Esports B92.net

Team Dignitas osvojio Western Clash, EU ipak bolji od NA

Ovog vikenda imali smo priliku da gledamo najbolje timove zapadne hemisfere na prvom LAN turniru u HGC 2017. Osam timova borili su se za nagradu od 100,000 $ u poljskom gradu na IEM Katowice eventu, ali kako to uvek biva, samo jedan može biti pobednik.

Nikola Savić KlanRUR, nikola rančić
Podeli
foto: ESL
foto: ESL

Niko nije očekivao da to ponovo bude Team Dignitas. Imali su jako težak put u odbrani prošlogodišnje titule sa ovog turnira. Svi su bili na strani Misfitsa, s obzirom da su imali sjajan start u ovoj sezoni bez izgubljenog meča u grupnoj fazi takmičenja. Fanovi su bili na strani najmlađeg tima na turniru, Fnatic, i ovo je bio njihov turnir da ponovo zasijaju posle odličnog performansa na BlizzCon 2016. Međutim trnovitim putem preko looser bracketa Team Dignitas posle zaostaka od 0-2, preokreće seriju protiv Misfitsa, prolazi u winner bracket i u velikom finalu kasno u noć pobeđuju Fnatic rezultatom 3-2.

Prvi dan turnira počeo je prilično neočekivano. U prvom meču između Misfits i Nomia, tim iz Australije uspeo je da povede u toj seriji i dosta namuči favorite ovog događaja. Ostali mečevi prošli su u korist favorita bez nekih preteranih iznenađenja. Odmah smo na startu turnira videli dominaciju EU timova nad NA. Takođe, imali smo priliku da vidimo poslednjeg heroja koji se priključio Nexusu. Lucio je pronašo svoje mesto na takmičarskom nivou, međutim i dalje je situacioni heroj u slučajevima kada protivnički tim nema veliki broj CC magija. Isto tako dobro se pokazao na mapama kao što su Tomb of the Spider Queen i Infernal Shrines gde često imamo priliku da vidimo 4-man rotacije.

Drugog dana igrali su se mečevi polufinala i jednog i drugog bracketa. Koliko je EU region jači pokazuje i slika gde su čak 3 od 4 tima iz winners bracketa bili evropski timovi, a looser bracket ceo sastavljen iz NA timova. Misfits ponovo u okršaju sa Team Dignitas, Fnatic još jednom noćna mora za NA timove. Kapiten tima QuackNix našalio se na twiteru pre početka njihovog meča sa najboljim NA timom Tempo Storm, da je srećan što će poslati još jedan NA tim u looser bracket jer tamo i pripadaju.

Poslednjeg dana turnira uživali smo u HotS-u na najvišem mogućem nivou. Dan je počeo finalom winners bracketa gde su snage odmerili Misfits i Fnatic. Švedski tim samouvereno ulazi u ovaj meč, već sigurni u svoju pobedu nad najjačim timom Evrope. Tako je i bilo. Za malo da vidimo čistu pobedu 3-0, malo su se zbunili u trećem meču i ispustili sigurnu pobedu. U looser bracketu Team 8 ponovo nailazi na Team Dignitas i pokušali su da odbrane čast NA regiona. Međutim, nemilosrdni Team Dignitas želeo je brzo da izađe iz njima nepoznate teritorije kao što je looser bracket i rutinski završavaju meč rezultatom 3-0.

Usledio je ponovo meč između Misftis i Team Dignitas. Jedan od ova dva velika tima morao je da napusti turnir dok drugi ide u veliko finale protiv Fnatica. Iako se činilo da će Misftis ponovo odneti laku pobedu od 3-0, Team Dignitas fantastičnom igrom, posle zaostatka od 0-2, preokreće potpuno seriju u svoju korist i prolazi dalje.

Kasno u noć usledilo je neočekivano finale između Fnatic i Team Dignitas. Možda i najlošija serija mladog tima u dosadašnjem delu sezone, ni sami nisu svesni kako su izgubili i ovo finale. Da pobeda bude još slađa Team Dignitas je u odlučujećem meču igrao solo Tyrande healer i to na Starfall. Izgleda da je ipak Priestess of the Moon ključ u velikim pobedama.

Nakon ovog događaja uslediće mala pauza na EU i NA regionu, ali HGC ne prestaje sa uzbuđenjima. Za samo nedelju dana kreće Eastern Clash gde će se osam najboljih timova istočne hemisfere takođe boriti za nagradu od 100,000 $.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.