Esports B92.net

WoT – Tankfest 2017

Tankfest je manifestacija koja se održala u Tenk muzeju u Bovingtonu proteklog vikenda i predstavlja jedan od najvećih prikaza istorijskih tenkova koji i dalje rade u današnje vreme. Ovaj događaj podrazumeva i mnoštvo istorijskih glumačkih poduhvata gde veliki broj entuzijasta u uniformama i sa naoružanjem prikazuje kako su izgledale bitke prošlosti, naravno uz podršku tenkova iz tog perioda.

Klanrur.rs, Miloš Hetlerović
Podeli
M4 Sherman &Fury& Foto: Wargaming
M4 Sherman "Fury" Foto: Wargaming

Čast da otvore manifestaciju su imali francuski tenk iz Prvog svetskog rata Saint-Chamond koji iako nije bio baš najuspešniji dizajn zbog jako slabog motora je imao montiran top kalibra 75mm i tako bio najbolje naoružan tenk ovog rata. Za njim su išli britanski Mark IV, koga smo već upoznali prošle godine u Londonu, praćen nemačkim A7V (zapravo oba ova su replike originalnih tenkova).

The Tiger Collection - Levo Tiger II sa Porsche kupolom, desno JagdTiger Foto: Wargaming
The Tiger Collection - Levo Tiger II sa Porsche kupolom, desno JagdTiger Foto: Wargaming

Dalje je nastupio veliki broj vozila iz Drugog svetskog rata, počev od oklopnih vozila, preko M3 Stuart, zatim je tu bio M4 Sherman “Fury” (iz istoimenog filma), kao i veći broj britanskih tenkova počev od Cruiser tenkova pa sve do Cometa i Centuriona. S druge strane su Nemce predstavljali Panzer III i JagdPanther i onda su svi zajedno učestovali u simulaciji istorijske bitke. Poseban deo izložbe unutar samog muzeja jeste i The Tiger Collection gde se nalaze Tiger I, Ferdinand, Jagdtiger, Tiger II ali i posebna pretprodukcijska verzija Tiger II tenka sa kupolom koju je izradio Porsche a koja se zapravo nije koristila u operativnim dejstvima (produkcijska kupola je Henschel dizajn).

Challanger 2 Foto: Wargaming
Challanger 2 Foto: Wargaming

Program je nastavljen tenkovima kao što su Leopard 1, M60 Patton, Chieftain i T-72. Na kraju su učestvovale regularne snage Britanske vojske pre svega Challanger 2 tenkovi i Warrior oklopna vozila kao i velikog broja oklopnih vozila koje koristi inženjerija. Zanimljivo je i da je jedan od Challanger 2 tenkova u programu imao ispis IFOR sa strane što znači da je učestvovao u mirovnim snagama u Bosni i Hercegovini. Najsrećniji posetioci su uz posebnu doplatu imali i priliku da se provozaju u otvorenom oklopnom transporteru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.