Esports B92.net

TY uzeo titulu i 200 000 dolara na WESG!

Završen je StarCraft 2 turnir u okviru World Electronic Esport Games festivala, održan u gradu Čangdžou, sa nagradnim fodnom od čak 400 000 dolara, što je jedan od najvećih nagradnih fondova u istoriji ove igre.

Nikola Savić klan rur
Podeli
foto: Twitch skrinšot
foto: Twitch skrinšot

Do finala su, praktično očekivano, stigla jedina dva korejska predstavnika na turniru, dva Terran igrača, iskusni TY i mladi Maru. Finale je, kako i dolikuje, bilo zaista uzbudljivo i puno preokreta. Nakon promena koje je doneo patch 3.8 i uklanjanja Tankivac strategije, Terran mirror partije su postale mnogo dinamičnije i brže, bez rovovskih dugih macro partija.

Tako je bilo i u ovom finalu. Iako se odigralo svih 7 partija u bo7 finalu, finale se završilo poprilično brzo jer su partije bile brze, agresivne i bez prilike za igrače da razviju spore makro partije. Dominirale su doom drop strategije, otvaranja sa brzim Banshee ili Raven harassmentom i agresivnim upadima u protivničke baze preko glavnih rampi.

Posebno je bilo lepo videti da se u mečevima koriste praktično sve jedinice i da veliki broj Terran mech jedinica je konačno dobio svoje uloge. Maru je odigrao sjajno u partijama koje je dobio, ali nije imao odgovora za pojedina brza i promenljiva otvaranja TY-a, pogotovo u poslednjoj partiji koju je Maru praktično izgubio na neiskustvo i uporno odbijanje da skautuje do kraja finala.

Na kraju, rezultat 4-3 za TY-a, titula i ček na 200 000 dolara za pobednika turnira. Nije ni Maru prošao bez solidne svote novca, nagrada za drugoplasiranog igrača je 100 000 dolara.

Za treće mesto su se borila dva trenutno najkonstantnija foreigner igrača u ovom trenutku, amerikanac Neeb i Nemac ShowTime, dva Protossa. Pobedu je odneo Neeb, što mu je donele nagradu od 50 000 dolara za treće mesto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.