Esports B92.net

NA LCS 2017 – šampion protiv vicešampiona na otvaranju!

Najprestižnije severnoameričko League of Legends takmičenje, NA LCS liga, počinje 21. januara u ponoć po našem vremenu

nikola savić KlanRUR, stefan adrejić
Podeli
foto: Riot Games
foto: Riot Games

Prvog dana nas očekuju dva duela. Novu sezonu će otvoriti meč između aktuelnog šampiona TSM i vicešampiona Cloud 9, dok odmah nako toga, odigraće se duel između ekipa Echo Fox i Phoenix1.

foto: Riot Games
foto: Riot Games

Tsm vs Cloud 9

Aktuelni prvak TSM ulazi u novu sezonu sa povratkom Džejsona “WildTurtle” Trena, koji će na poziciji AD kerija zameniti veterana i jednog od najvažnijih igrača u prošloj sezoni, Jianga “Doublelift” Penga. Doublelift je izjavio da još uvek ne želi da se povuče sa profesionalne LoL scene, već da želi da se odmori nakon razočarajućeg učinka na svetskom prvenstvu. Doublelift planira da se vrati u startnu postavu već u Summer Splitu, što znači da, ukoliko WildTurtle želi da ostane u TSM-u, moraće da igra bar na nivou veterana.

Međutim, imali smo prilike da vidimo WildTurtla već na IEM Oaklend 2016, gde je TSM ispao u polufinalu, izgubivši od ekipe UoL (Unicorns of Love). WildTurtle je dosta kritikovan nakon IEM Oaklenda, zbog čega su ga mnogi okrivili za lošu igru TSM-a, koji je sa Doubleliftom, igrao za klasu bolje. Ali, ne treba zaboraviti da je WildTurtle igrao sjajno u timu Immortals, te ga ne treba potcenjivati. Njegov problem bio je Jhin, koji je i sada u meti, ali nije “first pick choice”, dok se na ostalim AD kerijima snalazio dobro. Biće zanimljivo videti ga na Varusu, kojeg prošle sezone nije igrao.

Mid lejner TSM-a, Soren “Bjergsen” Bjerg, imaće ulogu glavnog kerija, gde će verovatno igrati agresivnije, zbog čega će tim igrati oko njega. Sa novom assassin metom, treba imati na umu da su Cloud 9 prioritet banovi na LeBlanc i Katarinu.

Foto: Riot Games
Foto: Riot Games

Iako se Cloud 9 obrukao protiv Samsung Galaxy na svetskom prvenstvu, ne treba ih potceniti, već smatrati i ove godine glavnim konkurentom za titulu. Njhova prošla sezone bila je i te kako uspešna. Postali su vicešampioni, otišli na svetsko prvenstvo i sada se vraćaju sa odličnim timom. Cloud 9 će početi sa novim džanglerom, rukijem Huanom “Contractz” Garsijom, koji će zameniti Vilijama “Meteos” Kartmana. Contractz je imao sjajnu sezonu u C9 Chalanger timu, te se mnogo očekuje od njega i na profesionalnoj sceni.

foto: Riot Games
foto: Riot Games

Naravno, ključni igrač će i ove sezoni biti top lejner Jang “Impact” Eon-yeong, koji je prošle sezone dobijao gotovo sve duele na topu i uspevao da se nosi sa pritiskom protivničkog džanglera, zbog čega je njegova ekipa dosta pridobila iz toga. Mada, Impact će imati težak zadatak, pošto će na topu igrati protiv sjanog Kevina “Hauntzer” Jarnela, koji odlično igra keri top lejnere, ali i tenkove.

Prognoza: Tsm 2-1 Cloud 9

Echo Fox vs Phoenix 1

Tim Echo Fox-a je u predsezoni bio veoma zauzet obnavljanjem ekipe koja se u prošloj sezoni borila za opstanak u baražu, gde su pobedili ekipu NRG-a sa 3-0. Razumljivo je obnavljanje tima, te je Echo Fox uradio nekoliko dobrih poteza. Doveli su, sada bivšeg, top lejnera ekipe Royal Never Give Up, Janga “Looper” Hjeong-seoka, zatim potpisali novi ugovor sa Henrikom “Froggen” Hansenom i trebalo je da, sadašnji džangler Immortls-a, Džošua “Dardoch” Harnet, potpiše za njih , ali se to, na žalost po njih, nije dogodilo.

Foto: Riot Games
Foto: Riot Games

Phoenix1 je ekipa koja je prošle sezone, pored toga što je jedina pobedila TSM, igrala u baražu za opstanak u ligi. Veoma je teško prognozirati gde će završiti na tabeli, jer njihova postavka deluje izuzetno ozbiljno, i dosta jače u odnosu na prethodnu sezonu. Dovođenjem mid lejnera Rjua “Ryu” Sang-wooka, bivšeg AD kerija tima KT Rolster, Nou “Arrow”Dong-hyeona i na suport poziciji Adriana “Adrian” Maa, Phonex1 je stavio do znanja da oni ne žele da im cilj bude opstanak u ligi. Rami “Inori” Karagh i Derek “Zig” Čao, već su se pokazali kao dobar duo džangl/top i prošle sezone. Možemo reći, da je Phoenix1 , najviše njihovom zaslugom i opstao u ligi. Nosili su veliki teret na leđima, zbog toga što su većina mečeva zavislia od njihovog performansa, što sa ovom postavkom nije slučaj. Inori bi trebalo da dobije duel u džungli, jer mu je protivnik rookie igrač, Metju “Akkadian” Hejgenbotom, i verovatno će Inori biti jedna od glavnih igrača tima. Takođe, dosta toga zavisi i od duela na topu i mid lejnu, jer, Phoneix1 bi trebalo da se fokusira na onespobljavanju Froggena i Loopera.

Prognoza: Echo Fox 1-2 Phoenix1

Koje su vaše prognoze? Sve mečeve možete pratiti na – https://www.twitch.tv/nalcs1

Autor: Stefan Andrejić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.