Globalna kampanja protiv nasilja nad novinarima

Komisija za istraživanje ubistava novinara i Kancelarija za slobodu medija OEBS a iz Beča pokreću globalnu kampanju protiv pretnji i nasilja nad novinarima. Sama kampanja vezana je za UN inicijativu Borba protiv nekažnjivosti ubistava novinara i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima.

Podeli

U sklopu kampanje, u dnevnim listovima "Blic", "Danas" i "Politika" objavljene su insertacije sa autentičnim pretećim porukama upućenim novinarima, sa ciljem da se javnosti skrene pažnja na pretnje sa kojima se suočavaju novinari u svom radu.

"Komisija za istraživanje ubistava novinara, prvi je institucionalni odgovor na ovu UN inicijativu i može postati model za slične situacije u svetu. U protekloj godini na rešavanju ubistava troje novinara u Srbiji Komisija i radne grupe rade intenzivno, što do sada nije bio slučaj. Imamo u zemlji I četvoro novinara pod 24-satnom policijskom zaštitom u zabrinjavajuće dugom vremenskom periodu i to se svakako ne sme korisititi kao trajno rešenje za osiguravanje bezbednosti novinara", kaže predsednik Komisije Veran Matić.

Osim tih slučajeva u ovoj godini u našoj zemlji zabeleženi su:

  • diskriminacija medija i novinara od strane republičke i lokalne vlasti,
  • Pretnje smrću najčešće praćene pretnjama koje su upućene i porodici novinara,
  • fizički napadi i pokusaji atentata,
  • govor mržnje prema novinarima i poziv na linč (pretnje, napadi i poziv na linč su gotovo isto zastupljeni), tu su uključene izjave i aktivnosti desničarskih organizacija,
  • vređanje, pretnje, pritisci od strane političara i državnih funkcionera,
  • pritisci na novinare od strane medija u kojima rade,
  • podnošenje krivičnih prijava protiv novinara koji se bave istraživanjem korupcije

Ovo su sve pojave na koje novinarska zajednica, udruženja i redakcije moraju obratiti pažnju i konstantno se boriti za bolju poziciju za svoju profesiju.

Zbog toga jedim delom i ova kampanja treba da skrene pažnju i podstakne debate i definisanje pravih metoda efikasne zaštite novinara.

"U okviru kampanje pravimo Hroniku pretnji, kao međunarodni projekat u okviru kojeg ćemo prikupiti pretnje koje su dobijali novinari i tako sabrane pretnje u toj svojevrsnoj hronici predati generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu odakle je krenula inicijativa protiv nekažnjivosti naslja nad novinarima", kaže Matić.

Povodom ove kampanje Komisija pokreće i web sajt www.istina.co.rs na kojem će se nalaziti podaci o ubijenim novinarima i medijskim radnicima, koji se nalaze i u mandatu rada Komisije.

"Otvoren je poziv svim redakcijama i novinarima da se pridruže u ovoj kampanji i dostave podatke o pretnjama i aktima nasilja prema redakciji i novinarima kako bismo sastavili kompletnu Belu knjigu o pretnjama i nasilju nad novinarima u 2013. godini", kaže Matić.

Kampanju je pro-bono realizovala agencija Saatchi & Saatchi.

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.