Esports B92.net

HGC: Završen prvi deo sezone, Expert i Liquid idu na Clash

Nakon 5. kola konačno smo dobili sve predstavnike EU regiona na Western Clashu. To su već poznati Fnatic, kojem su se priključili Team Expert i Team Liquid na putu za Kijev. Ne za se šta je veće iznenađenje na kraju prvog dela sezone. Da li to što Team Dignitas nije uspeo da se kvalifikuje na LAN turnir ili što je Fnatic izgubio najlakši meč u sezoni?

Nikola Rančić KLAN RUR
Podeli

Sa jedne strane veoma je čudno što najtrofejniji evropski tim nije uspeo da kvalifikuje na neko LAN takmičenje. Ovo je prvi put da Team Dignitas ne učestvuje na nekom internacionalnom turniru od nastanka HotS-a. Međutim, sa druge strane, sjajno je što imamo novi tim koji je uspeo da razbije kliše o velikoj trojci! Team Expert je bio glavni kandidat još u prvoj sezoni, ali nikako im nije polazilo za rukom i stalno su završavali na četvrtoj poziciji. Današnja slika na EU regionu samo pokazuje koliko je HotS uznapredovao u odnosu na prošlu sezonu.

Počinjemo pregled od meča između Tricked eSport i Team Dignitas. Dignitas je morao da pobedi u ovom odlučujućem meču za obe ekipe u nadi da i dalje mogu da se kvalifikuju za Western Clash. To su i učinili dominanto sa 3-0, ali nije uvek dovoljno samo da pobedite. Ispostavilo se na kraju da je ipak bila Pirova pobeda, jer je Expert savladao Liquid u narednom meču i tako uništio sve snove Dignitasu.

Meč između Team Expert i Team Liquid bio je možda i najuzbudljivi meč u prvom delu sezone. Expertu su bile potrebne samo dve mape da prođu na Clash, zbog bolje map razlike u odnosu na ostale timove, dok je Liquidu bila potrebna isključivo pobeda. Liquid je poveo na Dragon Shire sa sve Vikings pikom, koji se retko viđa na ovoj mapi. Pogledajte neverovatan team fight 4 vs 5 kod gornjeg shrinea gde niko ne umire.

Ovih desetak sekundi pokazuju koliko su ovi mečevi bili neizvesni do samog kraja. Expert preokreće rezultat u svoju korist, dolazi do skora 2-1 i oni su svoj posao uradili. Jedna mapa ih je delila od pobede, što bi značilo da Team Dignitas prolazi dalje. Kada je sve na kocki, igra se do poslednjeg atoma snaga i Liquid uspeva fantastičnom igrom da dođe do konačnog rezultata 3-2.

Ko gubi ima pravo i da se ljuti, pa su tako fanovi Team Dignitasa odmah pokrenuli teoriju zavere da je Expert namerno izugbio meč kako bi Liquid prošao dalje, s obzirom da rezultat od 3-2 šalje oba tima u Ukrajnu. Kapiten Team Experta, BadBenny oglasio se na Twitteru povodom ovog pitanja. Mi možemo samo da potvrdimo njegovo tvrđenje i da kažemo da je sve bilo fer i sportski.

Dolazimo do drugog dana i tog neverovatnog poraza Fnatica. Uspeli su da izgube meč ni manje ni više nego od Playing Ducksa koji je najlošiji tim ove sezone. Šta se tu desilo, niko ne zna. Da li se previše opustili ili su “patke” stvarno odigrale meč sezone ostavljamo za neku drugu priču. Bilo kako bilo, Fnatic je i dalje glavni favorit za osvajanje Western Clasha, videćemo samo da li će im se ovaj meč možda obiti o glavu u drugom delu sezonu kada dođe borba za BlizzCon.

Poslednji meč u prvom delu sezonu odigrali su Zealots i Team Good Guys. Zealots su konačno dobili svoju osvetu za poraz u finalu Open Divisiona, ali nije moglo da nam ne zapadne za oko neverovatan pozet Bkb koji je spasao Core na samo 3% i omogućio svojoj ekipi pobedu u trećem meču.

Izvor: Klan RUR

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.