Esports B92.net

Burrito Esports su svetski Paladins šampioni!

U okviru HiRez Expo dobili smo i prve Paladins svetske šampione, pobednike Paladins $150,000 Invitational turnira. Thiel, Laizy, Bird, bonkar i spunkki, momci iz Burrito Esports, dokazali su da se sa evropskom Paladins scenom nije šaliti.

nikola savić KlanRUR
Podeli
foto: Hi-rez
foto: Hi-rez

Već u grupnoj fazi bilo je iznenađenja – u grupi B, umesto očekivanog prolaska EU i NA timova Burrito i Team Eager, u jednačinu se umešao australijski Abyss. Pobedom od 3-0 nad Team Eager učinili su stvari zanimljivim, a bogami, namučili su i Burrito koji su jedva pobedili Abyss 3-2 i tako obezbedili prvo mesto u grupi B, dok je drugo mesto nakon pobede Burrita nad Eager-om pripalo Abyss-u.

GRUPA A

District 69 3-0 Team QG

GRUPA B

Team Eager 0-3 Abyss

Black Dragons 0-3 Team QG Abyss 3-0 Nocturns Gaming
MatchPoint 3-0 Black Dragons Burrito Esports 3-0 Nocturns Gaming
MatchPoint 3-0 Team QG Burrito Esports 3-2 Abyss
District 69 3-0 Black Dragons Team Eager 3-0 Nocturns Gaming
MatchPoint 1-3 District 69 Burrito Esports 3-0 Team Eager

Polufinala

U prvom polufinalu sastali su se District 69 i Abyss.

Za D69 igrali su PERDO, Shipa, gerrah, eLvenpath i UNBELIEVABLE, koji je menjao njihovog stalnog igrača bugzy-ja, odsutnog zbog problema sa dobijanjem vize. Članovi Abyss su Haydz, Joelz, Alston, joshkent i Kronicx, do ovog prvenstva nepoznati široj evropskoj i američkoj publici.

Prvu partiju je District69 dobio sa 4-0, ali druga partija bila je neizvesnija – Abyss je doneo zanimljivu double frontline double support strategiju koja im je i donela pobedu nad Team Eager, a pokazalo se da je problematična i za D69, budući da im je u drugoj partiji donela pobedu od 4-3. Neverovatno, ali sa Grover pickom koji većina timova smatra beskorisnim, Joelz je konstantno bio u vrhu top damage liste, a Grover i Mal’Damba u tandemu uspeli su da healuju duplo više nego Ying u timu D69.

Ipak, u trećoj partiji i District69 je odigrao double frontline strategiju koja je postala naročito popularna na ovom prvenstvu – Ruckus je bio top priority pick, još jedan champion koji inače nije naročito omiljen (a ni težak za igru). Ruckus i Makoa su ih i spasli u trenutku kada su gubili 3-1 i Abyss bio na korak od dobijene partije, ipak posle te odbrane na pointu i 3-2 D69 su uspeli da preokrenu na 4-3.

Double frontline je i u četvrtoj partiji doneo željeni rezultat za tim koji ga je igrao, u četvrtoj partiji – ponovo D69. Abyss je uspeo da osvoji prvi point, ali falilo im je pritiska da convertuju payload tj. da ga doteraju do baze D69. Nakon te odbrane i 1-1, D69 je lako osvojio sledeći point, odveo ga do baze Abyss-a i osvojio poslednji point za pobedu od 4-1.

U petoj partiji, Abyss je konačno zaboravio na Grovera, i to je ujedno bila partija koju su najubedljivije izgubili, posebno protiv Makoa + Ruckus frontline tandema koji je D69 ponovo uspeo da draftuje. Partija je trajala jedva sedam minuta – što je meč dalje odmicao, delovalo je da se D69 bolje privikavao na stil Abyss i definitivno su ih do kraja meča potpuno provalili, prošavši tako u veliko finale.

U drugom finalu sastali su se Burrito Esports i momci iz američkog Match Point – stolzey, doesupz, Kusqt, Smidgen i Wardoom.

Omiljena double frontline kombinacija za Burrito u prvoj partiji bila je Fernando + Makoa, dok su se Match Point odlučili za Barika i Ruckusa. Bilo je neizvesno – capture Burrita, defense Match Point-a, dvaput, ali bila je treća sreća za Burrito koji su svoj treći capture uspeli da convertuju i pobede sa 4-2. Stolzey je odigrao sjajno na damage championu Sha Lin-u, ali ne dovoljno dobro da se zasene Laizy i bonkar koji su igrali Cassie i Androxusa.

U drugoj partiji Match Point se domogao Fernanda i Ruckusa, ali to nije bilo dovoljno dobro – sa dva capture-a i jednim convertom, rezultat je bio 3-1 za Burrito pre poslednjeg pointa. Thiel je sa svojim Makoom bukvalno upropastio Match Point, povlačeći ih i izbacujući sa mape, i obezbedio sjajnu kontrolu pointa svom timu za pobedu od 4-1.

U trećoj partiji ponovo smo videli double frontline kombinaciju, ovog puta Makoa i Ruckus za Burrito. Ipak, Drogoz u Match Point-u obezbedio je potreban AOE damage da se Burrito zadrži dalje od pointa – makar u početku partije. Drugi capture bio je za Burrito, mada je Match Point kao i Burrito uspeo da se odbrani. 2-2, partija je mogla da krene u bilo kom smeru – desio se još jedan capture Match Point-a, još jedna odbrana Burrita, pa je sledeći capture bio odlučujući. Burrito je dobro započeo, ali previše su zone-ovali, pa je Match Point preuzeo kontrolu na point-u dok nisu i sami bili zbrisani Ruckusovim ultimateom za pobedu Burrita od 4-3.

Match Point se u četvrtoj partiji ponovo okrenuo double frontline-u, što je obezbedilo neizvesnu partiju, ali ne i pobedu – Burrito dobija 4-2 nakon dve odbrane, jednog capture-a i conversion-a. Jak fokus na Smidgen-a koji je igrao Mal’Dambu obezbedio je Burritu veći heal i sustain a karta Wrecker je do kraja partije smanjila efektivnost štitova Match Point-a na minimum, što im je na kraju donelo pobedu.

Finale

Veliko EU finale odigrali su District 69 i Burrito Esports, timovi koji su se do sada mnogo puta sastajali u evropskim takmičenjima i ESL-u. Desilo se ono što su mnogi priželjkivali – Best of 7 meč se i igrao u 7 partija, od kojih su neke bile veoma neizvesne.

Kao što smo već i navikli na Paladins Invitational turniru, drugi pick je imao prednost uzimanja double frontline-a, što su timovi iskoristili u svakoj partiji i u većini slučajeva to im je i donosilo pobedu. Bilo je veoma malo counter-pickova, veoma malo pokušaja da se neko od igrača ograniči na championa koga ne igra najbolje – npr, bonkar je gotovo uvek uzimao Sha Lina ili Androxusa koji su mu primarni pickovi i odigrao je apsolutno neverovatan meč koji mu je doneo titulu MVP-a turnira. Nije loše za zamenu!

Takođe, i Laizy je dobijao Evie gotovo u svakoj partiji – delovalo je da D69 uopšte nema nameru da je draftuje i tako je oduzme ovom igraču koji im je čuda napravio igrajući je. Možda je razlog bio taj što se ova dva tima odlično poznaju, možda u preteranom samopouzdanju igrača da mogu da se nose sa svakim igračem suprotnog tima, ali nismo videli puno strategije pre početka samih mečeva vezano sa pickove i mape, osim što su od mapa standardno bile banovane Fish Market i Timber Mill.

Najpre je poveo D69, ubedljivom pobedom od 4-0 na mapi Frog Isle. Na Jaguar Falls bili su manje ubedljivi, ali ipak su zabeležili pobedu od 4-3, posle čega kreće serija Burrita. Lagano su pobedili na Serpent Beach sa 4-2, dok je na Ice Mines D69 ispustio vođstvo od 3-2 i 99% posto na capture point-u za pobedu – Burrito je to nekako uspeo da preokrene i pobedio sa 4-3, convertom koji je jako teško izvesti na Ice Mines mapi zbog njene linearnosti i dužine. Ipak, to nije preterano omelo D69, jer su na sledećoj mapi Frozen Guard uspeli da zabeleže pobedu od 4-2. Ipak, Jaguar Falls su prelako prepustili Burritu, 4-0, što je njima dalo samopouzdanja da u poslednjoj mapi, Frog Isle, odigraju apsolutno neverovatno (bonkar je imao čak 22 streak i poginuo samo jednom – kada je sam skočio sa mape) i u velikom stilu dobiju finale pobedom od 4-0.

U prvoj sezoni Paladins očekuje nas potpuno razrađen sistem takmičenja, i biće ih više sa većim nagradnim fondovima, nove mape, novi championi… o svemu tome pisaćemo u narednim člancima!

Autor: Jana Glavonjić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.