Esports B92.net

HotS: Balance update za Lucio patch, RIP Varian

Nove Balance izmene za Lucio patch 23.0. stižu u Nexus malo kasnije nego obično, ali sa očekivanim promenama.

nikola savić klan rur
Podeli

Najveći nerf dobili su Varian i Tychus, a konačno je i Murky malo oslabljen. Ovaj patch nije doneo previše promena na herojima, ali svakako će jako oštetiti trenutno možda i najbolji combo Varian/Malfurion.

Od assasin heroja, jedino je zahvaćen najpoznatiji “tank killer” i odmetnik iz Starcraft univerzuma Tychus. Bacis Attack Range smanjen je sa 5.5 na 4.5, što će sada dovoditi Tychusa u malo lošije pozicioniranje tokom team fighta. Ova izmena propraćena je i malim nerfom na level 1 talenat Press the Advantage, gde je range takođe smanjen sa 1.9 na 1.5.

Tychusov prvi ability Overkill (Q) dobio je manji cooldown sa 15 na 13 sekundi i Mana cost sa 75 na 65. Ovo je uz povećan Attack Range na Commandeer Odin-a (R) jedini buff koji je Tychus dobio u ovom patchu. Pored malog nerfa na njegovo pozicioranje tokom meča na određenoj poke distancini, Tychus je primio i jako veliki udarac kada je u pitanju borba prsa u prsa. That’s the Stuff talenat na level 13 koji je omogućavao ovom heroju da se leči 100% od napravljene štete tokom svom Minigun-a (Trait) dobio je bitnu izmenu. Sada će taj healing done da se uračuna tek po završetku Minigun-a (isto kao kada se odlučite za unapređeni Taz’dingo kod Zul’jin-a na level 20).

Ova promena je jako bitna jer Tychus sada neće moći da ostane rame uz rame sa velikim brojem heroja, jer svaki heroji koji ima dovoljan burst da ubije ovog odmetnika za 3-4 sekunde predstavljaće veliki problem za njega. S obzirom da je ovaj talenat imao popularnost od čak 83.9%, nije ni čudo što se Blizzard odlučio na ovakav potez. Neosteel Coating talenat na levelu 13 dobio je po priličan buff, Spell armor povećan je sa 50 na 75, i činiće sada Tychusa mnogo izdržljivjim tokom spell burst damage.

Jedini heroj iz Multi-Class uloge, Varian, ponovo se našao na meti balance izmena. Ova promena možda će i konačno značiti kraj palog kralja Alijanse, koji se do sada održavao u životu još samo u Nexusu. Čitav community se slaže da Varian zaslužuje promene, i da je trenutno najlakši Heroj za igru sa ogromnim CC potencijalom i veoma velikom izdržljivošću. Warbrigner + Taunt na level 10 osiguravao je skoro 3 sekunde konstantnog CC na jednom heroju, koji bez cleansea od svog supporta ne može nikako da se izvuče, još na sve to Varian sa svojim W abilityem Parry izlazi skoro pa nekažnjeno iz tog duela.

Glavna promena koja će uticati na ovog heroja jeste upravo izmena na level 4 talenat Warbringer (E), gde će sada umesto stun opcije koju je davao da poveća slow na charge sa 75% na 85%. Ova promena najverovatnije neće davati igračima izbora na tom talentu jer će sada Shiled Wall biti očigledan izbor. Pre nego što vidimo kako će ova promena uticati na ovog heroja u igri možemo da dođemo do zaključka da Varian može sada da bude dobar izbor protiv Mage heroja, s obzirom da ukoliko se izabere Shield Wall moćiće da negira sav njihov damage sa protection. Pored ovoga smanjen je base cooldown na Charge (E) sa 14 na 12 sekundi, koji je propraćen malim nerfom na Juggernaut talenat na levelu 13 gde je smanjen damage sa 6% na 5%. Logična promena s obzirom da ćemo sada češće imati Charge na raspolaganju. Colossus Smash dobio je povećan bonus damage sa 75% na 100%, pa možemo da očekujemo da više viđamo assasin Variana.

Mwrrgllgrrrgll Murky živi svoj san u Nexusu. Sa poslednjim reworkom našao se ne samo u skoro svakoj partiji već i kao potencijalni ban heroj. Win rate od 58.3% previše je za svakog heroja, a pogotovo za najvećeg kancer heroja u igri. Konačno mali nerf, ali da li je dovoljan? Base Healt i Regeneration je smanjen, dužina i količina slow-a na Slime (Q) i povećan je cooldown na March of the Murlocs (R) sa 80 na čak 110. Dok smo čitali patch notes tražili smo neki deo gde ćemo videti “reduced damage”, međutim ništa od toga ni ovog puta. Ok, smanjena je izdržljivost Murkya sa nerfom na Healing prilikom Bubble-a na levelu 13 sa 50% na 40% što će rezultirati kao smanjen damage, ali i dalje Murky se čini prejakim za jednog specialist heroja koji ima death timer samo 8 sekundi i vredi 25% XP od normalnog heroja. Sreća pa je barem povećan CD na ulty, pa smo 30 sekundi mirni od najezde žaba, dovoljno nam je i jedan Murloc.

Najviše izmena ovog puta imamo na support herojima. Poslednji heroj koji se priključio u Nexus Lucio dobio je samo mali nerf na Amp It Up (E) gde ukoliko se koristi da boostuje healing pesmu smanjen je boost sa 16.5 na 15.5. Bilo bi lepo da smo videli možda malo povećan Basic Attack damage ili damage na Soundwave (Q) što bi omogućilo ovom heroju malo bolji wave clear i pomoć svojim herojima tokom team fight-a.

Malfurion dobija očekivanu promenu na svoj Entangling Roots (E) smanjen je duration sa 1.5 na 1.25. Takođe i ova izmena je propraćena izmenom na level 16 talentu Tenacious Roots, gde je bonus duration isto smanjen sa 0.5 na 0.25. Prilikom intervjua možda najboljeg support igrača Splendour iz tima Misfits, kada su ga pitali da li su potrebne neke promene kod Malfuriona kako ne bi bio top tier support rekao je da je dovoljno da se malo smanji cooldown na root. Malfurion se odlično slagao sa velikim brojem heroja zbog mogućnosti dodatnog CC-a sa velike distance, videćemo kako će ova sitna izmena uticati na to.

Developteri su zadovoljni kako prolazi Tassadar posle njegovog reworka, osim njegovog regeneration globes quest talenta na levelu 1. Khaydarin Resonance dobija novu funkcionalnost. Sada RG donosi još 50% dodatno mane, prva nagrada nakon sakupljenih 15 globova povećava Plasma Shiled sa 20%, dok drugara nagrada nakon sakupljenih 30 povećava trajanje Plasma Shield za 100%.

Korisnici na Redditu našalili su na promene koje su pretrpeli Tychus i Varian i već su ih izbacili iz igre. Videćemo kako će se ove promene odraziti i na našu regionalnu RuR HotS ligu s obzirom da smo imali priliku da vidimo ova da heroja u velikom broju mečeva. Varina/Malfurion combo bio je nazaustavljiv skoro u svakoj partiji, dok se Tychus u slučaju da prođe ban fazu gotovo uvek našao rukama nekog od timova.

Kompletni patch notes možete pročitati na ovom linku: http://us.battle.net/heroes/en/blog/20581815/heroes-of-the-storm-balance-update-february-27-2017-2-27-2017

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.