Esports B92.net

SMITE – NRG eSports odbranili titulu svetskih prvaka!

Posle tri dana uzbudljivog takmičenja, dobili smo nove-stare svetske šampione – NRG eSports. Dimi, Adapting, Emilitoo, Yammyn i iRaffer su još jednom pokazali da su nezaustavljivi, ali put do finala nije im bio lak.

Nikola Savić KlanRUR, Jana Glavonjić
Podeli
foto: Hi-rez
foto: Hi-rez

U prvom Bo3 četvrtfinalu sastali su se američki Team Eager i kineski Team HAPI. Eager je za manje od sat vremena došao do ubedljive pobede od 2-0. Ponovo smo od Team HAPI videli zanimljiv draft – He Bo u mid lejnu i Artemis kao adc, u drugoj partiji čak i mid Thanatosa, ali Eager su se relativno lako izborili sa tim pickovima. U 1v1 borbama ostaće zapamćeno da su Zapman i TheBest izgubili par duela od kineskih igrača, ali to im nije predstavljalo problem da kroz odlične timske borbe, brze rotacije i agresivnu igru brzo osiguraju pobedu.

Iznenađenje dana (za neke) svakako je bio drugi četvrtfinalni meč u kome je evropski Obey Alliance došao do pobede od 2-0 nad američkim SoaR Gaming. SoaR je očigledno platio za izmene koje su pravili u timu neposredno pred SWC, a posebno je podbacio adc Snoopy, do skoro mid laner SoaR-a. Sa druge strane, momci iz Obey su igrali fantastično, naročito PrettyPriMe koji je svima pokazao kako se igra Ra mid i Ataraxia koji je sa magical adc-ovima poput Freje i Sol apsolutno dominirao kroz obe partije.

NRG eSports protiv Team Allegiance – tu već nije bilo iznenađenja. Najbolji igrač Allegiance i svakako jedan od najboljih mid lanera na svetu, MLCSt3alth, nije mogao da iznese pobedu na svojim leđima, pa još protiv NRG. Iako je on glavni carry tima, jungler Weak3n i adc Oceans su podbacili i nisu pružili dovoljno dobre partije za prolazak dalje, dok je NRG bio standardno odličan. Druga partija bila je mnogo zanimljivija i neizvesnija, ali NRG je ipak odneo pobedu.

Najbržu pobedu dana odneo je američki Luminosity protiv latinoameričkog LichT eSports, najprijatnijeg iznenađenja turnira. Nažalost, Luminosity se ipak pokazao kao prejak za njih – još u samoj drafting fazi, banovali su pobedničku taktiku LichT-a (mid Ra i solo Thanatosa) koji nisu uspeli da smisle dovoljno dobar odgovor. BaRRaCCuDDa je po običaju briljirao sa Sol u obe partije, a ni ostatak tima nije bio daleko što se tiče kvaliteta.

Polufinale: U najavi dva odlična meča, i moramo reći da nijedan nije razočarao.

Najpre Obey protiv Team Eager – sa jednim od najboljih adc-a na svetu bilo je teško zamisliti da Eager neće otići u finale svetskog prvenstva, ali to se ipak desilo. U neverovatnom meču, Obey je uspeo da pobedi Eager 3-2. Delovalo je da će Eager uspeti da se vrati posle 2-0 kada su izjednačili na 2-2 ali Obey je odigrao sjajnu petu partiju.
Počelo je furiozno – Eager je iznenadio mid Anubis pick-om koji je ipak počeo da ima smisla već u prvim minutima partije, naročito kada se uzme u obzir koliko rano su uspeli da obezbede Gold Fury. Ipak, Obey se vratio u igru već posle druge borbe oko Gold Fury, sjajnom timskom igrom i uz pomoć prejake Nike u rukama junglera CaptainTwig-a dominirali su svakom timskom borbom. Zapman je grebao i rukama i nogama da održi svoj tim u igri ali njegov verni Ullr pick nije bio dovoljan i Obey je došao do prve pobede.

Druga partija donela još zanimljivih pick-ova od strane Eagera, Bastet u džungli i Anhur kao adc, bogovi koje ne viđamo često, sa sjajnim early game potencijalom. Ipak, Obey im nije predao kontrolu džungle i sa lakoćom su im otimali sve što su poželeli. Eager jeste banovao Nike, ali CaptainTwig se nije dao zaustaviti ni sa Erlang Shenom, a PrettyPriMe je dobio svog poznatog Vulcana – zajedno su terorisali Eager. Na kraju, Obey je lako zatvorio partiju.

Treća partija bila je možda i najneizvesnija od svih – bilo je toliko preokreta da smo izgubili račun. Ovog puta, Anubis mid se isplatio Eageru, kao i takođe nekonvencionalan Cabrakan jungle koga je Divios maestralno igrao. Eager je bio znatno uspešniji u Gold Fury borbama, ali Obey se revanširao time što su im ukrali Fire Giant buff. Zatim je Eager sjajno branio feniksa, potom je i Obey pokazao da i oni umeju da se brane. Uz pomoć Anubisa Eager je posle nekoliko pickova uspeo da istopi Titana i vrati se u igru.

U četvrtoj partiji delovalo je da su momci iz Obey umorni, a Eager je igrao sa novim žarom. Uprkos tome, i ovde je bilo blizu – Obey je pokazao izuzetnu inteligenciju u igri i imali su nekoliko prilika, ali Odin support pick nije bio dovoljno dobar iako je Pandalike imao odlične trenutke i Eager su dobijali većinu timskih borbi, a poslednjom kod Titana su uspeli da izjednače.

U petoj partiji svaki igrač Obey je igrao izuzetno. Najpre je PrettyPriMe uzeo double kill na početku i osigurao Gold Fury za svoj tim, zatim je Pandalike demonstrirao veštinu preživljavanja, pa je CaptainTwig dokazao da je nezaustavljiv i na Fenriru, i da su on i Ataraxia u tandemu sila sa kojom treba računati. Variety je, standardno, bio odličan, iako su momci iz Eagera banovima i pickovima pokušali da ga ograniče – banovali su mu i Tyra i Thanatosa, a sami uzeli Ratatoskra i Ymira, ali i na Erlang Shenu je solo laner Obey-a pružio fantastičnu partiju. Prva opsada Titana pokazala se i kao poslednja, pa je evropski tim prvi prošao u polufinale.

Drugi meč između NRG eSports i Luminosity Gaming obećavao je ništa manje uzbuđenja, a svi koji su očekivali stomp od 3-0 dobili su prijatno iznenađenje jer je Luminosity zaista pokazao klasu i u veoma neizvesnom meču izgubio sa 3-2.

I ovde je u prvoj partiji bilo neobičnih pickova, Nu Wa za Xenotronics-a u mid lejnu Luminosity-ja, i možda manje neobično obzirom na trenutnu invade metu, Mercury u džungli za Masked-a. Većina banova oba tima bila je fokusirana na džunglu i solo lejn.
Krenulo je sjajno za NRG, ali Luminosity je brzo pokazao zube sjajnom igrom solo lanera i adc-a i uzeo prvi Gold Fury. NRG-u se ovo očigledno nije svideo, pa su ukrali sledeći Gold Fury, a odmah zatim i Fire Giant-a, što je podvig kakav se retko viđa čak i na prvenstvu sveta. Ipak, to kao da je samo naljutilo Luminosity koji su furiozno napali, najpre u mid lejnu, a zatim i u duo lejnu. Na krilima pobede u ovim okršajima Luminosity su prosto skršili NRG i okončali prvu partiju u svoju korist.

U drugoj partiji NRG je draftovao tim koji je jasno poručivao da više nema igranja sa sudbinom – obezbedili su Adapting-u Fenrira, Yammyn-u njegovog omiljenog Janusa, čak su i Emilitoo i iRaffer dobili svoje jake pickove Chronosa i Geba. Luminosity je imao nekoliko dobrih borbi, ScaryD je na Ratatoskr-u uspevao da nosi svoj tim. Partija se lomila oko Gold Fury, Luminosity je igrao fantastično, ali NRG koristi svaku grešku koju Luminosity pravi i posle druge borbe oko Fire Giant-a NRG se probija do baze Luminosity-ja i dobija partiju.

U poređenju sa prve dve, treća partija je protekla mnogo mirnije i sa manje okršaja – kao da su oba tima malo stala na loptu i smirila strasti. Dimi je tek uz pomoć Erlang Shena u solo lejnu nadigrao ScaryD-a koji je igrao Amaterasu, Adapting je ponovo dobio Fenrira a BaRRaCCuDDa nije uspeo da sa Ramom povede svoj tim do pobede. NRG je kontrolisao ciljeve na mapi, strpljivo push-ovao lejnove i prioritizovao mete, na kraju relativno lako i dobio partiju.

U četvrtoj partiji Luminosity nije prepustio ništa slučaju – banovali su Fenrira, ponovo uzeli Mercury-a i Amaterasu koji su se pokazali kao problematični za NRG, a i Xenotronics je uzeo jačeg Mage-a – Scylla umesto Nu Wa. Iako su dali first blood, Luminosity su se vratili, najpre sjajnom borbom kod Gold Fury a zatim i bait-om koji je osigurao GF. Mercury pick ponovo je zadao NRG-u glavobolje, Luminosity je uzeo još jedan Gold Fury a zatim i Fire Giant-a apsolutno bez pravog otpora. Do kraja partije uspevalo im je sve što su zamislili (ScaryD je pobegao četvorici sa možda 50 hp-a), još jedan Fire Giant i na kraju i Titan NRG pali su pred Luminosity za izjednačenje.

U odlučujućoj petoj partiji prvi ban NRG-a bila je Amaterasu, što dovoljno govori koliko muka im je ScaryD zadao sa tom boginjom. U odgovor, Luminosity su banovali Fenrira. Najčudniji pick i onaj koji je Luminosity verovatno koštao partije bio je Izanami mid za Xenotronics-a. Dimi se konačno probudio i dominirao u lejnu, savršeno čitao protivničke namere. NRG se fokusirao na solo i mid lejn. Baš kada je delovalo da će NRG izgubiti ključnu borbu oko Gold Fury, Adapting, Emilitoo i Dimi preokreću stvari. Jedan rush na kraju bio je dovoljan da se NRG plasira u finale.

Finale

Finalni meč odigrali su Obey Alliance i NRG eSports, scrim partneri i dobri prijatelji sa EU scene. CaptainTwig i Variety su ponovo fantastično igrali kao solo Tyr i jungle Thanatos, Obey je pokazao zube, a NRG je demonstrirao da čak i kada nemaju kontrolu nad ciljevima, ipak mogu iznova i iznova da ih kradu. Partija je bila uzbudljiva, sa mnogo preokreta i u jednom trenutku delovalo je da će Obey uspeti da pobedi, ali iRaffer i Emilitoo očajničkom odbranom Titana protiv četvorice uspevaju da održe NRG u igri i na krilima tog uspeha dobiju borbu kod Fire Giant-a i povedu svoj tim u pobedu.

U drugoj partiji, Obey je pokušao da ograniči Yammyn-u izbor time što će da banuju Janusa – Yammyn-a nije bilo briga jer je podjednako dobro odigrao i sa Poseidonom. Adapting je ponovo bio na visini zadatka, i bukvalno, uz pomoć Ratatoskr-a, bez obzira na ban Nemesis i Fenrira. Obey je prepustio first blood i sve je krenulo naopako, posebno kada ih je NRG zbrisao kod Gold Fury. Variety je imao neke odlične poteze, ali je bivao i apsolutno nadigran najviše zahvaljujući iRafferu i njegovoj sjajnoj igri Kheprija. Timske borbe NRG bile su na zavidnom nivou, dvaput su ukrali Gold Fury Obey-u ispred nosa, najpre Dimi, potom i Yammyn obezbedili su svom timu prednost koju su lako pretočili u vođstvo od 2-0.

Treća partija je konačno bila savršena za Obey, a posebno se istakao Variety na Ratatoskr-u sa skorom od čak 10/0/9. PrettyPriMe je preuzeo Poseidona od Yammyn-a koji se odlučio za Zeusa. Jedna važna razlika između ove i ostalih partija između Obey i NRG bila je ta da su momci iz Obey konačno prestali da se plaše da idu na rizične poteze. No, to nije sprečilo NRG da se bori – pogađate, ponovo su uspeli da ukradu Fire Giant-a, ipak Obey nisu dozvolili da ih to omete i slomili su otpor NRG.

U četvrtoj partiji Obey nije pomoglo ni to što je Variety igrao Thanatosa, a CaptainTwig oduzeo Fenrira Adapting-u, ni to što je PrettyPriMe imao svog Vulcana. Freya je prošla ban fazu, uzeo ju je Emilitoo, i apsolutno nosio NRG do pobede sa skorom od 8/2/10. Prvu veću borbu dobija NRG, mada se čini da su kasnije i Obey i NRG bili nervozni i pravili neke loše poteze. NRG pokušava da bait-uje Fire Giant-a i počisti Obey, koji ipak uspevaju da se odbrane, no jedna dobra borba za NRG u solo lejnu omogućava im da uzmu Fire Giant-a i uskoro dođu do finalne pobede.

Tako se završilo Smite svetsko prvenstvo, jedno od boljih do sada. Ako vas interesuje statistika, postoji prilično dobar thread na Redditu koji pokazuje koji bog je imao kakav učinak u kojoj roli, a ukoliko vam nisu dovoljni klipovi koje smo vam obezbedili, sve mečeve možete pogledati na SmitePro Youtube kanalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.