Esports B92.net

Hoej ujedinio titule EU i svetskog HS prolećnog šampiona!

Danski Hearthstone igrač i član tima Planet Odd, ušao je u istoriju Hearthstone esporta, kao drugi igrač nakon Pavela koji je ujedinio titule evropskog i svetskog Hearthstone šampiona.

nikola savić klan rur
Podeli

Doduše, nije još osvojio onu glavnu, na BlizzConu, ali jeste vezane titule na Europe Spring Championship i svetski Hearthstone Spring Championship ovog nedeljnog jutra.

U reprizi finala sa Europe Spring Championship, Hoej je još jednom uzeo meru čuvenom Ukrajincu Kolentu, favoritu fanova širom sveta.

Pre toga je u polufinalu praktično pregazio jedinog Amerikanca (ili bolje rečeno neevropljanina) u Top 4, Anta, sa 3-0. Otvorio je silovito sa Aggro Murloc Paladinom protiv Secret Magea Anta, i onda nastavio u istom stilu sa Token Shamanom i Quest Rogueom, pa se prvo polufinale završilo poprilično brzo. 3-0 za Hoeja.

Zato je drugo polufinale bilo mnogo uzbudljivije, Neirea protiv Kolenta, Ukrajinac na Ukrajinca.

Kolento je odigrao još jednu partiju u svih 5 mečeva i opet je presudan trenutak bila njegova pobeda u veoma lošem matchapu, sa Taunt Quest Warriorom protiv Jade Druida, ispostaviće se opet pobeda koja je presudila ko će ići u finale.

Sa Token Shaman agresivnom igrom uspeo je da dobije Quest Roguea pre nego što je rešavanje kvesta uspelo da pomogne da se Neirea vrati u partiju.

Ipak, nakon vođstva od 2-0, Neirea se vraća u partiju sa dvema vezanim pobedama protiv Jade Druida Kolenta. No, poslednji matchup je bio sa Taunt Quest Warriorom protiv Kolentovog Jade Druida, i sada je Neirea bio taj koji je trebao da napravi čudo, ali u tome nije uspeo, Kolento je imao savršeno otvaranje, Jadeovi su krenuli rano da rastu, a u jednom trenutku Neirea je ostavio na tabli Fandrala Kolentu, što je bila greška koja je bila poslednji ekser u kovčeg nada Neire da se dočepa finala.

U kombinaciji Fandrala i Aukcionara, Kolento je povukao praktično čitav deck, stvorio gomilu Jade Golema i poslao isto tako gomilu Idola nazad u špil, pa je ostala samo formalnost da završi partiju.

A onda je došlo veliko finale, repriza finala sa Europe Spring Championship, Kolento i Hoej. Na žalost po publiku, Hoej se pobrinuo da finale prođe poprilično brzo i bez uzbuđenja. Opet je otvorio sa Aggro Murloc Paladinom i uspeo da otme rani tempo Token Evolve Shamanu Kolenta, a kako taj špil nema načina da se vrati na tablu, kada izgubi tempo, brzo je izgubio partiju.

U sledećoj partiji sa Pirate Warriorom Hoej je imao “odvratno” jako otvaranje, sa nekoliko pirata i Southsea Captain koji su već do 4 poteza spustili Kolenta na svega 13hp, ali je Kolento uspeo brzo da rampuje do 8 mana i imao je nade da će sa Primordial Drake da se vrati u partiju, no tu na scenu stupa dobar tech izbor Heoja u vidu silence karte Spellbreaker, kojom je overio i drugu partiju.

Da li je mogao Kolento do “reverse sweep” kao što je uradio protiv RDU-a u četvrtfinalu, od 0-2 do 3-2? Možda je i mogao, ali to se nije desilo. U Token Evolve miroru osigurao je sebi rani tempo i u trenutku dok su svi gledali kako će da učvrsti prisustvo na tabli, on je jednostavno pametno video da ima priliku da brzo spusti Kolenta na svega 8 hp i sa 2x Jade Lightning u ruci sebi praktično obezbedi pobedu i titulu, ukoliko Kolento, koji u špilu nema Heal, ne uspe da ga ubije za dva kruga, što se nije desilo – Hoej se zadovoljno smeška dok igra poslednji Lightning u protivničkog heroja i odlazi na binu po zasluženu titulu prolećnog Hearthstone šampiona!

Ovo je Hoeju pored titule i mesta u Hearthstone istoriji donelo i ček na 60 000 dolara, kao i direktan plasman na BlizzCon 2017, gde će pokušati da uzme titulu prvaka sveta 2017. godine.

Izvor: Klan RUR

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.