Esports B92.net

D.Va, prvi utisci, saveti i kritike

Prva nedelja sa D.Vom u Nexusu za nas je prošla prilično zanimljivo. D.Va je težak heroj, ali jako “fun-to-play” zbog svoje jedinstvenosti i mogućnosti prelaska iz jedne u drugu formu. Kroz ovaj tekst podelićemo naše utiske o najnovijem heroju koji je stigao u Nexus, kroz savete i sitnice na koje trebate obratiti pažnju kada sednete da pilotirate Mechom.

nikola rančić KlanRUR
Podeli

Odmah na startu moramo da priznamo da D.Va nije onaj heroj kakvog smo svi zamišljali. Nije reč o klasičnom Tank-Bruiser heroju koji vam je uvek ispred face. Nedostatak pravog damagea je glavni razlog zašto D.Va nije toliko u mogućnosti da “maltretira” svoje protivnike. Naravno uvek se nađu određene žrtve koje lako padaju pod nogama Starcraft pro igračice, ali u većini slučajeva dobar broj heroja može da stane prsa u prsa sa D.Vom i izađe na kraju kao pobednik.

Ako D.Va nije tu da teroriše protivnički back-line, i nije tu da pravi dobar damage kao Sonya, Arthas ili Dehaka ostaje pitanje: “Koja je prava uloga ovog heroja?” Glavna uloga ovog heroja je kontrola bojnog bolja i pomaganje svojim saveznicima kroz redukovanje štete koju protivnici prave. Morate da prihvatite ove osnove, ukoliko želite u potpunosti da uživate igrajući D.Vu. Zaboravite na početku da ćete biti prvi po statsu ili MVP junak na kraju partije, dok se ne uvežbate jako dobro sa ovim jedinstvenim herojem.

Najveća prednost koju D.Va ima je opcija “insert new coins” za nastavak igre. D.Va praktično ima beskonačno života ukoliko uspete da nadmudrite na pravi način vaše protivnike. Početak partije je dosta spor i u neku ruku dosadan. Igrajte pasivno i ne upuštajte se u agresivnu igru odmah na startu sve dok ne napunite Self-Destruct [E]. Kada ispunite taj zadatak, slobodno krenite duboko u back-line vašeg protivnika. Iskoristite maksimalno svoju Mech formu i tik pre nego što treba da umrete bacite E. Na taj način stavljate protvnika u pat poziciju. Moraju da biraju između vas ili svog života. Ukoliko ostanu u sredini i potroše svoje 4 dragocene sekunde da vama oduzmu život u Pilot formi, gotovo sigurno su mrtvi. U suprotnom vi dobijate novi život i full hp Mech. Jednostavno ostanite u safe zoni vašeg Self-Destructa [E]. Takođe nema razloga da te 4 sekunde bacite u vodu, koristite Auto-Attack u Pilot formi koji pravi jako veliku štetu, a da protivnici nisu ni svesni toga. U ovoj konstantnoj rotaciji između Mech i Pilot forme dosta vam pomaže izbor talenta na levelu 4. Bring it on vam daje više % na vaš E za svaki izgubljeni health poen u Mech formi.

Boosters [Q] pored sredstva za brzu rotaciju kroz mapu može vrlo dobro da služi za kontrolu bojnog polja. Sačekajte da neko od protivničkih heroja uđe dublje u vaš back-line i budite spremni odmah da ga kaznite. Iskoristite Q da prvo odgurnete sve njegove saveznike što dalje od vašeg tima, a onda u povratku odgurnite protivničkog heroja što dalje od njegovih saveznika. Na taj način ne dovoljavate protivničkom Support heroju da pomogne tom heroju. I za ovu svrhu ima odličan talenat na levelu 1. Hit the Nitrous vam daje odgroman početni boost na vaš movement speed, koji je ujedno i odličan za rotacije.

Dolazimo do najtežeg dela kod upravljanja D.Ve, Defense Matrix [W]. Onog trenutka kada savladate ovaj ability, D.Va za vas postaje omiljeni heroj. Dobrim pozicioniranjem i u pravom trenutku negiranje 75% protivnikove štete je neprocenjivo. Sigurno se sada pitate pa zašto je to tako teško. Defense Matrix je statična magija. D.Va ispred sebe projektuje polje koje negira štetu, ali jednom kada se to bolje baci D.Va više nije u mogućnosti da se okrene. Veliki cooldown vam ne dozvoljava da napravite grešku, jer ste sebe postavili duboko u neprijateljsku teritoriju zbog ove misije.

Heoric Ability daje šlag na tortu ovom heroju, ali mnogo zavisi od vašeg načina igre. Za početak naša preporuka je Bunny Hop [R1] jer vam daje dobru kontrolu team fighta. Moramo odmah u startu da vam kažemo da ne očekujete da ćete napraviti neku veliku štetu vašim potezom, ali činjenica da će ceo protivnički tim da bude usporen je ogromna prednost za vaš tim.

Sa druge strane za agresivnije igrače tu je Big Shot [R2]. Jeste, pravi veliku štetu, smanjuje vreme do novog Mecha, ali vas stavlja u jako ranjiv položaj. Pilot forma ima najmanji health bar posle Abathura i Murkya tako da ste prelaka meta za vaše protivnike. Svakako nije preporuka za početnike koji po prvi put igraju D.Vu.

Glavni nedostaci koje D.Va ima su spora rotacija, 15% manje movement speed u Mech formi i odsustvo mounta. U tom slučaju ukoliko ste već izgubili vaš Mech, a treba da izrotirate na drugi lane ili map objective koristite mounta u Pilot formi. Takođe, nedostatak pravog damagea. U Overwatchu kada čujete “NERF THIS”, znate da ste u većini slučajeva napravili Play of the Game. U HotSu je malo drugačija priča, lako protivnički heroji praktično odšetaju iz eksplozije. Ali gledajte to sa vedrije strane, naterali ste protivnika da pobegne ili napravi lošu odluku koja će ga koštati života.

Prihvatite ove savete, dobro ih primenite u igri i možda baš vi postane pro u HotSu kao što je D.Va u Starcraftu. Podelite neke vaše MVP poteze sa D.Vom na našem forumu.

Izvor: Klan RUR

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.