Esports B92.net

Predstavljamo HotS heroje: Auriel

Jedan od retkih Support heroja iz Diablo univerzuma, Auriel, Archangel of Hope, unela je u Heroes of the Storm potpuno novi način igre. Auriel je veoma jedinstveni heroj. Jedini Support heroj koji ne koristi manu, već ima svoju energiju. I dok se igrači uglavnom oslanjaju na svoje Support heroje da ih leče, Auriel je heroj koji gotovo u potpunosti zavisi od svojih saigrača.

nikola rančić klan rur
Podeli

Za one koji nisu upućeni u koncept ovog heroja, Auriel koristi svoje saigrače kako bi napravila energiju pomoću koje leči saveznike. Njen trait Bestow Hope pretvara određeni procenat štete koju naprave njeni saveznici, ali i štetu koju napravi ona sama. Auriel postavlja popularnu krunu na nekog od svojih saigrača, i sve dok se nalaze u njenoj blizi proizvodiće energiju.

Upravo zbog ovakvog načina lečenja, Auriel je malo komplikovaniji heroj, međutim kada se jednom uđe u štos, postaje ozbiljna healing mašina. Zbog toga, vrlo često se timovi prave oko Auriel, a ne obrnuto. Uvek je pametno imati dobrog “enregy generator” heroja, koji će biti tu da konstanto pravi štetu protivnicima. Najbolji heroji za tu ulogu su svakako Valla, Lunara, Gul’dan, Zul’jin i naravno dobri stari Cho’gall (jer Auriel dobija energiju i od Cho-a i od Gall-a), ali on je malo van mete, tako da ovu kombinaciju možemo videti jedino u Quick Matchu.

Zbog čega je potrebno da baš ovi heroji budu u vašem timu? Auriel je poprilično beskoristan heroj kada se igra u nekoj solo varijanti. Bestow Hope na nekom od Warrior ili Specialist heroja, jednostavno neće proizvesti dovoljno energije i onda ceo koncept ovog heroja pada u vodu. Ono u čemi Auriel briljirila, jeste team fight i sustain heal. Nema tog heroja koji će na duže staze lečiti bolje tim nego Auriel. Ray of Heaven [W] je AoE heal koji u nekim situacijama može da pokrije i čitav tim. Kroz oređene talente, kao npr. na levelu 7 Bursting Light, omogućava vam da imate heal na svake dve sekunde. Uz dobrog heroja koji će proizvoditi energiju dovoljno brzo, vi lečite ceo vaš tim velikom količinom energije praktično konstantno.

Nakon poslednjeg buffa koji je Auriel imala, kada je povećan damage na Swift Sweep [Q], ponovo se vratila u metu. Skoro pa nema pro meča, da se barem negde ne pojavi ovaj heroj. Najveću primenu našla je u sve više popularnoj “double-support” meti, gde se odlično uparuje sa Utherom ili Tassadarom, s obzirom da su uglavnom heroji koji prave energiju Auto-Attack heroji. Naravno, Auriel je i te kako sposobna da bude u ulozi solo supporta. Trenutno je popularan Q bild, jer omogućava Auriel da i sama proizvodi energiju kada je to potrebno. Uz određene varijacije kroz talente, gde je povećan range na Swift Sweep kao i da za svakog pogođenog heroja smanjujete cooldown za 3 sekunde, Auriel može da bude jako nezgodan heroj. Dovoljno je da pogodite tri ili više heroja sa Q i odmah imate magiju ponovo na raspolaganju. Jedan mali savet kada se nađete protiv Auriel sa ovim bildom, nikako se ne upuštajte u boss fight! Setite se, AoE heal za čitav tim na malom prostoru, plus instant Q zbog talenta na levelu 1 pretvara boss fight u nemoguću misiju. Nadamo se da nećete osetiti ovo na svojoj koži.

Pozicioniranje kod Auriel je jako bitno zbog njenog Detainment Strike [E]. Trudite se uvek da koristite ovaj ability kada imate šansu da protivnika “šutnete” uza zid, jer u tom slučaj stunujete svog protivnika. Ovo je još jedan razlog zašto je Auriel teža za igru od drugih Support heroja, jer ostali heroji imaju dosta lakši oblik Crowd Control magija.

Dolazimo do glavne tabu teme kada su ultimate magije kod Auriel u pitanju. Da li je novi Resurrectdovoljno dobar? Realan odgovor je – ne! Ovo ne pričamo tek tako napamet. Za početak, 93% igrača se slaže sa nama kada je izbor Heoric Abillitya u pitanju. Drugo, da bi Resurrect fukcionisao, vaš saigrač prvo treba da umre, da biste vi mogli da ga oživite za 5 sekundi. Zar ovo nije upravo ono što vi ne želite da se desi? Vi ste Support igrač i vaš zadatak je da održavate svoje saigrače u životu. Ovo može da fukncioniše kada imate još jednog hilera pored vas u timu, ali i tada je drugi Heroic bolji izbor. Crystal Aegis je logičniji izbor, jer postavlja heroja u statis i sprečava vašeg saigrača da umre. Veliki broj igrača ponekad greši i koristi ovaj ultimate jako kasno. Nema potrebe da čekate da vaš saigrač padne na 10% ili 15% HP, pa da tek onda iskorisite Aegis. U nekim situacijama, nećete ni imati dovoljno vremena da spasete saigrača kada statis istekne. Ne ustručavajte se da iskoristite Aegis i kada vaš saigrač ima dosta healta. Aegis u takvoj situaciji može da negira kompletan burst damage koji protivnički tim ima, i nakon što statis prođe gotovo sigurno ćete preokrenuti team fight u vašu korist.

Jedan od najboljih Support igrača u Evropi Lyubomir “Splendour” Kazlovski, rekao je za Auriel sledeće: “Čini se da svaka sposobnost koju Auriel koristi ima mnogo uticaja. Nikada ne možete da nestanete bez mane, i na način na koji vas leči, ima veliku ulogu u team fightu. Mislim da možete da izaberte Auriel u gotovo svakoj situaciji trenutno.

Autor: Nikola Rančić

Izvor: Klan RUR

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.