Esports B92.net

HARDWARE: Logitech G403 sa i bez kabla!

Logitech je jedno od najkonstantnijih imena na tržištu gejming periferija i njihovi uređaji važe za dosta kvalitetne i izdržljive ali se povremeno i oni moraju osvežavati pa je tako došao red i da osnovnu seriju gejming periferija zadesi otkrovenje – Prodigy.

Klanrur.rs, Miloš Hetlerović
Podeli
Foto: Klanrur.rs
Foto: Klanrur.rs

Velike cipele koje treba popuniti

Kod kompanija kao što je Logitech koje iza sebe imaju već veliki broj uspešnih proizvoda je jako teško izmisliti nešto novo što će biti bolje od prethodnih. Prodigy serija miševa napada na onaj segment tržišta na kome je Logitech jako prisutan već više od decenije, prvo sa MX serijom (MX500, 510, 510), zatim G5 i G500, da bismo na kraju stigli do zaista sjajnog G502. I svaki je nudio nešto novo i nešto bolje pa je samim tim zadatak stavljen pred Prodigy miševe zaista impozantan. Ovoga puta su malo promenili pristup, neke stvari su pojednostavili, neke jako bitne kao što je senzor su zadržali na najvišem nivou, a neke su prosto drugačije. Sve u svemu on je značajno unapređenje u odnosu na G402 po negde sličnoj ceni gde zadržava skoro sve najbitnije karakteristike G502, zaista interesantan koncept.

Foto: Klanrur.rs
Foto: Klanrur.rs

Sam oblik miša je neznatno izmenjen i može se reći da je sada nešto kompaktniji ali opet prilagođen ljudima sa različitim veličinama šaka tako da će verovatno svako moći da se navikne na ovakvu periferiju. I dalje se radi o uređaju koji je namenjen držanju samo jednom rukom, u našem slučaju samo za dešnjake, ali na razvijenijim tržištima je verovatno lakše naći i verziju za levoruke korisnike. Prekriven je finom kombinacijom gume i plastike koja je već neko vreme zaštitni znak Logitech proizvoda i koja zaista odlično radi posao, kako po pitanju sprečavanja klizanja tako i po pitanju prijatnosti korišćenja. Pored standardna dva dugmeta i točkića tu je još samo jedan taster za promenu DPI osetljivosti senzora (na ranijim modelima ih je skoro uvek bilo dva – naniže i naviše, sada se sve radi u krug, na jednom) i još dva dodatna tastera koji dolaze ispod palca. Sistem LED osvetljenja je takođe promenjen pa sada osim samog G logotipa svetli i traka koja se nalazi po sredini točkića što je potpuna novina. Sam točkić je jako lepo izbrazdan i pruža zaista odličan utisak prilikom korišćenja. Za razliku od G502 modela sada ne postoji opcija promene između pojedinačnog i free wheel scrolla tako da je u tom domenu Prodigy bliži slabijem G402, međutim zaista ne znam puno igrača koji su koristili ovu opciju koja je nekako više za poslovne korisnike. Miš takođe poseduje i internu memoriju koja pamti podešavanja bez obzira na koji računar ga priključite i da li on ima odgovarajući softver što je veliki plus. Naravno sam softver vam je potreban da biste pravili izmene u već postojećem profilu miša.

Foto: Klanrur.rs
Foto: Klanrur.rs

S druge strane kada govorimo o senzoru tu nije bilo nikakvih kompromisa – radi se o PMW3366 sa mogućnošću podešavanja DPI osetljivosti od 200 pa do maksimalnih 12.000 u opsezima koje sami odredite u softveru. Vreme odziva je 1ms a maksimalno ubrzanje je preko 40G. Bitna stvar je i da Logitech tvrdi da će glavni dugmići izdržati po 20 miliona klikova dok će klizači izdržati pređenih 250 kilometara. S obzirom da svakodnevno za igranje koristim G502 miša koji je isto tako sertifikovan mogu samo da potvrdim da za 3 godine korišćenja ne pokazuje nikakve znake trošenja što je zaista impozantno i jedan veliki plus za Logitech.

Foto: Klanrur.rs
Foto: Klanrur.rs

Kada ga već poredimo sa G502 treba napomenuti i da se uz G403 Prodigy dobija samo jedan teg od 10 grama, dok smo ranije imali varijantu od pet tegića ukupne težine 18 grama. Ovo deluje kao jednostavnije, ali po meni i praktičnije rešenje jer realno nisam nikada uspeo da primetim razliku između različitih pozicija tegića a više njih je samo povećavalo mogućnost da neki izgubim. Primenjena slična varijanta otvaranja poklopca za teg sa magnetom što svakako pozdravljamo jer je jako praktično.

Foto: Klanrur.rs
Foto: Klanrur.rs

A sada i u bežičnoj varijanti

Ono što je potpuna novina jeste da G403 Prodigy ima i „brata blizanca“ koji u svom nazivu sadrži wireless. Dakle postoji potpuno identičan miš koji ima mogućnost bežičnog povezivanja. Što se oblika, senzora, performansi, osvetljenja i dugmića tiče oni su potpuno identični. Dakle jedina razlika je što G403 Wireless može da se koristi i bez kabla. Uz njega se dobija nano adapter koji vam svakako neće zauzeti mnogo prostora ali i neka vrsta USB produžnog kabla ako vam je potrebno da adapter postavite bliže svom mišu za bolje performanse (mada nismo primetili nikakve probleme ni kada je bio normalno na zadnjoj strani kućišta). Ovaj USB kabl duplira i kao kabl za punjenje, tako da kada vam se istroši interna baterija u mišu je dovoljno samo da ga prikopčate i nastavite da se igrate kao sa standardnim žičnim mišem dok se punjenje ne završi. Treba naglasiti da je wireless tehnologija u potpunosti preuzeta sa najskupljeg Logitech G900 modela i da je sertifikovana za prenos podataka istom brzinom kao i preko USB porta što je vrlo bitno za sve koji igraju igre.

Foto: Klanrur.rs
Foto: Klanrur.rs

Sam konektor je standardni micro USB tako da miša možete puniti maltene i s punjačem od mobilnog, ali kabl koji se dobija uz njega ima specijalni deo koji odlično naleže na miša pa kada ga povežete na taj način ćete imati utisak kao da koristite potpuno standardnog G403 miša od pre nekoliko pasusa, zaista dobra izvedba punjenja. Sama baterija je integrisana u mišu i obezbediće vam sasvim dovoljno igranja a najbitnija stvar je što su performanse u wireless modu potpuno identične. Ipak wireless varijanta je 20ak grama teža od standardne pa to treba imati u vidu ali takođe treba znati da se i uz nju dobija jedan teg od 10 grama ukoliko vam treba dodatno otežavanje.

Foto: Klanrur.rs
Foto: Klanrur.rs

Da li je Logitech uspeo u svojoj nameri?

G403 Prodigy miš je na neki način zadržao sve najbitnije karakteristike ranijih modela pri čemu je po performansama značajno ispred onoga što se do sada nudilo u ovom, da kažemo srednjem cenovnom rangu. Ideja o dobijanju najboljeg senzora po ceni srednje klase je svakako dobra i podržavamo je, pogotovu što je utisak da je kvalitet izrade ostao u potpunosti na nivou. S druge strane sada imamo u igri i wireless opciju koja jeste znatno skuplja, ali opet je vrlo bitno da nudi apsolutno sve karakteristike standardnog miša što do sada i nije bio baš čest slučaj. Izbor je veći što je dobro, iako sam ja lično po pitanju gejmerskih miševa uvek na strani kablirane varijante, bežični miševi su mi nešto što treba da drži Power Point prezentaciju na laptopu a ne da nišani u FPS igri, ali dobro, ukusi su naravno različiti. Sve u svemu činjenica je da G403 Prodigy donosi najbitnije karakteristike zbog kojih smo voleli G502 po povoljnijoj početnoj ceni pa se može zaključiti da je ovo zaista dostojan naslednik koji čak vodi računa i o budžetu.

Izvor: Klanrur.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.