Esports B92.net

Solar nije odbranio titulu, INnoVation je SSL šampion!

Danas je odigrano veliko finale prve StarCraft 2 SSL sezone u 2017. godini, gde su u bo7 meču koplja ukrstili Terran INnoVation i Zerg Solar.

nikola savić KlanRUR
Podeli

Solar je u finale ušao kao branilac titule, pošto je bio aktuelni SSL šampion iz druge sezone 2016. godine, dok je INnoVation ipak ušao kao favorit pošto je tokom čitave godine tempirao formu i igrao zaista dobro, doduše sa blagim padovima.

Igrao se Frost kao prva mapa, gde je Inno rešio da ide na macro otvaranje sa brzim trećim CC, ali je spawning pozicija išla na korist Solaru koji je uspeo da spreči push sa dva Medivaca i Marincima, i Inno jednostavno nikako nije mogao da radi harassment, jer je svaki ćošak baze bio dobro pokriven, pa je Solar razvio ogromnu vojsku neometano i uspeo da prosto pregazi Innovationa sa dobro tempiranim napadom sa nekoliko strana i kompozicijom koja se sastojala od bukvalno skoro 70 banelinga i nešto malo Hydraliska.

Ipak, ispostaviće se da je to bila i jedina pobeda koju je Solar uzeo tog dana, jer je nakon toga Innovation rešio da pokaže zašto je favorit. U drugoj partiji na mapi Overgrowth je Inno otvorio sa Hellioniona koji su pržili na sve strane po Dronovima, da bi napravio brzi prelaz na stelthovane Banshee koje su nastavile sa uznemiravanjem mineralnih linija. Sve to je na kraju praćeno sa veoma zanimljivim Thor dropovima i zatim pushom po sredini mape koji je samo dovršio Solara.

Treća mapa je bila Abyssal Reef, gde je Solar rešio da da ekspanduje na pomalo čudan način, što je na trenutak delovalo kao dobra strategija, uzimajući baze levo od glavne, umesto prirodnu 3. i 4. ekspanziju. Ipak, Inno je nastavio ono što je radio i u prethodnoj partiji, i sjajnim uznemiravanjem je pržio mineralne linije i dronove, dok je u bazi polako gradio kompoziciju za odlučujući napad. Solar je probao da radi kontra harassment sa Mutama, ali su one uspešno odbijane. Pokušavao je u odlučujućoj borbi Solar da nekako okruži i flankuje tenkove Innoa, ali mu to nije uspelo i rezultat je sada bio 2-1 za korejskog Terrana.

Četvrta mapa je bila Newkirk Precinct TE, gde smo videli dobri stari cheese sa dve proksi barake i bunkerima, koje Solar nije video sve dok već nije bilo kasno. Četiri gotova bunkera su se napunila Marinicima ispred Solarovog natural expoa, koji je Solar samo morao da gleda kako pada. U očajnom “sve ili ništa” pushu da se otarasi bunkera, Solar je izgubio većinu zerglinga i kraljica, što je značilo GG, 3-1 za Innovationa i meč lopta.

Poslednja mapa je bila Whirlwind, gde se jednostavno videlo da je Solar dotučen. Potpuno ista otvaranja je odradio Inno kao u 2. i 3. partiji, Hellioni su pržili po dronovima i izbegavali sve spore kraljice, pa se u jednom trenutku činilo da će se partija već tu završiti, ali ipak je nekako Solar stabilizovao i uspeo da uđe u koliko-toliko povoljan lejt gejm.

Ipak, Inno opet dobro tajmira napad, zauzima ključne pozicije sa tenkovima i uz pomoć Vikinga neutrališe Vipere i pre nego što je počela borba, i tako Solar ostaje bez Blinding Cloud, njegove jedine šanse protiv tolikog broja tenkova. Rezultat na kraju 4-1, baš kako je Innovation i sam rekao u intervjuu pre finala, i zaslužena titula za “The Machine”, kome sada nedostaje još samo titula sa BlizzCona da bi upotpunio svoju StarCraft 2 karijeru.

Za ovu titulu Innovation je zaradio ukupno nešto ispod 20 000 dolara (računajući celu SSL sezonu), kao i 1500 WCS poena, što će mu znatno pomoći u borbi da pokuša da se dočepa jednog od 8 mesta na korejskoj WCS listi, koja vode na BlizzCon.

Izvor: Klan RUR

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.