Esports B92.net

Hearthstone: Analiza prvih 5 Frozen Throne karata

Ne, ne govorimo o WarCraft III ekspanziji :)

Kao što ste verovatno već do sada upoznati, u petak nam je predstavljena nova Hearthstone ekspanzija, Knights of the Frozen Throne i zajedno sa njom prvih 5 karata nove ekspanzije, a to znači da je vreme za našu tradicionalnu analizu novih karata, kako nam se budu pojavljivalje.

Nikola Savić klan rur
Podeli

U današnjem tekstu, govorićemo o prvih (i do sada jedinih) 5 karata koje su nam prikazane na otkrivanju ekspanzije, pa da vidimo šta nam to nudi nova ekspanzija na početku. Imajte na umu da analizu uvek radimo sa Standard setom na umu, bez uzimanja u obzir Wild karata.

Chillblade Champion

Chillblade Champion je jedna do prvih karata na kojoj vidimo “novu” mehaniku igre, Lifesteal. Kažemo novu pod znacima navoda, jer ona već odavno postoji u igri (Wickerflame Burnbristle i Mistress of Pain), ali je sada uniformisana pod jednom ključnom rečju i biće poprilično prisutna u ovoj ekspanziji. Dakle kada god Minion nanese Damage, za isto toliko leči vašeg Heroja.

Na prvi pogled, Chillblade Champion opravdano deluje poprilično loše, 3/2 statsi za 4 mane je više nego slabo, i Truesilver Champion za tu cenu radi sličan posao mnogo bolje, ali dobro, ne igra se džaba Truesilver Champion u svakom Paladin špilu ikada.

Ipak, hajde da razmotrimo opcije za ovog Death Knight Gnoma. Iako ima Charge, definitivno nije Aggro karta (osim možda kao niša izbor ukoliko je meta previše agresivna). Na pamet pada pomalo zaboravljena handbuff mehanika Paladina, svakako ubedljivo najgora Mean Streets of Gadgetzan tema, zbog koje je Paladin jako patio u toj meti. Ideja da Chillblade Championa nabudžite dok je u ruci i tako efikasnije iskoristite njegove mogućnosti deluje primamljivo, ali i previše nategnuto da bi mogli da je vidimo kao neku meta realnost. Kada kombinujete lošu mehaniku sa lošom kartom, teško da ćete negde dogurati.

Druga opcija jesu neke od mnogih jakih Paladin buff karata kao što su Blessing of Kings ili Spikeridged Steed, koje bi od ovog Gnoma napravile mašinu za lečenje, ali opet nam se čini da to mnogo bolje radi Wickerflame Burnbristle, koji je gledano u vakumu dosta kvalitetniji minion. Jedina prednost u tom slučaju je Charge koji ima Chillblade Champion, ukoliko vam baš treba momentalna Heal opcija.

Naš kranji zaključak je da karta ima određeni potencijal, ali da je previše spora u zavisna od ostalih karata da bi vredelo stavljati je u špil, tako da ne mislimo da će biti igrana osim kao zamena za Wickerflame Burnbristle kod igrača sa slabijom kolekcijom. Ipak, na kraju moramo sačekati i videti da li ćemo dobiti neke nove dobre buff karte ili možda neku Lifesteal sinergiju, kako bi imali širu sliku, jer smo videli tek 5 od 135 novih karata.

Shallow Gravedigger

Još jedna od tema koja nam se vraća sa ovom ekspanzijom jesu Deathrattle karte, i prva koju smo videli je Shallow Gravedigger. Na prvi pogled, baš kao i Chillblade Champion gore, deluje poprilično loše za Constructed, očajni statsi i potpuni random efekat.

Ovoga puta teško da možemo naći neku varijantu u kojoj mislimo da može biti dobra u nekom Constructed špilu i jedino potencijalno “uhlebljenje” može naći u N’Zoth Quest Priestu, gde praktično daje 2 Deathrattle miniona za ispunjavanje Questa i kasnije da ojača N’zotha.

Ipak, samo 1hp na 3 mana minionu je zaista potpuni anti-tempo. Čak i kada ne igrate protiv “ping” klasa (Rogue, Mage, Druid) i sve ostale klase imaju gomilu načina da nanesu taj 1 damage, tako da ćete retko kada uspeti da efikasno trejdujete sa Shallow Gravedigger.

Kartu možemo uporediti sa Museum Curator, koji nam je za jednu manu manje davao mnogo sigurniji način da dobijemo nešto kvalitetno, ili sa recimo najvećim hitom Un’Goro ekspanzije, Stonehill Defender, koji je zbog svojih defanzivnih karakteristika i sjajnog Discover efekta postao prava Un’Goro zvezda.

Možda i najgora stvar kod ove karte je potpuni random efekat. Istina možete dobiti Tiriona ili Savannah Highmane kao Priest (random efekti nisu ograničeni na klasu, kao što to jesu Discover efekti), ali isto tako možete dobiti i gluposti kao što su Backstreet Leper ili Weasel Tunneler. Samo zbog ovog apsurdnog RNG opsega se nadamo da karta neće završiti u kompetitivnoj meti.

U areni, sa druge strane, mislimo da će ova karta biti zapravo poprilično dobar pik. Najčešće će trejdovati sa protivničkim 2 ili 3 dropom i dati vam nekakav ekstra value. Čak iako protivnik iskoristi Hero Power da ga se reši, najverovatnije će preskočiti potez, što je u areni tako rano katastrofalan gubitak tempa.

Naravno, kvalitet ove karte će varirati i od toga kakve će sve Deathrattle karte postojati u Standardu, odnosno koliki je procenat dobrih, loših i “ok” Deathrattle karata.

Spirit Lash

Spirit Lash je prva Spell karta koja ima Lifesteal mehaniku (Ukoliko ne računamo pseudo Lifesteal efekte kao što su Holy Fire i Drain Life).

Možemo odmah reći da je u pitanju sjajna karta! Priestu je uvek falio jeftini board clear i način da “pinguje” minione (nanese 1 damage) i ova karta nam daje upravo to, i to oba u jednom, pa još preko toga i bonus lečenje vašeg heroja.

Zbog nemogućnosti ranog čišćenja table Preist je uvek koristio Wild Pyromancer kombo sa gomilom jeftinih spelova kako bi počistio tablu, i često je zavisio upravo od toga da li će povući Pyro kombo ili Auchenai Soulpriest + Circle of Healing.

Spirit Lash ne samo da će vam pomoći da se otarasite dobrog dela rane agresije, već vas i leči za svaki poen štete koji usput napravite. U kombinaciju se može ubaciti i Bloodmage Thalnos za ekstra Damge što znači i ekstra Heal! Špilovi poput Pirate Warriora, Aggro Midrange Huntera i Token Druida imaju gomilu 1 i 2 HP miniona koje će Spirit Lash lako rešavati.

Ni to što nanosi Damage i vašim miniona nije neka mana, jer možete ga iskoristiti u kombinaciji sa Northshire Cleric da još i povučete karte usput.

Možda jedina mana ove karte za Priesta je to što ne može da se kombinuje sa Wild Pyromancer, jer će ga momentalno ubiti.

Prince Keleseth

Mini Mistcaller, značajno jeftiniji i sa boljim statsima za cenu, ali sa uslovom i plus ne daje bonus kartama u ruci. Ovo je definitivno jedna od onih kontroverznih karata koja deli mišljenje zajednice i koja čak može da prođe ispod radara kao loša, slaba, spora…a da je po izlasku ekspanzije svi zamrze kad bude definisala neki novi “kancer” meta deck.

Uslov je veoma strog i malo koji deck bi žrtvovao svoje “2 mana” karte, naglašavmo “karte” jer ne smete imati ni minione ni spellove koji koštaju dve mane. Nakon pregleda Standard setova, dolazimo do zaključka da bi ova karta nekako najrealnije išla u nesrećni Quest Hunter deck koji bi možda konačno dobio priliku da zasija, jer on realno može raditi i bez 2 mana karata, a Prince Keleseth ima odličnu sinergiju sa Raptorima jednom kada završite kvest. Problem je naravno u tome što je Quest Hunter sam po sebi izuzetno loš špil, a već smo rekli gore da kombinovanje dve loše stvari zarad nečeg “boljeg” teško da će ikada izaći na bilo šta pametno.

Druga opcija bi bio nekakav moderni Warlock Zoo deck u kome nema prevelike potrebe za 2-mana minionima, odnosno koji se može korigovati tako da se izbace “tradicionalne” Zoo karte kao što su Knife Juggler i Dire Wolf Alpha. Ipak, i pre toga bismo morali da vidimo šta Frozen Throne set ima novo da nam ponudi za Zoo da bismo uopšte i razmišljali o takvom špilu, jer je Zoo trenutno u katastrofalnoj poziciji.

Na kraju, postoje dva ključna problema zbog kojih težimo ka tome da je ova karta ipak u “loša” kategoriji. Prvo, čak i da napravite idealni pažljivo građen špil oko ove karte, opet imamo “Reno” problem, a to je prevelika zavist od jedne karte, odnosno od toga da li ćete je dobiti na vreme. I dok Renoa smo mogli i kasnije da dobijemo, jer je takav tip karte, Prince Keleseth je gotovo imperativ da se odigra najkasnije do 3-4 turna, kako bi njegov efekat krenuo da pokazuje rezultate.

Druga mana je, što za razliku od pomenutog Mistcallera, Prince Keleseth nam ne bafuje karte u ruci, što znači da čak i kada ga odigramo, moramo sačekati da krene njegov efekat sa kartama koje ćemo tek povući.

Sve u svemu, iz ugla deckbuildinga i eksperimentisanja ovo je veoma zanimljiva karta, ali teško da će se probiti u “ozbiljne” špilove.

Darkstalker Rexxar

I na kraju imamo prvu Death Knight kartu Heroja, palog Rexxara. U Frozen Throne ekspanziji svaka klasa će imati svoju Hero kartu, koja će predstavljati Death Knight verzije originalnih heroja, mrtve i pale pod uticaj Lich Kinga. Kada odigrate te karte, one zamenjuju vašeg originalnog heroja, desi se određeni Battlecry i dobijemo potpuno novi Hero Power.

U slučaju Rexxar Darkstalkera, to je Build-a-Beast, koji radi po princupu da dobijete dva puta Discover a Beast i onda spojite ta dva miniona u monstruma gde se sve spaja: cena, Attack, Health i tekst karte. Beast minioni mogu biti samo Hunter ili Neutralni i delom su ograničeni. Naime, ne možete dobiti na izbor miniona skupljeg od 5 mana (kako zbirno ne bi koštali više od 10 mana) i prvi minion je uvek neki Beast koji ima tekst, dok je drugi minion ili bez teksta ili sa nekom ključnom rečju (Taunt, Charge, Windfury…)

Zaista ne znamo šta da kažemo o Darkstalker Rexxar, osim da je u pitanju očigledno neverovatno zabavna karta, jer ko još ne voli da spaja monstruozne zombi-zveri! Očigledno da je u pitanju još jedna od mnogih Control Hunter karata u pokušaju, nešto što Blizzard pokušava da podrži praktično još od 2014. godine i GvG ekspanzije, ali nikako ne ide.

Osnovni problem potencijalnog Control Huntera je što nema puno načina da se leči, nema dobar AoE i nema dobrih načina da vuče karte, a ova karta na neki način predstavlja sve u jednom: Battlecry je 2 damage AoE, dobijate 5 armora (Heal), i novi Hero Power je beskonačni “draw” koji Rexxaru omogućava da uvek ima na raspolaganju jake minione za igranje, ali je pitanje da li će i sve to biti dovoljno.

Da biste stekli sliku kako će otprilike izgledati ovaj novi Hero Power, preporučujemo vam da testirate ovu zanimljivu alatku koju je napravio Hearthpwn, a koja simulira efekat Build-a-Beast Hero Powera, i koju možete naći na ovom linku.

To bi bilo to za prvu analizu, nismo videli previše uzdbuljivih karata, ali ovo je tek početak, ostaje nam još dobrih 130 karata, a novi talas otkrivanja karata nažalost kreće tek za dve nedelje, 24. jula, pa se vidimo tada sa novim analizama.

Autor: Nikola Savić

Izvor: Klan RUR

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.