za implementaciju Zakona o javnom informisanju i medijima, koje je donelo Ministarstvo kulture i informisanja;
  • Proces digitalizacije – šta je u novembru 2014. obeležilo proces digitalizacije;
  • Proces privatizacije medijadokle se stiglo u postupku privatizacije medija nakon donošenja novih medijskih zakona;
  • Zaključak Izveštaja – autori sumiraju Izveštaj i ukazuju na to šta su najvažnija dešavanja u medijskom sektoru u novembru 2014.

Pedeset osmi Monitoring Izveštaj uradio je stručni tim Pravnog odeljenja ANEM-a, advokatske kancelarije „Živković&Samardžić", u saradnji sa ANEM-om. Pročitajte ga u celosti ili u delovima, ovde.

Uskoro i decembarski Monitoring Izveštaj br. 59 na sajtu ANEM-a, o čemu će svi zainteresovani biti blagovremeno obavešteni!

III IZVEŠTAJ SA JAVNOG ČASA ZA STUDENTE NOVINARSTVA

ANEM je 26. novembra 2014. na Fakultetu političkih nauka u Beogradu organizovao Javni čas za studente novinarstva na temu „Medijski sistem Srbije u tranziciji i evropski standardi". Preko 80 studenata I godine tog fakulteta imalo je priliku da od predavača prof. dr Radeta Veljanovskog, docenta dr Dejana Milenkovića i advokata Slobodana Kremenjaka, člana pravnog tima ANEM-a, stekne nova znanja o usklađenosti srpske regulative i prakse u medijskoj oblasti sa odgovarajućim evropskom standardima. Više o ovom događaju u izveštaju na sajtu ANEM-a ovde.

Na web sajtu ANEM-a, u rubrici Monitoring medijske scene, potražite i ostale Monitoring Izveštaje, Publikacije i izveštaje sa monitoring okruglih stolova!

Izneti stavovi u Izveštaju pripadaju isključivo autorima i ne moraju predstavljati zvaničan stav Civil Rights Defenders-a.

Realizaciju ovog projekta, finansijski je podržala Fondacija za otvoreno društvo, Srbija.

Izneti stavovi pripadaju isključivo autorima i ne moraju predstavljati zvaničan stav. Fondacije za otvoreno društvo, Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.