Esports B92.net

Fnatic osvojio Western Clash bez izgubljene mape!

Druga titula zaredom ponovo je u rukama trenutno najmoćnijeg HotS tima na svetu. Posle Mid-Season Brawla, Fnatic osvaja i Western Clash neverovatnim rezultatom 11-0. Sledeća stanica – BlizzCon!

Nikola Rančić KLAN RUR
Podeli

Postalo je “dosadno” da pišemo i hvalimo Fnatic, jer su jednostavno za klasu bolji od svih ostalih timova, barem na zapadnoj hemisferi. Meč sa njima postao je kao da uđete u ring sa Tajsonom. Nije više stvar do individualnog kvaliteta ili makro igre nekog posebnog igrača. Jednostavno ta sinergrija koju imaju ovi momci je trenutno vanzemaljska. Greške svedene na minimum, shotcallovanje neshvatiljivo za nas obične smrtnike u kombinaciji sa perfektnom koordinacijom nema sebi ravnog protivnika. AlexTheProG se slaže sa nama.

Kako ne bi pisali standardno koliko su dobri, pozabavićemo se brojkama sa turnira. Fnatic je u novoj eri HotS-a, prvi tim koji je osvojio neki turnir bez izgubljene mape. Tank igrač, Breez, ima neverovatni 118. KDA (kills + assists / deaths). Za 11 mečeva umro je samo jedan put, i to baš na meču protiv Red Canids, koji je najslabiji tim turnira. Koliko double support meta i dalje dominira na pro sceni, pokazuje podatak prvih banova/pikova. Od 43 meča na čak 39 prvi pik ili ban bio je neki support heroj (najviše Auriel, Uther ili Tassadar). Na Western Clashu nisu igrani samo 16/69 heroja, a mogli samo da vidimo i pikove kao što su Bucher, Probius ili Sgt. Hammer.

Definitivno veća vest od te da je Fnatic osvojio još jedan turnir jeste ko je vicešampion Western Clasha. Malo ko je očekivao da će to biti baš Team Expert! Prvi LAN turnir i odmah stigli do velikog finala. Konačno su dobili svoju šansu da se pokažu na nekom internacionalnom turniru i to su uradili na najbolji mogući način. Upravo Expert je bio jedini tim koji je bio najbliži tome da uzme Fnaticu barem jednu mapu (mi smo tipovali na Team Liquid). Bio je to prvi meč Upper Bracket finala na Infernal Shrines. Expert je odlučio da igra svoju igru, a ne igru svog protivnika. Prepustili su skoro svaki map objectiv i samo su se fokusirali na makro igru. Činjenica da su skoro do kraja partije imali svaki FORT na mapi protiv Fnatica zaslužuje veliki respect. Jeste da je Adrd bio dobrim delom zaslužan za to, jer je izabrao Mule na Abathuru, ali je svakako velika stvar. Sve se svelo na paniču odluku da krenu Core Rush u trenutku kada je Fnatic dobio Punisher borbu. Prava šteta da se meč završi na ovaj način, zaslužili su barem ovu jednu pobedu!

Rivalstvo između EU i NA nastavilo se i na ovom turniru, ali ne dobro po američki region. Nisu uspeli da pobede nijednu seriju protiv EU tima i tako napravili novi meme NA LUL, jer Pls Buff NA više nije u modi. Kapiten Fnatica, QuackNixx, poznat je po tome da voli da se šali sa NA timovima pa je tako kada su svi američki timovi izbačeni sa turnira podelio tweet sa kojim je zaradio par neprijatelja.

Trećeplasirana ekipa turnira, Team Liquid pre starta Clasha izjavili su da jedino ne žele da izgube od NA tima. Upravo su oni bili glavni dželati NA timova. Pobedili su Tempo Storm, Team Freedom i Gale Force. Međutim niko nije verovao da će baš Freedom, kao najslabiji tim od pomenuta tri, da im zada najviše muka. Izgleda da su novajlije dobili početniki boost na svom prvom turniru. Ova serija je naš favorit od svih na turniru. Freedom je celu seriju bio ispred Liquida. Imali su čak dva puta vodstvo, ali su sve isputili na kraju u najuzbudljivoj završnici u 2017. Ovakav core race niste videli nikada. Meč je trajao samo 6:53 i to na Warhead Junction! Ako ste propustuili obavezno pogledajte ovaj momenat.

Takođe meč vredan pominjanja bio je ponovo između Team Liquida i NA tima. Sledeći na redu da padne bio je Gale Force, a meč na Towers of Doom bio je pravo demonstiranje sile. Blumbi se opredeljuje za E.T:C. koji se polako vraća u metu na ovom Western Clashu. Svaki Mosh Pit bio je neverovatan, gotovo kao da su igrali Quick Match. Na pro sceni, napraviti dobar Mosh je preteško, baš zbog svoje predviljivosti i dobrog pozicioniranja protivnika. Meč koji je doneo pobedu Liquidu za Loosers finale definitivno vredi pogledati.

Poznati strimer i pro igrač iz Playing Ducksa, Cris, podelio je zanimljiv tweet posle ovog meča.

Drugi deo sezone i trka za BlizzCon nastavlja se za dve nedelje. Konačni raspored timova na Western Clashu izgleda ovako:

Izvor: Klan RUR

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.