Esports B92.net

Esports univerzitetska liga u Srbiji?

Evolucija zvana esports će uskoro zahvatiti i univerzitetski sport u Srbiji. Kako saznajemo, u toku su pripreme za osnivanje Univerzitetske esports lige u Srbiji, što će biti prekretnica za čitav region.

Podeli

Univerzitetska liga Srbije imaće za cilj odlazak igrača na eSports World University League (ESWUL) takmičenje, svojeversnu esports Univerzijadu u okviru FISU (Međunarodna federacija univerzitetskog sporta) koja se ove godine održava u Brazilu, u decembru.

Igre u kojima se studenti iz celog sveta, pa tako uskoro i iz Srbije, takmiče jesu League Of Legends, FIFA 17, Overwatch, Dota 2 i Hearthstone, a pobednici liga bi trebalo da dobiju obezbeđen plasman u Brazil.

Trenutno su u toku kvalifikacije organizovane kroz niz online kupova koje organizuje platforma Battlefy, zvanični partner FWG (FISU Web Games), a čitavu inicijativu koja obuhvata 190 zemalja i mlade od 17 do 25 godina pokrenuli su ljudi baš iz FISU.

Za takmičare i pobednike turnira u okviru FWG su predviđene i nagrade - za prvo mesto 5.000 dolara, za drugo 3.000 i za treće mesto 2.000 za timske igre, a za individualne igre su nagrade 2.500, 1.500 i 1.000 dolara.

Inače, plan je da se uz pomoć partnera kroz ove lige i takmičenja pomogne mladima u ostvarivanju njihovih potencijala i ciljeva, pa je planirano da se esports probudi u državnim i privatnim institucijama, kao i da se privuče fokus institucija koje su zainteresovane za stipendiranje mladih i pružanje finansijske pomoći za studiranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.