Esports B92.net

Zest šampion HomeStory Cup XV

U vikendu za nama odigralo se 15. po redu izdanje jednog od najvećih i najomiljenijih StarCraft 2 turnira, HomeStory Cup XV.

Nikola Savić klan rur
Podeli

Kao po običaju, pored sjajnih StarCraft 2 partija, uživali smo u opuštenoj atmosferi i potpuno blesavom kastovanju legendarne trojke – Rotti, ToD i iNcontroL.

Nakon 4 sjajna dana takmičenja, na kraju su do finala , kako je i očekivano, došla 2 od 3 korejska igrača koja su učestvovala na turniru, pošto ipak ne možemo imati finale sa 3 igrača.

GSL šampion GuMiho i Zest su se našli u četvrtfinalu, i korejski Protoss je pokazao da se možda konačno vraća u formu, nakon meseci loših rezultata, pobedom u zaista sjajnoj seriji sa 3-2.

Na kraju, finale je bilo zaista pravi spektakl, ByuN protiv Zesta. ByuN je igrao neverovatno i na celom turniru je prvu mapu izgubio tek u polufinalu protiv Elazera, sve ostale mečeve to tada je dobijao sa 3-0.

Ipak, Zest je bio taj koji je na kraju podigao titulu, pobedom od 4-2 u ovom bo7 finalu.

Na prvoj mapi, Ascension to Aiur, ByuN je imao veoma ekonomski nastrojeno otvaranje, sa 3 CC, koje praktično uopšte nije kažnjeno jer je izostala agresija Zesta. Ipak, Zest je u mid delu partije uspeo da se odbrani od svih pokušaja agresije Bio-Viking kompozicije, sjajno postavljenim Pylonima i odličnim mikrom, pa je u jednom trenutku desetkovao armiju Byuna i od tog trenutka preuzeo kontrolu nad partijom i priveo je kraju za vođstvo od 1-0.

Druga partija na Abyssal Reef je bila poprilično haotična, Zest je otvorio sa Proxy Gate i imao solidnog uspeha, čineći ogromnu štetu ekonomiji Terrana u ranom delu partije. Ipak, neoprezni Zest je dozvolio da mu armija bude uhvaćena nespremna na otvorenom, pa se nakon toga agresija prenela na njegovu stranu mape, gde je ByuN pokušao da mu sruši ekspanziju, ali u tome nije uspeo, praveći par grešaka usput, od kojih je najkobnija bila rušenje Medivaca sa vojskom koja se povlačila, što je značilo i kraj partije.

Treću mapu dobija ByuN koji je uspeo da uhvati Colossuse Zesta potpuno van pozicije, lako ih počisti i zatim mu poruši treći expo, što je bio trenutak koji je praktično odlučio tu partiju, pa ByuN smanjuje na 2-1.

Četvrta partija se igrala na mapi Odyssey. Zest je išao sa brzim Phoenix otvaranjem i Charge Zealotima, dok je ByuN pokušao neku vrstu agresivnog all-ina sa samo dve baze. Ipak, nije uspeo praktično ništa da uradi ekonomiji Zesta, pa je u potpunosti zaostao jer je do kraja partije igrao sa dve baze, te ga je na kraju Zest jednostavno brojčano nadjačao i dobio, 3-1 za Protossa.

Prvu meč loptu Zest je imao na Defender’s Landing, ali je nije iskoristio. Otvorio je sa agresivnim proxy Stargate i pokušao da prži mineralne linije ByuNa sa par Oraclea. Ipak, ByuN je nekako uspeo da se odbrani i stabilizuje, pre svega pravovremenim prebacivanjem na Cyclone koij su oterali Oracle. Zest onda pokušava da nastavi agresivno sa Dark Templarima i Stalkerima, ali maestralni Byun uspeva da pravilno skenira i pobije Dark Templare pre nego što su uradili bilo kakav damage i zatim prelazi u kontra-ofanzivu, te smanjuje rezultat na 3-2.

No, drugu šansu Zest nije propustio. Imao je zaista zabavno otvaranje sa ranim techom na Dark Templare, koje je onda dropovao duž mineralne linije Terrana koji je nekako uspeo da se odbrani, ali usput i pretrpi dosta ekonomske štete. Zest je nastavio da igra odlično ovu partiju i konstantno uznemirava radilice Byuna, i na kraju ga i primora da prihvati borbu dok su mu SVC bili pod napadom, što je potpuno razrušilo njegovu ekonomiju, i videvši da nema više šta da traži, aktuelni svetski prvak je napustio partiju i čestitao Zestu na tituli.

Šampionska titula donela je Zestu 4500 dolara, dok je ByuN zaradio 2500.

Ukoliko vas interesuje da učite od najboljih, kompletan set riplejeva sa celog turnira možete skinuti sa ovog linka.

Izvor: Klan RUR

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.