Esports B92.net

Azijski olimpijski komitet uvodi esport na Azijskim igrama!

Veliki korak za esport!

Nikola Savić KlanRUR
Podeli
foto: AOK
foto: AOK

Azijski ogranak olimpijskog komiteta, koji predstavlja krovnu sportsku organizaciju na ovom najmnogoljudnijem kontinentu sveta, će po prvi put u istoriji esporta dovesti esport discipline na do sada tradicionalno sportskim takmičenjima, i to na Azijskim igrama 2018. godine u Džakarti i 2022. godine u kineskom gradu Hangdžou.

Azijske Igre predstavljaju najveće sportsko takmičenje u Aziji i pandan su Olimpijskim igrama, pa je tim pre ova odluka važna i veliki korak ka izjednačavanju i priznanju esportova u rangu sa ostalim sportovima. Pored dolaska na Azijske Igre, esport stiže i na Asian Indoor and Martial Arts Games 2017 u Turkmenistanu, takođe jedno od tradicionalno velikih sportskih dešavanja u Aziji, koje se održava na svake dve godine.

Dolazak esportova na najvećim sportskim manifestacijama Azije rezultat je partnerstva Olimpijskog komiteta Azije i kompanije Alibaba, jedne od najvećih kineskih i svetskih kompanija koja poslednjih godina prikazuje sve veće interesovanje za razvoj esporta i planira ulaganje od preko 150 miliona dolara u njegov razvoj.

Predsednik Olimpijskog komiteta Azije, Ahmad Fahad Al-Sabah, rekao je da je ta organizacija uvek težila ka razvoju i unapređenju azijskog sporta i da u skladu sa tim prepoznaje dalekovide poglede kompanije Alibaba kada je esport u pitanju i zato sa zadovoljstvom najavljuju istorijsko pojavljivanje esportova na Azijskim igrama u narednim godinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.