Esports B92.net

StarCraft 2: Sprečeno nameštanje mečeva na DH Jenćeping

Nažalost, sa razvojem esporta i ulaskom velike količine novca dolaze i one manje lepe stvari koje predstavljaju deo mračne strane svakodnevnice tradicionalnog sporta.

nikola savić KlanRUR
Podeli
Foto: DreamHack
Foto: DreamHack

Između ostalog, govorimo i o nameštanju mečeva. Čini se da su StarCraft zajednice posebno podložne ovome. Verovatno najveći i najmračniji primer u istoriji esporta jeste mladi StarCraft 2 Zerg igrač Life, svetski šampion iz 2014. godine i finalista svetskog prvenstva 2015. godine.

On je svoj vanserijski talenat trajno protraćio već u 18. godini života, jer je trajno banovan i osuđen zbog skandala sa nameštanjem mečeva tokom 2015. godine, što je obeležilo početak 2016. godine u esportu. Ovaj ogromni skandal je tada ozbiljno uzdrmao temelje ne samo StarCraft 2, nego i čitavog esporta kao takvog. Blizzard mu ovo nije oprostio, pa je njegovo ime uklonjeno sa pehara StarCraft 2 prvaka sveta, baš kao i iz hola svetskih šampiona.

Danas je Blizzard na zvaničnom sajtu World Championship Series objavio da je sprečen pokušaj nameštanja mečeva na WCS DramHack u Jenćepingu, koji startuje danas.

Naime, neimenovani igrač je mometalno prijavio da mu je nuđeno da namesti mečeve i uz to priložio skrinšotove koji to nedvosmisleno pokazuju. Igrač koji mu je dao ovu ponudu je “Revolver” i on je odmah banovan sa StarCraft 2 turnira na DreamHack Jenćeping, ali je dobio i doživotno proterivanje sa svih događaja vezanih za WCS.

Ovo je drugi slučaj sa skandalom oko nameštanja u StarCraft 2 u samo nedelju dana, jer smo pre par dana saznali i da su kineske vlasti uhapsile nekoliko kineskih StarCraft 2 igrača koji su se takođe bavili nameštanjem mečeva.

Nadamo se da će ovakvi slučaji ostati izolovani incidenti i da ćemo sve ređe čitati o njima, ali je ipak u pitanju upadljivi problem za koji je potrebno naći adekvatno rešenje, pre svega u smislu prevencije i razumevanja igrača da trenutna novčana dobit nikada nije vredna celog života i karijere.

WCS Jönköping startuje danas i mečeve uživo pratiti na zvaničnom StarCraft kanalu – www.twitch.tv/starcraft

Nagradni fond turnira je 100 000 dolara i 11 000 WCS poena. Sve ostale detaljne informacije možete pronaći na zvaničnoj stranici turnira.

Izvor: Klan RUR

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.