Esports B92.net

Koliko zarađuju esport timovi u koje su investirali poznati?

Nema nikakve sumnje da će esports dostići popularnost regularnih sportova, poput fudbala, košarke i hokeja. Zapravo, samo gledanje esportova će postati industrija “teška” čak 3,5 milijardi dolara do 2021. godine.

nikola savić klan rur
Podeli

AUTOR: Luka Petković

Trenutno, ova grana gejming kulture je u stadijumu rasta, sa godišnjim prihodima od preko 1,5 milijarde. Samo u 2016. godini, odigralo se preko 10,000 profesionalnih turnira sa desetinama miliona u nagradama. Tom prilikom su oboreni i mnogi rekordi — jedan od njih je i rekordnih 46 miliona gledalaca IEM Mastersa u Katovicama.

Ta vrsta popularnosti je, logično, privukla i mnoge investitore. Nama najzanimljiviji su svakako oni uz koje smo odrasli a koji su sada uložili u neke od esports timova: Šakil O’Nil, Medžik Džonson, Ešton Kučer su samo neki od poznatih esports investitora.

Međutim, naše pitanje je da li se njihove investicije isplaćuju?

Da bismo to utvrdili, napravili smo analizu koliko su zapravo esports timovi zaradili od kada su dobili podršku ovih legendi sporta, glume i biznisa. Naravno, pošto su nam dostupne samo informacije o parama osvojenim na turnirima, a ne i preko sponzorstava, imajte u vidu i činjenicu da su realne cifre verovatno nešto preko toga.

Šek i Tim NRG su osvojili $750,000+ za godinu dana

U martu 2016. Godine, Šek i njegova dva prijatelja iz sveta investiranja (Aleks Rodrigez i Džimi Rolins) su investirali u esports tim pod imenom NRG. NRG je osnovao suvlasnik Sakramento Kingsa, pa je već logično kako su Šek i ekipa došli do ove branše.

U vreme investiranja, NRG nije bio među top timovima generalno gledano, a i godinu dana kasnije tim nije među najlukrativnijm timovima u esportsu. Iako su napravili potpuno nove sastave za SMITE i Vainglory, imali su mali korak unazad zbog zatvaranja LoL rostera.

Što se tiče CS:GO i Dota 2, NRG i dalje kaska za vođama čopora, te su daleko od top 5 mesta u dve druge najpopularnije igre.

Evo i pregleda osvojenih nagrada od trenutka kada su Šek i njegovi prijatelji uložili u NRG

Dakle, od trenutka njihovog ulaganja, NRG je najveće prihode ostvario preko SMITE, CSGO i Overwatch turnira.

Da budemo precizniji, njihov CS:GO tim je zaradio $134,000 dok je Overwatch ekipa osvojila $48,000. Na njihovu sreću, kocka sa sklapanjem novog SMITE rostera se isplatila višestruko kada su osvojili SMITE World Championship 2017 i time inkasirali neverovatnih $500,000.

Ono što posebno ide u prilog timu NRG je da su poznati investitori probudili interese raznoraznih sponzora, među kojima se našao i grad Vašington, čime je postao prvi grad koji sponzoriše esports tim.

Siksersi i Tim Dignitas su osvojili $600,000+ za 6 meseci

U septembru 2016. Godine, Filadelfija Seventisiksersi su kupili Tim Dignitas i Tim Apex, a zatim ih spojili pod zastavom Tima Dignitas. Da li im se ovo isplatilo?

Brojevi kažu da jeste.

U samo šest meseci od kupovine od strane Siksersa, novi Dignitas je inkasirao preko $600,000, što je zapravo odlično za nov tim, sa svežim rukovodstvom. Trenutno, Dignitas je primarno orijentisan na razvijanje CS:GO rostera: tim koji je bio prvenstveno danski, sada je potpuno rasformiran i prebačen u Severnu Ameriku.

Usledilo je nekoliko kupovina igrača iz FaZe kampa, a može se slobodno reći da su sada fokusirani na to da uđu među najbolje timove u Severnoj Americi.

Medžik Džonson i Tim Liquid su napravili $760,000+ za 6 meseci

Otprilike u isto vreme kad i Siksersi, Medžik Džonson i Toni Robins (poznati autor) su, u sklopu investicione grupe Aksiomatik, kupili većinski deo u legendarnoj esports franšizi – Timu Liquid.

Aksiomatik, pored toga što u svom vlasništvu ima Vizardse, Voriorse i Dodžerse, je kupio Liquid isto u septembru prošle godine. Pošto je ovo velika investiciona grupa, logično je pomisliti da igraju na kartu budućnosti — tj. da očekuju povraćaj na uložena sredstva tek za nekoliko godina.

Međutim, Liquid je procvetao u borilačkim esportovima i time doprineo sjajnom rezultatu — $760,000 za 6 meseci.

Kao što možete videti, većina njihovog novca je pristigla od Dota 2 i Street Fighter turnira, koji su se ispostavili kao sjajan korak za predstojeću sezonu i, naravno, za investitore.

Stiv Aoki i tim Rogue su osvojili $140,000+ za 6 meseci

Stiv Aoki, čuveni američki DJ, je ispratio lavinu zvezda investitora i osnovao sopstveni esports tim, Rogue. Za neupućene, tim Rogue ima jedan od najboljih Overwatch timova u Evropi i vrlo prosečan CS:GO roster koji tek treba da napravi neke ozbiljne rezultate.

Od akvizicije u septembru 2016, tim Rogue je osvojio samo $141,000.

Naravno, Rogue je daleko od uspešne esports franšize. Da bi ostvarili uspeh, potrebni su im vrhunski CS:GO i Dota 2 timovi, a kao što svi znamo, to ume poprilično da košta.

Overwatch im je za sada glavni fokus, što trenutno nije izvor najvećeg novca u esportsu, ali postoji određeni potencijal, pogotovo sa Blizzardovom Overwatch ligom.

Moramo da napomenemo da razlog investiranja Stiva Aokia u tim Rogue možda i nije isključivo finansijski, zato što je muzička zvezda navodno pasionirani Overwatch igrač.

Rik Foks i i tim Echo Fox su zaradili samo $261,000 od Decembra 2015

Rik Foks je jedan od najranijih esports investitora. NBA zvezda je kupila Gravity Gaming u decembru 2015. za $1 milion, kome je naposletku promenio ime u Echo Fox.

Nade za uspeh su bile velike, međutim Echo Fox i dalje nije ostvario neki specijalan uspeh.

Od njihovog osnivanja u decembru 2015, osvojili su samo $261,000. U tih 16 meseci, Echo Fox je imao najviše uspeha u CS:GO-u, međutim i tu nisu napravili rezultat na jednom od premium turnira.

Kao što možete videti na ovim primerima, investiranje u esports nije lak obrt novca. Industrija još uvek nije potpuno sazrela sa monetizacione strane, međutim formula je slična kao i u ostalom sportu — za timove koji donose veliki novac, potreban je i fenomenalan roster.

Autor je tekst originalno na engleskom jeziku okačio na portalu Gamopo

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.