Esports B92.net

WoT – Object 252u Tenk Preview

Već neko vreme Wargaming teži potpunom uklanjanju vozila sa preferencijalnim ’mečmejking-om’. Upravo zbog toga ćemo najverovatnije uskoro videti zamenu čuvenog IS-6 sa novim Object 252u. Novi tenk će kao i njegov stariji brat biti premium tier 8 teški tenk ali će za razliku od njega moći da sretne tier 10 mašine. Kako i dolikuje Obj. 252u će statistički biti mnogo kompetentniji tenk a o tome koliko će biti ’bolji’ od IS-6 ćemo diskutovati ovde gde će jasno biti povučena paralela između ova dva premium vozila.

Klanrur.rs, Dimitrije Stankov
Podeli
Foto: Wargaming
Foto: Wargaming

Osnovne karakteristike vozila:

Vatrena moć:
• Šteta po minutu: 1,650.00
• Prosečna šteta granate (AP/APCR/HE): 440/440/530
• Probojnost (AP/APCR/HE): 225/265/68mm
• Vreme nišanjenja: 3,20s
• Disperzija na 100m: 0,44

Foto: Wargaming
Foto: Wargaming

Vatrena moć ovog tenka je u najmanju ruku čudna i dosada neviđena. Što se štete po minutu tiče Object 252u je prilično ’slab’ ali sudeći samo po tom aspektu naneli bismo veliku nepravdu ovoj mašini. Navikli smo na ruske topove od 122mm sa 390 prosečnom štetom na ovom tier-u ali umesto toga Obj. će imati 440 štete po granati na 122mm BL-13 topu. Ukoliko poredimo vatrene moći IS-6 i novog premiuma lako ćemo uočiti da prvenac ima nešto bolju štetu po minutu ali sve u svemu BL-13 se čini daleko boljim zbog mogućnosti jače razmene pojedinačne granate sa neprijateljima. Ovo bi trebalo da omogući novom Rusu da više vremena provede sakriven od protivničke vatre i ’viri’ samo kada ima siguran pogodak garantujući mu da izadje kao bolji iz određenih duela sa vozilima manje prosečne štete. Naravno, ukoliko se nađete u bliskom duelu sa tier 9+ medium-ima ne očekujte puno od Object-a kako to nije njegov prostor delanja jer jednostavno manjka sa DPM-om.

Mobilnost:
• Maksimalna brzina: 35/14kmh
• Snaga/težina: 13.67
• Okretnost: 30°/s
• Trenje terena (tvrdog, srednjeg, mekog): 1,20; 1,50; 2,30
Ovaj segment vozila ne treba puno elaborirati. Ukoliko vam je poznata sveopšta pokretljivost bilo kojeg IS tenka sa tier-a 8 onda znate većinu toga o mobilnosti 252u. Sve u svemu jedan je od agilnijih teškaša u igri.

Foto: Wargaming
Foto: Wargaming

Oklopljenost:

• Trup (napred, strana, pozadi): 130/100/90mm
• Kupola (napred, strana, pozadi): 250/150/100mm
• HP: 1,500

Odmah da kažem, Object 252u je jedan od najbolje, ako ne i najbolje oklopljen tenk u igri što se tier-a 8 tiče. Od napred ne očekujte probijanje ukoliko nemate minumum 200mm penetracije. Jednostavno nema očiglednih i lako pristupnih slabih tačaka. Kao i većina tenkova ima komandirske kupole ali one generalno kod Rusa nisu preterano izdignute a to je slučaj i kod novog premiuma. Postoji jedna tačka koju je moguće probiti koristeći trenutnu overmatch mehaniku ali da biste to uradili morate pogoditi mali nagib ispod cevi, izmedju kupole i trupa (malo iznad prstena koji spaja ova dva). I tada overmatch je moguć samo ako granata doživi rikošet i pogodi okrugao region iznad ’nosa’ tenka. U suštini pokušavajte ovaj pogodak samo ako apsolutno ne vidite dve kupole. Strane tenka su više nego pogodne za ’sidescrape’. Između gusenica i oklopa postoji i prostorni oklop koji nije lako uočljiv što čini ovaj tenk izuzetno opraštajućim i manje pogodnim za ’hranjenje’ HEAT municijom ukoliko mu gađate stranu. Pozadina tenka je prilično dobro oklopljena jer je ugao oklopa odličan. Stoga, ako bežite od tenkova slabe probojnosti možete se nadati ponekom ’dingu’. Generalno ovaj aspekat mašine je i njegova najjača strana. Čak ni tier 10 tenkovi neće moći tako lako da ’odapinju’ granate i nadaju se automatskoj penetraciji što bi svakako bio slučaj da igraju protiv sadašnjeg IS-a 6.

Sporedne karakteristike:
• Depresija/elevacija cevi: 6/20°
• Okretnost kupole: 24°/s
• Preglednost: 350m
• Kamuflaža: -/-/-
• Brzina standardnih granata: 1000m/s

Preglednost Object-a 252u je standardna ruska dok je depresija zadovoljavajuća za mašinu ovog načina igranja.

Foto: Wargaming
Foto: Wargaming

Što se cene tiče, moja procena je da će biti između 10.000 i 11.000 zlatnika ali ponavljam to je samo moja okvirna pretpostavka. Object-a 252u bismo mogli videti već od kraja februara ali kao i cena, i datum izlaska za sada nije pouzdan. Moguće je da će biti nekih promena i na statistici tenka u zavisnoti od povratnih informacija koje WG bude dobio sa dosadasnjeg testiranja vozila, koje se vrši i na live serveru. Imajući u vidu da se radi o premium tier 8 vozilu može se očekivati tome prikladan grindač srebrnjaka i iskustva posade. Ako povučemo paralelu između novog i starog premiuma lako je reći da je novi 252u daleko bolja mašina i to nije u opšte otvoreno za diskusiju. Ostaje samo pitanje kuda će ’meta’ i gameplay tier-a 8 otići ukoliko WG nastavi da izbacuje ovoliko moćne premium mašine. Nekako s poslednjim premium tenkovima kao što su AMX M4 mle. 49 Liberté, Rheinmetall Skorpion G, T26E5 Patriot i najavljeni Object 252U deluje da se sve više pay2win epitet ponovo vezuje za World of Tanks.

Izvor: KlanRUR.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.